Как да размножаваме каучуков фикус у дома

Ако погледнете къщите на местните производители на цветя, най-вероятно можете да намерите такова растение като фикус. Мнозина проявяват интерес към него не само заради любовта към екзотиката. Всъщност за мнозина е важно също така да не създава проблеми в грижите.

През последните години все повече начинаещи цветари се опитват да придобият това закрито растение. Поради това любителите на цветята все още се интересуват при какви условия фикусът расте най-добре и какви са начините за възпроизвеждането му у дома, как да се вкоренят фикусите.


Какво е фикус на закрито

Описание на фикус на закрито растениеОтличаващ се с външна грация и лекота на грижи, фикусът е един от предпочитаните видове стайни растения, който ще бъде подходящ не само в обикновен апартамент, но и в офис пространство.

Полезните му качества не се ограничават само до декоративността, защото може да поддържа чист въздух в помещенията. Това черница осигурява повече от 900 разновидности. И въпреки факта, че те се намират на различни места на нашата планета, всяка от тези разновидности има лечебни свойства.

За лечение на кожни заболявания е полезно да се използват фикусови листа. Плодовете, които се наричат ​​смокини, също са ценни, тъй като освен оригиналния вкус, той има и полезни свойства.

Не всички видове фикуси обаче са подходящи за отглеждане в домашни условия. Представянето на този род растения включва различни форми на фикус - занаятчийски, дървовидни и ампелни... Освен това сред тях могат да се разграничат две дървоподобни форми, които са най-широко разпространени - каучук и Бенджамин.

Отглеждащи функции

Ако решите да започнете да отглеждате къща от фикус, най-добре е да отидете в магазина за нея през пролетта или лятото. В края на краищата е важно това растение да се предпази от температурни колебания. Независимо от сорта, фикусът е изключително реагира слабо на промяната в температурен режим.

Проектите, които трябва да бъдат изключени по време на напускане, както и избора на място за фикус, също не му носят полза. Ficus се чувства най-добре, ако е отглеждан на добре осветено мястокоито трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина.

Ако сте успели да придобиете фикус с тъмни листа, тогава е допустимо да го поставите в полусянка. Експертите препоръчват да не бързате да избирате място за цвете, защото тук трябва да направите всичко правилно, без да се налага да сменяте мястото.

Трябва да се отбележи, че фикусът е едно от онези редки растения, които бързо свикват на ново място, така че промяната в условията на отглеждане ще се отрази негативно на развитието му.

Поливане и температурни условия

Поддържането на благоприятен температурен режим е един от факторите за успешното отглеждане на фикус у дома.

Освен това, по различно време на годината, температурата ще се различава: през лятото оптималната температура за фикус е в рамките на + 20 ... + 25 градуса, а през зимата от + 12 до + 17.

Поливането е не по-малко важно за фикуса. През лятото трябва особено внимателно да наблюдавате фикуса и постоянно да поддържате почвата влажна, обаче, избягвайте заливи.

За да се определи честотата на подобни събития, е необходимо да се вземе предвид разнообразието от фикус. Ако в дома ви расте растение джудже, поливането може да е по-често.

В противен случай трябва да се погрижите за всички останали видове, на които трябва да се осигури по-рядко, но обилно поливане. Освен това трябва да извършвате дейности за поддържане на оптимално ниво на влажност.

През лятото това може да се постигне чрез пръскане на растенияизползвайки утаена вода. Има и алтернативен начин - съдове, пълни с вода, могат да се поставят до саксиите с фикус.

Размножаване на фикус у дома

Методи за размножаване на вътрешни фикуси у домаБих искал да повторя, че фикусите се класифицират в три основни типа. И независимо от вида, който сте избрали за отглеждане, лесно можете да получите материал за разплод от него.

Вярно е, че във всеки случай това събитие ще се проведе с някои разлики. Най-малко отнема време размножаването на ампелен фикус, тъй като изисква минимално време за вкореняване.

Ситуацията е малко по-различна с храстите и дървоподобните форми, тъй като тяхното размножаване е по-дълъг процес във времето, защото по-късно ще трябва да отделите повече енергия за грижи за резници или друг посадъчен материал.

Към днешна дата цветарят има възможност да избере един от следните методи за размножаване на фикус:

 • присаждане;
 • лист (дръжка с лист);
 • наслояване на въздуха.

В този случай обаче не трябва да забравяте да следвате общите препоръки за всеки вид фикус, който решите да размножавате у дома:

 1. Препоръчва се гуменият фикус да се вкоренява през топъл сезон - например през пролетта или началото на лятото.
 2. Поради факта, че ултравиолетовата светлина има потискащ ефект върху младите екземпляри, не се препоръчва отглеждането им на пряка слънчева светлина.
 3. Когато имате срязана дръжка в ръцете си, препоръчително е мястото на изрязването да се изплакне с вода, тъй като след тази травматична операция от нея може да започне да тече сок. След това трябва да поставите издънката на чист въздух, за да изсъхне "раната".
 4. Ficus може да се размножава чрез резници, но трябва да се има предвид, че е нежелателно да се използват млади издънки за тези цели, тъй като няма да работи за изчакване на корените от тях. Най-подходящи за присаждане са изпъкналите издънки.
 5. Ако планирате да размножавате дървовидни форми на фикуси, например гумени, тогава се препоръчва посадъчният материал да се вземе от горната част на багажника или да изрежете парче от стъблото, което трябва да има при поне един възел.

Резници

Особености на размножаването на фикуси чрез резници у домаКогато използват този метод за разплод, те събират реколтата резници с дължина 15-17 см... Тук определено се изисква остър нож, а самата операция се препоръчва да се извърши в един от топлите пролетни дни.

След като преброите необходимото разстояние от върха, докато първият възел трябва да бъде най-малко 1 см, е необходимо да се направи наклонен разрез. Когато получите изрезката, всички листа трябва да бъдат отстранени от нея.

Ако заемате дръжка от едролистен фикус, тогава наличните върху него листа могат да бъдат отрязани до половината от дължината.

След като получи посадъчния материал, той поставени в контейнерпълни с вода. Когато размножавате каучуков фикус чрез резници, препоръчително е да направите мини оранжерия, за да ускорите процеса на вкореняване.

В този случай цялата процедура ще отнеме не повече от 2-5 седмици. Когато забележите млади малки листа по резниците, това е сигурен знак за това време е за трансплантация в отделни саксии.

Използване на резници с лист

Когато се използва този метод на размножаване, се събират резници, които имат лист. По време на прибирането на реколтата издънката трябва да бъде отрязана под ъгъл и това трябва да се направи директно по протежение на междувъзлието върху ствола на дървото.

След получаване на рязането го поставени в земятатака че да е скрито в него до самото дъно на листа. Освен това ще е необходимо да се извършат определени действия с листа: той се навива и фиксира в това положение с помощта на мека резба.

Впоследствие за резниците се предприемат подобни мерки за грижа, както при използването на обикновени резници. Като правило този метод позволява средно да се получи нов разсад за 3-4 седмици.

Въпреки това, в някои случаи може да има забавяне или, обратно, процесът може да се ускори, всичко зависи от видовете, които ще развъждате.

Размножаване по въздушни слоеве

Отначало тази операция се извършваше основно за подмладяване на растението. Той обаче може да помогне и за получаване на нови фикусови растения у дома.

Можете да размножавате по въздушни слоеве възрастни екземпляри, които отдавна са загубили декоративния си ефект, както и доста високи сортове, които имат зеленина само по върховете.

 • Описание на метода за разпространение на вътрешни фикуси по въздушни слоевеПървата стъпка е да изберете височината на багажника, при която ще се събира въздушното изрязване.
 • Освен това, на избраното място, листът се отстранява, където впоследствие трябва да направите малък разрез. Поставете кибрит или чип в получената рана.
 • След това навлажнен мъх се поставя директно върху разреза, това място се увива с найлоново фолио.
 • Трябва да се уверите, че под филма има въздух и за това горните и долните му части трябва да бъдат фиксирани възможно най-плътно върху цевта. Впоследствие по отношение на растението се предприемат подобни мерки за грижа, както преди размножаването чрез наслояване.

Обикновено, използвайки този метод, можете да получите нови храсти след три седмици. Това време ще бъде достатъчно, за да се образуват нови корени на мястото на разреза.

Засега обаче филмът все още трябва да е на цевта. Можете да разберете, че е време да го премахнете, когато на повърхността на мъха се появят много млади корени. Освен това филмът се отстранява и горната част се отрязва, което впоследствие трансплантирани в индивидуален контейнер.

Съвети от опитни цветари

Фикусът е едно от най-често срещаните стайни растения не само в чужбина, но и у нас. Освен това мнозина не само успешно го отглеждат в апартамента си, но и го възпроизвеждат сами.

Има много възможности за получаване на нови растения от фикус, но за да изберете най-подходящия, е полезно в началото запознайте се с всеки от тях... Всъщност, някои методи за разплод може да не са подходящи за цветар по определени причини.

В същото време не трябва да се забравя, че независимо от избрания метод за размножаване, разсадът се нуждае осигурете подходящи грижи.

Тъй като без подходящо внимание ще бъде трудно да разчитаме на факта, че еднакво декоративно растение може да се отглежда от разсад на фикус, получен по един или друг начин.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.