Цвете на пеперомия: сортове, снимки, домашни грижи

Странното растение pereromiya се отличава с луксозни кожести листа и дебели издънки. Различните му видове представляват голям интерес сред производителите на цветя. Пеперомията може да бъде храст, подхраст или ампелно растение. Може да се използва за украса на стаи и създаване на цветни аранжировки. Повечето екземпляри са с компактни размери, така че запълват пространствата между различните растения. Пеперомията също се характеризира с непретенциозност, така че с охота се отглежда у дома.


Пеперомия: видове, описание, снимки

Епифитно растение, произхождащо от тропическите райони на Южна Америка, където може да се появи като едногодишни или многогодишни треви и храсти. Цвете, което расте само до 50 см, се различава дебели издънки и гъсти листачиято повърхност е покрита с восъчно покритие. Цветът, размерът и формата на листата зависят от вида, поради което могат да бъдат много разнообразни. Можете да намерите гладки, гофрирани, пухкави, нежни, месести, миниатюрни, големи, с форма на сърце, ланцетни, заоблени или продълговати. Цветът на листата на пеперомия варира от зелено до златисто с ивици, ивици и петна. Цилиндричните съцветия на растението са незабележими и събрани от малки цветя.

Основните видове пеперомия

Специални грижи за растениетоПеперомията е тъполистна. Изправеното растение принадлежи към тревисти трайни насаждения. В природата расте както на земята, така и на дървета. Пеперомията тъполистна се характеризира с плътни месести листа, достигащи дължина 8-12 см и ширина 4-5 см. Яйцевидни листа разположени по леторастите последователно. Те се стесняват към основата и отново се разширяват към върха. Цветът на листата на пеперомия тъполистен зависи от сорта растения. Те са най-често тъмнозелени, но могат да бъдат сиво-зелени, кремообразни и млечно бели.

Набръчкана пеперомия. Ниско растение с произход от Бразилия. Той расте само до 10 см и има дръжки, зелени листа, които растат от корена. Отличителна черта на листата са кафявите жилки, които са силно изпъкнали от долната си страна и вдлъбнати от горната страна. През лятото растение от този вид цъфти с класове с бял цвят. Затова често се отглежда не само като декоративно широколистно растение, но и за цветя.

Пеперомия сребриста. Наземна или епифитна многогодишна природа расте в Бразилия и Венецуела... Черешковите листа от този вид растат от корена. Дръжките, достигащи дължина 10 см, имат червен оттенък. Лъскавите, плътни и месести листа се отличават със зелени жилки, между които има белезникави ивици.

Пеперомията е сива. Тревист храст джудже или многогодишно растение достига до 1,5 м. Плътните зелени листа достигат 5 см в диаметър. Както листата, така и издънките на растението са гъсто покрити с косми. Листната плоча леко се стеснява към върха.

Пеперомията е приятна. Многогодишно, епифитно растение, родено в тропическите гори на Южна Америка. Видът се отличава с малки овални листа.Те са дълги само до 4 см и широки до 1,5 см. На издънките, покрити с косми, листата растат противоположно, три или четири наведнъж. Листната плоча е зелена отгоре и червена отдолу.

Пълзяща пеперомия. Епифитно многогодишно растение с полегнали, изправени или увиснали издънки расте в блатистите гори на Америка. Върху неговите издънки редуват се черешови листа с сплескано-яйцевидна форма. Видът има няколко разновидности, така че листата могат да бъдат зелени или пъстри... На закрито се отглежда като ампелно растение.

Мрамор от пеперомия. Тревистият, нисък, гъсто растящ храст се отличава с листа, чийто цвят е подобен на мрамор. Кафяви вени преминават по сърцевидните заоблени зелени листа.

Пеперомията е многократна. Тревисто многогодишно растение, което расте в планинските гори на Южна Америка, има зелено-кафяви издънки и листа, растящи от корена. Нарастващи до 20 см дължина, тъмнозелени, плътни, лъскави листа са яйцевидни и покрити с бели жилки. Представителите на този вид се отличават с доста дълги кафяви съцветия.

Пеперомията е червеникава. Тревистото многогодишно растение се счита за декоративно растение. Червените му тънки издънки са покрити с малки листа. Овалната листна плоча е зелена отгоре и червена отдолу.

Пеперомията е класовидна. Тревистите трайни насаждения са местни в тропическите гори на Венецуела. Представители на вида имат приседнали, дръжки, гъсти листакоито растат на издънки последователно. Всеки лист е дълъг 15 см и широк 8 см. Тъмнозелените листни плочи имат червеникав оттенък и лилава граница. Основата им е с клиновидна форма, а върхът е тъп.

Пеперомията е кадифена. Тревистите трайни насаждения от този вид се отличават с тъмночервени, изправени, прави, влакнести стъбла със заоблени листа на къси дръжки. В зависимост от сорта листните плочи могат да бъдат голи или мъхести. От основата на зелените листа има 5-7 жилки със светло зелен цвят. В краищата на клоните и в пазвите на листата се оформят цветя, които са 7 см колоски.

Пеперомия: домашни грижи

Поставянето и грижите за растението не включват нищо сложно. Основното нещо е да се вземат предвид особеностите на видовете цветя и да се спазват някои правила.

Осветление и температура на въздуха

Дом на PeperomiaСред видовете пеперомия има екземпляри със зелени и пъстри листа. Следователно мястото за растението се избира в зависимост от цвета им. Зеленолистен цветята обичат полусянка... Разнообразните видове обичат по-ярко осветление, но без пряка слънчева светлина. При липса на светлина листата им ще започнат да стават зелени, да стават безинтересни и обикновени.

Ако пъстрата пеперомия расте в северната стая, тогава тя ще се нуждае от допълнително осветление. В стаи с прозорци с южно изложение растението се отглежда по-далеч от прозореца. Западните и източните первази на прозореца са най-подходящи за пъстри цветя със зеленина.

Peperomia не толерира течения, следователно с отворени отвори няма да расте на балкони и в градината. Най-доброто за нея се счита температура при 18-22С... Ако растението ще стои на перваза на прозореца, тогава не трябва да има пукнатини по прозорците.

Влажност на въздуха и поливане

Влажният въздух не е необходим за растението. Пеперомията ще расте и ще се развива дори при достатъчно сух въздух в помещенията. Но за да получите луксозно растение, препоръчително е да го пръскате редовно. Това трябва да се прави възможно най-често при горещо време и при включени отоплителни радиатори... При влажност на въздуха 50% храстът ще започне да се развива по-активно. Но си струва да се има предвид, че пеперомиите с пубертетни листа реагират изключително негативно на пръскането.

Растението не изисква твърде много поливане, но трябва да се спазват някои правила:

  1. Отглеждане на цвете пеперомияНеобходимо е изобилие от вода от пеперомия само през периода на активен растеж.
  2. Поливането трябва да се извършва с утаена вода със стайна температура.
  3. През есента и зимата интензивността на поливането се намалява, в противен случай корените могат да изгният.
  4. Не трябва да се допуска застой на вода в почвата, тъй като пеперомията се страхува дори повече от преовлажняване, отколкото от пресушаване.

Ако растението се излива дълго време, тогава стъблото му ще започне да омеква, почернява и листата падат. Увяхващите листа говорят не за липса на поливане, а, напротив, за преовлажняване на почвата. В този случай цветето трябва да се остави без поливане за една или две седмици.

Трансплантация и оплождане

Когато се грижите за пеперомия, пресаждането често не е необходимо, тъй като кореновата система на цветето е много бавно пълни контейнери... Следователно пресаждането трябва да се извършва само когато саксията с растението стане твърде стегната.

Новата саксия трябва да е плитка и само с 2-3 см по-голяма от предишната. Съставът на почвата за пеперомия трябва да включва:

  • градинска земя;
  • хумус;
  • почистен пясък.

На дъното на саксията трябва да се положи разширена глина.

Растение, трансплантирано в нова земна смес, първо не се опложда. В бъдеще, когато се грижите за пеперомия, трябва да я храните два пъти месечно с минерални торове за стайни цветя през пролетта, лятото и есента. През зимата подхранването се извършва веднъж месечно.

Вредители и болести на пеперомия

Непретенциозно растение с подходяща грижа у дома е практически не е податлив на болести и вредители... Но понякога при неблагоприятни условия на отглеждане цветето може да започне да преобладава:

  1. Пеперомия и нейните разновидностиБрашнестата буба се появява като бяла пухкава маса в пазвите на листата. Причината за появата му може да бъде ниска температура, течение и преливане на растението. В началния етап вредителят се отстранява с памучен тампон, потопен в алкохолен разтвор. При голямо натрупване на брашнест червей, храстите трябва да се напръскат със специални химикали.
  2. Трипсът на пъстри растения е почти невидим, тъй като изглежда като светли точки на листата. Тези вредители се появяват, когато пеперомията се отглежда в горещи помещения с ниска влажност на въздуха. Необходимо е да се борим с тях с помощта на инсектицидни препарати.
  3. Паякът се появява като паяжина между листата. Растението е засегнато от насекоми в помещения с прекалено сух въздух. В началните етапи храстите могат просто да се изплакват с течаща вода, да се избърсват с гъба със сапунена вода и да се напръскват редовно. При обилна инфекция се изисква пръскане с инсектицидни средства.

Уникални, елегантни и непретенциозни пеперомии в продължение на много години остават любимците на цветарите... Разнообразието от техните видове ви позволява да внесете свой собствен вкус в интериора на апартамента. Освен това растението произвежда фитоциди, които могат да изчистят въздуха в помещенията от вредни бактерии. Ето защо се препоръчва да поставите пеперомия в детските стаи.

Красива пеперомия
Сорт цвете пеперомияДомашна растителна пеперомияПеперомия у домаКакви са видовете пеперомияСортове вътрешна пеперомияПоливане на пеперомияТрансплантация на пеперомияКак правилно да се наблюдава растежа на пеперомияНай-често срещаните сортове растенияПеперомия у домаПеперомия и нейните разновидностиПеперомия и особености на грижата за неяВътрешна пеперомияПеперомия тъполистнаПеперомия и нейните видове

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.