Пеларгония и здравец: разликата между растенията

Много хора имат саксия на перваза на прозореца с прекрасна цвете - здравец... Радва много домакини с факта, че е лесно да се отглежда, но в същото време цъфти красиво. Популярността на домашния здравец доведе до факта, че има малко апартаменти, където това растение не би било.


Единственият проблем с това растение е фактът, че изобщо не е здравец. Той има съвсем друго име, той е съвсем различен вид. И това, което наистина е здравец, обикновено расте на улицата, в дивата природа, украсявайки нечии градини и предни градини.

По едно време ботаническите учени спореха много за това дали тези растения са свързани. Пеларгонията беше много популярна сред градинарите, но по някаква причина те я наричаха здравец. Яснотата по този въпрос се появи благодарение на известния учен Карл Линей, създателят на първата класификация на растителния свят. Той комбинира тези цветя в една група и той беше прав. Тези две растения принадлежат към една и съща група и от съвременната наука - семейство здравец.

Така малки сини цветя, които растат сами и които всеки може да бере на лятна поляна, и буйни червени цветя в саксии, внимателно гледани от домакини, се оказват роднини. И дивият брат даде името си на луксозната пеларгония. Макар и научно погрешно, красотата на цветята не изчезва. И фалшивият здравец все още пътува през первазите на градските апартаменти и частни къщи, радвайки собствениците си с красив цъфтеж и неизискващи грижи.

Общи характеристики на здравец и пеларгоний

Характеристики на растениятаСемейство здравец включва 5 рода и 800 вида... Мушкатото е най-често срещаният род, растящ в най-различни климатични условия - в умерения пояс, тропиците, по планинските склонове. Има до четиристотин вида от това растение. Възможните им цветове:

 1. Люляк,
 2. Червен;
 3. Син;
 4. Розово;
 5. Блед;
 6. Кафяво.

Животновъди създадоха редица хибридикоито се отглеждат успешно в градини и паркове.

Пеларгонията също може да се похвали със своите цветове:

 1. Червен;
 2. Бял;
 3. Розово;
 4. Двуцветен;
 5. Люляк.

Карл Линей по едно време обърна внимание на сходството на плодниците на тези цветя след оплождането. Те се простират и стават подобно на кран или щъркелов клюн... Неслучайно хората наричат ​​здравец кран, а в превод от гръцки „pelargos“ означава щъркел.

Листата и стъблата на тези цветя също са много сходни. Стъблата обикновено растат много прави. Листата се отклоняват от дръжката последователно и като правило; покрити с малки косми. Също така много хора отбелязват приятния аромат, излъчван от здравец и пеларгоний. И двете растения обичат слънчеви места и се отглеждат добре дори от неумели градинари.

Но има разлика между видовете и то не само външни.

По какво се различават те помежду си

Как да отглеждаме пеларгоний и здравецПървата разлика, която хваща окото на всеки неспециалист, е луксозна кралска гледка към пеларгония, уверено и великолепно цъфтящи в саксия. Ако здравецът прилича повече на диви цветя, които растат свободно на ливада, то пеларгонията явно изисква по-внимателно внимание.

Основната разлика между пеларгония и здравец е неговата нестабилност към студ... Расте в Южна Америка, така че не може да оцелее на открито в студените страни.Понякога през лятото се засажда на улични цветни лехи, но за да презимува растението, трябва да се премести на топло място. Мушкатото не е толкова причудливо.

Цветята на тези два вида също са различни. Мушкатото е забележително с това, че цветето му е идеално симетрично, има 5 или 8 листенца. В Pelargonium цветята са симетрични само по една ос. Двете горни венчелистчета са големи, а трите долни са по-малки. За разлика от здравец, той никога няма сини цветя. Пеларгониевите цветя се събират в буйни съцветия. В здравец те обикновено растат сами.

По този начин човек може да изброи основните разлики между тези растения:

 1. Устойчивост на студ;
 2. Форма на цвете;
 3. Различни приложения в градинарството;
 4. Различни грижи;
 5. Различен външен вид.

Природата, сякаш обобщавайки тази разлика, направи така, че кръстосването на здравец и пеларгония е невъзможно.

Говорейки за пеларгония и здравец, за тяхната разлика, трябва да се каже, че те са заели своята ниша в декорирането на човешкия живот. Първият расте в летни вили, в градини и паркове, в пустинята. Вторият гордо парадира в саксии, озеленява и прави интериора на обикновен апартамент по-интересен.

Как да се грижим за пеларгония

Въпреки факта, че пеларгонията е топлолюбиво растение, не е трудно да се грижите за него. Многогодишният опит показа това спазвайте прости правилатака че да расте и цъфти през цялата година у дома:

 1. Редовното поливане е много важно;
 2. Растението се нуждае от светлина;
 3. Необходимо е да се режат растенията;
 4. Температурата в стаята не трябва да пада под 12 градуса по Целзий.

Пеларгонията ще бъде много удобна на перваза на прозореца, не само поради наличието на слънчева светлина, но и защото през зимата все още се нуждае от малко прохлада.

Липсата на осветление води до факта, че пеларгонията спира да цъфти или цветята са значително намалени по размер... Трябва обаче да се избягва пряката слънчева светлина. Поливането трябва да се извършва, когато горният слой на почвата е сух, за да не започне гниене на корените. Фактът, че нещо не е наред с корените, може да се разбере от състоянието на листата, които по някаква причина станаха летаргични и безжизнени.

Малка саксия ще свърши работа, почвата трябва да е питателна. Понякога земята трябва да се разхлаби, за да може растението да получи необходимия кислород. Отдолу трябва да има широк дренажен слой. През зимата не е необходимо да поливате растението, то се различава по това, че толерира добре липсата на влага.

За да е удобна пеларгонията, тя се нуждае от много място. Саксиите с близките зелени домашни любимци не трябва да пречат на буйния й цъфтеж.

Как да се грижим за здравец

Каква е разликата между пеларгония и здравецМушкатото е много неизискващо, за което градинарите го оценяват. Тя не се нуждае от подхранване, кварталът на плевелите няма да й пречи. Необходимо е да се полива само ако лятото се оказа прекалено сухо.

Ако все още искате да украсите предната си градина с това цвете, тогава е по-добре да се погрижите почвата да се изчисти от нежелани съседи, а малко подхранване, дренаж и минимум внимание ще доведат до факта, че здравецът ще угоди жителят на селска къща с добър цъфтеж.

Мушкатото има много разновидности, които успешно се използват в градинарството. има кафяви видове, пепел здравец, червен... Всички те се размножават добре както по вегетативен начин, така и там със семена. Много сортове обаче се купуват най-добре като разсад. Събирането на собствени семена не е лесно. Самото растение е най-добре да се трансплантира периодично.

Ако съцветията бъдат отстранени навреме, растението ще цъфти по-дълго. По-добре е да премахнете изсъхналите части от здравец.

Мушкатото много обича слънцето, затова трябва да се засажда там, където има слънчеви лъчи. Расте добре, ако пролетта е топла, а лятото горещо. При това през зимата не е необходимо да се покривазащото толерира добре зимата.

Красотата е по-важна от името

Историята на присвояването на чуждо име от пеларгония е доста забавна и ще бъде откритие за много производители на цветя. Въпреки това е малко вероятно всички единодушно да спрат да наричат ​​яркочервеното цвете в саксия на перваза на прозореца здравец. И няма да го развали по никакъв начин.

Мушкатото и пеларгонията са намерили своето приложение в различни области на цветарството. Единият живее на тревните площи в частни къщи, другият в градски апартамент. Комбинацията от красота и непретенциозност винаги ще ги направи популярни сред любителите на цветя.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.