Защо фикусът на Бенджамин не расте - особености на отглеждането

Сред разнообразието от стайни растения много популярен е фикусът, който може да бъде отлична декорация за зимна градина или жилищни помещения. Някои хора почти приписват магически свойства на фикусите.

До наши дни е достигнала информация, че това растение може да поддържа чист въздух в стаята, да елиминира негативните емоции и негативната енергия, а също така да поддържа идилията на семейния живот в къщата.


Много интересен сорт е фикусът на Бенджамин, който се възприема от много любители на цветята като растение, което може да привлече богатство и просперитет в къщата. Но най-често това растение се стартира за декорация, защото се откроява със своите декоративни свойства, освен това много хора оценяват наличието и непретенциозността на грижите в него.

Описание на Фикус Бенджамин

Характерно описание на фикуса БенджаминВ природата често можете да намерите екземпляри от фикуса на Бенджамин, които достигат 25 метра височина. Характерната особеност на растението е тъмносива кора, която е украсена с напречни кафяви щрихи.

Малки дръжки украсяват продълговати листа със заострен връх. Имайки гладка лъскава форма, листата са подредени върху храста в променлив ред. Те са малки по размер, достигайки 4-12 см дължина и 3-6 см ширина.

Централната жилка се вижда най-ясно в листата на фона на 8-12 двойки слабо изразени странични вени. Кореновата система има инвазивна формация.

В различни фикуси на Бенджамин корените могат да растат не само вертикално, но и хоризонтално. Вътрешните екземпляри са в състояние да образуват достатъчно развита коренова система.

Ficus род Бенджамин предоставя много разновидности, които се различават помежду си по размер, форма, цвят на листата, както и естеството на приспособимост към отглеждане при определени условия. Всички тези нюанси трябва да бъдат взети предвид при избора на фикус на Бенджамин.

Грижа за растенията

Правила за грижа за фикуса на Бенджамин у домаТова стайно растение ще се развие добре само ако има такива създадени благоприятни условия.

Поливане. Фикус Бенджамин не е растение, което може да расте и да процъфтява, ако се полива по строг график. Необходимо е да се планира това събитие, като се вземат предвид фактори като възрастта на фикуса, осветлението, влажността на въздуха, температурата и сезона.

Също така е много важно да се полива умерено. Признак, че е дошло времето за следващото поливане, е изсъхването на земята на дълбочина 2-3 см.

Необходимо е да се отглежда фикус Бенджамин в саксии с дренажен отвор, през който излишната влага може да влезе в картера, откъдето може да се източи.

През зимата поливането на фикуса на Бенджамин не трябва да бъде твърде често. По това време на годината, поради ниската активност, растението изисква минимално количество влага.

По време на грижите е полезно да комбинирате поливането с торенето, за което можете да добавите вода към водата, приготвена за напояване течни минерални торове.

Това растение реагира положително на топъл душ, който трябва да се извършва на всеки две до три седмици. За да направите това, цветето трябва да се пренесе в банята, да се покрие почвеният му слой с филм и след това да се разлее старателно с поток вода.

Осветление и температура за растението

Правилната грижа за фикуса на Бенджамин включва осигуряване на максимална осветеност. Всъщност, при липсата му са възможни промени в цвета на листата и общото състояние на фикуса. По отношение на осветлението могат да се разграничат редица изисквания, които трябва да бъдат изпълнени:

 • Основно осветление за фикусите на Бенджамин у домаДобро осветление. Препоръчва се отглеждането на фикуса на Бенджамин на най-ярките и добре осветени места.
 • Способността да предпазва растението от пряка слънчева светлина.
 • В някои случаи цветето може да расте нормално при разсеяна светлина или полусянка, но това се отнася само за сортове фикус с тъмнозелени листа.

Фикус Бенджамин се чувства най-добре при температура 20-25 градуса... В същото време течения, хипотермия от прозорци, первази и отворени отвори предизвикват забавяне на растежа.

През зимата се допуска значително намаляване на температурния режим до 16-18 градуса, което не причинява сериозна вреда на растението.

Влажност на въздуха

Начини за поддържане на необходимата влага за фикуса на БенджаминМожете да осигурите комфорт на фикуса на Бенджамин у дома, като създадете висока влажност за него. На първо място, трябва да се погрижите за това през лятото.

За тази цел, по време на грижите, е необходимо редовно да се извършва пръскане на короната растения. Най-добър ефект осигурява утаената вода, охладена до стайна температура.

През зимата цветето трябва да се държи възможно най-далеч от устройствата на отоплителната система. Полезно е да се поставят устройства близо до фикуса, които помагат да се поддържа необходимата влажност на въздуха. Те също могат да бъдат заменени с обикновена кутия с вода.

Най-хубавото от всичко е, че фикусът на Бенджамин ще расте, ако за него е осигурена влажност на въздуха от 70%. Също така, това стайно растение реагира положително на храненето. Те трябва да се извършват всяка пролет и лято на интервали от 2-3 седмици.

Освен това е необходимо да се прилага върху почвата един по един и минерални и органични торове... През пролетта, когато растението навлезе във фаза на активен растеж, се препоръчва да се прилагат богати на азот торове в почвата.

Трансплантация на фикус

Необходимост трансплантации на фикус Бенджамин обикновено се случва в следните случаи:

 • Характеристики на трансплантацията на Бенджамин фикус у домалипса на място в саксията за зряло растение;
 • корените обгръщат напълно земната бучка;
 • растението се нуждае от торене или подобрен дренаж;
 • по време на размножаването на растението.

За да се избегнат затруднения с отглеждането на фикус Бенджамин, се препоръчва да се трансплантира веднъж годишно... Най-добре е да го планирате през пролетта.

Пробите за трансплантация на възраст над 4 години могат да се извършват на всеки две до три години. През лятото е необходимо от време на време да подновявате горния слой на почвата в саксията.

При пресаждането на млади растения се препоръчва да се напълни нов съд с листна почва или универсален почвен грундкойто се предлага в специализирани магазини. По-старите екземпляри изискват гъста хранителна почва.

Подготовка на резервоара и почвата, правила за трансплантация

Нюансите на избора на капацитет и подготовка на почвата за пресаждане на фикусЗа трансплантацията е много важно да изберете правилния съд, който трябва да бъде годни на растението и не бъдете тромави. За да направите това, трябва да изхождате от факта, че новият контейнер трябва да е с 2-3 см по-широк от предишния.

Преди да запълните почвата, в дъното на саксията има добър дренаж. Също така трябва да обърнете внимание на факта, че подготвената почва трябва да има неутрална реакция на киселинност (ph = 5,5-6,5). Следователно всички останали субстрати ще повлияят отрицателно на растението препоръчва се да се избягва използване за трансплантиран фикус алкална почва и с висока киселинност.

Когато пресаждате растение, трябва да направите всичко възможно, за да нараните кореновата система възможно най-малко. Най-лесният начин да постигнете това е, ако използвайте метода за претоварване.

С негова помощ можете да прехвърлите старата земна бучка в нова саксия, запазвайки нейната цялост, доколкото е възможно. След това, след пресаждането, цветето бързо се вкоренява и започва да расте.

По време на трансфера растението не може да се полива, след завършването му е необходимо да се издържи режим „сух“ в продължение на два дни, след което поливането се възобновява. Ако това събитие се провежда през лятото, когато в стаята е доста горещо и задушно, тогава можете да напръскате растението, за да увеличите влажността.

Ако говорим за наскоро закупено растение, тогава се препоръчва да се трансплантира след 3-4 седмици. По това време той ще може да се адаптира максимално към осветлението, влажността, температурата, така че трансплантацията не се превръща в сериозен тест за него.

Размножаване на фикус Бенджамин

Описание на методите за отглеждане на фикус Бенджамин у домаРастенията, които се размножават с резници, показват най-добрата степен на оцеляване. Издънките образуват корени доста бързо, за което могат да бъдат поставени във вода или почва.

В първия случай е необходимо да се гарантира, че водата е постоянно прясна. Ако методът на размножаване се използва чрез засаждане на резници в земята, препоръчително е да се монтира буркан върху контейнера, за да се поддържа парниковият ефект. Преди да поставите резника в почвата, мястото на изрязване се измива с топла вода.

Експертите препоръчват да се развъжда фикус Бенджамин през пролетта или началото на лятото... Това може да се обясни с факта, че по това време на годината растението навлиза в активната фаза на формиране на корени и листа.

Получават се най-силните цветя, ако се използват за размножаване. дръжка с 2-3 възела с листа. Не се препоръчва използването на стъбло, което е твърде голямо или малко, тъй като ще има по-малко шансове за бързо адаптиране и пускане на корени.

По малко по-различен начин листно размножаване на фикус... За целта първо се събира лист в най-ниската част на багажника и се прехвърля в буркан с вода. Към него трябва да се добави ацетилсалицилова киселина или активен въглен, за да се предотврати разпадането.

В някои случаи е позволено да се отглежда лист от фикус в земята. За да се вкорени добре обаче, е необходимо да се поддържат благоприятни условия в контейнера, където расте - температура, осветление и влажност.

Формиране на корона, подрязване на фикус

Подрязването е популярен метод, който ви позволява да оформите фикуса на Бенджамин в желаната форма. Най-често за тези растения се използват следните видове формиране на корона:

 1. Правила за подрязване на фикусите на Бенджамин и оформяне на коронаСферична форма на короната.
 2. Наситен.
 3. Под формата на едно - или многостепенен багажник.
 4. Бонсай стил.
 5. Под формата на различни скулптури.

Експертите препоръчват планиране за подрязване на фикус през пролетта или началото на лятото, защото точно по това време на годината започва ускореният му растеж.

При формирането на корона е необходимо вземат предвид възрастта на растението... Най-лесният начин е да се придаде желаната форма на короната при млади екземпляри. Това от своя страна е гаранция, че в резултат на резитбата растението ще придобие желаната форма.

Подрязване на фикус Бенджамин обикновено се разглежда по отношение на онези растения, които имат достатъчно обрасла корона, или екземпляри, които поради необичайно големия си размер са загубили предишната си привлекателност.

Така че след подрязването на фикуса на Бенджамин, за да не се сблъскате с неприятни последици, е необходимо да се извърши тази операция, като се вземат предвид следните правила:

 • опитайте се да се уверите, че след операцията растението не губи своята естественост;
 • преди да премахнете клоните, опитайте се да си представите как би изглеждал фикусът без тях;
 • необходимо е да се отстраняват клоните само със стерилен инструмент;
 • необходимо е кората да се запази непокътната;
 • по време на резитбата на фикус трябва да се внимава да не се повредят листата;
 • фикусовите клони трябва да бъдат отстранени под ъгъл спрямо горния ръб.

Как да оплете стволове на фикус

Характеристики на сплетението на стволовете на Benjamin ficusФормирането на корона не е единственият метод, който позволява върнете растението в предишната му привлекателност... Друг метод е тъкането на маса.

За да направите това, ще трябва да изберете няколко млади екземпляра с подобна дебелина и височина на масите, които впоследствие се трансплантират в обща саксия.

Тъй като при такива растения стволовете стават полу-лигнифицирани и в същото време запазват своята гъвкавост, а след това и своята можете лесно да тъчете... Където страничните издънки ще се свържат, наложително е да се отрежат всички листа.

Когато създавате спирала и пигтейли, трябва да оставите много място, разчитайки на последващото удебеляване на стволовете. Благоприятно време за началото на сплетението на стволовете настъпва, когато долната част на цветето нарасне до 13 cm.

Ficus Benjamin е един от най-ярките представители на семейство Ficus, който е запазил всички най-добри качества на това стайно растение.

Отглеждането му у дома е достатъчно просто събитиеима обаче някои моменти относно напускането.

На първо място, трябва да обърнете внимание на факта, че растението се нуждае пресаждайте периодично в нов контейнер. Ако е важно за собственика да запази декоративните свойства на фикуса на Бенджамин, тогава той ще трябва редовно да реже клоните.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.