Цвете на декабрист: размножаване, сортове със снимки и грижи

Красивото цвете Декабрист украсява къщи и апартаменти със своите цветя през зимния сезон. Наричат ​​го по различен начин - цветът на Rozhdestvennik, Zygokaktus, Schlumberger или Varvarin. Растението принадлежи към епифитните кактуси, които естествено растат на дървета в тропическите гори на Южна и Централна Америка. Поставяйки корените си надолу в кората, той се храни и натрупва хумус. Вкъщи Декабристът е непретенциозен, но се възпроизвежда по специален начин. Ето защо, за успешното отглеждане на зигокактус, просто трябва да знаете правилата за неговото размножаване.


Описание, сортове и снимки на цветето Декабрист

Растението е храст с разклонени стъбла с дължина до 30-40 см... Всяко стъбло се състои от малки листовидни сегменти (сегменти) с издатини по краищата. Кореновата система на цветето е слаба и бързо умира. Но когато създава благоприятни условия за него, той също бързо се възстановява от специални корени на търсенето. Декабристите са надарени с въздушни корени, които улавят влагата директно от въздуха.

Зигокактусът цъфти с многостепенни дълготрубни цветя, които се появяват по върховете на леторастите от сегментите. Всяко цвете е надарено с куп дълги, ефективно висящи тичинки. В природата декабристите цъфтят с бели и червени цветя. Но животновъдите са отглеждали многобройни сортове с малини, лилави, жълти, бели, розови нюанси.

Видове декабристи - снимка

Благодарение на работата на животновъдите, зигокактус са представени от няколко вида:

 1. Грижи за декабристДекабрист Гертнер е доста голямо растение с месести, плътни сегменти с дължина до 7 см. Големите многостепенни цветя се състоят от удължени, заострени венчелистчета и дълги висящи плодници. Цветът им зависи от сорта.
 2. Zygocactus Russeliana е растение с увиснали клони с дължина до 80 см. Месистите, плоски сегменти са тъмнозелени на цвят и наподобяват малък лист. Всеки сегмент се отличава със заоблени ръбове и вени. Големите тръбни цветя се състоят от нива със заострени венчелистчета и висящи плодници.
 3. Decembrist Boucley с височина до 50 cm се отличава с плътни, лъскави, тъмнозелени сегменти, наподобяващи листа. Имат остри зъби по краищата. Многостепенни тръбни цветя с дължина до 8 см се състоят от венчелистчета, насочени по краищата. Цветът им зависи от сорта и може да бъде лилав, жълт, бял. Цветята цъфтят през ноември и могат да цъфтят до март.
 4. Пресеченият зигокактус е високо растение с големи светлозелени стъбла. В краищата на леторастите се образуват големи цветя от червени, лилави, розови, бели или други тонове. След цъфтежа по сегментите се образуват плодове под формата на червени плодове.

Как се размножава декабристът?

Зигокактусът се размножава чрез резници, всеки от които трябва да се състои от два до три сегмента.Независимо от сезона, те се вкореняват добре. Но идеалното време за размножаване на декабриста е, когато растението вече е цъфнало. Това обикновено се случва през април или май.

Подготовка на резници

Кацащ декабристВсяко растение за възрастни трябва да има сегменти с малки корени. За да получите буен храст, имате нужда от няколко от тях. Препоръчва се сегментите да се отделят от най-буйната част на растението, защото след прищипването декабристът ще започне да се подмладява, да пуска нови издънки и да цъфти по-пищно.

Препоръчително е дръжките да се отделят на ръка от издънките. За целта предвиденият дръжка от два или три крайни сегмента с помощта на пръсти се завърта по оста и откъснат от бягство... Стъблото на храста по това време трябва да се поддържа с другата ръка. Резниците се отделят лесно и бързо без никакви проблеми.

Сегментите не се засаждат веднага в земята. Те трябва да се сушат няколко дни. За това резниците се поставят в контейнер, който е желателно да се изложи на открито. Те могат да бъдат поръсени с въглен или пясък. Веднага след като разрезът на сегментите е покрит със стъклен филм, те могат да бъдат засадени.

Подготовка на почвата

Препоръчва се засаждането на зигокактус в почви, наситени с торф. Специален субстрат с киселинност 5,5-6,5 рН може да бъде закупен в магазина или приготвен от вас сами. Земната смес трябва да бъде от следния състав:

 • хумусна земя - 4 части;
 • копка земя - 1 част;
 • листна земя - 6 части;
 • торф - 2 части;
 • пясък - 2 части.

Такава почва ще се окаже дишаща и лека.

Саксиите за вкореняване на резници декабрист не трябва да са много големи, тъй като кореновата система на растението е слабо развита. Една трета от контейнерите са пълни с дренаж, който е покрит с пръст. Почвата е леко смачкана, навлажнена и резниците не навлизат дълбоко в нея.

Можете първо да засадите Декабриста в контейнер за еднократна употреба или директно в постоянна саксия. За да се създаде буен, красив храст, няколко резници се засаждат наведнъж в един контейнер.

Засадените сегменти са покрити с найлоново фолио или стъклени съдове. Саксиите се изваждат на сянка в стая с температура на въздуха 15-20 градуса. По време на вкореняване почвата трябва да бъде умерено навлажнена.

След образуването на корени, растението се трансплантира от временен контейнер в постоянна саксия с подходящ размер. Зигокактусът може да цъфти през същата година, въпреки факта, че храстът ще се състои само от няколко сегмента.

Основни правила за грижи

Можете да отгледате здраво и красиво растение, като създадете благоприятни условия за него и му осигурите подходящи грижи.

Осветление и влажност

Живо уханно цвете ДекабристЗа разлика от много сукуленти, зигокактусът е на пряка слънчева светлина, падане на температурата и сух въздух не харесват... През зимата на южния перваз на прозореца може да се постави цъфтящо растение, а през пролетта и лятото декабристът ще се чувства добре със северните и източните прозорци.

За да може храстът да расте равномерно, периодично се препоръчва да го обърнете към светлината в различни посоки. В същото време растение, което цъфти и придобива пъпки, не може да се обърне и премести от място на място, тъй като цветята веднага ще паднат.

Декабристите обичат влажен въздух, затова в горещия сезон или в стаи с включени радиатори се препоръчва да ги напръсквате ежедневно и да ги къпете под душа от време на време. Земя в саксия предварително покрити с филм... Влажността на въздуха около цветето може да се увеличи, като се използват едно до друго палети мокри камъчета.

Твърде сухият въздух може да доведе до отпадане на пъпки, така че през зимата зигокактусът се пръска по-често. Това обаче трябва да се направи, така че водата да не пада върху цветята.

Поливане и хранене на декабристите

Цъфтящият зигокактус трябва да се полива умерено, но така че почвата в саксията да е винаги влажна.През периода на покой поливането се намалява и растението се полива едва след като почвата в саксията изсъхне. През есента декабристът, подготвящ се за цъфтеж, трябва да се държи в хладни условия и рядко да се полива. Поливането се извършва с утаена вода със стайна температура.

Декабристът се подхранва през пролетта веднъж месечно с флорални минерални торове за кактуси. Необходимо е да се гарантира, че съдържанието на азот в тях е малко, тъй като този елемент в сукулентите може да причини гниене на корени... През лятото растенията се хранят на всеки петнадесет дни, а през есента изобщо не се прилага торене.

Температурен режим

Декабристът е напълно неизискващ към температурата. Може да расте при температури от +37 градуса и при + 2С. По-добре е обаче да не се създават такива стресови условия за растението.

За да може зигокактусът да цъфти великолепно, е необходимо да се стимулира полагането на пъпки, като се създаде период на почивка за това:

 1. През есента, когато температурата на въздуха в помещението е над + 23С, пъпките няма да се образуват. Растението трябва да се съхранява в хладни помещения с температура + 12- + 16C.
 2. В активната фаза на цъфтеж, декабристът се нуждае от температура от + 18C до + 20C.
 3. Веднага след като храстът избледнее, той отново се поставя на хладно място.

Защита на декабристите от болести и вредители

Зигокактус устойчиви на различни заболявания, и практически не са податливи на нападения от насекоми. Те обаче могат да бъдат нападнати от вредители от съседни растения:

 1. Вредители на декабриститеБрашнестата буба се появява между издънките и прилича на памучни бучки. Вредителите се отстраняват с памучен тампон, напоен с алкохол или отмит с струя гореща вода.
 2. Паякът заразява растенията, отглеждани в помещения, със сух въздух. На сегментите се появяват паяжина и малки, червени точки. Вредителите се хранят с растителен сок, поради което след известно време сегментите започват да падат. Можете да се борите с народни средства, като използвате настойки от чесън и лук и измивате растението с катранен сапун.

Гъбичните заболявания са много опасни за декабриста: късна болест, фитиум, фузароза... Растението се заразява с тях чрез почвата или раната. Храстът може да се разболее и от грешки в грижите, които включват прекалено поливане, зимуване при твърде ниски температури и липса на дренаж в саксията.

Много е трудно да се лекуват такива заболявания. За това храстът се напръсква с "Oxyhom", "Hom", "Fundazol" или "Fitosporin-M". Ако клоните на зигокактуса са започнали да изсъхват и сегментите падат, тогава се препоръчва да извадите растението от саксията и да изследвате корените му. Ако са леко повредени, изгнилите части могат просто да бъдат отстранени чрез обработка на секциите с натрошен активен въглен. Ако надземната част е силно засегната и по-голямата част от корените са умрели, се препоръчва да се отрежат резниците над мястото на заразата и да се вкоренят. Болното растение се изхвърля.

С правилно размножаване и добри грижи, декабристи може да нарасне до 20 години... С възрастта стволовете им се потрепват и губят декоративния си ефект. Но дългият и обилен цъфтеж през зимните месеци прикрива тези цветни несъвършенства. Можете да отглеждате зигокактус на первази на прозореца в саксии или във висящи саксии като ампелна форма.

Декабрист цвете
Как да разпространяваме ДекабристаГрижа за декабриста у домаКак се полива декабристътСортове на цветето декабристСортове и видове на декабристаПравилна грижа за цветятаЦъфтящ декабристПериод на цъфтеж на декабристаГрижа за декабриста на закритоКак да разпространяваме декабристОтглеждане на декабристДекабристки цветяВидове и разновидности на декабристаГрижи за декабрист

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.