Цвете на декабрист: домашни грижи, нарастващи проблеми

Цъфтящ декабристВ навечерието на Нова година на первазите на много апартаменти цъфти красиво цвете на декабриста. Името си е получил поради цъфтежа през декември, когато в двора има люти студове. Със своите необичайни цветя и непретенциозни грижи, декабристът се влюби в много производители на цветя. Цвете, отглеждано у дома при спазване на всички правила, е в състояние да радва с цъфтежа си няколко пъти в годината.


Описание и снимка на цветето Декабрист

Декабрист или зигокактус на Schlumberger принадлежи към горски кактуси, въпреки че няма бодли. В природата расте по стволовете и корените на тропическите дървета. Храстите с височина 30-40 см се състоят от надвиснали разклонени зелени стъбла, образувани от сегменти, подобни на листа.

Кореновата система на декабристите е доста слаба, следователно тя умира при неблагоприятни условия. Зигокаксите обаче се отличават с наличието на "търсещи" корени и въздушни корени, които улавят влагата от въздуха. В резултат на това растението оцелява и кореновата система се възстановява.

На върховете на издънките се появяват алвеолите многостепенни, дълго тръбни цветя с куп дълги тичинки. При естествени условия ефектните тичинки на зигокактуса се опрашват от колибри. Естественият цвят на цветята е бял или червен. Към днешна дата животновъдите са отглеждали сортове декабрист с цветя от пурпурни, лилави, жълти, бели и розови нюанси.

Как да се грижим за декабрист у дома?

Зигокатусите растат при добра светлина, но не обичат пряката слънчева светлина. Те не понасят екстремни температури, защото в тропическите гори винаги има топло и влажно време. Ако грижите за декабриста са близки до естествените условия, тогава растението винаги ще бъде здраво и красиво.

Местоположение

Вътрешно цвете Декабрист грижиНай-добър е зигокактусът растат на източните первази... Не се препоръчва да поставяте саксия с растение близо до южните прозорци, тъй като сегментите на стъблата му ще започнат да пожълтяват и да се рушат от пряка слънчева светлина. Ако декабристът не може да осигури разсеяна светлина, той трябва да бъде засенчен.

По време на формиране на пъпки и цъфтеж, саксията с растенията не трябва да се върти или да се премества. В противен случай цветето ще изхвърли пъпките си.

През лятото зигокактус може да се отглежда на балкон, лоджия или градина. В този случай той трябва да намери добре осветено място, защитено от вятър и пряка слънчева светлина.

Декабристът започва да цъфти в края на ноември. След цъфтежа трябва да се постави в хладно помещение до пролетта.

Температурен режим

Комфортна температура за растежа и цъфтежа на зигокактуса варира между 18-25C... По време на активен растеж и цъфтеж, растението изисква температура от + 18С до + 20С.За да може растението да набере сила преди цъфтежа, то трябва да се поддържа при температура между 12-16С.

Поливане и подхранване

Грижата за декабрист у дома съвпада с условията за отглеждане на закрити широколистни растения. Той се нуждае от редовно поливане с утаена вода със стайна температура.

Ако въздухът в стаята е сух, тогава липсата на влага се компенсира по два начина:

 1. Ежедневно пръскане на растението с утаена вода.
 2. Поставете саксията с цветя върху палет с мокър дренаж, торф или мъх.

С началото на пролетта зигокактусът се нуждае от месечно хранене. За това се използват сложни торове за цветя, чиято доза трябва да бъде два пъти по-малка от написаната в инструкциите. През лятото растението се храни два пъти месечно, а през есента декабристът не се нуждае от торове.

Подрязване на зигокактус

Когато се грижите за декабрист, не забравяйте за резитбата, след което храстът ще придобие привлекателен външен вид и ще цъфти обилно. За целта през юни се скъсяват грозните и неправилно растящи издънки. Освен това опитните производители на цветя препоръчват да не се отрязват части от издънките, а да се развиват на ръка.

Трансплантация на декабрист

Правила за грижи за декабристЦветът се пресажда в последните дни на февруари, веднага след цъфтежа. Пот за декабриста трябва да е широка и не много високазащото корените му са повърхностни. Не забравяйте да излеете дренажен слой на дъното на саксията.

Декабристът предпочита лек, рохкав субстрат, който включва:

 • торф - 2 части;
 • плодородна почва - 1 част;
 • едър пясък - 1 част.

За дезинфекция можете да добавите малко смачкани въглища към сместа, а за добра водопропускливост - тухлен чипс или вермикулит.

Младите растения се трансплантират ежегодно в саксии, които са само два сантиметра по-големи от предишното. Зрелите растения трябва да се пресаждат при необходимост, но не по-често от веднъж на всеки три до четири години.

Възможни нарастващи проблеми

При напускане при спазване на всички правила зигокактусът расте добре и цъфти обилно. Въпреки това могат да възникнат проблеми по време на отглеждането, така че се препоръчва да се проучат основните.

Болести и вредители на декабриста

Растението може да се утаи от някои насекоми и гъбични заболявания... Поради това листата на растението трябва периодично да се инспектират.

 1. Декабристът е зимно чудоАко между издънките се появят белезникави бучки, като памучна вата, това означава, че декабристът е заразен с брашнеста гъба. Да се ​​отървем от вредител е доста трудно. Нуждаем се от спешна обработка на растението със специални препарати, които се продават в цветарските магазини.
 2. Листата, покрити с ръждясал цвят и почти невидима паяжина, показват, че зигокактусът е заразен с паяк. Те са много малки и почти невидими насекоми с червеникав, жълт или кафяв цвят. Те се появяват, когато има недостатъчна влажност на въздуха. Можете да се отървете от тях с помощта на лекарството "Neoron", "Fitoverm", "Actellik".
 3. От гъбичните заболявания Декабристът е най-често засегнат от фитофтора, фитум, фузириоза. На първо място, кореновата шийка на цветето страда, в резултат на което то започва да изсъхва във влажна почва, става сиво и бледо и губи своите сегменти. В този случай растението трябва да се третира с фунгициди Vitaros, Topaz и Maxim. Освен това трябва да се уверите, че почвата няма да се намокри. Трябва да изсъхне добре между поливките.

Защо декабристът не цъфти?

Най-често nПричината се крие в неспазването на условията за отглеждане:

 1. Недостатъчно поливане.
 2. Недостатъчно осветление.
 3. Саксията е твърде малка и изисква трансплантация.
 4. Недостатъчно питателна почва.

За да цъфти растението, то трябва да бъде правилно подготвено за цъфтеж. За това през есента му се осигурява период на покой, като се премахва зигокактусът в хладно помещение. По това време на практика не е необходимо да се полива и изобщо не е необходимо да се храни.За да накара зигокактусът да цъфти, в края на ноември той се премества на добре осветено място и се полива. Растението се "събужда" и започва да прибира пъпки.

За да се постигне изобилен цъфтеж на декабриста, нито за дветеm трябва да се гледа правилно:

 1. През зимата се препоръчва да се осветява растението с допълнителен източник на осветление.
 2. По време на периода на цъфтеж не можете да движите и завъртате саксията, а също така да подготвяте резници за размножаване.
 3. Строго е забранено излагането на растението на екстремни температури по време на цъфтежа.
 4. Ако в стаята има хладен въздух, цъфтежът ще продължи по-дълго.
 5. Бушът ще цъфти обилно в тясна саксия.
 6. По-активният цъфтеж се улеснява от температурен режим не по-висок от + 16C.
 7. След период на покой поливането и подхранването се възобновява много внимателно. В противен случай растението може да получи много стрес и да изхвърли пъпките.

Ако сте донесли разцъфнал декабрист у дома и цветята му са започнали да падат, не бива да се паникьосвате. Растението просто се адаптира към новите условия на отглеждане.

Защо зигокактусът избледнява?

Как да предпазим декабриста от вредителиКакто вече беше споменато по-горе, растението увяхва, ако страда от гъбични заболявания. Но може да има и друга причина - тази гниещи корени.

Ако стволът на декабриста е започнал да се люлее и самото цвете е загубило стабилността си, тогава е възможно корените му да са умрели. Това може да се случи в резултат на поливане със студена вода, хипотермия на растението или, обратно, от прегряване на саксията на слънце. Твърде много тор може да изгори корените.

Ако се установи такъв проблем, цветето трябва спешно да се трансплантира в друга почва. При пресаждането се изследват корените, отстраняват се засегнатите. След това кореновата система на растението поръсени с малко натрошени въглища и изсъхва. След това зигокактусът се засажда в прясна земна смес и се полива само при нужда.

Защо листата падат?

Декабристките листа могат да паднатпо привидно без причина. Нищо обаче не е толкова просто, така че трябва да разберете причината:

 1. Ако растението е заразено с вредители, то се третира със специални препарати.
 2. Ако листата на растението са чисти и по тях няма насекоми, тогава може би причината е липсата на хранителни вещества. В този случай декабристът се полива или се напръсква с торове за епифитни кактуси.
 3. Причините за отпадането на крайните сегменти могат да бъдат: течение, внезапни температурни промени, прекалено сух въздух или трансплантация, направена в неподходящо време.

Възпроизвеждане на декабриста

Растителни видове декабристиЗигокактусът се размножава вегетативно, тоест чрез резници. За да направите това, два крайни сегмента се откъсват или развиват от издънката, които трябва да се изсушат в рамките на няколко дни. През това време се приготвят малки контейнери или кутии за разсад и се пълнят с пръст.

Сегменти са засадени във влажна почва и покрити със стъкло или полиетилен. В този случай ще има парников ефект и издънките се вкореняват добре и дават корени. Контейнерите трябва да се държат на сянка при температура 15-20С. Стъклото трябва да се повдига всеки ден, за да се проветрят разсадът. Също така е необходимо да се гарантира, че почвата не изсъхва по време на вкореняване.

Най-често присаждането на декабрист се извършва след подрязването му, тъй като в резултат на такава процедура остават много готови посадъчни материали.

С добри грижи, цветето декабрист у дома живее до двадесет години. Може да се отглежда в обикновени саксии като храст или във висящи саксии като ампелно растение. Красивият, дълготраен и обилен цъфтеж през студените зимни месеци и доста опростената поддръжка правят растението много популярно сред производителите на цветя.

Стайно цвете Декабрист
Вътрешно цвете Декабрист грижиКак да отглеждаме цвете на декабристДомашно растение декабристСтая ДекабристТорове за ДекабристВредители на декабристаПоливане на декабристаДекабристки сортове растенияКак да отглеждаме цвете на декабристДомашно цвете ДекабристКак да се грижим за декабристГрижа за растенията декабристКакво обича ДекабристътКрасиво цвете Декабрист

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.