Фикус Бенджамин: как да се грижи за него у дома?

Диви видове фикус Бенджамин най-често в Австралия, Филипините, Южна Азия, както и в Индия и Китай. Това растение принадлежи към семейство черница и може да достигне височина не повече от 25 м. Най-ярко декоративните свойства се изразяват в листа с гладка форма, с естетично лъскаво преливане. Те могат да се различават по дължина, която се определя от сорта, но обикновено тези фикуси имат следните размери: дължина - 4-12 см, ширина - 3-6 см.


Фикус Бенджамин е многогодишно растение, който има развита коренова система. Но градинарите трябва да помнят, че корените му са много крехки, така че трябва да бъдете много внимателни по време на пресаждането. Към днешна дата фикусът на Бенджамин е представен в голям брой разновидности. Днес са известни много разновидности на това растение, които се различават по цвят, размер, цвят на листата, както и условия на задържане.

Как да се грижим за фикуса на Бенджамин?

По принцип фикусът на Бенджамин трябва да се счита за непретенциозно растение, но могат да се разграничат редица условия, при които той се чувства най-комфортно. Ето защо, ако грижата се извършва, като се вземат предвид нейните характеристики, тогава със сигурност можете изчакайте обилен растеж и образуването на ярки здрави листа.

Осветление

Как правилно да трансплантирате фикусТъй като при естествени условия това растение е снабдено с топлите нежни лъчи на южното слънце, тогава в апартамента е необходимо да се създаде добра осветеност за него. При напускане е важно да се има предвид, че количеството слънчева светлина оказва силно влияние върху това колко интензивен ще бъде неговият растеж и развитие.

За да може фикусът на Бенджамин да расте добре, трябва да бъде снабдени с достатъчно светлина... Не се препоръчва да се отглежда в сенчести условия, което е от първостепенно значение за пъстри сортове. В противен случай с течение на времето той ще загуби първоначалните си декоративни свойства и растежът му ще се забави.

В същото време е необходимо да се спазва мярката тук, тъй като при излишък на слънчева светлина може да се постигне обратен ефект и тогава, вместо бърз растеж, фикусът ще изгори и листата му ще започнат да пожълтяват.

В онези периоди, когато продължителността на светлата част от денонощието е недостатъчна, за да осигури на вашия домашен любимец необходимото количество слънчева светлина, ще трябва да се извърши допълнително осветление. Нуждата от него е особено остра през зимата, когато слънцето затопля много малко. Като източник на допълнително осветление използвайте фитолампи... С помощта на това модерно енергоспестяващо устройство можете напълно да задоволите нуждите на фикуса на светлина.

Що се отнася до лятото, препоръчително е да държите фикуса на Бенджамин близо до прозорците по това време на годината. Най-подходящите места за отглеждане ще бъдат первази, балкони и лоджии. Могат да се създадат благоприятни условия от югоизточната, източната и западната страна на къщата.Растението ще се почувства още по-добре, ако се държи на открито в полусянка.

Необходимо е да бъдете много внимателни при избора на подходящо място за отглеждане на фикуса на Бенджамин. Заводът не приема твърде чести пренареждания. В този случай очакваната реакция от него ще бъде падането на листата и възстановяването след това може да отнеме доста дълго време.

Домашна температура

Нека ви припомним още веднъж, че през лятото е позволено да се отглежда фикус на Бенджамин. на открито... Но в процеса на напускане е необходимо постоянно да наблюдавате температурата през нощта: когато започне да пада под 15 градуса по Целзий, ще трябва да внесете фикуса в къщата вечер. Освен това трябва да се уверите, че в стаята няма внезапни температурни колебания. Това няма да остане незабелязано за вашия домашен любимец, в резултат на което скоро ще можете да наблюдавате непланирано падане на листа.

Оптималната температура, при която можете да отглеждате фикуса на Бенджамин, е от + 18 градуса до + 30 градуса. Именно при такива температурни условия растението ще се чувства най-комфортно. Трябва да се помни, че теченията в стаята са неприемливи за фикуса на Бенджамин, което също може да повлияе отрицателно на растежа му.

Поливане Ficus Бенджамин

Условия за фикусДомашните грижи изискват специално внимание към режима на поливане. Безсмислено е да се дават конкретни препоръки в това отношение, тъй като този въпрос трябва да бъде решен строго на индивидуална основа... Честотата на поливане трябва да се определя, като се вземат предвид условията за поддържане и характеристиките на култивирания сорт. Следователно ключовите фактори, които ще определят честотата на това събитие, ще бъдат стайната температура, влажността на въздуха, възрастта на цветята, както и интензивността на светлината и сезонността.

Когато се грижите за фикус през лятото, можете да определите, че е дошло времето за следващо поливане чрез изсъхване на земната кома. Обикновено в такива моменти почвата изсъхва на дълбочина 2-3 см. Необходимо е да се отглежда цвете в саксия с дренажни отвори, така че да е възможно да се отстрани излишната влага в тигана. Докато се натрупва в палета трябва периодично да го изтривате.

През зимата поливането на фикуса на Бенджамин трябва да бъде умерено и да не се извършва в толкова голямо количество, колкото през лятото. Дори по това време обаче трябва да се внимава, за да се гарантира, че земната бучка остава влажна.

Малко за водата

За нормалното развитие на цветето е много важно да се използва вода с подходящо качество за напояване. Може да се утаи или преварена вода със стайна температура. Ако искате фикусът да извлече максимума от вашето поливане, препоръчително е да използвате топла вода в банята.

За това ще ви трябва прехвърлете цветето във ваната, покрийте отгоре с найлоново фолио, след което насочете топла струя вода в него за няколко минути. След като изпитате такъв тропически порой, вашият домашен любимец трябва да стои известно време в банята, в противен случай може да настъпи хипотермия. Препоръчително е да се организира такава процедура за фикуса на Бенджамин поне на всеки три седмици. Този метод ще позволи не само да насити почвата с влага, но и да почисти листата от прах и мръсотия.

Трудности при отглеждането на закрит фикус

Грижа за Бенджамин фикусНаличието на белезникав цвят по листата на фикуса е добре дефиниран знак, че растението се полива твърде обилно.

Понякога производителите могат да намерят на гърба на листата черни точки... От това можем да заключим, че грижата за растението е била погрешна. Скоро можете да видите как листата започват да пожълтяват и растението постепенно изсъхва.

Вредители като паяк и скални насекоми, листни въшки и брашнести червеи могат да причинят голяма вреда на растението. Сапунът за пране може да се използва за ефективно унищожаване на листни въшки. Можете да се отървете от други вредители с помощта на инсектициди.

Торене Фикус Бенджамин

Основното правило, което цветар, който отглежда фикуса на Бенджамин в апартамента си, трябва да разбере, че дейности като засаждане, пресаждане, подрязване и подхранване трябва да се планират на пролетно слънце. С други думи, нов жизнен цикъл на растението започва, когато дойде топлината.

Първото хранене план за март-април, като внасяте торове в почвата не повече от веднъж месечно. През май честотата на хранене се увеличава до веднъж на всеки три седмици. Нуждата от фикус в торовете се увеличава още повече през лятото, когато подхранването се извършва на всеки две седмици.

Специализирани торове могат да се използват, за да осигурят на растението необходимите хранителни вещества, които могат да бъдат намерени във всеки цветарски магазин. Те също могат да бъдат заменени със сложни универсални смеси.

Трансплантация на фикус Бенджамин

В процеса на изучаване на характеристиките на фикуса на Бенджамин, начинаещите градинари често се интересуват от времето, в което се препоръчва трансплантация това многогодишно растение. Необходимостта от това събитие може да възникне само в следните случаи:

 • Правила за отглеждане на фикус Бенджаминфикус расте в транспортна почва. Това обикновено се случва в ситуация, когато цветето е закупено от магазин. Но задържането на растението в такава земя за дълго време не се препоръчва, тъй като то няма да може да се развива нормално в него;
 • недостатъчен размер на пота. Можете да определите, че растението вече няма достатъчно място по корените, стърчащи от дренажния отвор;
 • необходимостта от получаване на нови храсти чрез размножаване;
 • наличието на гъбички или признаци на други заболявания в почвата.

Също така е необходимо спазвайте честотата на трансплантация фикус Бенджамин:

 • през първите четири години от живота, трансплантация на фикус трябва да се извършва поне веднъж на всеки четири сезона;
 • проби на възраст 5 години трябва да се пресаждат на всеки 2-3 години;
 • между трансплантациите е необходимо да се обнови горният слой на почвата.

За да бъде успешна трансплантацията на растение, е необходимо спазвайте следните правила:

 • за пресаждането е необходимо да се подготви контейнер, който трябва да е с 3 см по-голям от саксията, където фикусът е израснал преди това;
 • растението се чувства най-комфортно в листна земя. Можете също така да го замените със специален грунд, който можете да намерите в магазин за цветя. Особено внимание трябва да се обърне на киселинността на почвата, която трябва да има неутрална реакция;
 • преди да запълните саксията с пръст, в нея се полага дренаж с достатъчен обем;
 • подготвяйки се за трансплантация на фикус, не се препоръчва да докосвате буците земя, присъстващи върху корените на многогодишното растение. Поради тяхната крехкост, процедура като почистване на корените от земята може сериозно да нарани фикуса, в резултат на това ще отнеме много време, за да се възстанови след това. Експертите препоръчват пресаждането с помощта на метода за претоварване. В повечето случаи това гарантира висока степен на оцеляване на растението, така че начинаещите производители също могат да го използват;
 • след пресаждането е необходимо растението да се държи в "сух" режим в продължение на два дни, след което можете да започнете да извършвате редовно поливане.

Заключение

Видове ficusrvFicus Benjamin е едно от най-популярните стайни растения, което се отглежда успешно у дома не само от опитни, но и от начинаещи производители. Мнозина са оценили не само декоративните му свойства, но и непретенциозността. Въпреки това, за да се изчака максималната "благодарност" от растението, трябва да се планират грижи, като се вземат предвид характеристиките на това растение. Ето защо е необходимо да се подхожда с особено внимание към провеждането на основните събития.

Фикус Бенджамин реагира особено добре на поливане и осветлениеследователно на тези условия трябва да се обърне специално внимание. Също така за него са важни торовете, които трябва да се внасят в определено количество, като се отчита конкретно време от годината.Тогава, през лятото, фикусът на Бенджамин ще започне да цъфти изобилно, което ще зарадва и най-изтънчения производител.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.