Чували ли сте за такива? 8 много необичайни стайни растения

Думите "стайни растения" са представени предимно от теменужки, фикуси, здравец и други популярни цветя. Днес можете да украсите дома си не само с класически екземпляри, но и с много по-редки растения.

Стапелия пъстра

Едно от най-оригиналните стайни растения, което по случайност не изисква много поддръжка. Сукулентно растение с тетраедрични месести стъбла и ярко звездовидно цвете изглежда много екзотично и може да украси всеки дом. Пъстрата пъстра пътека има само един недостатък - аромата. Гнилостната миризма, излъчвана от цвете, е подвеждаща и обезсърчаваща, защото не очаквате това от привидно безобидно растение.

Стапелите не са високи, максимум 20 см, възрастният храст изглежда спретнат, не изисква никаква опора или жартиера. Единичните цветя в сравнение с общия размер са просто огромни и достигат 15 см в диаметър. Цветът им напълно обяснява името, цветята във формата на звезда са пъстри, осеяни с малки петна от тъмно лилаво до кафяво.

Това екзотично растение е доста подходящо за начинаещи, грижата за него включва само поливане, тъй като почвата изсъхва и правилно подбрано осветление. Дори трансплантация повече от веднъж в живота няма да е необходима. Въпреки африканския си произход, пряката слънчева светлина може да причини изгаряния по клоните на находката, ярка, но разсеяна светлина е идеална за нея. Идеалната температура за растеж е от 20 до 26 градуса, а през зимата 15, само в този случай растението ще цъфти.

Кактус ариокарпус

Кактусът, напълно лишен от игли, прилича повече на сиво-зелен камък, отколкото на растение. Цвете, което отрязва короната си, което се появява на върха с подходящи грижи. Повече от 80% от корена, който е оформен като ряпа, е много сочен и позволява на кактуса да оцелее при трудни условия на суша. Периодът на цъфтеж пада през септември, когато сезонът на дъждовете завършва в родината на Ариокарпус, цветята са големи, от бледо розово до фуксия. Продължителността на този поразителен процес е само няколко дни.

Грижите за ариокарпуса не са твърде трудни. Предпоставка е почва с камъчета, морски пясък или малки камъчета, за да се избегне загниването на корените. През лятото растението може да бъде поставено на слънчев перваз на прозореца, а през зимата може да бъде скрито на сянка за отмора. Поливането се изисква само при екстремни топлинни условия, когато земната буца е напълно суха.

Тирбушон трева

Името на това екзотично растение напълно обяснява външния му вид. Вечнозелените спирални клони са универсални, те могат да украсят композиция в саксия и да растат също толкова добре в саксия с вода без никаква почва.

Еластичните стъбла с височина до 50 см са напълно лишени от листа, но през периода на цъфтеж са покрити с малки цветя. Основното условие за здравословен растеж на тирбушон е редовното поливане и овлажняване с пулверизатор.

Хавортия Купър

За тези, които искат да украсят дома си с най-необичайните цветове, Coowor's Haworthia е чудесен вариант. Най-екзотичното нещо на това растение са листата, те са прозрачни и сякаш светят. Родината на цветето е Африка, което говори за способността му да се адаптира дори към тежки условия на суша.

Haworthia се чувства чудесно на первазите на прозорците в южната страна на сградата, но при пряка слънчева светлина е по-добре да я покриете малко, за да избегнете изгаряния. Растението изисква пръскане, влага и дори подхранване, за успешен растеж е достатъчно да го поливате два пъти месечно.

Трахиандра

Екзотично и много необичайно растение. Всички извити на височина от няколко сантиметра от почвата растат от едно коренище, което го прави да прилича на главата на Медуза Горгоната. Сред неизискващите сукуленти Trachyandra има доста строги изисквания за условията на отглеждане.

Може да се полива не повече от два пъти седмично и само с утаена вода; през зимата честотата се намалява до два пъти месечно. При недостатъчна вентилация листата могат да се развият и растението ще умре. Пресаждането в прясна почва и саксия със същия размер се изисква на всеки 3-4 години.

Литопс

Живите камъни, които цъфтят с ярки цветове, са едни от най-необичайните растения, подходящи за домашно отглеждане. Цялата наземна част на листа представлява две дебели месести стъбла, между които се появяват дръжка и нови издънки.

В природата са известни 37 от нейните видове и почти всички те могат да растат успешно в домашни условия. Литопсите понасят добре суша и пряка слънчева светлина. Поливането е най-умерено, само когато почвата е напълно суха, в противен случай растението може да умре.

Crassula Umbella

Дебелата жена, която почти изчезна в природата и беше вписана в Червената книга. Благодарение на делата на производителите на цветя, изчезването на красулата вече не е застрашено, тя се засели в къщите на хората и поради непретенциозните си грижи успешно се вкорени.

Растението се състои от плътни месести листа, оформени като купа, в центъра на които се появява дръжка, осеяна с малки червени цветя. Crassula umbella е не само красива, но и полезна. Подобно на алое и каланхое, той пречиства въздуха и се използва за лечение на слънчево изгаряне, ухапвания от насекоми, възпалено гърло, артрит и други възпалителни заболявания. Crassula не се приема вътрешно, сокът му е отровен за хората и животните.

Крос Роули

Дългите издънки, осеяни с малки изумрудени топки, приличат на перлени нишки, спускащи се от саксия. Цветето ще бъде отлична декорация за окачени саксии и композиции на височина. Причината за този метод на поставяне е не само в особеностите на растежа, но и в токсичността на цветето, контактът с който е опасен за деца и животни.

Кръстът не изисква трудни условия в грижите, най-високото овлажняване изобщо не е необходимо, а поливането се извършва само когато почвата изсъхне напълно.

Необичайните сукуленти ще помогнат за разнообразяване на обичайните зелени композиции в къщата, а тяхната простота в грижите ще отговаря на дори тези, които нямат време да се грижат за цветята.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

    1. АватарГалина

      Съществува сорт Stapelia без мирис! Цветята са бордо, не повече от 2 рубли монети.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.