Как да размножаваме и отглеждаме цвете здравец у дома

Характеристики на отглеждането на здравец у домаОпитните производители на цветя познават здравец като пеларгонии. Това е едно от най-популярните стайни растения, които могат да бъдат намерени в апартаментите на много домашни любители на цветята. С настъпването на стабилна топлина, пеларгонията може да бъде трансплантирана в градинския парцел, но през есента тя отново се връща в къщата, където ще й бъде осигурен комфортен температурен режим. Има версия, че здравецът е цвете на аристократите.


Въпреки това, сред обикновените хора има много фенове на това закрито растение. В съвременните условия, когато голямо разнообразие от екзотични растения могат лесно да бъдат закупени, здравецът вече не е популярен. Въпреки това, благодарение на изключителния си ярък цвят, това стайно растение може да се конкурира с много съвременни екзоти.

Режим на поливане на пеларгония

Нюансите на напоителния режим за стайна пеларгонияКато се има предвид, че лятото е най-горещото време на годината, тогава през този период е необходимо да се осигури растението обилно поливане... Те обаче трябва да се поддържат умерено, за да се избегне наводняване на растението. В противен случай няма да толерира излишък на влага и ще умре.

Когато здравецът се отглежда в такива условия, листата му стават летаргични и загниват. Впоследствие можете да видите сива плесен върху тях, стъблото започва да почернява. Когато се появят тези признаци, е необходимо да намалете поливането по-бързо.

В противен случай самият корен скоро ще започне да гние, което е много вероятно, ако има гниене. Мушкатото се счита за устойчиво на суша растение, но въпреки това не трябва да се лишава от необходимото количество вода, в противен случай ще бъде трудно да се изчака обилен цъфтеж от него.

За да определите момента, в който е необходимо да извършите следващото поливане, трябва да наблюдавате състоянието на земната кома. Началото на изсъхването му е добър съвет за поливане.

През летния сезон изсъхването на земята може да се случи на различни интервали - понякога всеки ден, а понякога и през ден. През зимата грижата за здравец трябва да бъде малко по-различна: като се има предвид по-хладните условия на растеж на здравец, поливането не трябва да е толкова често.

Изисквания за осветяване

Изисквания за осветление за вътрешен здравецМушкатото расте добре, стига да не му липсва светлина. Затова се препоръчва поставете го от южната страна... Комфортни условия за отглеждане обаче могат да бъдат осигурени на полусянка.

Не се препоръчва здравецът да бъде постоянно изложен на слънчева светлина. В противен случай може да доведе до изгаряния по листата. За да се избегне такова неприятно явление, се препоръчва за обяд извадете цветето от перваза на прозореца.

Ако ще пресаждате здравец в градината през лятото, тогава трябва да намерите подходящо място. Тя трябва да бъде добре осветена от слънцето и защитена от вятър и течение.

Въпреки това е нежелателно да отглеждате здравец в условия на пълна сянка, тъй като в този случай можете да се задоволите само с малки листа. Тя няма да може да ви зарадва с цъфтеж, дори ако й осигурите подходящи грижи.

Температурен режим

За да може здравецът да расте добре у дома, той се нуждае от температура най-малко + 12 градуса по Целзий. При по-ниски температури може да има проблеми: листата увисват, а стъблата са голи.

Ако не промените температурния режим, тогава по-късно пеларгониумът ще умре. Повишената температура на въздуха също има депресиращ ефект върху пеларгония. При такива условия цъфтежът му става проблематичен. Това закрито цвете се чувства най-добре от всички при нормална стайна температура.

Влажност на въздуха

Според опитни производители на цветя здравецът може да расте добре при всяка влажност. Следователно, без значение какъв вид въздух има в стаята, това няма да повлияе на развитието на пеларгония.

Докато се грижи за пеларгония нежелателно е да се пръскатъй като това се отразява негативно на състоянието на цветето. Можете да се ограничите само с редовна влажност на почвата през лятото.

За нормалното развитие на здравец е необходим чист въздух, което ги прави много издръжливи. Затова през лятото се препоръчва да се държи повече от него на чист въздух или поне да се отглежда на балкона.

Подхранване на стаен здравец

Описание на методите за подхранване на здравец и торене за товаЗа да се осигури здравец с храна, е неприемливо да се използват пресни органични торове. Най-добре е да добавите богата азот, фосфор и калий в равни количества тор.

Хранейки достатъчно калий на здравец, е по-вероятно да видите обилен цъфтеж. Но трябва да се уверите, че тези елементи на хранене присъстват в състава на торовете в малки количества.

Правилната грижа за пеларгонията включва снабдяването й с различни микроелементи:

 • мед;
 • калций;
 • желязо;
 • цинк;
 • магнезий;
 • манган;
 • бор

За тази цел можете да използвате тор за стайни цветя, който можете да намерите в цветарския магазин. Лекарството "Merry Flower Girl" е ефективно за здравец. Ако липсва, може да бъде заменен с тор "За цъфтящи растения».

Трябва да се въздържате от хранене с пеларгония, ако времето е горещо. В противен случай след това събитие растението ще изпита стрес. Ако сте планирали торене, препоръчително е да ги извършите, след като прехвърлите растението на сянка.

Препоръчително е да се въздържате от прилагане на течен тор върху суха почва. Трябва да първо полийте цветето... В противен случай ще навредите на растението, защото когато се прилага върху суха почва, всички торове изгарят корените.

Препоръчително е да извършвате стръв два пъти месечно. Нуждата от хранителни вещества в здравец е особено висока през пролетта и лятото, поради което храненето трябва да се извършва още в началото на май до края на септември.

Трансплантация на здравец

Характеристики на пресаждането на стаен здравецВътрешното растение здравец може лесно да се справи без пресаждане. Но все пак трябва редовно да наблюдавате състоянието му: може да се наложи трансплантация в момент, когато в малко саксия няма свободно място за корените.

Следователно, обикновено възрастни екземпляри трябва да бъдат трансплантирани. Освен това здравецът трябва да се трансплантира дори в случаите, когато е прекалено наводнен с вода. Във всеки случай се препоръчва да изберете не много голям капацитет.

Когато избирате пот, трябва да вземете предвид, че кореновата система съответства на обема на пота. Преди разсаждането на дъното се поставя висококачествен дренаж. Ако вярвате на производителите на цветя, тогава здравецът може да расте добре в обикновена селска земя.

Можете също така да подготвите и специална почва за саксиикоето ще изисква следните компоненти:

 • Листна земя.
 • Содена земя.
 • Хумусна земя.
 • Пясък.

Наложително е да се запазят пропорциите - 1: 1: 1: ½. Най-благоприятният период за разсаждане на здравец е пролетта.

Как да размножаваме здравец у дома

Методът за размножаване на стайна пеларгония със семенаЗа получаване на нови храсти от пеларгония могат да се използват два основни метода за размножаване. Начин размножаване на семена не толкова често се използва от производителите на цветя. Има смисъл да се прибягва до него в случаите, когато се планира отглеждане на нови сортове.

Сериозен проблем за метода за размножаване на семена е, че отглежданите от тях разсад обикновено имат различни декоративни качества от избрания сорт. Следователно младите здравец често имат различен нюанс на цветовете и си тръгва. Също така се различава по дължина, височина и храсти.

При липса на голям опит в отглеждането на стайни растения се препоръчва първо да се използват евтини сортове цветя от здравец, тъй като начинаещите производители често се провалят.

За да отглеждате здравец чрез засяване на семена, имате нужда подгответе почвата подходящ състав: той трябва да има рохкава структура, така че е задължително да се включат хумус и пясък в него.

Обикновено сеитбата на семена се извършва вече в началото на март... Позволено е обаче да се направи това на по-ранна дата, но в този случай, за да се премахне дефицитът на осветление, ще е необходимо да се извърши допълнително осветяване с помощта на лампи с изкуствена светлина.

Преди сеитба почвата трябва да се дезинфекцира... За целта се полива със слаб разтвор на калиев перманганат, което свежда до минимум риска от развитие на черен крак в растенията. След засяването не е нужно да поръсвате семената със слой земя.

Те обаче трябва да бъдат достатъчно заровени в почвата. За да ускорят покълването на семената, те се нуждаят осигуряват парников ефект, за което се изтегля филм и самият контейнер се прехвърля на топло място.

Размножаване чрез резници

Описание на метода за размножаване на здравец у дома чрез резнициСъщо така, за размножаване на здравец у дома, можете да използвате резници, които се събират през пролетта. За да направите това, подготвените издънки трябва да се поставят в контейнер с вода.

Обикновено корените на резниците се образуват бързо, ако стайната температура е достатъчно висока. След това стъблото поставени в саксия с пръст... При първите признаци на началото на растежа трябва да отщипите върха му.

Преди да засадите резника в земята, трябва да му се даде малко време да изсъхне от водата. Като правило, когато се използва методът на резници, се използват издънки, взети от върха на растението. Освен това те трябва да имат поне 3-4 листа.

Болести на здравец и тяхното лечение

Мушкатото е непретенциозно растение, което потвърждава високата му устойчивост на болести и вредители. Въпреки това, в някои случаи тя все още може да бъде засегната от някои заболявания:

 1. Възможни заболявания на стаен здравец и методи за лечениеСиво гниене. Като правило, с развитието на това заболяване, листата на здравец са засегнати. В този случай трябва да премахнете всички заразени листа и да поставите растението в грижа "сух режим". За борба с болестта е необходимо растението да се третира с противогъбично лекарство.
 2. Гниене на кореновата шийка и кореново гниене. При прекомерна влага в здравец, земната бучка в саксията постоянно остава мокра, следователно при такива условия, в определен момент, здравецът засяга това заболяване. Тук не е възможно да се направи нещо, така че смъртта на здравец е неизбежна.
 3. Листни въшки. Любимото място на това насекомо е долната повърхност на листата. Този вредител може да има различни цветове - черен, сив и зелен. Ефективен метод за борба с листните въшки е пръскането с инсектициди за стайни растения.

За да се избегнат негативни прояви, се препоръчва да се обработва пеларгония при стриктно спазване на инструкциите.

Мушкатото повече от заслужава място в къщата на производителя. Открояващ се с разкош и храсти, той ще изглежда не по-зле от много съвременни декоративни растения.

Той обаче може да покаже само своите декоративни свойства с подходящи грижиследователно тя трябва да осигури не само поливане, но и осветление. Освен това през лятото е много полезно да го изнесете на чист въздух.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.