Закрит здравец: снимки, видове и сортове

Пеларгонията (здравец) е полу храст или тревисто цвете, което принадлежи към групата на здравец. Повече от 400 разновидности от него се срещат във всички части на света. Името си е получило от гърците заради формата на плода, който прилича на клюн на жерав, а в Германия това цвете се нарича „щъркелов нос“.


Пеларгонията е донесена в Европа от Африка през 17 век. Своеобразната миризма и декоративност на растението спечелиха голямата й популярност в аристократичните среди и след това здравецът започна да се появява в градините на други класове. Пеларгонията дойде у нас през 18 век и оттогава тя се превърна в най-обичаното цвете на почти всички градинари. Това се дължи на красивите му цветя, активен растеж и непретенциозни грижи.

Сортове на пеларгония: снимка и описание

В естествената среда има около 250 вида здравец. Развитието на животновъдите направи възможно създаването на множество хибриди и сортове, които се различават по форма, цвят на листата и съцветия. Вътрешната пеларгония е разделена на няколко групи:

 • Бръшлян;
 • Зонални;
 • Уникален;
 • Ароматни;
 • Роял;
 • Ангел;
 • Сочен.

Зонална пеларгония

Пеларгония зонална - това са яркочервени цветя, много буйни.Този сорт цветя е най-популярният, а също и най-многобройният вид с голям брой разновидности. Всички сортове на този здравец са доста устойчиви и се характеризират с буен цъфтеж.... Най-често всички вътрешни здравец от този сорт имат прав ствол с богата огнеупорна зеленина и кафяв или червен кант. Листата на този сорт са космат и в същото време създават особена миризма.

По формата на цветята зоналните пеларгонии са:

 • Тери - на цветята има повече от 8 венчелистчета;
 • Полу-двойно - на цветя до 8 венчелистчета;
 • Обикновени - имат 5 листенца.

Формата на цветята от този сорт също е различна:

 • Лале, като цветя на затворени лалета;
 • Розови пъпки, с розови или червени пъпки, наподобяващи не напълно отворени рози по форма;
 • Кактус с усукани и тесни венчелистчета, наподобяващи червена хризантема;
 • Формата на звездата, листата и цветята повтарят формата на звезда;
 • Формоза, с цветя под формата на звездичка и листа, разчленени на 5 части;
 • Дякони, малки цветя, събиращи се в букети с лилави, червени и розови нюанси.

Цветовете на венчелистчетата също се отличават с разнообразието си. Те могат да бъдат многоцветни, двуцветни или едноцветни, с или без граница. Отделно се отличават цветя, които се наричат ​​"птичи яйца", те имат тъмни яйцевидни петна с пунктирани точки и ивици. Цъфтежът на този сорт пеларгония се случва през лятото и ако растението не е поставено в спящо състояние през зимата, то може да цъфти през цялата година.

Зоналните пеларгонии също се разделят по височина:

 • Микроминиатюра - до 14 см;
 • Джудже - 14-25 см;
 • Нормално - 25–70 см;
 • Ирен - до 70 см.

Името на този вид здравец се дава от цвета на листата, които имат ясно маркирани области, централната зона и кантовете имат различен нюанс. Границите могат да бъдат червени, бели, сини и бордо. Средата на листа е много различна, дори черна, сребърна или златиста. Има сортове с трицветна зеленина.

Царска пеларгония

Гераниум роял има много интересни цветове.Счита се за най-привлекателното растение от този сорт. Има големи цветя с различни цветове: розово, бяло, лилаво, бордо и червено. Диаметърът на цветята може да достигне 16 см и същия размер на височина.

Хибридите на това растение започват да се появяват през 19 век и царски здравец се превърна в любимец на стаята на градинарите по целия свят. Тя големи цветя, двойни или прости, имат набраздени или вълнообразни венчелистчетас ивици или тъмно петно ​​през цялото време, което е характерна черта на този сорт. Двете венчелистчета отгоре са по-големи и кадифени от останалите.

Растението може да достигне височина до 15 см. Ако погледнете снимката на царския здравец, можете да видите, че грубите и назъбени листа много приличат на кленовите листа и в същото време са едноцветни и ярки .

Този сорт пеларгоний е най-капризното цвете от всички здравец, докато времето на цъфтеж е много по-кратко от това на другите (не повече от 4 месеца) и настъпва само след две години растеж.

Ароматизирана пеларгония

Ароматът на пеларгония е полезно растение за здравето.Този сорт здравец има най-приятните аромати, за това той получи името си, както и признанието на градинарите. Ако леко докоснете лист от растение, можете веднага да усетите различни силни аромати, сред тях можете да усетите лимон, роза, ягода, джинджифил, мента.

Към днешна дата са отглеждани хибриди, които миришат на ябълка, индийско орехче, люляк, бадем, бор и дори ананас и киви.

Цветята на тази закрита пеларгония са малки и обикновено са лилави или розовикакто и различни форми. Ярко нарязаната зеленина има 5-7 части. На снимката можете да видите, че зеленината на ароматния здравец изглежда махрова.

Използване на ароматна пеларгония

Маслото от здравец се извлича от този растителен сорт, който има широк спектър от уникални свойства и има огромно приложение в медицината, парфюмерията, козметологията, а също и в кулинарията. Това масло се добавя към сиропи за напитки, желета и твърди бонбони. Няколко капки от това масло премахват понякога неприятната миризма на мляко.

Листа от този сорт се добавят към чайове, пайове и плодови ястия... От тях се правят ароматни захари. За това слоевете захар и листа се поставят в стъклен съд. Бурканът се излага на слънце в продължение на 14 дни. След отстраняването на листата и захарта се използва директно за направата на различни ястия.

Бръшлян-пеларгония

Здравецът от бръшлян е друг вид домашен здравец.Този сорт здравец е ампелен вид тревисти растения. Крехките и каскадни издънки на това растение могат да бъдат дълги до 1 м. Лъскавите листа с богат зелен оттенък под формата на звездичка наподобяват бръшлян, който даде името на това цвете.

Цветята в пъпка могат да бъдат двойни, полу-двойни и прости до 5 см. Цветът им може да варира от чисто бял до черен и син. Цъфтежът протича от началото на лятото до късната есен.

Изглеждайте страхотно като декор за лоджии и балкони, особено при засаждане на няколко вида с различни цветове пъпки в една висяща саксия.

Ангел пеларгония

Този вид здравец се характеризира с виолетови съцветия, които са подобни на цветето Панси. Растение с височина до 35 см (с постоянна резитба) има доста грациозна форма, буйни разклонения и непретенциозни грижи... Цъфтежът продължава през лятото, цветята могат да бъдат розови, бели, лилави, люлякови с тъмни ивици или петна по двете горни листенца.

Пеларгонията е уникална

Тези цветя са на повече от един век. Уникалните са получени чрез кръстосване на брилянтни и кралски сортове.Тъмнозелените листа на растението са силно разчленени и имат лек пикантен аромат. Цветята много приличат на кралския здравец, но малко по-малък. Като правило те имат бял център и червен цвят на листата. Розовите и белите сортове са малко на брой. Някои видове имат тъмни ивици и петна.

Сукулентна пеларгония

Pelargonium Klingardtense е най-необичайният вид здравец.Това е доста необичаен сорт здравец. Растенията, лигнифицирани отдолу, са силно извити и разклонени. С повишена сухота на въздуха и слабо поливане, храстът хвърля листа. Растението има доста причудливи форми, които приличат на различни фантастични същества. Клоните понякога имат тръни. Това цвете обикновено се избира за декорация на бонсай., и като екзотични растения за декорация на стаи. От 10-те разновидности на това растение, като правило, можете да намерите корусолисти, гърбави, пухкави, месести, ъглови и дебели стъбла здравец.

Лимонена пеларгония

Този сорт здравец е спечелил своята популярност благодарение на силно разчленените, пубертетни, яркозелени листа със сложна форма. Бушът е доста висок, може да нарасне до 1,5 метра. При докосване листата започват да излъчват силен лимонов аромат.

Лечебните свойства на здравец

За уникалните лечебни свойства на много видове здравец, българите го наричат ​​„здравен курорт“. И всъщност работи чудесно при много заболявания:

 • Зъбобол изчезва, ако за кратко държите здравец в устата си;
 • Възпалението и чувството за болка при отит на средното ухо могат да бъдат премахнати с натрошени листа от ароматна пеларгония, ако са поставени в ушния канал;
 • Настойката от здравец е отлична при стрес и невроза, а също така лекува подагра и настинки;
 • Лист от здравец, прикрепен към китката, стабилизира налягането;
 • При сърбеж, рани, подуване и екзема използвайте вани с листа;
 • Ароматът на това цвете премахва раздразнителността, безсънието и главоболието;
 • Растението също така помага на домашните любимци при лечението на ушни акари;
 • Отварите от корени и листа се използват при бъбречни заболявания, отлагане на сол и диабет.

Свойства на пеларгониевото масло

Етеричното масло, получено от здравец, действа успокояващо.Говорейки за пеларгония, не може да не споменем етеричното масло, което се прави от това растение. Днес нито козметичната, нито парфюмерийната, нито сладкарската, нито сапунената индустрия не могат без нейното използване. Също така, без това масло, оцветяването и дресирането на определени видове кожа е невъзможно.

В народната медицина няколко капки масло, разредени в чаша вода, се използват за лечение на язви, инфекции на пикочните пътища, диария, диабет и кървене.

Също така, това масло е противоглистно вещество. Маслените бани се използват при екзема, изгаряния, високо налягане и главоболие.

Но не забравяйте, че както всички традиционни методи на лечение, употребата на здравец има някои противопоказания, докато не може да замести лекарствената терапия. Ето защо, преди да започнете лечение с негова помощ, е задължително да се консултирате с лекар.

Мушкатото перфектно почиства въздуха, премахва неприятните миризми (например изпарения). В същото време се бори добре срещу молци, мухи и комари.

Признаци, свързани със здравец

Това цвете се смята за талисман, който предпазва къщата от много неприятности и не позволява на хората с лоши намерения да влизат в нея. Растението има положителна енергия, следователно много суеверия и поличби, свързани с него, имат положителна насока.

Ако това цвете е в къщата, тогава домакинствата почти никога не страдат от стрес и не се карат... Според древните вярвания маслото от здравец предпазва от зли очи, тъмни сили и други зли духове. А момичетата носеха със себе си малки торбички със здравец, за да привлекат ухажори. И помогнаха на възрастните дами да запазят младостта и привлекателността си.

Цъфтящият бял здравец беше знак за допълнение към семейството, затова има обичай да се дава на двойки, които дълго време не могат да имат деца. В същото време белият здравец все още предпазва от разруха и бедствия.

Цъфтящ здравец в къщата
Красивият кралски здравец ще бъде ярък акцент във вашия дом.Бял здравец - цветето може да се види на снимката.Здравец в саксия може да се види в почти всеки дом.

Но червеният здравец е полезен за онези двойки, които винаги са в конфликт помежду си. Това цвете внася спокойствие в къщата и премахва всички негативни емоции.

Значителна роля в розовия здравец... Тя може да съживи изчезналите чувства на съпрузите през дълъг период от съвместния живот. Тя връща емоции, страст и плам във връзките. Използва се и срещу магьосничество. Тъй като е цвете на наслада, препоръчително е да го държите в къщи, където живеят творчески личности.

Също има вярване, че здравецът, особено червеният, помага на собствениците си да управляват правилно паритекоето съпътства материалното благосъстояние. И ако го инсталирате близо до азалия, тогава напливът на пари не може да бъде избегнат.

Астролозите казват, че здравецът на закрито може бързо да потуши яростта и гнева, да неутрализира отрицателната енергия в стаите, да развие чувство за хумор и да отпусне нервите.

На места, където се срещат здравец, змиите никога не се намират.

Ако това растение всъщност има поне част от предписаните свойства, тогава въпросът дали е възможно да засадите здравец у дома изчезва от само себе си, като го инсталирате на перваза на прозореца си, вероятно ще бъде възможно да украсите дома си, тъй като както и да се отървете от много проблеми в семейството и дома ...

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.