Как да размножаваме фикуса на Бенджамин у дома?

Фикусът е декоративно растение, което се среща в почти всеки апартамент. Тя може да бъде толкова малка, колкото може да нарасне до тавана. Голям брой разновидности прави възможно създаването на различни интересни композиции. Растението е непретенциозно в грижите и се размножава доста лесно.


Това трябва да се направи в края на зимата или през пролетта, когато цветето от покой преминава във фаза на интензивен растеж. И така, как да размножаваме фикус у дома? Това ще се опитаме да разберем.

Размножаване на фикус

У дома това растение се размножава по следните начини:

  • резници;
  • семена.

Ficus Benjamin се размножава чрез резнициПоследният метод се използва изключително рядко, тъй като е много сложен и неефективен.

Размножават се само здрави растения и това трябва да се направи през пролетта или лятото, когато цветето започва активно да расте. Това осигурява бързо вкореняване на младите издънки.

Готвене резници

Преди да се размножава фикус чрез резници, те трябва да бъдат подготвени. Това трябва да се прави внимателно, като се спазват определени правила. Клонът се изрязва с остър нож, който е насочен под ъгъл към стъблото. Можете да използвате острие за това, но не и ножици, тъй като те само разкъсват и смачкват ръбовете, наранявайки тъканта, в резултат на което корените ще се образуват много бавно.

Сокът, пуснат едновременно, трябва да се измие, в противен случай ще се втвърди и ще попречи на образуването на корените. Дръжката трябва да е дълга около 15 см. Долните листа се отстраняват, а останалите, особено ако растението е едролистно, се навиват в тръба и се фиксират в това положение. Това помага на цветето да губи по-малко влага.

Как да изкорени фикуса на Бенджамин?

Подготвените резници се потапят във вода или директно в почвата. Ако се корени във вода, за това е необходимо да се използват тъмни ястиязащото светлината е в състояние да провокира размножаването на микроскопични водорасли. Качеството на водата в този случай ще се влоши значително и възпроизвеждането на фикуса ще се провали.

Как правилно да се размножава фикусът на БенджаминЛистата не трябва да се мокрят, за да не настъпи гниене. Тъй като водата се изпарява, тя трябва периодично да се долива. За да се създадат издънките с необходимата температура и влажност, те се излагат в оранжерия. З.изядени след 2-3, по стъблата се появява калусна тъкан под формата на израстъци. След известно време на това място се образуват корени. След вкореняване резникът се засажда в почвен субстрат.

Как да ускорим образуването на корени?

Резници в контейнер с вода фикус Бенджамин престояват около три седмици, по това време настъпва образуването на корени. За да ускорите възпроизвеждането на цветето, можете да направите плитки драскотини на мястото на изрезката, която ще бъде разположена в земята. Специални препарати помагат за корена на фикусанапример "Корневин". Преди да спуснете резниците във вода, те трябва да се накиснат в разтвор на това лекарство. При вкореняване в почвата участъците трябва да се напудрят със стимулант на прах.

Фикусът трябва да се размножава в добра почва. За да го получите, вземете в равни пропорции:

  • пясък;
  • торф;
  • вермикулит.

Най-добре е да дезинфекцирате почвата, като я загрявате за 30 минути в парна баня. Ако дължината на изрезката е няколко сантиметра, тя трябва да бъде фиксирана в саксия.В този случай в сгънатия лист трябва да се вкара колче, което е добре заровено в почвата.

Размножаване със семена

Както бе споменато по-горе, този метод на развъждане е доста сложен и неефективен, така че производителите рядко прибягват до него. Ако беше избран този метод, преди засаждането, семената се обработват с фунгициден разтвор или стимулатор на растежа и след това се поставят на повърхността на субстрата, който трябва да се навлажни леко.

За да се създадат парникови условия, засаждането е покрито с прозрачен филм. Наложително е температурният режим да се поддържа в рамките на 25 - 28 градуса. След появата на разсад се препоръчва да ги поставите на добре осветено място, в противен случай разсадът започва да се разтяга.

Грижа за фикус у дома

Възпроизвеждането на фикуси не е сложен процес.Засадените резници трябва да бъдат покрити с найлонов плик или прозрачен буркан. Следователно Ficus Benjamin е термофилно растение почвата трябва да е топла... За да го загреете, използвайте нагревателна подложка или батерия. За да се предотврати загниването на корена или земната част, растението трябва да се проветрява от време на време.

Фикусите са податливи на болести и вредители. За да се предотврати подобна неприятност, е необходимо да се овлажнява въздухът. Сухотата води до размножаване на паразити като:

  • трипс;
  • паяк;
  • щит;
  • фалшив щит и др.

Ето защо е наложително да се пръска растението, особено през лятото. Препоръчва се веднъж седмично да се къпе фикусът под топъл душ или просто да се избърсват стъблата и листата върху него. Напротив, земята никога не трябва да се подгизна. а между поливанията горният слой определено трябва да изсъхне. Застоялата вода в саксията допринася за загниването на корените и смъртта на растенията.

В резултат на неправилна грижа, фикусът е отслабен. Възпроизвеждането на това цвете у дома е възможно само когато първоначално е било здраво и силно.

Полезни съвети

Тъй като сокът може да изтече дълго време от прясна кройка, той трябва да бъде поръсен със счукан въглен или изцеден с памучен тампон.

Младият фикус трябва да бъде поставен на място, което е добре осветено. Липсата на светлина води до разтягане на междувъзлията, в резултат на което растението придобива неестетичен вид.

Това цвете не обича да се пренарежда от място на място. Стресът може силно да му повлияе. Листата започват да пожълтяват и падат от внезапни температурни промени или промени в осветлението.

Преди как да се вкорени фикус в субстрата, резниците трябва да се държат във вода за около два часа, така че да не се образува коричка замразен сок.

По този начин възпроизвеждането на Benjamin ficus у дома ще бъде успешно, ако се грижите за него правилно: периодично сменяйте водата при вкореняване на резници, оформете красива корона, осигурете добро осветление. Само в този случай растението ще зарадва собственика със своята красота.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.