Как да оформите короната на каучуков фикус: резитба, снимка

Фикусът е доста уникално цвете, защото за разлика от другите стайни растения, той расте само нагоре. Не всеки производител ще бъде доволен от този факт. Всъщност в този случай ще трябва редовно да режете, за да придадете на фикуса необходимата форма. Не всеки обаче може да се справи с тази задача, защото само малцина знаят как да изрежат фикус.


Характеристики на растенията

Един от добре познатите представители на семейство черница е каучуковият фикус, който обикновено се приписва на рода фикус. Местообитанието на това растение е Индия, както и южната част от Индонезия и западната част на Африка... В страни с по-тежък климат това цвете се използва широко като декоративно растение. Въпреки това, той се цени не само поради своята привлекателност, тъй като големи сортове от този фикус се използват като суровини за производството на каучук.

Екземплярите, които растат естествено, са с впечатляващи размери, които могат да достигнат 40 м височина. Освен това те често образуват опорни корени. Последните се отличават с това, че проникват дълбоко в земята, където се вкореняват. Домашно отглежданият каучуков фикус е по-компактен, тъй като най-често достига височина до 10 м. След планирано подрязване този сорт започва да изглежда още по-миниатюрен.

Полезни характеристики

Формиране на корона на фикусФикусът каучуков за мнозина е интересен не само заради декоративните си свойства, защото когато се отглежда на закрито, можете поддържайте здравословна атмосфера... Пречистващият ефект се осигурява от листата, които филтрират въздуха като тръба. В резултат на това филтриране на изхода се получава обогатен с кислород въздух.

Много животновъди са привлечени от каучуковото растение и от факта, че това не създава проблеми в грижите. Домашно отгледаните екземпляри не образуват цветя и в същото време са взискателни към условията на отглеждане. Основното е да се гарантира, че растението е защитено от пряка слънчева светлина, както и да се полива редовно и периодично да се организира топъл душ за него.

Физиология на растежа на фикуса

Каучуковият фикус може да получи всякаква форма. За да направите това, просто трябва да го изрежете правилно. В резултат на тази операция от незабележимо растение на пръв поглед можете да получите уникална декорация на дома... Освен това дори начинаещ цветар може да овладее тази задача, но първо трябва да се запознаете с правилата за подрязване и да се придържате към тях.

Промяна на формата фикус Бенджамин възниква поради нови издънки, които обикновено излизат от пъпките. Фикусът има само две от тях:

 • апикална (разположена в самия връх на храста);
 • странични или аксиларни (разположени в пазвите на листата, където листните дръжки са в непосредствена близост до ствола).

Апикалната пъпка демонстрира най-бърз растеж, изпреварвайки страничните пъпки в това отношение, които се развиват много бавно или изобщо не показват признаци на развитие.Достатъчно е да се отстрани горният бъбрек, за да могат страничните бъбреци да започнат да се развиват добре. Издънките обикновено започват да растат в различни посоки. В резултат на подобни манипулации растението започва да сменя короната си.

Как правилно да режете фикус?

Подрязване на фикусПреди да пристъпите към формирането на короната, не боли да разберете по кое време на годината е по-добре да направите това.

Мнозина вярват в това най-добре е това събитие да се проведе през пролеттаи те ще бъдат прави. Планирането на короната за това време на годината позволява да се даде на растението по-голям блясък, тъй като през пролетта се създават най-добрите условия за растеж на фикуса. Използвайки подобен подход, цветар може да отгледа фикуса на Бенджамин, който ще бъде добре развит, като има напълно оформени издънки във всички посоки.

Нежелателно е прехвърлянето на резитбата на фикуса на Бенджамин към по-късно време, например есен или зима, тъй като в този случай издънките ще се развият в определена област. Това ще направи фикуса да изглежда изкривен. Трябва да се има предвид, че по това време на годината започва фикусът използвайте хранителни веществаче той се е натрупал в издънките. В резултат на подрязването на издънки през есента ще оставите фикуса на Бенджамин без тези запаси, застрашавайки оцеляването му.

По време на формирането на короната е необходимо не само да се промени дължината на издънките, но и да се коригира посоката на по-нататъшния им растеж. За тази цел обикновено се използват специални устройства за опъване.

Формиране на короната без резитба

Не бързайте да режете каучуков фикус. Първо, струва си да се помисли дали има спешна нужда от това. Има и по-лесен начин за оформяне на корона, който включва промяна на посоката и осигуряване на необходимите издънки. Този подход към формирането на короната ви позволява да сведете до минимум нараняването на растението, което може да расте по-нататък, зарадвайки собственика с красива гледка. След изчакване известно време, за да могат клоните да заемат ново положение, фиксиращите устройства се отстраняват.

По време на подрязването е необходимо вземат предвид възрастта на растението... Тази операция носи най-малко вреда на младите храсти. Трябва да бъдете по-внимателни с възрастните растения: тъй като техните издънки не са много гъвкави, тяхното скъсяване и други подобни действия могат сериозно да наранят растението.

Каучуков фикус: как да оформите правилно короната?

Правилата по-долу предназначен за единични фикусови храстиобразувайки се в един ствол.

 1. Начини за подрязване на короната на фикусНеобходимо е да се режат само онези растения, чиято височина е 70 см. Когато настъпи този момент, е необходимо да се отреже горната резачка. В резултат на това ще бъде стартиран механизмът за образуване на странични издънки. По принцип разрезът може да бъде полезен, ако е засаден до майчиното растение. Тази комбинация ще придаде нова, оригинална форма на храста.
 2. Понякога трябва да се справите с формирането на короната на нискорастящите растения. В този случай не трябва да извършвате резитба, можете да се ограничите до обичайното прищипване на короната. Но трябва да се има предвид, че след тази операция впоследствие от тази точка ще порасне само едно кълнове.
 3. Можете също така да започнете процеса на формиране на нови странични издънки, като огънете короната. След това короната трябва да бъде фиксирана в ново положение. След изчакване на момента, в който от горната пъпка започват да се образуват нови издънки, стволът се връща в първоначалното си положение.
 4. За да започнете процеса на формиране на допълнителни клони, можете да продължите по следния начин: трябва да вземете дебела игла и да създадете дупка в основния багажник една трета от дебелината. Ако желаете, можете да направите няколко пробиви, но трябва да запомните, че нови издънки ще се развият само от най-ниския. Поради тази причина се препоръчва тази операция да започне отгоре.
 5. Можете също така да премахнете тънка клонка, като направите прав разрез.Малко по-различно, трябва да действате по отношение на дебели издънки, които трябва да се режат под ъгъл.
 6. Подрязването може да се извършва само със стерилни инструменти, които трябва да имат остър нож. Можете да се уверите, че инструментът е стерилизиран преди процедурата, като използвате такива налични инструменти като огън и спирт.
 7. След резитбата от раната често се появява сок от растения, той трябва да бъде отстранен. Това може да стане с влажна кърпа. Няма нужда да се обработва мястото на изрязване със специални препарати.
 8. Месец по-късно от деня на резитбата трябва да започнете да подхранвате фикуса. Също така трябва да се има предвид, че след тази процедура растението ще се нуждае от по-просторна саксия.

Като цяло подрязването на каучуков фикус е просто начинание. Основното нещо е да се спазват всички правила за неговото поведение. Така трябва да бъде много внимателно с млечен сок, което е опасно за хората поради своята токсичност. За да се избегнат нежелани последици, тази работа трябва да се извършва със защитни ръкавици.

Образуване на необичайна корона

Ако е необходимо, дори начинаещ производител може да даде каучуковия завод доста оригинална форма.

 • Правила за грижа за фикустова ще изисква саксия, в която трябва да трансплантирате няколко растения. Препоръчително е да се използват млади екземпляри с добре развити стъбла, чиято височина не трябва да бъде повече от 15 см;
 • не забравяйте да отрежете всички странични издънки. Особено внимание трябва да се обърне на багажника, на който периодично трябва да се придава необходимата форма;
 • важно е да не забравяме, че клоните трябва да бъдат изтъкани без силно напрежение, за да се създаде свободно пространство между тях, тъй като в бъдеще стволовете ще станат по-дебели. Можете да получите спирала от млади фикусови растения, ако са засадени в една обща саксия. Ако искате да си вземете косичка, ще ви трябват поне три копия;
 • клони могат да се тъкат само на онези растения, които са достигнали необходимата височина - 13-15 см. За да се направи следващият завой, може да се наложи допълнително време, тъй като това се прави с развитието на фикуса.

В процеса на подрязване на фикус Бенджамин или каучук, не забравяйте да се погрижите така че плитката да не се отваря по-късно... За това се препоръчва да завържете стволовете с помощта на меки конци. Най-хубавото от всичко, ако е вълнен. Обличането обикновено се прави на всеки два месеца.

В някои случаи е необходимо инсталирането на опора за нормалното развитие на фикуса. В този случай лесно можете да видите колко впечатляващ и оригинален външен вид ще придобие каучуковият завод.

Заключение

Фикуси и неговите видовеКаучуковият фикус обаче, както и другите представители на това семейство, е най-известен със своя декоративен ефект. Това обаче не означава, че производителят няма да трябва да предприема мерки за това. Ако знаете как да оформите корона на Бенджамин фикус, тогава лесно можете да се справите с гумения вид.

Трябва да знаете, че само тези екземпляри, по отношение на които редовно подрязване... В края на краищата, красотата на фикуса може да бъде осигурена чрез оформяне на короната. Начинаещите производители могат също така красиво да режат фикуса на Бенджамин у дома, защото фикусите са много компактни растения, така че няма особени трудности с тази операция.

Как правилно да оформите короната на фикус
Разновидности на фикуситеРазмножаване на фикусиКак да отглеждаме фикус правилноФормиране на корона на фикусКак се отглежда фикусОтглеждане на каучуков фикусКак се полива фикусФормиране на корона на фикусКак да отглеждаме фикус у домаПравила за грижа за фикусКакви условия харесва фикусът?

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

3 коментара

  1. АватарКатрин

   Добър ден, въпрос: след подрязване на горната пъпка, страничните пъпки се събудиха, но горната част на стъблото започна да изсъхва, какво да се прави, изсъхва постепенно от почти година, изсъхна с 5 см

  2. АватарТамара

   На малък изправен растящ каучуков фикус отрязах най-горния розов бъдещ лист, както го разбирам. Чакам повече от седмица - не виждам никой бъбрек никъде по багажника. Какво трябва да направя?

   1. Аватарадминистратор

    Здравейте!

    Трябва да изчакаме. Имах последния път почти 3 седмици "мисли", преди да започне нов растеж да даде. Важно е бъбрекът да е там, както е на диаграмата със стрелката. Тогава ще расте. Късмет!

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.