Фикус Бенджамин: видове, снимки и домашни грижи

Как да отглеждаме фикус правилноРазлични сортове фикуси са много обичани и популярни сред производителите на цветя. Те отдавна са се установили в апартаменти, оранжерии, офиси, магазини. След като засадите такова растение на перваза на прозореца си и се грижите правилно за него, можете да се възхищавате на зеления красавец в продължение на много години. Вярно е, че много разновидности на фикусите са с гигантски размери, така че те изискват просторна стая. Но има много разновидности на фикусите и всеки може да избере растение за своя апартамент или офис по размер, цвят или форма на листа.


Ficus: видове, снимки и имена

Красив вечнозелен фикус принадлежи към семейство черница... Растенията, които растат естествено в Нова Гвинея, Югоизточна Азия и Соломоновите острови, могат да бъдат както дървета, така и храсти. В зависимост от вида, фикусът може да има зелени или двуцветни листа с размер до 70 см. Малки цветя на растението са разположени на опростени околоцветници.

В природата фикусите могат да растат до 40 метра дължина, а диаметърът на ствола им може да достигне 5 метра. Има катерливи и пълзящи растителни видове. Общо има повече от 1000 разновидности на фикусите. В домашни условия обаче се отглежда много по-малко. В нашата статия днес ще разгледаме фикусите, известни в любителското цветарство.

Популярни видове фикуси

Грижа за фикусКаучуковият фикус е един от най-популярните и непретенциозни видове от този род черница. Той се различава в слабо разклонен багажник, които у дома могат да достигнат два метра. Кожестите и лъскави елипсовидни листа са леко заострени на върха. Сиво-зелената корона на дървото е груба и осеяна с хоризонтални канали. Във влажни помещения дървото дава въздушни корени. Този вид фикус има различни сортове, които се различават главно по цвета на листата:

 1. Сортът Black Prince е растение с черни листа.
 2. Сортът Doecheri се отличава с наличието на розови петна и червена жилка в средата на листа.
 3. Сорт "Variegata" има красиви зелени листа с кремави кантове по краищата.
 4. Сортът Робуста е растение с големи, лъскави, наситено зелени листа.

Фикус Бенджамин Е вечнозелено дърво с тънки издънки в природата може да нарасне до 10-20 метра... У дома храстът достига височина от три метра. Сиво-бежовата разклонена корона на растението има правилни форми. Продълговатите листове достигат 5-20 см дължина и 2-5 см ширина. Те могат да бъдат едноцветни или двуцветни, да имат овална, яйцевидна или спираловидна форма. Короната на дървото е толкова плътна, че понякога стволът не се вижда заради него. Благодарение на въздушните корени, растящи от техните издънки, можете да направите красиви връзки и да придадете на дървото необичайни форми.

Пълзящият фикус е миниатюрен пълзящ храст, характеризиращ се с дълги стъбла, върху които се образуват допълнителни корени.На зелената повърхност на сърцевидните му твърди листа се образува мрежест модел от жълто. Благодарение на вендузите, растението може да расте на дървета или подпори.

Джудже фикус или Pumila White представлява лоза с дълги, пълзящи издънки. Асиметричните листа са с овална сърцевидна форма и са разположени на стъбла с дебелина 5 см. Грубата и набръчкана повърхност на листата е покрита с мрежест шарка. Растението напълно покрива почвата с килим, нараства до земята с многобройните си корени.

Lyre ficus се отличава с големи листа със светло зелен оттенък. При младите растения те са покрити с восък и по форма наподобяват силуета на цигулка. Всеки лист достига 60 см дължина и 30 см ширина. Зелените листа с бяло петно ​​в средата имат подчертана жилка. Изправеният ствол на растение в природата расте до 12 m.

Ficus Rubiginosis или ръждясал е малко разперено дърво с червени издънки. Въздушните корени се образуват в долната част на короната, а в горната част на дървото растат яркорозови косматни пъпки. Доста големи листа от растението са тъмнозелени отгоре и червеникавокафяви от долната страна.

Ficus varifolia получи името си поради факта, че на клоните му можете да видите листа с напълно различни форми. Храстът, нарастващ до един метър, има дървесно стъбло и кожести листа. Техният тъмно зелен фон може да има кафяви петна. Храстът дава плодове, напомнящи на маслини, които в никакъв случай не трябва да се ядат.

Фикус Мелани се счита за свещено дърво в Индонезия. Младото растение има слабо развита корона. Стволът на растението е покрит с кожести, елипсовидни тъмнозелени листа и въздушни корени, достигащи до земята. У дома растението не цъфти, а образува сикониеви плодове.

Ficus Karika или закрита смокиня Представлява малък широколистен храст с разперена корона. Отличава се с кафяво-сив дебел ствол и назъбени листа с неправилна форма. Всеки лист е покрит със светложълти или бели жилки. С подходяща домашна грижа можете да постигнете цъфтеж и плод на смокини. Цветовете на растението са едва забележими, но плодовете или винените плодове наподобяват сферични сложни плодове. През есента този вид фикус може да хвърли листата си.

Как да се грижим за фикус у дома?

Стайните растения са непретенциозни, поради което са много популярни и обичани от производителите на цветя. Грижата за фикус у дома се състои в добро осветление, редовно и правилно поливане и подходяща температура. Все пак има някои нюанси на отглеждане, особено някои растителни видове.

Осветление

Видове фикус БенджаминНай-добрият вариант за поставяне на фикуси е добре осветено място. няма пряка слънчева светлина... Малко растение може да се постави на западния или източния перваз на прозореца, а висок храст или дърво може да се постави на пода или да застане близо до прозореца. Не се препоръчва растението да се натиска по-дълбоко в стаята. На сянка храстът ще забави растежа и ще хвърли листата си.

В топъл период фикусите могат да бъдат изнесени на лоджия или балкон, като ги поставят така, че пряката слънчева светлина да не попада върху растението. През зимата светлолюбивите растения страдат от къси светлинни часове, затова се препоръчва допълнително да ги подчертавате по няколко часа на ден.

Температурен режим и влажност на въздуха

През лятото оптималната температура за отглеждане на фикус може да бъде в диапазона от 25-30С... През зимата растението се препоръчва да се държи при температура на въздуха 16-20С.

Фикусите се справят добре при стайна температура. Единственото нещо, което не им харесва, е сухият въздух, излъчван от отоплителните радиатори. Поради това се препоръчва растението да се пръска с вода със стайна температура два до три пъти на ден. В противен случай сухият въздух може да причини увреждане на дървото от вредители или болести.

Поливане и водни процедури

Ficus Benjamina - домашни грижиКогато се грижите за фикус, е необходимо редовно поливане, което зависи от влажността на въздуха и температурата в помещението. Растението се полива само след като горният слой на глинената смес изсъхне добре. Поливането твърде често може водят до разпадане на кореновата система... Също така е необходимо да се гарантира, че в тигана не се натрупва вода.

В сухия период се препоръчва да се къпят фикуси под душа два пъти месечно, като почвата се покрива с водоустойчив филм. При липса на душ листата на растението могат периодично да се избърсват, първо със суха, а след това с мокра кърпа.

За да направят листата на дървото богат зелен цвят, опитни производители на цветя избършете ги със специално решение:

 • в половин чаша вода се разреждат две супени лъжици майонеза;
 • в получения разтвор се навлажнява суха и чиста кърпа;
 • листата се избърсват, докато се отстранят всички замърсявания и прах.

Хранене на фикус

Когато се грижите за фикус у дома, храненето се извършва само през лятото. За това се препоръчва да се използват редуващи се минерални и органични торове. Растенията се хранят на всеки десет дни.

През зимата, когато има малко светлина и топлина, торове не се прилагат... Но за благосъстоянието на растението можете да го храните с чаени листа, като погребвате малко количество от тях в земята.

Трансплантация и почва за фикуси

Грижа за Бенджамин фикус.Младите, активно растящи растения се нуждаят от презасаждане всяка година. Старите дървета и храсти се пресаждат на всеки няколко години. Това трябва да се направи, за да се поднови киселата и утаена почва.

За трансплантация е подходяща неутрална или слабо кисела специална почва за фикуси, продавани в магазини за цветя. Младите растения се нуждаят от специфична земна смес, която може гответе от равни части:

 • торф;
 • пясък;
 • листна земя.

Зрелите дървета се трансплантират в по-плътна почва, така че към сместа се добавят хумус и тревна почва.

Около ден преди засаждането растенията се поливат. За младите храсти новите саксии трябва да са с около 2 см по-големи от предишните. На дъното на контейнера първо се изсипва дренаж и едва след това малък слой почва. Растение, извадено от стара саксия заедно със земна бучка инсталиран в нов контейнер и се поръсва с пръст.

Фикус Бенджамин: домашни грижи, снимка

Малко дърво с малки листа изисква повече внимание и известни грижи. В противен случай листата започват да падат от него и растението става напълно плешиво.

Ficus Benjamin в природата живее в условия на висока влажност, поради което не понася твърде ярко осветление и сух въздух. Затова се препоръчва да го отглеждате далеч от пряка слънчева светлина и да го напръсквате няколко пъти на ден. Много добър вариант за повишаване на влажността е използването на специален овлажнител.

Ако все пак фикусът Бенджамин листата започнаха да падат, тогава причината може да е:

 1. Аклиматизация на растенията към нови условия на отглеждане.
 2. Поливане със студена вода.
 3. Липса на светлина.
 4. Неудобна температура за инсталацията (над 23С или под 17С).
 5. Течения и внезапни промени в температурата.
 6. Сух въздух.
 7. Прекомерна или недостатъчна влага в почвата.

Всички тези причини при грижата за фикуса на Бенджамин трябва да бъдат премахнати. Растението се поставя на светло място далеч от слънчева светлина и течениередовно се полива, пръска и храни. Също така, не забравяйте периодично да разхлабвате почвата в саксията и да пресаждате младото растение ежегодно.

Размножаване на фикуси у дома

Условия за отглеждане на фикусиНай-простият и най-разпространен начин за размножаване на фикуси е чрез резници.

За да се получат резници през пролетта, издънките се изрязват от храста под долния възел, върху който трябва да има поне 2-3 листа. Долното листо се отстранява, изрезът се измива и изрезката се поставя във влажен пясък или вода. Растителната част се напръсква обилно и покрита с прозрачна пластмасова бутилка или друга капачка. В тази форма резниците се поставят на топло, засенчено място и се проветряват ежедневно. Веднага след като растението отгледа корени и започне да расте, то може безопасно да бъде засадено в саксия, пълна със земна смес.

Като резник можете да вземете голям лист фикус, като го отрежете заедно с петата. Сгънатото листо се вкоренява във влажен торф или пясък. До него е инсталирана опора за стабилност. Листът се напръсква и се покрива с колба. По време на вкореняване е необходимо да се проветри резката и да се навлажни торфът. След появата на корените, листът се засажда в малка саксия... Докато растенията растат, те се трансплантират в големи саксии.

Истинските любители на фикусите смятат грижата за домашен любимец у дома доста лесна. Изпълнявайки само няколко условия, можете да се любувате на красивата зеленина на малък храст или на великолепно и грандиозно възрастно дърво през цялата година.

Фикус Бенджамин
Как расте фикусътРазновидности на фикуситеФикус на закрито растениеFicus Benjamina - домашни грижиКак да се грижим за фикус на закритоРазновидности на фикуситеВидове фикус БенджаминПоливане на фикусУсловия за отглеждане на фикусиФикус Бенджамин в къщатаФикус на закритоВодни процедури с фикусПоливане на фикусиВидове фикус Бенджамин

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

4 коментара

  Вид:

  Възходящ
  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

  2. АватарГалина Скопенко)

   Имам растение фикус с широки листа, но може ли да се разпространи по ширината на леторастите или да расте само на височина? Благодаря.

  3. АватарЛара

   aucuba, изглежда.

  4. АватарЕвгений

   Какво е това растение ... ???
   Отровен ли е или полезен за цветя ... ???

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.