Не е необходим пречиствател на въздуха: 10 стайни растения за почистване на дома ви

Стайните растения правят всеки дом по-удобен и привлекателен, дават естетическо удоволствие и заряд от положителна енергия. В същото време те имат полезни свойства за подобряване на качеството на въздуха в домове, офиси и апартаменти.

Хризантеми

Домашните сортове цъфтящи хризантеми носят красота, приятно и радостно настроение. В същото време те събират много токсични вещества от въздуха, намалявайки концентрацията им, а също така абсорбират микропрахови частици.

Фикус

Ficus Benjamin се счита за продуктивен пречиствател на въздуха сред голямо разнообразие от фикуси. Това е средно голям храст с буйна корона, която е образувана от множество лъскави малки овални листа. Има филтриращи свойства, елиминира различни вредни примеси, токсини и токсични елементи, които попадат във въздуха от битови предмети.

Ficus работи чудесно за прочистване на въздуха от всякакви миризми и подобрява неговия състав, като е източник на кислород.

Алое

Един от най-популярните тревисти сукуленти - алое - съчетава декоративни, лечебни и пречистващи свойства. Растението се справя със замърсяването на домашната атмосфера с формалдехид, унищожавайки напълно тези токсични вещества. Алое произвежда повишен кислород през нощта, което помага да се подобри качеството на въздуха в помещенията.

Драцена

Това е често срещано подобно на палма стайно растение с плътна розетка от тесни, гладки листа, с едноцветен или райест цвят и гол ствол в долната част.

Той има способността да улавя неблагоприятни вещества от въздуха, които влизат в къщата от отработените газове от улицата с отворени прозорци. Драцената пречиства и овлажнява въздуха в помещенията, създавайки комфортен и здравословен климат.

Гербера

Цъфтящите домашни гербери със звездовидни, двойни или гладки, големи цветя с различни нюанси премахват трихлоретилена и формалдехида от въздуха, които са част от лакове, бои и лепило, перфектно почиства кислорода от вредните примеси. Най-добре се справя с бензола.

Сансевиерия

Това е непретенциозно многогодишно растение с оригинална изправена зеленина, което има тъмнозелен цвят с вертикални или напречни ивици, популярно прозвище "език на свекърва", "щука опашка". Сансевиерията се счита за един от най-мощните пречистватели на въздуха сред стайните растения.

Той се бори с обикновените замърсители на въздуха като трихлоретилен, формалдехид, бензен и азотни оксиди и абсорбира електромагнитното лъчение от домакинските уреди. Той също така помага да се освободи къщата от вредни вещества, съдържащи се в почистващите и перилните препарати. В замяна на това растението отделя големи количества кислород и фитонциди.

Сциндапсус

Богато зелено растение, Scindapsus, е катереща се лоза с лъскави, сърцевидни листа. Той принадлежи към растенията за филтриране поради способността му да лекува въздушното пространство на помещенията и офисите чрез абсорбиране на изпарения на формалдехид и бензен.

Препоръчително е да поставите сциндапсуса на места, където се използват синтетични довършителни материали или мебели, направени с вредни ПДЧ. Но при всичките си предимства това растение съдържа отровни вещества, така че трябва да се пази от деца и домашни любимци, за да се предотврати евентуално отравяне.

Спатифилум

Това привлекателно закрито цвете се отличава с лъскава тъмнозелена зеленина, събрана в базална розетка, и необикновено съцветие във формата на кочан, увито в бяло одеяло.

Той неутрализира спорите на плесени и вредните съединения във въздуха, бори се чудесно срещу трихлоретилен, толуен, бензен и ксилол. За по-голяма производителност на санитарните свойства на спатифилума е необходимо редовно да се отстранява прахът от листната му част.

Хлорофитум

Това растение е многогодишна билка с тесни, висящи надолу листа, със светли или кремави ивици на тъмнозелена повърхност. Поради разкоша си и разпространението си, хлорофитумът отделя голямо количество кислород, като по този начин спомага за пречистването на въздуха от въглероден окис, намалявайки съдържанието на бензол, ксилол и формалдехидни примеси в него.

Растението се справя и с вещества, които отделят домакински химикали. Хлорофитум също абсорбира ацетон, азот, амоняк, като същевременно разпространява биологично активни микроелементи, които убиват патогенни бактерии в атмосферата на закрито.

Каланхое

Домашното растение каланхое, характеризиращо се с плътни, назъбени, триъгълни листа с много малки листни пъпки по краищата, има силен лечебен ефект. Разположен на перваза на прозореца, той излъчва фитонциди, пречиствайки въздуха на помещението от вредни микроорганизми. Растението денонощно насища атмосферата с кислород, а ненатрапчивият му аромат помага да се отървете от нежеланите примеси и миризми.

С помощта на стайни растения, които имат прочистващи и бактерицидни свойства, можете да създадете комфортен и благоприятен климат в собствения си дом.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.