Необичайно красив цъфтящ кактус ехинопсис - разнообразие от видове и домашни грижи

Сукулентите заеха стабилно място в саксиите за цветя и сърцата на производителите на цветя любители. И всичко това благодарение на техния неподражаем външен вид и непретенциозност. В крайна сметка грижата за кактуса е лесна, ако знаете особеностите на определен вид и правилата за неговото поддържане. Ръководство за ехинопсис - най-популярните тръни на планетата - ще ви помогне да се запознаете с препоръките за отглеждане.

Какъв е този кактус

Цъфтящ ехинопсис на прозореца

Ехинопсисът започва да цъфти у дома от тригодишна възраст

Всички млади ехинопсиси приличат на сферичен таралеж. Дори са заели името си от това животно. Има много подвидове, но всички те принадлежат към семейство Кактусови и имат уникални черти.

Ехинопсисът се характеризира със закръглена физика в началния етап на растеж. Също така, по тялото на растението се виждат дълбоки ребра. Бодлите са разположени по жлебовете, броят на които варира в зависимост от подвида.

Кората често е зелена, гладка и лъскава. Растението се придържа към почвата със силни корени близо до почвената повърхност.

Видове ехинопсис, описание и снимка

Въпреки числената група видове, всички кактуси от рода Echinopsis са уникални. Те се различават по външен вид и „начин на живот“.

Subdenudata

Сферичен кактус, стъблото на който е разделено на 12 различни ребра. На него практически няма бодли. Купчината, която изпълнява тяхната роля, се събира в плътни меки гроздове, рядко засадени върху сферичен ствол.

Echinopsis Subdenudata

 

Заточена, или Оксигона

Има сочно кръгло стъбло с дълбоки бразди. Острите и неравен ръбове са покрити със светли арели с кичури от купчина. Топката достига четвърт метър в диаметър, а височината й често не надвишава 30 cm.

Echinopsis Sharp или Oksigona

 

Грузони

Ехинокактусът е роден в Мексико. Сферична, с ясни ръбове, събираща се отгоре в плътен венец. Ареолите са увенчани с плътни, силни жълти бодли. Заради този цвят кактусът получи популярното име „Златна бъчва“.

Ехинопсис Грузони

 

Ерже

Стъблото на растението не се различава от структурата на своите събратя. Цветът е тъмно зелен, наситен. Акцентът на вида е огромно снежнобяло цвете с розова рамка.

Echinopsis Erye

 

Ейриеза

Сферичен кактус с много аспекти. Бодлите са меки шила, събрани на гроздове. Докато расте, стъблото се разклонява на издънки. Цветето е разположено на дълго стъбло, чиято височина надвишава дължината на самия кактус.

Echinopsisi Airies

 

Мамилоза

Компактен и елегантен сукулент, който се цени не само заради цветето си, но и заради кокетната си форма. Гледката е кръгла с леко притиснат връх. Цветът е класически зелен, бодлите са спретнати, събрани в къси букети.

Echinopsisi Mamylose

 

Тубифлора

Популярно наричан тръбноцъфтящ кактус. Сферично кълно с леки бодли. Върховете на тръните са тъмно оцветени.Цъфти в спретнати малки съцветия с остри венчелистчета.

Echinopsis Tubiflora

 

Кандиканци

Този кактус често се нарича избелване. Формата му се различава значително от обичайния ехинопсис. Продълговатите стъбла се събират на гроздове и се насочват нагоре. Стъблата са покрити с ниски, тъпи ребра, изцяло покрити с белезникави бодли. Расте предимно с храсти.

Echinopsis Candycans

 

Хибрид

Този вид кактус прилича на пухкава топка през първата година от живота. По-късно цевта се удължава. Цъфти често и обилно, но почти никога не освобождава деца. Притежава хибрид от голямо разнообразие от нюанси на цветя и характерно двойно венчелистче.

Хибрид на ехинопсис

 

Белоцветни

Удължен сиво-зелен кактус със слаби ребра. Бодлите са кафяви. Видът цъфти с бели и розови пъпки с множество нива на венчелистчета. Обичан от производителите на цветя за големи съцветия и ярък аромат.

Ехинопсис Белоцветен

 

Ехинопсис Белоцветен

 

Оксигон

Кактус с остри ръбове, чиято форма наподобява обърната круша. Ребрата са изразени, броят на иглите е малък. Видът се характеризира с тъмно наситен цвят и устойчив аромат. Видът предпочита да цъфти през нощта, достигайки пика на аромата си по-близо до сутринта. Цветята живеят около три дни, след което изсъхват.

Echinopsis Oksigona

 

Кука с нос

Кълбовиден мини кактус с 20 ребра. Светлокафявите бодли са насочени в различни посоки. Цветето често е по-голямо от самия сукулент.

Ехинопсис кука нос

 

Златен

Класически кактус с сплескан връх. Видът се характеризира с малки размери и отчетливи остри бодли. Цъфти с много пъпки, а също така изхвърля издънки.

Echinopsis Golden

 

Хуаша

Ехинопсис Хуаша

 

Сукулентът расте като храст, освобождавайки нови издънки в коренището. В дивата природа той живее на огромни групи, създавайки гъсталаци с височина до един метър. Цветя от различни нюанси. Популярни са жълтите и оранжевите екземпляри.

Домашни грижи

Както всяко друго растение, кактусът изисква спазване на определени правила за грижи. Не е трудно да се съдържа това цвете. Но за да зарадва окото с красива гледка, е важно да се вземат предвид всички негови „изисквания“.

Къде да сложите саксията

Цъфтящ ехинопсис

 

Ехинопсисът е растение, родено в топлите райони. Кактусите от Южна Америка обичат топлината, слънцето и сухата почва. Прозорците с южно изложение са идеални за отглеждане.

Това е най-благоприятната среда, но е невъзможно рязко да се премести кактус "сянка" към перваза на прозореца. Ако растението е свикнало с тъмен ъгъл, преместете го постепенно. В противен случай стъблото може да бъде изгорено.

През зимата кактусите преминават в период на покой. Това означава, че те изобщо не трябва да се поливат, а околната температура не трябва да се повишава над + 10 ° C.

Кактусът няма особени предпочитания по отношение на влажността на въздуха. Той лесно пренася както сух въздух, така и влажна среда.

Растителна почва

В допълнение към светлинния режим, кактусите се нуждаят от правилния състав на почвата. Почвата трябва да бъде максимално адаптирана към естествената.

Идеалният субстрат за ехинопсис е рохкава почва с добра въздухопропускливост. Водородната реакция трябва да бъде неутрална.

За да подготвите сами почвата, достатъчно е да смесите тревна почва, листни, едър пясък и малко фин чакъл. Можете да предпазите корените от гниене, като добавите малко въглен към сместа.

Как се полива

Ехинопсис цъфтящ розов

 

Кактусите не обичат твърде мократа почва. Те обаче са търпеливи и ще изтърпят еднократно обилно поливане. Не си струва обаче да удавяте растението твърде често. Този вид е по-удобен в суха земя.

През по-топлите месеци се препоръчва напояването на почвата два пъти седмично. Поливането може да се извърши чрез насочване на струйката на лейката към върха на кактуса. Препоръчително е да добавите малко захар към водата - сладък зъб Echinopsis. Като тор, веднъж месечно, кактусът се подхранва със сложни минерални смеси за сукуленти.

Твърде сухият субстрат може да провокира обилен растеж на "децата". Затова се препоръчва кактусът да се съхранява в абсолютно суха почва само през есенно-зимния период. Между другото, това е гаранцията за здравето на сукулента.

Болести и вредители

Ехинопсисът е издръжливо растение. Но кактусът може да се разболее и ако се грижите неправилно за него. Собствениците на сочни растения твърдят, че много по-голяма опасност за бодливите растения не крият паразитите, а неправилната грижа.

Най-често кактусите страдат от паякови акари и коренови бъгове. Багажникът също е засегнат от гъбично гниене и бактериални инфекции. Периодът на образуване на пъпки и цъфтеж е особено опасен.

За да предпазите растението от болести, е важно да не пресаждате или променяте мястото на пребиваване на кактуса в този чувствителен момент. Важно е също така да поддържате сух картер и да предотвратите натрупването на вода в него.

Трансфер: описание и видео

Трансплантация на ехинопсис

 

Смяна на почвата за кактус трябва да се случва около веднъж годишно. Сукулентите се трансплантират през пролетта, сменяйки почвата на нова и избирайки малко по-голяма саксия. Тъй като растението е в състояние да „пие“ хранителни вещества от субстрата, почвата е напълно променена.

На дъното на саксията трябва да се постави дренаж. След това част от сместа се изсипва, кактусът се настанява и се поръсва с останалата почва. Не бива да тъпчете почвата твърде много. Също така е важно да се уверите, че почвата не покрива зелената част на стъблото.

По време на трансплантацията е препоръчително да се премахнат "децата" от кактуса. Те отнемат соковете и силата му, забавяйки растежа на стъблото. Между другото, бебешките кактуси са подходящи за последващо размножаване.

Засаждане на млади животни

За размножаване на кактус е достатъчно да изчакате, докато върху стъблото му се появят малки сферични процеси. След като намериха тръни, децата са готови да се преместят в саксията.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Децата се отстраняват внимателно от багажника с пръсти. Няма смисъл да ги отрязвате с нож, защото малките се отделят много лесно.

  Трансплантация на ехинопсис

   

 2. След това кълновете се сушат на слънце.

  Трансплантация на ехинопсис

   

 3. Първата почва за кактус е мокър пясък или фин чакъл. Топката прекарва първите две седмици в нея.

  Трансплантация на ехинопсис

   

 4. Веднага след като бебето се придържа към почвата с корени, то може да бъде засадено в истински "възрастен" субстрат.

  Ехинопсис бебета в саксия

   

Как да накараме кактус да цъфти: бързи начини

Случва се дори и най-благоприятните условия да са недостатъчни, а кактусът отказва да цъфти. Много е лесно да убедите бодлив упорит човек.

Основното условие за цъфтежа е студено и правилно зимуване. Температурата на въздуха не трябва да се повишава над + 7-10 през зимата. През това време поливането на растението е забранено. Но светлината трябва да му е достатъчна. Ето защо, най-удобното място за зимуване е перваза на прозореца на лоджията. Не замразявайте обаче кактуса. Ако температурата падне под + 5 ° C, сукулентът ще "заспи" и няма да цъфти.

Следвайки тези прости съвети, най-вероятно можете да изчакате бодливото растение да цъфти. За съжаление този процес е краткотраен. Цветът рядко престоява повече от три дни.

Кактусите са интересни стайни растения, лесни и забавни за грижи. Но за да може бодливият домашен любимец да радва окото, е важно да се вземат предвид всички негови капризи. Тогава сукулентът със сигурност ще зарадва собственика с ароматен цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.