Bryophyllum е полезно и красиво растение, което дори начинаещ може да отглежда

Bryophyllum е сочно многогодишно растение от семейство Толстянкови. Това е родом от Южна Америка и островите на Мадагаскар. Родът е доста разнообразен, включва цъфтящи, декоративни широколистни и лечебни видове. Бриофилум често се бърка с каланхое, поради сходството във външния вид и лечебните свойства. Поради непретенциозните си грижи и устойчивостта си към условията на поддръжка, растението е особено популярно в домашното цветарство.

Какво е това закрито цвете и на кого ще дойде по-удобно

Bryophyllum е толкова непретенциозен, че може да пусне корени навсякъде. За летния период растението е подходящо за отглеждането му на открито - в градината или на балкона. Пълзящите и катерещи се видове, които растат като ампелни култури, се нуждаят от повече грижи и внимание.

Бриофилум в саксия

Такова екзотично растение ще украси всеки интериор

Описание на бриофилумите и разликите от каланхое, снимка

Bryophyllums се комбинират в група сукуленти, принадлежащи към категорията на живородните представители на растенията... Растящи в природата, те образуват храсти и полу храсти, които могат да растат до 2 метра височина. Сред съществуващите видове бриофилум има различни екземпляри по естеството на растеж:

 • изправен;
 • разклоняване;
 • пълзящо;
 • къдрава.

В зависимост от вида растенията имат разлики във формата и цвета на листата. По тон те могат да бъдат:

 • зелено;
 • кафяв;
 • сиво-сиво;
 • кафяв.

Според конфигурацията листата са овални, пера, ланцетни, със и без прорези по краищата. Уникалността на растението е, че дъщерни новообразувания (бебета) с отделни корени и листа се образуват по ръба на листата. При най-малкото докосване на растението те се рушат и скоро се вкореняват в земята, давайки богат растеж. По тази физиологична характеристика може да се разграничи бриофилум от каланхое.

Бриофилум

Листните плочи са обрамчени от много деца

И ето как изглежда каланхое.

Каланхое

На листата няма деца

Bryophyllums са растения с кратък ден, така че цъфтят предимно през зимата и ранната пролет. Месец по-късно пъпките изсъхват и на тяхно място се появяват многосеменни плодове.

Някои видове бриофилум са токсични, затова трябва да се внимава при боравенето с тях. Те не трябва да се намират там, където има пряк достъп до растения за деца и домашни любимци.

Признаци и суеверия, свързани с растението

Според популярните вярвания, бриофилумът допринася за създаването на мир и хармония в къщата, попълва енергийните загуби в хората около нея и поглъща негативизма. Това предотвратява развитието на депресия и помага да се издържат на всякакви неприятности в живота. Ако растението умре неочаквано, то то е защитило дома от нещастие. Купете нов веднага. Препоръчително е да поставите цветето в кухнята или хола, където обикновено се събират всички членове на домакинството. Bryophyllum цъфти активно само в благоприятна атмосфера.

В Индия местните жители използват бриофилум, за да изгонят злите духове и да привлекат добри. А също така растението им е търсено в медицинската практика за борба с холерата и едра шарка.

Сортове Bryophyllum за домашно отглеждане (със снимка)

Родът Cactus, който включва бриофилуми, включва повече от 20 растителни вида, открити главно в Мадагаскар и растящи на скалиста земя. У дома се отглеждат само няколко сорта.

Bryophyllum Degremona

Растението, по-известно със старото си име, е Каланхое Дегремона. Хората го наричат ​​„цветето на Гьоте” или „вътрешен женшен”. Представлява компактен гъст храст с лъскави широколанцетни листа с назъбени ръбове. Наситеният зелен цвят на листната плоча отгоре контрастира с кафявите щрихи на гърба. Децата по ръба на чаршафите създават един вид ажурна граница. Цветята на този представител са големи, подобни на камбани, само с розово-лилав оттенък и са събрани като метли.

Bryophyllum Degremona

Растение с широки, триъгълни листа, плътно прикрепени към стъблото

Бриофилум перист или чашка

Образец с изправени разклонени издънки, образуващи плътна розетка. Листата са месести, светлозелени и се различават по форма в зависимост от местоположението: отдолу - овални, отгоре - ланцетни или сложно-перисти. Те са оградени с червени зъби. Децата са в растението целогодишно. Дори да не са там, струва си да вземете и поставите листа във вода, така че да се появят скоро. Този бриофилум цъфти с богати алени пъпки.

Cirrus bryophyllum има същите лечебни свойства като Degremona, само признати от официалната медицина. Екстрактът от растението се използва в стоматологията, гинекологията и други области.

Бриофилум перист

Вечнозелено многогодишно растение, което може да достигне метър и половина височина

Бриофилум Федченко

Вид, който отстъпва по лечебни свойства на аналози от рода и принадлежи по-скоро на декоративни представители. Това се дължи на външната красота по време на цъфтежа на растението. През останалото време цветето също изглежда привлекателно - това се изразява с матови синкави листа, обрамчени от ажурна волан от много деца. Отличителна черта на този вид е червена ивица, минаваща по ръба на листните плочи. Цъфтежът му е не по-малко зрелищен - с ярко оранжево-жълти или розови съцветия по върховете на листата. След цъфтежа пъпките оживяват, от които се появяват млади издънки.

Бриофилум Федченко

Растението цъфти с ефектни розови цветя

Bryophyllum Bouvard

Bryophyllum Bufarda

Видът е уникален със своите гъвкави издънки, поради което често се отглежда във висящи саксии.

Този вид е известен още като Bryophyllum Boveri. Доста рядък сукулент от ампелен тип и почти единственият екземпляр, който успешно се вкорени в условия на закрито. Растението пуска крехки тънки издънки с дължина до 60 см. Но в естествената среда те могат да се простират на няколко метра. Листата са тъмнозелени с кафяв оттенък, силно стеснени и удължени. Външно те приличат на тръби с извити, назъбени върхове като нокти. Смолистите лилави петнисти цветя придават на растението още по-голяма загадъчност. Тази лиана изглежда оригинално в интериора..

Bryophyllum тръба цъфтя

Bryophyllum тръба цъфтя

Представлява голи месести издънки с вихрушки от листа

Този сорт се отличава с вихрени тесни листа с малки петънца по ръба. Децата се образуват само в горната част на листната плоча и в малки количества. Следователно сукулентът изглежда необичайно поради своята голота. Но тръбестият бриофилум цъфти прекрасно с големи камбанни пъпки от червено-розови или жълтеникаво-оранжеви цветове, групирани в чадърни съцветия в краищата на полуметрови издънки.

Bryophyllum Mangina

Bryophyllum Mangina

Сорт ампел с грациозни заоблени листа

Този екзотичен вид бързо набира популярност сред производителите на цветя. Неговото предимство е цветният и нестандартен цъфтеж под формата на малки увиснали камбанки с различни цветове (розово, оранжево, червено) със смарагдови прицветници. В хода на растежа растението образува спретнати храсти от малки овални зелени листа.

За разлика от други видове от рода, сортовете, отгледани на базата на Mangin bryophyllum, могат да цъфтят независимо от сезона при стандартна стайна температура.

Лечебните свойства на стайното цвете

В официалните фармацевтични продукти се признава само перист бриофилум, съответно е изследван само неговият химичен състав. Растението се счита за склад на биологично активни компоненти.

Много други видове лекарства се използват на свой собствен риск и риск.

За медицински цели се използва предимно сокът от листата, който има много свойства:

 • противовъзпалително;
 • болкоуспокояващи;
 • заздравяване на рани;
 • антисептик;
 • антимикробно.

На този фон, когато се прилага външно, сокът помага в следните случаи:

 • изгаряния, трудно зарастващи рани, трофични язви, рани от залежаване и други увреждания на кожата;
 • флевризъм;
 • стоматит, пародонтоза;
 • тонзилит, синузит, тонзилит;
 • очни патологии.

Сокът и листата на Bryophyllum са ефективно средство за облекчаване на болката. Ето една домашна рецепта за облекчаване на мускулната болка и всяка друга болка:

 1. Изберете няколко листа и ги приберете в хладилника за 6-7 дни.
 2. Прекарайте ги през месомелачка и изцедете сока с марля.
 3. Полученият сок се консервира чрез добавяне на чист алкохол (10 ml на 1 литър). Поддържайте сместа на хладно.

Тъканта се навлажнява в този сок, изстисква се добре и се нанася върху болезнени зони за 20 минути 3-4 пъти на ден.

В допълнение към основните лечебни свойства, бриофилумът е способен да абсорбира вредните микроби от въздуха, като по този начин подобрява микроклимата в помещенията.

Характеристики на домашните грижи

Всички бриофилуми процъфтяват у дома и се нуждаят от минимална поддръжка. Само това не означава, че растението трябва да се третира небрежно. При спазване на основните правила, цветето ще радва собствениците с красив цъфтеж повече от една година.

Таблица: Препоръчителен сезонен микроклимат за отглеждане на бриофилум

СезонТемператураВлажностОсветление
Пролет лятоИдеален + 25-28 ᵒС, допустимо - от 18 до 30 СНе влияе върху състоянието на растениетоРазпръснати със защита от обедната жега. За предпочитане е да поставите саксии с цветя на южните, източните или западните первази. На полусянка бриофилум цъфти по-лошо
Есен зима14-17 ᵒС

Поливане

По отношение на изискванията за влага на субстрата Bryophyllum не се различава много от другите сукуленти на закрито. Тъй като растението може да натрупва влага в листата, поливането трябва да е оскъдно дори в горещите дни. Важно е водата да не се натрупва в корените. Наличието на капки върху листата също е нежелателно, което води до развитие на гнилостни процеси. Следователно поливането на корените е приоритет. През пролетта и лятото бриофилумът се навлажнява, когато горният почвен слой изсъхне, през зимата - веднъж на 2 седмици.

Този представител толерира без проблем сушата. Освен това поддържането му сухо е полезно за развитието. Следователно в случай на случайно преливане е необходимо почвата да изсъхне напълно и едва след това да се върне в обичайния режим.

Подхранване

Бриофилум се нуждае от хранене само през пролетно-летния период, когато се прилагат максимум 2 пъти седмично. Препоръчва се да се използват готови торови смеси за кактуси и сукуленти. Дозировката, посочена в инструкциите, се намалява 2 пъти. Ако искате да постигнете буен цъфтеж, те продължават да хранят растението през есенния и зимния сезон, само веднъж месечно. По време на цъфтежа можете да замените стандартните торове със състави за декоративни стайни растения и след това да се върнете към старите.

Подрязване

Под резитба и оформяне на храстите разбираме премахване на изсъхнали, пожълтели и повредени листа. Заедно с това, цветните дръжки се отрязват след цъфтежа и излишните издънки, създавайки прекомерно удебеляване. Така храстите получават подходящата форма. Когато бриофилум загуби визуалната си привлекателност, струва си да го замените с нов образец. В ситуация като тази никакво изрязване няма да помогне.

Прехвърляне

Bryophyllum не е особено засегнат от трансплантацията, така че процедурата не изисква спазване на правилата за предпазливост. Дори ако корените са повредени, цветето бързо се вкоренява на ново място. Младите растения се трансплантират ежегодно, възрастните - с нарастването на кореновата система. Всяка рохкава и лека смес, предназначена за сукуленти, се приема като почва. Можете да го приготвите сами в следното съотношение на компонентите:

 • копка земя - 20%;
 • листен компост - 20%;
 • градинска почва - 40%;
 • пясък - 20%.

Контейнерите са избрани с малък обем, тъй като корените на бриофилума са компактни. В дъното на новата саксия се изсипва дренажен слой (около 5-6 см) от тухлени стърготини или експандирана глина.

Грижи по време на периоди на почивка и цъфтеж

За да удължите времето на цъфтеж на бриофилум, препоръчително е да го държите на място с добра светлина. Освен това това ще попречи на издънките да се разтягат и изтъняват. Универсален фураж за сукулентни растения се прилага 2 пъти месечно в количеството, посочено на опаковката.

След цъфтежа пъпките се откъсват, цветето се пренарежда на сянка и количеството поливане се намалява до минимум. Това ще позволи на растението да набере сила за пълно разтваряне в бъдеще.

Видео: как да отглеждаме сукуленти у дома

Таблица: нарастващи проблеми и решения

Когато отглеждат домашен женшен, производителите, особено начинаещите, понякога се сблъскват с редица проблеми. Това обикновено се дължи на неправилна грижа.

ПроблемЗащотоМетод на корекция
Прекомерно разтягане на леторастите и отпадане на долните листаЛипса на слънчева светлина, съчетана с висока температура в стаята, особено когато цветето е близо до батериятаРастението се поставя до прозорец, обърнат на запад или изток през лятото, и на юг през зимата. Преместете тенджерата на хладно място
След завършване на цъфтежа растението се инхибира в растежаНедостиг на хранителни веществаБриофилум се трансплантира или храни
Не цъфтиИзлишък от торНамалете броя на превръзките
По листата се появяват черни или кафяви петнаВисока влажност в помещението при ниски температуриТе пренасят растението там, където са оптималните условия

Болести и паразити

Bryophyllum не понася стагнация на влага, което в крайна сметка води до развитие на заболявания от гъбичен произход:

 • фузариум;
 • черно гниене;
 • антракноза;
 • ръжда;
 • брашнеста мана.

При първите признаци на увреждане на листата и леторастите (бял цъфтеж, тъмни петна) е необходимо да се отрежат болните участъци, да се поръсят разфасовките с въглен и да се извърши фунгицидно третиране на целия храст. Ако болестта прогресира, тогава е необходимо да се вкоренят останалите здрави части на стъблото.

От вредителите особено опасни са следните:

 • листна въшка;
 • щит;
 • брашнест;
 • паяк акари.

Растението се измива със сапунена вода и се напръсква с всеки инсектициден препарат (Aktellik, Fitoverm, Confidor), приготвен съгласно инструкциите. Процедурата се извършва 2 пъти с интервал от 10 дни.

Методи за размножаване

Bryophyllums могат да се размножават по три начина:

 • деца;
 • резници;
 • семена.

Деца

Деца на чаршафа

При най-малкото разклащане листните пъпки се ронят и сами се вкореняват в земята

Първият вариант не изисква прилагането на специални сили. Достатъчно е листните пъпки да влязат в контакт със земята, веднага щом покълнат, тъй като корените им се образуват дори когато са на листа.

Резници

Дриофилум резници

Апикалната част е отрязана от растение за възрастни

Тази опция е възможна при следния дизайн:

 1. Издънка с дължина до 10 см се отрязва отгоре и се потапя във вода.
 2. Те чакат, докато се появят нови корени.
 3. Подготвя се плодородна почва и се засажда покълнала резница.

Вкореняването е бързо. И на следващата година растението цъфти.

Семена

Бриофилум кълнове

Семената поникват много бързо след сеитбата

Много производители предпочитат да размножават бриофилум чрез семена. Кълняемостта им е висока и самият процес не отнема много време. Сеитбата се извършва в началото на пролетта, което ще изисква хлабав и лек субстрат. Оптималната температура за покълване е 20–22 ᵒС.

Придържайте се към следните инструкции:

 1. Семената се разпределят равномерно по повърхността на навлажнената земя и се притискат леко на ръка.
 2. Разтегнете пластмасова обвивка върху посевите или покрийте със стъкло, за да създадете парников ефект вътре.
 3. Защитата се отваря леко всеки ден, за да се проветри и да се отстрани натрупаната кондензация.
 4. Подслонът се премахва напълно, веднага щом се излюпят първите издънки.
 5. С образуването на 2-3 силни листа се прави гмуркане, по време на което се отстраняват отслабените разсад. Силните кълнове се засаждат в отделни контейнери.

До зимата вече можете да очаквате първия цъфтеж.

Bryophyllum е обичан от много хора, дори и тези, далеч от флорални теми. Това растение привлича не само с външния си вид, но и с полезните си свойства. Такава декорация на перваза на прозореца може да замени домашния комплект за първа помощ. Освен това сукулентът не се нуждае от специални грижи. Достатъчно е да го поставите на правилното място, периодично да поливате и да храните.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.