Как да отглеждаме здравец у дома от семена

У дома можете да отглеждате абсолютно всякакви, дори най-екзотичните видове цветя от семена, които не могат да растат сами по нашите географски ширини. Това обаче ще изисква много усилия, особено на първия етап, който включва получаване на първите издънки. Но здравецът е доста лесен за отглеждане от семена и не изисква никакви специални грижи за растението в бъдеще.


Цветето, здраво закрепено на маси и первази на прозореца, принадлежи към семейство здравец и неговите видове се различават в зависимост от зоналната принадлежност. Освен това има специална ампелна и бръшлянова форма на пеларгония, но принципите на отглеждане и грижа за тях са почти еднакви.

Особености на отглеждането на пеларгония от семена

Особености при избора на семена на здравец и подготовката им за засажданеЗа да отглеждате здравец без проблеми и бързо, трябва внимателен подбор посадъчен материал. Семената трябва да са кафяви с лек матов блясък и умерена сянка.

Формата на семената трябва да бъде продълговата, с малки вдлъбнатини отстрани, черупката трябва да е кожена и плътна, размер - достатъчно голям.

Ако попаднете на сплескани, малки, деформирани семена, както и семена, които се различават от желаната тоналност и са покрити с петна от различни цветове, оставете ги настрана. Засаждането на такъв материал няма да може да осигури желания резултат.

Семената на някои видове здравец, особено бръшлян, не покълват 2-3 месеца, което предизвиква паника и разочарование сред начинаещите градинари. В резултат на това грижата за растенията е напълно спряна.

За да се сведе до минимум времето за покълване, е необходимо извърши процедурата за скарификация, тоест да се премахне част от черупката, за да се осигури безпрепятствен достъп на хранителни вещества директно до семето.

Можете да направите това сами, като използвате фина или среднозърнеста шкурка, която ще ви позволи да премахнете горния слой, без да образувате разкъсвания, които са вредни за растението.

Ако трябва да постигнете най-бързо поникване на пеларгония, избършете семената 2-3 пъти върху шкурка с бавни въртеливи движения.

Подготовка на почвата за отглеждане на здравец от семена

Описание на метода за подготовка на почвата за засаждане на семена от пеларгоний у домаСубстратът може да бъде закупен в специален цветарски магазин, но има голяма вероятност почвата да бъде пренаситена с минерали.

Такива условия за пеларгония не са много благоприятни - разсадът се появява няколко пъти (2-3) по-бавно, а храстите имат дебели стъбла и къс растеж, цъфтежът е лош.

Почва от здравец по-добре да направите сами... Това ще изисква:

 • висококачествен торф (1 част);
 • речен пясък (1 част);
 • копка земя (2 части).

За да се избегне замърсяване на цветето с различни заболявания (което е особено важно за сортовете ампел), преди засаждането на семена субстратът трябва запалете във фурната 2-3 минути.

В същото време не трябва да се страхувате, че органичните съединения и хранителни вещества в почвата ще бъдат унищожени - пеларгонията се чувства чудесно в не обогатена почва и не изисква използването на торене.

Можете също да използвате висококачествен фунгицид за обработка на почвата.Само в този случай трябва да изчакате 3-6 часа, преди да засадите семената.

Какво може да се използва за отглеждане на пеларгоний от семена? Идеален за покълване на здравец малки компактни саксии или тави, дълбоки 3 см. Можете да си купите контейнери в специални магазини или да си направите сами.

Как да отгледаме растение от семена

Нюансите на засаждане на семена на пеларгония у домаСлед като напълните саксиите с пръст, леко поръсете почвената повърхност с топла вода и оставете за един ден, за да затоплите почвата до необходимата температура (21-22 ° C).

След това с пръст или подходящ инструмент направете малки ями на разстояние два сантиметра един от друг. Поръсете семената със слой пръст с дебелина един сантиметър.

Почвата трябва да бъде леко навлажнена отново и покрийте контейнерите с фолиов които са предварително направени малки отвори, които да позволяват навлизане на въздух.

У дома здравецът трябва да осигури оптимална температура и осветление, но в никакъв случай не поставяйте саксиите със засадени семена на перваза на прозореца.

Когато се появят първите меки зелени кълнове, премахнете подслона, за да не създавате условия за висока влажност на растението. Сега е моментът да поставите тавите с пеларгония на перваза на прозореца, за да осигурите на растението слънчева светлина, в противен случай отнемането на цветето ще отнеме два до три пъти повече.

За да се получи здрав храст със здрави стъбла, както и за укрепване на кореновата система, почвата трябва периодично да се разрохква. След появата на две истински листа, пеларгония трябва да се гмурка и трансплантирайте храста в тесен и висок съд.

След като изчакате появата на петия лист в пеларгонията, разсадът трябва да бъде прищипан. Това ще осигури растежа на най-разклонения храст, в противен случай ще получите растение с дълго, тънко стъбло.

Домашна грижа за пеларгония от семена

Пеларгонията не се нуждае от създаване на специални условия за по-нататъшен растеж и развитие, но все пак изисква известни грижи.

 1. Правила за грижа за здравец у домаОсветление. Адекватното осветление осигурява добро развитие на здравец. При липса на светлина листата на растението отпадат, цветята избледняват и също могат да се ронят. В същото време пряката слънчева светлина не представлява никаква заплаха.
 2. Поливане. През зимата поливането на растението трябва да бъде ограничено, през лятото трябва да се направи по-обилно. Но е невъзможно да се пръскат листата, както и да се попълват корените - това може да доведе до тяхното гниене и смъртта на пеларгония. Ако забележите, че листата на растението са станали тънки и по тях има жълти или кафяви петна, това също е знак за прекалено поливане.
 3. Температура на съдържанието. Оптималната температура за нормален растеж и развитие на здравец е 18–20 ° C. През зимата - не по-ниска от 10-15 ° C.
 4. Подхранване. Въпреки че пеларгонията не се нуждае от допълнително подхранване, универсалните торове могат да се използват за задоволяване на нейните нужди. Редовността на подхранването е на всеки 2-4 седмици.
 5. Прехвърляне. Ако растението стане тесно в саксията, то трябва да бъде трансплантирано в по-просторен контейнер. Това се прави най-добре през пролетта.
 6. Грундиране. Дренажът играе важна роля за осигуряването на правилния растеж на пеларгония от семена. За да направите това, при всяка трансплантация на дъното на резервоара трябва да се положи слой от експандирана глина.

Спазване на елементарните правила за грижа за растенията гарантира неговата защита от вредители и различни болести. В случай на прекомерна влага в субстрата, има голяма вероятност здравецът да бъде засегнат от гъбични заболявания.

Освен това твърде горещият и сух въздух може да провокира появата на белокрилка. В тези случаи за отстраняване на проблема използват се специални препарати.

Следвайки тези прости препоръки, можете лесно да отглеждате пеларгоний от семена на перваза на прозореца си. И тогава едно красиво и в същото време непретенциозно цвете ще ви радва дълги години.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарВиктор

   Спрете да бъркате пеларгония със здравец))

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.