Как да размножаваме цвете на декабрист у дома

Много опитни цветари казват, че през зимата стайните растения са в покой, но това не винаги е така и особено ако говорим за цвете като Декабриста.

Това цвете има много имена - зигокактус, Rozhdestvennik, раци врата, варварски плитка. Декабристът получи всичките си имена с причина, защото първите му цветя цъфтят на 17 декември. Растението не изисква специални грижи, а освен това е много лесно да се размножава чрез резници.


Произходът на цветето и неговите характеристики

Родното място на декабриста е Бразилия, или по-скоро влажните му гори, където растението се е размножило и разпространило от централния храст.

Растението много прилича на кактус, но в същото време се различава значително по своите биологични характеристики от растение, което расте в пустинята.

Ако Декабристът се гледа правилно, той ще зарадва със своите ярки цветове през зимния сезон.

Зигокактусът има сплескани клони, които с времето стават твърди. На клона растат цветя, които са подредени на нива. Съцветията на декабристите могат да имат много различен цвят - лавандула, кремаво, тъмно червено, розово, оранжево, малина.

За кореновата система на растението трябва да се каже, че тя е слаба, но въпреки това корените имат способността да се възстановяват много бързо и да се оформят в пълноценни корени. Много е лесно да се получи ново растение - трябва да откъснете малко стъбло и да го поставите в почвата, която трябва да поливате всеки ден. След 5-6 дни зигокактусът ще пусне корени и ще започне да расте активно.

Всяка година животновъдите представят всички нови видове декабрист, които радват с необичайните си цветове и форми.

Правила за грижа за растенията

Как правилно да се грижим за декабристЗа да накара Декабриста да се чувства комфортно в къщата, той необходимо е да се създадат условиякоито са много близки до естествените:

  • влажна и топла атмосфера;
  • много слънце.

През топлия сезон растението не цъфти. През този период той може да се намира в северната или източната част на стаята. Но през зимата саксията с Декабрист е най-добре да се постави на прозореца от южната страна.

Ако растението не е преместено, храстът на зигокактуса ще бъде асиметричен... Ето защо производителите на цветя препоръчват да обръщате саксията всеки месец. Работата е там, че клоните винаги се протягат към слънцето.

Насищането на напояване до голяма степен зависи от сезона. От средата на пролетта до началото на есента, декабристът се нуждае от постоянно и обилно поливане, тъй като по това време растението цъфти. Необходимо е да се полива почвата само с топла, утаена вода. Студената течност може да повреди саксията и да предотврати развитието на пъпки.

Торовете са незаменими, ако е необходимо растението да цъфти. Подхранването трябва да се прилага върху почвата веднъж месечно. През лятото тези манипулации трябва да се извършват 2 пъти месечно.

Както бе споменато по-рано, декабристът се нуждае от висока влажност. За да се осигури комфортна среда за растението, то трябва постоянно да се пръска. Можете също така да поливате стъблата под душа, точно преди това, почвата трябва да бъде покрита с найлоново фолио, така че кореновата система да не изгние. През студения сезон имате нужда от Коледа пръскайте веднъж на 2-3 дни.

По-добре е да използвате смес от листна пръст, пясък и торф като поща.Също така не забравяйте за дренажа, който трябва да заема една трета от саксията.

Възпроизвеждане на декабриста

Трансплантация на декабристЗа размножаване на растението у дома е необходимо да се използват екстремни резници на дълъг издънка, които се състоят от дълги листа. Не можете да ги режете с ножица или нож. Най-доброто нещо отчупете клонка в основата на стъблото... Понякога това не е много лесно да се направи, тъй като стъблата са много плътно свързани помежду си.

Необходимо е да започнете размножаването на растението у дома след цъфтежа. В този случай трансплантацията няма да повлияе по никакъв начин на развитието на цветето.

Покълване на резници във вода

Резниците трябва да се поставят в съд с топла вода. Трябва да се потопите не напълно, а наполовина. Когато водата се изпари, тя се долива. Често може да се забележи, че течността придобива жълт оттенък и плътна структура. Това показва, че водата се е влошила. В тези случаи рязането трябва да се изплакне и да се постави в чист съд. След 5-14 дни можете да наблюдавате кореновата система на стъблото и това означава, че растението е готово за засаждане в почвата. Сега можете да засадите потомка.

Възпроизвеждане на резници в субстрата

Като начало трябва да са резниците на декабриста оставете за 2-3 дни на перваза на прозорецаи след това засадете в субстрата. Растението трябва да бъде вкоренено. За целта се поставя в почвата за половин сегмент, а отгоре се поставят буркани. Можете също да използвате найлонова торбичка или торбичка. Веднъж на ден сашето или консервата трябва да се изваждат за проветряване в продължение на няколко часа.

Когато зигокактусът поникне, оранжерията може да бъде премахната. Че това се е случило, може да се разбере от наличието на нови стъбла. Когато растението е пораснало, трябва да го трансплантирате в по-голям контейнер.

Прехвърлете в почвата

За да подготвите почва, благоприятна за растежа на декабриста, трябва да вземете следните компоненти:

  • пясък;
  • торф;
  • плодородна градинска земя;
  • изгнили листа.

Всичко това смесете в равни пропорции... Саксията не трябва да е висока, а широка. Отдолу трябва да се постави дренаж. За тези цели можете да използвате експандирана глина или камъчета с различни размери. След това се излива подготвената почва и се прави малка вдлъбнатина в средата на саксията. Именно в него се поставят няколко издънки и се заливат обилно с вода. След това саксията може да бъде поставена на перваза на прозореца или друго определено място за нея.

Ето как лесно може да се размножава зигокактус у дома.

Болести на декабриста

Декомбристични вредители по растениятаВъпреки лекотата на грижи, растението много често е обект на различни заболявания. Най-често това е ножницата. Първият признак на този проблем са кафяви петна с различни размери, които много бързо се разпространяват през листата и унищожават растението. В такъв случай необходимо е да се приложи инсектицидтриене на засегнатите области. Ако проблемът е твърде лош, заразените стъбла трябва да бъдат откъснати.

Инфекцията с бели червеи също има много сходни симптоми. В този случай ще помогне обичайният разтвор на mil, с който трябва да избършете листата.

Често се случва, колкото и да се старае жената, растението просто не иска да цъфти и дори да пуска пъпки. За да се реши този проблем, е необходимо да поставите саксията с Декабрист на студено място за един месец, а през декември поставете го на слънце и увеличете поливането.

Декабристът е много красиво растение, което радва със своите цветя през зимата. При правилно размножаване и грижи цветето ще радва с външния си вид много години подред.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.