Защо Декабристът не цъфти и какво да правя в този случай

През зимата е особено приятно да видите цъфтящи стайни растения. Един от най-често срещаните е заводът в Шлумбергер, с други думи „Декабрист“ или „Коледа“. Съдейки по популярното име, той започва да цъфти с настъпването на зимата през месец декември. Цветето изхвърля пъпки през ноември и след известно време можете да видите ярки съцветия. Често се случва многобройни пъпки да се появят на растението, след което да изчезнат. Защо се случва това и каква е причината?


Декабрист цвете

Видове цветя ДекабристРастението принадлежи към семейство кактусови, но по това се различава от всички останали видове цъфти ежегодно и няма бодли... Всяка зима стайното цвете започва да цъфти обилно и това продължава почти през целия зимен период. Отличителна черта на декабриста е бързият растеж.

Тропиците на Южна Бразилия са родното място на цветето, поради което цъфти през зимата, когато в далечна Бразилия започва бурен период на цъфтеж. Вкъщи декабристът започва да разтваря пъпките до края на ноември и завършва периода на цъфтеж в края на януари.

С подходящи грижи, стайно растение може да нарасне до 30-40 см височина и широк. Коледното дърво има слаба коренова система, лесно може да страда от неправилна грижа. Цветята са поразителни в ярките си и разнообразни цветове:

 • бял;
 • малина;
 • червен;
 • оранжево;
 • люляк,
 • корал.

Повечето животновъди са щастливи да създадат нови сортове зигокактус, така че през годините са се появили много нови видове.

Характеристики на отглеждане и грижи за декабриста

Това растение, както и много други, се нуждае от подходящи грижи, за да осигури добро развитие и обилен цъфтеж. Всеки, който обича това цвете, трябва да знае за характеристиките на грижата за него.

Коледа не обича високи саксии, по-добре е да изберете широк и плитък контейнер за него. Растението има плитка коренова система и поради това се нуждае от добър дренаж. Това ще помогне да се избегне застояла вода след поливане, прекомерната влага може да има пагубен ефект върху кореновата система. Най-подходящата почвена смес за засаждане и отглеждане на Decembrist се счита за почвена смес, състояща се от следните компоненти;

 • торф;
 • пясък;
 • смес от листа;
 • тухлени чипове.

Много е важно да се вземе предвид осветеността, тъй като за разлика от други видове кактуси, Декабристът не обича пряката слънчева светлина... Най-добре е да поставите саксията с цветя от западната или северната страна. Растението не обича високите температури, като най-благоприятното за добро развитие и енергичен цъфтеж се счита в диапазона 17-20относноВ. За началото на ранен и по-обилен цъфтеж на декабриста експертите препоръчват понижаване на температурата до 15относноОТ.

Растението не се нуждае от често и обилно поливане. Тъй като горният слой на почвата изсъхва, той се навлажнява и при ниски температури е по-добре да се намали поливането.

Препоръчително е да правите подхранване през лятото, като използвате конвенционален кактусов тор. През есента се препоръчва да се направи подхранване за обикновени цъфтящи растения.

Декабристът винаги реагира зле на промяна на постоянното си място, така че рядко се нуждае от пренареждане. Той е толкова чувствителен, че дори след отваряне на пота може да хвърля пъпки и да не цъфти.

През лятото е препоръчително да го изнесете на балкона или лоджията, можете да го занесете в страната. Цветето ще се чувства комфортно, при условие, че няма да бъде изложено на пряка слънчева светлина. С настъпването на топлината растението обича топъл душ, по-често трябва да се пръска с вода. Препоръчително е да се покрие почвата в саксията по време на пръскане, така че водата да не попадне там, а само да премахне праха от листата.

Растението е един от дълготрайните, зигокактус може да живее 15-20 години с нормални и подхранващи грижи. През пролетта е задължително да се направи прищипване, за да се образува короната на декабриста. Тази процедура ще подмлади цветето и ще му даде обилен разцвет.

Защо Декабристът не цъфти и какво да правя?

Как да се грижим за декабристДекабристът се нуждае от почивка преди началото на периода на цъфтеж. Ако го поставите на хладно място, намалите поливането и не наторявате, а след това го върнете на обичайното си място, той ще реагира положително и скоро ще ви зарадва с изобилие от цветове.

Когато пъпките се появят на стайно растение, по-добре е да не го докосвате. Необходимо ниво на влажност може да се осигури чрез пръскане... За еднакъв вид на пъпки е необходимо да обръщате саксията от време на време.

Възможно е да не цъфти поради неправилно събуждане и ако се създадат необходимите условия за това до края на ноември, тогава той ще започне активно да се подготвя за цъфтежа.

Цъфтежът също е повлиян от вредители и болести... Периодично цветето трябва да се трансплантира в друга саксия с нова почва.

Често е възможно да се наблюдава как пъпките на цвете отпадат. Това се дължи на факта, че в момента на изхвърляне на пъпките цветето се обръща или пренарежда на друго място. Това не може да се направи. Пъпките могат да отпаднат и по други причини:

 • липса на влага или сух въздух;
 • ако температурата постоянно надвишава 18относноОТ;
 • саксията е на пряка слънчева светлина и широколистната маса може да изгори;
 • той е силно засегнат от промяна в температурния режим, коледното дърво обича стабилна температура без внезапни промени.
 • обилно поливане при ниски вътрешни температури.

По-добре е да пресаждате растението ежегодно, тъй като обилен цъфтеж води до бързо изчерпване на почвата... Губи много хранителни вещества по време на периода на цъфтеж. Новият контейнер за пресаждане не трябва да е твърде голям, цветът се развива по-добре в малки саксии. Препоръчително е да изберете нов контейнер с 2-3 см по-голям от предишния. Ако това не бъде направено, растението ще похарчи целия си запас от енергия за изграждане на кореновата система.

Болести и вредители

Вредители на декабристаРазлични болести и вредители също влияят върху развитието на растението. Трябва да се провери за тяхното присъствие. Най-често Декабристът страда от фитафлуор, фитиум, фузариум... Признаци на заболяването могат да се видят в падащите или изсъхващи листа. Сред вредителите най-често се срещат акари и брашнести червеи. За да се отървете от вредители и болести, се препоръчва използването на фунгициди и инсектициди. Тези продукти са подходящи за превантивни цели.

Ако проявите внимание и грижи по отношение на коледното дърво, той със сигурност ще зарадва с обилен и дълъг цъфтеж. В противен случай уязвимото цвете бързо ще реагира на грешната нагласа, проливайки пъпки и ще спре да цъфти. Само внимание и комфортни условия за развитието на цвете ще му осигурят ярък и буен разцвет.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.