Невзрачната Бровалия в дома: Ръководство за отглеждане

Бровалия (от лат. Browallia) е тревисто двугодишно растение, принадлежащо към семейство Соланови. Растението е открито от биолога Карл Линей и е кръстено на неговия приятел, шведския епископ Д. Бровал. Родът има шест вида, от които само един се култивира активно у дома - красива бровалия. Тези изящни и непретенциозни цветя могат да украсят не само стаи, но и балкони и градински тераси.

Как изглежда едно растение и какви са особеностите на отглеждането му

В дивата природа бровалията е често срещана в Южна и Централна Америка. Растението се представя под формата на храсти или полу храсти, нарастващи до един и половина метра. При закрити условия той образува малки храсти с височина до 45 см. Листата му са наситено зелени и леко опушени, имат овална форма със заострен връх.

Бровалия

Brovallia придобива най-голяма декоративност по време на цъфтежа, когато цъфтят много малки пъпки. Цветът им варира в зависимост от вида и може да бъде както следва:

 • лилаво,
 • люляк,
 • бял,
 • розово,
 • син.

Периодът на цъфтеж продължава около 15-17 месеца... Дори през зимата цветята украсяват растението, но в по-малки количества, поради липса на светлина. Жизненият цикъл на бровалията е само 2 години и през това време успява да цъфти само веднъж. След това растението скоро умира. Въпреки това не е толкова трудно да се възпроизведе.

Семена за отглеждане на нова бровалия се събират от стар храст от плодове. Те се образуват след цъфтежа и са кутии с клапани, когато се отворят, малки черни семена се изсипват. Кълняемостта им е висока, така че дори начинаещ производител лесно ще отгледа храст. В процеса на отглеждане на цвете се препоръчва да се прищипят стъблата по върховете, което подобрява страничното разклоняване. За да изглеждат храстите буйни, те се засаждат на няколко парчета в една саксия.

Тъй като растението е отровно, при работа с него се използват ръкавици. Препоръчително е да го съхранявате на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Популярни видове бровали със снимки

Благодарение на работата на животновъдите се отглеждат хибридни форми от съществуващи видове, различаващи се по продължителността на цъфтежа, формата и цвета на пъпките. Най-често срещаните стайни бровали са:

 • Красив, или приятен - компактен храст с височина до 40 см. Има разклонени стъбла, покрити с власинки с дължина 5–6 см. Растението цъфти с цветя от различни нюанси: бяло, синьо, лилаво, люляк.Brovallia е приятен
 • Sticky е нискорастящо растение (не повече от 30 cm) с клони, покрити с вискозен цвят. Има единични бели или сини цветя.Brovallia лепкава
 • Американски или пубертетен - сорт, който прилича на предишната бровалия, само без лепкави стъбла. Цъфти изобилно с малки камбани цветя от бели, сини или лилави тонове.Пубертетна бровалия
 • Marine Bell е екземпляр, който може да се простира до 40 см височина. Образува разклонен храст с единични или групови съцветия с тъмносин оттенък.Brovallia Marina Bell
 • Синята камбана е ефектно растение с височина не повече от 35 см със сферична корона. Цъфти в кистично сини съцветия.Бровалия Синя камбана
 • Sapphire е закърнял представител с височина до 25 см. Той има доста големи пъпки (около 4 см в диаметър), събрани в четка.Brovallia Sapphire
 • Endless Flirtation е хибрид с ослепително бели цветя.Безкраен флирт на Brovallia

Домашни грижи

Brovallia се отнася до непретенциозни представители, но се изисква спазване на определени нюанси на грижите. Само със създаването на подходящи условия и дължимата грижа може да се постигне навременен и дългосрочен цъфтеж.

Таблица: оптимални условия за отглеждане на бровалия в зависимост от сезона

СезонТемператураВлажностОсветление
Пролет лято+ 20-22 ° СBrovallia не се нуждае от висока влажност, но ще бъде неудобно в стая със сух въздух. В горещината листата се напръсква с утаена вода 2 пъти на ден, като се опитва да не попадне на пъпкитеМястото е избрано осветено, но със защита от обедната жега. Западните и източните первази на прозореца са идеални. През лятото растението се изнася на балкона, покрито с тюл. Цъфтежът изисква 12-часови светлинни часове
Есен зима15 до 17 ° C

Подготовка на саксия и пръст

За отглеждане на бровалия е подходящ широк пластмасов контейнер с дренажни отвори. Дълбочината се избира, като се вземе предвид дебелината на дренажа - около 5–6 см. Тъй като някои видове бровали са ампелни, за тях се създават опори.

Като почва използвайте готов субстрат за цъфтящи представители на флората или го приберете сами. За целта смесете следните компоненти в равни пропорции:

 • градинска земя;
 • листен компост;
 • хумус;
 • речен пясък.

Приготвената почвена смес трябва да се дезинфекцира - калцинира се във фурната при 60 ° C за 25 минути или се залива с вряща вода.

Поливане

Това е една от най-трудните точки на грижи. През целия вегетационен период почвата в саксията трябва да се поддържа леко влажна. Основното нещо е да не се допуска заливът, което води до загниване на корените и смърт на растението. Сушата също влияе негативно на бровалията. При постоянно горещо време го поливайте всеки ден, но умерено. Използвайте само утаена вода.

Brovallia предпочита пълноценна напитка от почвена влага, вместо често поливане отгоре. Поради това се препоръчва да налеете вода в тигана и да отцедите останалото след 20-25 минути.

Торове

От пролетта до есента бровалията се тори 2 пъти месечно с минерални комплексни съединения за цъфтящи стайни растения. Дозировката, посочена на опаковката, се намалява 2 пъти. За по-интензивен цъфтеж на растението се препоръчва периодично да се добавят калий и фосфор. През зимата няма нужда от хранене.

Период на цъфтеж и почивка

Ако в открито поле бровалията цъфти от юли до късна есен, а след това на закрито - около година и половина. Това се случва веднага щом растението пусне корени. Отстраняват се само появилите се пъпки, така че храстът да придобие по-голям блясък. И за да удължите периода на цъфтеж, увехналите съцветия трябва незабавно да бъдат откъснати, преди плодовете да имат време да залегнат.

Това растение няма фаза на покой. Той се заменя през периода, когато се образуват плодове. Това обикновено се случва през зимата. По това време растението се пренарежда на хладно, спира да се храни и се полива умерено.

Brovallia не се нуждае от трансплантация поради краткия си жизнен цикъл.

Видео: отглеждане на бровалия

Таблица: възможни проблеми с грижите и как да ги отстраните

Болезнени проявиПричиниМетоди за корекция
По листата се появяват жълти петнаИзгаряния в резултат на продължително излагане на растението на пряка слънчева светлинаСъздайте засенчване
Листните плочи стават напълно жълтиЛистата са с недостиг на желязоИзползвайте универсални минерални добавки за цъфтящи стайни растения
Растението започва да увяхва и изглежда нездравословноТвърде горещо на закрито или лоша влага в почватаТе регулират режима на поливане и пръскат храстите в жегата
Листата пребледняваДа си в сянкаПреместете растението, където е светло
Листата силно падатРезки температурни скоковеBrovallia е избран за стая със стабилен температурен режим
Лошо оформени пъпки
Дълго време няма цъфтежНяма достатъчно светлинаПреместете саксията с растението на друго място

Болести и вредители

При правилно създадени условия на задържане и подходящи грижи, бровалията рядко се разболява. Но дори тя е склонна да бъде периодично засегната от брашнеста мана по едно и също време с висока влажност и температура. Симптомите на това заболяване са бял желатинов цвят върху листните остриета и стъблата. Постепенно листата започват да потъмняват, изсъхват и се ронят.

Признаци на брашнеста мана

Брашнестата мана се развива, когато растението е във влажно помещение на фона на високи температури

Методи на лечение:

 1. В началния етап на поражението растението се третира със соден разтвор: 5-6 г сода за хляб и малко сапунени стърготини се разтварят в литър вода.
 2. В напреднали случаи се използват фунгициди: Hom, Topaz, Skor.

Насекомите са особено опасни:

 • листни въшки - на гърба на листната плоча се забелязват множество струпвания на микроскопични насекоми, в резултат на което листата се навиват и падат;
  Листни въшки по листата

  Листните въшки заразяват растението с цели колонии

 • белокрилката е малка мушица, която снася бели ларви от вътрешната страна на листа;
  Бяла муха

  За растението не е опасно самото насекомо, а неговите ларви

 • паяк акари - на пъпките, листата и издънките се появява тънка мрежа;
  Паяк акари

  Вредник, който яде сок

 • брашнеста буболечка - издънките са покрити с лепкав цвят и бели рохкави бучки.
  Mealybug

  Брашнестата инжекция инжектира отровно вещество в листата на растението

Постоянно се отървете от вредителите. Първо ги отстранете с гъба, потопена в сапунена вода. След това храстите се напръскват с всякакъв инсектицид: Fozalon, Intavir, Aktara. Ако се изисква многократна обработка, не използвайте същия препарат.

Инструкции за развъждане стъпка по стъпка

Тъй като бровалията не живее дълго време, е необходимо периодично да се подновява чрез размножаване.... Можете да направите това с резници или семена.

Резници

Лесен за използване метод, който не изисква специални умения. В резултат на това процедурата позволява растението да бъде подмладено. Резниците могат да се вкореняват в пръст или вода.

Последователност:

 1. Резниците се събират през пролетта или в началото на летния сезон. За целта изберете силни издънки без пъпки и отрежете върховете с дължина 15–20 cm.
 2. Те се засаждат в рохкава почва (можете да си купите готови за Сенполии).
 3. Покрийте резниците със стъклени или пластмасови капачки и ги поставете на перваза на прозореца. За да се избегнат преките лъчи, се създава сянка. Оптималната температура за покълване е +20 ° C.
 4. Всеки ден мини-оранжерията се отваря леко за вентилация и субстратът се навлажнява.
 5. Те започват да берат в отделни саксии веднага щом се появят нови корени върху резниците.

Изрезките на Brovallia се вкореняват не по-малко успешно във вода.

Вкореняване на резници от бровалия във вода

Резниците на Brovallia се вкореняват бързо във вода

Отглеждане на бровалия от семена у дома

Семената се засяват веднага след прибиране на реколтата или се купуват от отдела за цветя.

За да се ускори тяхното покълване, се препоръчва предварително накисване на семената в топла вода за 2-3 дни.

Ако искате да получите цъфтяща бровалия през зимата, сеитбата се извършва от август до септември. Ако засадите семена през февруари, тогава цъфтежът ще дойде през пролетта. А за лятно озеленяване на балкони и лоджии засаждането се отлага до април.

Размножаване на Brovallia чрез семена

Етапи на покълване на растение от семена

Инструкции:

 1. Подготвените семена се разпределят равномерно по повърхността на почвата (приема се, както при възрастните растения). Не е необходимо да го поръсвате със земя.
 2. Покрийте кутията със стъклено или пластмасово фолио и я поставете там, където има достатъчно осветление.
 3. Културите систематично се пръскат с утаена вода от спрей бутилка и защитата е леко отворена за вентилация.

Кълновете се излюпват за 2–2,5 седмици... Те са разположени на 2-3 парчета. в стандартни саксии за цветя. В бъдеще не забравяйте да прищипите растенията, за да ускорите растежа и развитието.

Brovallia е своеобразно растение, което е обичано от производителите на цветя заради декоративния си ефект и дълъг цъфтеж. Въпреки привидната простота на цветята, те могат да преобразят всеки интериор. А грижата за тази непретенциозна култура е толкова лесна, че всеки може да го направи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.