Дисхидия: сортове със снимки, особености на отглеждане

Дисхидия се отнася до епифитните представители на флората - паразитни растения, които се прикрепят към друга растителност и съществуват за сметка на техните сокове. Цветето идва от екзотични страни. Може да се отглежда успешно у дома с добре организирани грижи, но не всички видове могат да се култивират. Тази вечнозелена лоза е ценена от производителите на цветя за изискания и грациозен вид. Всеки интериор ще бъде преобразен с този декор.

Какво е забележителното за цветето

1553498237_5c987f6f1182e.jpg

Дисхидия е вечнозелена лиана от семейство Ластовниеви. Растението представлява дълги (до 5 метра) гъвкави зелени издънки. Той има множество нишковидни корени, разположени в основата и покриващи частично долната част на леторастите. Благодарение на добре развитата коренова система, дисхидията е здраво фиксирана върху опората и черпи хранене отвън.

На лианата растат два вида листа. Това са плоски заоблени листа на скъсени дръжки, напълно покриващи стъблата. Те обикновено са яркозелени на цвят, но са възможни и други цветове, в зависимост от вида. Заедно с тях има малки листа с дължина до 5 см, външно подобни на мехурчета. Те натрупват влага, която помага на растението да оцелее в извънредни ситуации. Често там насекомите съхраняват растителни отпадъци, които постепенно загниват и служат като тор.

1553498360_5c9880f13fb90.jpg

Културата цъфти веднъж годишно - от пролетта до есента... По това време много малки цветя, като камбани, са групирани в колелца от няколко парчета сред листата. Цветът им варира, като е червен, бял, розов. След това се появяват пълни със семена шушулки. Всяко семе има корона с форма на чадър.

1553498596_5c9881d110789.jpg

Възможно е да отглеждате дисхидия на закрито като ампелно растение във висящи саксии. Друг вариант е да се използват декоративни вертикални подпори, към които е прикрепена лозата. Резултатът е атрактивни силуети. Единственото нещо е, че не можете да засаждате дисхидия в стандартни саксии за цветя на перваза на прозореца, така че камшиците да висят неконтролируемо. Дълбоките опори също не са подходящи.

Видове и разновидности със снимки

В природата има повече от 100 вида дисхидия, но се отглежда ограничен брой. Всички те са пригодени за отглеждане на закрито, въпреки че се нуждаят от специални грижи.

Най-често срещаните сортове:

 • Овата е растение със зеленикаво-розови стъбла, гъсто покрити с малки овални листа с бял жилав модел. Първоначално плочите са с розов цвят, но с времето стават зелени. Малки бели пъпки цъфтят по време на цъфтежа. Културата понася леко застудяване и течение.dishidiya_ovata_1553360884_5c9667f404f0e.jpg
 • Pectinoides е прилепваща лоза с въздушни коренови издънки. Има два вида листа: малки - овални и големи - подобни на мехурчета. Отвън те са зелени, отвътре - тухлен цвят. Цъфти с розово-лилави пъпки.1553363634_1553363121_5c9670a634623.jpg
 • Singularis е култура с жилави стъбла и големи, заоблени зелени листа със светли ивици.1553459287_1553457003_1553456980_1553363625_1553363576_5c96726fe7b62.jpg
 • Ruskusolistnaya - елегантен представител с дълги издънки, покрити със сърцевидни изумрудени листа. За това производителите на цветя надариха такава дисхидия с интригуващо име - "милион сърца"... В пазвите на листата се образуват бели цветя.По време на цъфтежа те излъчват удивителен аромат на мед.1553363649_1553363375_5c9671ab9b103.jpg
 • Мидито е вид пълзящ тип със стъбла, покрити с въздушни коренови процеси и удължени листа. Короната има наситено зелен цвят. Растението цъфти два пъти годишно с розови или тъмночерешови цветя.1553363918_5c9673c6b815e.jpg
 • Хирсута е уникален вид с космат върху листата и изящни релефни вени по външната повърхност на плочата. Пъпките са наситено алени на цвят, прикрепени към къси дръжки. Цветята са с малки размери, но се появяват в голям брой и приятелски.1553364740_1553364727_5c9676f04cc68.jpg
 • Рафлеза - представлява петметрови еластични издънки, плътно обрамчени с овални листа. Цъфти с жълти цветни кошници, състоящи се от няколко малки пъпки.1553364922_5c9677b6f203e.jpg

Методи за размножаване

Дисхидията може да се размножава по два начина: чрез семена и резници. По-лесно и бързо се отглежда растение от резници. Вторият вариант обаче е не по-малко ефективен.

Семенна

1553498939_5c98833786af0.jpg

Семената на дисхидия са изключително леки, затова при сеитбата трябва да се внимава да не се разпръснат. Обикновено сеитбата се извършва през пролетта.

 1. Като почва се приема смес от пясък и торф в равни пропорции.
 2. След като е навлажнено, семената се засаждат и се поръсват със земя отгоре със слой до 3 мм.
 3. Покрийте с найлоново фолио или стъкло.
 4. Поставете контейнери с насаждения в топло и добре осветено помещение, където температурата не пада под 20 ° C.
 5. Реколтата се навлажнява и проветрява ежедневно. Първите издънки се появяват след 5-7 дни. Тези листове се формират след 3 месеца. Едва след това растенията се засаждат в отделни саксии.

Резници

 1. За този метод на размножаване първо отрежете изрезката от върховете на леторастите с дължина 10-15 cm.
 2. Местата на разфасовките се обработват с прахообразни въглища и се поставят в разтвор на всеки стимулатор на растежа за няколко часа.
 3. Резниците се засаждат под лек наклон във влажна торфено-пясъчна смес.
 4. Покрийте със стъклен или пластмасов капак.

Издънките се вкореняват по-добре при 20–25 ° C и висока влажност. Всеки ден те трябва да се поливат, да се отварят леко, за да се проветрят и да се отстрани кондензатът, който се натрупва вътре. След месец резниците се вкореняват напълно.

Кацане

dishidiya_posadka_1553460196_5c97ebe47c5b3.jpg

Кацането е възможно по всяко време. Дисхидията изисква хлабав и влакнест субстрат. Можете да го приготвите сами, като смесите следните съставки в равни пропорции:

 • смляна борова кора;
 • мъх сфагнум;
 • дървени въглища;
 • речен пясък;
 • листен компост;
 • перлит;
 • торф.

Допустимо е да се закупи готова почва, специално проектирана за орхидеи или бромелии.

Културата се трансплантира изключително през пролетта, когато нейната коренова система нараства силно и обемът на саксията става малък. Препоръчително е да презасаждате млади растения ежегодно, възрастни - при нужда.

На първо място, в дъното на саксията се изсипва дренажен слой. Те улавят корените на дисхидия заедно със земна буца и ги прехвърлят внимателно в нов контейнер. Това е важно, тъй като ако корените са повредени, растението няма да пусне корени на ново място и ще умре..

Нюансите на отглеждане

1553499149_5c98840a802f8.jpg

Дисхидия е доста капризен представител по отношение на грижите, така че начинаещ цветар не може да се справи с нея. Ключът към успешното отглеждане ще бъде стабилността по отношение на самите грижи и условията на растението. Най-малките отклонения от нормата водят до увяхване и изхвърляне на листата.

Правилното място е от особено значение. Тя трябва да бъде добре осветена и топла, с висока влажност. Не се препоръчва лозата да се поставя на лоджии и балкони, където температурата е нестабилна. Идеалната позиция е на первазите на прозореца, обърнати на изток или запад. От южната страна ще се изисква защита от пладнешките слънчеви лъчи, а от северната страна - допълнително подчертаване. Оптималната температура за съхранение е 25-30 ° C, през периода на почивка 18-22 ° C.

Необходими мерки за грижи:

 • Поливайте го 2 пъти месечно, дори при постоянно горещо време. През зимата е достатъчно едно овлажняване. Периодично организирайте топъл душ за епифита.
 • До растението се монтира съд с вода или сурова експандирана глина, така че влажността в помещението винаги да се поддържа на високо ниво.
 • Те се хранят ежемесечно с торове за сукуленти. Вземете 2 пъти количеството, посочено в инструкциите за употреба.

Лозата не се нуждае от системно подрязване, но много производители скъсяват издънките, които са изключително удължени на дължина. Периодичното прищипване на върховете на стволовете има благоприятен ефект върху обновяването на растенията.

Проблеми с грижите, болести и вредители

При неподходящи грижи за дисхидия възникват определени проблеми:

 • балонните листа изчезват или се наблюдава деформация на всички листа - поради ниска влажност;
 • частично зачервяване на листата - в резултат на продължително излагане на пряка слънчева светлина;
 • разпадане на кореновата система и издънки - с често и обилно поливане.

От вредителите особено опасни са брашнестите червеи, листните въшки и паяковите акари. При най-малкия признак на появата им растението трябва да се третира с какъвто и да е инсектициден препарат.

Дисхидия се счита от мнозина за специфично растение, така че първо трябва да се запознаете с неговите характеристики. Дори опитни производители на цветя не винаги успяват да държат лоза у дома за дълъг период. Причината за това е голямото търсене на тропическа красавица за постоянно висока влажност, която не винаги е възможно да се поддържа на подходящо ниво.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.