Какво да направите, ако фикусът на Бенджамин пожълтява и листата падат?

Фикус Бенджамин е популярно стайно растение. Много производители се влюбиха в него заради голямо разнообразие от сортове и красива гледка. Вярно е, че това цвете е много капризно, освен това е придирчиво в грижите. Например, той хвърля листа по-често от други домашни растения, тъй като тези странични органи на издънки, въпреки привлекателността си, са слаби и не понасят отрицателни влияния на околната среда.


Кога да не се притеснявате?

Брилянтният фикус, подобно на други дребнолистни растения, може да хвърли някои листа през зимните и есенните месеци. Не трябва да се тревожите за това, ако опалът не е повече от 10 броякато правило, вместо тях през пролетта ще се появят нови листа.

Защо листата се ронят и пожълтяват?

Грешки при поливане

Листата на Бенджамин падатАко обаче листата започнат да падат по друго време на годината или броят им надвишава нормата, тогава трябва да обърнете внимание на поливането. Именно тази грешка при грижата за фикуса на Бенджамин у дома често води до падане на листата. За да премахнете такъв проблем, трябва точно да изчислите колко вода ще бъде точно за едно придирчиво растение.

От твърде често поливане във фикус може да се появи коренно гниенекоето води до отслабване и опадане на листата. Но недостатъчната влага в почвата също е опасна за него, защото когато се опитва да запази дървесната част и корените поради липса на вода, растението започва да се отървава от листата. Разбира се, след няколко поливания ще се възстанови, но дълго време ще обраства с листа.

За да избегнете подобни грешки в грижите за фикус, трябва постоянно контролирайте влажността на почвата... Почвата между поливанията трябва да има време да изсъхне най-малко 1,5 см дълбоко от повърхността. Ако растението е възрастно, тогава е по-добре дори с 3 см. През зимата се препоръчва да овлажнявате лъскавия фикус веднъж седмично. Като цяло, колкото по-студено е в стаята, толкова по-малко поливане е необходимо. Между другото, за това трябва да използвате само топла вода.

Когато на фикус се наблюдава пожълтяване на младите листа, тогава най-вероятно причината е липсата на желязо. В тази ситуация растението може да се храни:

 • Феровит;
 • Желязен хелат.

В този случай почвата в саксията трябва да е влажна. Например можете първо да поливате фикуса и на следващия ден да започнете да се храните.

Дори през зимните месеци това тропическо растение започва период на покой. Поради липсата на слънчева светлина в листата, фотосинтезата е спряна, корените престават да абсорбират вода, както през лятото, така че е по-добре да се намали поливането. Случва се листата на фикуса на Бенджамин да са силни свиват се и се извиватно не губят зеления си цвят.

В допълнение, падането на листа близо до дървото може да се случи поради течение и студен въздух, така че саксията с него трябва да бъде поставена далеч от прозорците или балконските блокове.

Температурен режим

Това растение процъфтява при 18-25 градуса.Ако стане твърде горещо и задушно в стаята, където се намира, листата започват да губят тургор, пожълтяват и падат. При температури под 18 градуса състоянието на фикуса бързо се влошава, особено когато контейнерът с растението се държи на перваза на прозореца, студен камък или мраморен под. В резултат на това корените му се преохлаждат и настъпват необратими процеси, които се забелязват на листата.

Излагане на сух въздух

Бенджамин Цвете не понася сух въздух и високи температури, затова често можете да забележите, че листата му се ронят. Какво да правя в този случай? За да се предотврати падането на листата, фикусът трябва да се пръска възможно най-често от фино диспергирана бутилка за пръскане от разстояние около 20 см. Но все пак е по-добре да поставите овлажнител в стаята.

Неправилна трансплантация на растения

Ficus Benjamin трябва да се трансплантира веднъж на всеки две години. Този период се счита за оптимален, тъй като през това време корените на цветето ще имат време да оплетат напълно почвата в саксията. Трансплантацията се извършва по следния начин:

 • Първо, растението се изважда от контейнера и се отърсва от излишната почва;
 • След това се поставя в друг по-голям съд;
 • Дъното на саксията е покрито с дренажен слой, а върху него се полага земна смес.

Когато между стените на саксията и фикуса остане малка празнина в контейнер с цвете, това разстояние се покрива с пръст с торове. В края на цялата работа растението трябва да се полива.

Изчерпване на земята

Ficus benjamin оставя сухиСъщо така изчерпването на почвата може да бъде причина за опадането на листата. Защо се случва това? Например, ако фикусът Бенджамин расте дълго време в една и съща земя без трансплантация, тогава той източва земята с течение на времето... За да избегнете такъв проблем, трябва постоянно да храните растението. За тези цели течните торове се използват главно за декоративни широколистни култури. Също така е препоръчително редовно да се изсипва прясна почва в саксията с фикус.

Ficus вредители Бенджамин снимка

Необходимо е всеки път да се проверява цветето, независимо дали върху него са се появили паразити като паяк или акари. Защо са толкова опасни? Тези насекоми изсмукват целия сок от фикуса, като по този начин го отслабват. Ежедневното триене на листата ще помогне да се избегне появата на такива паразити.

Понякога фикус Бенджамин започва да хвърля листата си поради повреда от щит... Женската от този вредител седи неподвижно върху растението. Той покрива снесените яйца и отделя лепкава тайна, която провокира появата на гъбичките. Не е трудно да се премахне насекомо от листа, но не винаги е възможно напълно да се отървете от него, тъй като има восъчна обвивка, която предпазва щита от действието на инсектицидни препарати.

Можете да премахнете този вредител от листата с инфузия на водка или чесън. Най-горният слой на почвата също ще трябва да бъде премахнат, тъй като в него могат да останат ларви на насекоми. Освен това процедурата се повтаря няколко пъти всяка седмица, докато ножницата изчезне.

Цветните листа на Бенджамин могат да пожълтеят с заразяване с паякови акари... Тези малки вредители с дължина до 1 мм могат да се размножават бързо в сухи и топли условия. Можете да подозирате появата им на растение по жълти и бели петънца по листата. Ако нищо не се направи, след известно време изтънелите и обезцветени части на растението се увеличават, което води до смърт и проливане на листата.

Когато фикусът на Бенджамин е заразен с този паразит, той трябва да бъде третиран с фосфор или сярна агенти. Препоръчва се препаратите да се редуват, така че кърлежите да не развият устойчивост към тях. Освен това яйцата на вредителя могат да останат жизнеспособни в почвата в продължение на няколко години. Отърваването от паяк е доста трудно. Ето защо е по-добре да контролирате влажността в стаята с цветето и незабавно да предприемете действия при първите симптоми на болестта.

Листата също могат да се отлепят поради трипси. Тези паразити са способни да причинят огромни щети на растението.За тях най-добрата стайна температура е 20-25 градуса. Освен това на сух въздух те се размножават незабавно и може да повлияе на други цветя в къщата... Такива вредители причиняват деформация не само на цветята, но и на стъблото. Трябва да се справите с инсектицидни средства. Достатъчно е да обработите растението с тях няколко пъти. За да предотвратите възможната поява на трипси, не забравяйте да напръскате фикусовото дърво и да овлажните въздуха в стаята.

Предпазни мерки

Правилната грижа у дома за фикуса на Бенджамин зависи от неговото здраве и външен вид. За целите на превенцията е важно да следвате някои съвети при отглеждането на цвете:

 • През зимата трябва да намалите поливането и да спрете напояването на земята, ако температурата в помещението не надвишава 10 градуса по Целзий.
 • В стая с цвете трябва да поддържате оптимална температура от 20-25 градуса през лятото и пролетта. През зимата умерената температура за растението се счита за около 16 градуса.
 • Постоянно освежаване на листата от фикус чрез пръскане или избърсване с влажна гъба.
 • Необходимо е да поставите саксия с цветя в стая с достатъчно осветление, но без излагане на слънчева светлина. Най-доброто място за него е перваза на прозореца от източната страна на къщата.
 • Ficus изисква умерено поливане без преовлажняване на почвата, като се използва топла вода с ниско съдържание на хлор.
 • Растението трябва да се трансплантира през пролетта - младо може да бъде всяка година, а възрастен - веднъж на няколко години.
 • Разрохкване на почвата преди поливане, така че влагата да не застоява, а да се разпределя равномерно по земята.

При отглеждане на цвете е необходимо да се използва изключително висококачествена смес за засаждане, обогатена с хранителни вещества. Ако е необходимо, могат да се добавят торове за подобряване на храненето на фикуса.

Защо листата все пак падат?

Понякога горните методи не дават никакви резултати и листата продължават да се рушат. В този случай причината за това може да е изгнила коренова система... Извадете фикуса от саксията, внимателно обелете корените от почвата и ги огледайте. Когато приличат на сиви струни, освен това са много хлъзгави, тогава диагнозата беше потвърдена. Повреденият фикус се трансплантира в нова почва.

Всички изгнили корени трябва да бъдат отрязани, същото важи и за сухи и мъртви листа. След това кореновата система трябва да се накисва в разтвор на калиев перманганат, за да се дезинфекцира. Разрезът трябва да изсъхне добре, след което можете да го покриете с фон дьо тен, въглища на прах или смляна канела. За пресаждането ще ви трябва суха земя. Поливайте засаденото растение през първите дни ще трябва да бъде умерено.

Ficus Benjamin болести
Ficus вредители и болестиФикусови заболяванияКак да се грижим за фикусFicus benjamin болестиFicus benjamin и неговите заболяванияFicus вредителиЛистата на фикуса паднаха

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.