Защо здравецът не цъфти, а само дава зеленина: какво да правя?

Как да се грижим за здравецВътрешните цветя могат да преобразят всяко жилищно пространство. Цъфналите и здрави растения освежават домашната среда и създават уют. Пеларгонията се счита за непретенциозна в грижите или, по-просто казано, здравец. Тя е много популярна сред много домакини. Разнообразието от ярки цветове радва окото. Цъфти дълго време. Често се случва растението да не цъфти дълго време по неизвестни причини. Защо пеларгонията не цъфти и какво може да се направи, за да цъфти отново?


Защо вътрешният здравец не цъфти?

Родина на здравец - Южна Африка, тази част от континента е известна със своите сурови климатични условия. В тази връзка отглеждането на здравец у дома не е трудно. Цветето радва с изобилие от цветове почти през цялата година. И все пак възникват проблеми. Пеларгонията може да изглежда съвсем здрава, да има сочни зелени листа и да не цъфти. Каква е причината и защо здравецът не радва със своя ярък цъфтеж?

Много фактори влияят върху цъфтежа и развитието на здравец, Всички те са свързани с отглеждането и грижите за цветето. Има много разновидности на здравец и само кралската изисква повишено внимание, тя е много капризна. Останалите сортове здравец се развиват добре на перваза на прозореца у дома. Тя успешно отглеждани на други места:

 • през лятото в градината;
 • на цветни лехи в паркове;
 • в окачени купи на балкони и лоджии.

Много домакини, знаейки, че грижата за здравец е проста, се ограничават само до поливане. За да направите ярките шапки от цветя да радват окото през цялата година, само поливането не е достатъчно. Пеларгонията също има свои малки тайни, които трябва да знаете за това да имате цвете в къщата си.

Основни грешки и причини

Мушкатото не цъфти какво да се правиМоже да има няколко причини, поради които здравецът не цъфти. Изглежда, че е доста здрава, има нови листа, но няма цвят. След като внимателно проучихте основните причини, можете да разберете и коригирате възможни грешки.

Когато саксията не съвпада с размера на пеларгонията, тя продължава да расте, пониква нови клони... Тя има нова широколистна маса и поради тази причина цялата й сила се изразходва само за растеж, а не за цъфтеж. Контейнерът трябва да се смени и след това ще цъфти в малка саксия. За няколко пеларгонии можете да вземете един голям контейнер и да засадите няколко растения наведнъж. Така че те ще имат конкуренция и всички пеларгонии определено ще цъфтят.

За засаждане на пеларгония е необходим определен субстрат, който се състои от:

 • от 2 части градинска земя;
 • 1 част пясък;
 • 1 част хумус.

За да цъфти цветето по-добре, е необходимо веднъж годишно сменете сместа му по-свежи и питателни.

Мушкатото обича да расте на добре осветено място, сенчестата страна не е подходяща за него. Пряката слънчева светлина също е противопоказана за нея. Най-добре е да се опитате да го предпазите от яркото слънце. Идеално е да изберете място, където има слънце, но трябва да има малко полусянка там по обяд.

Пеларгонията реагира слабо на преовлажняване на почвата, тъй като това причинява гниене на кореновата система. Поливането трябва да се извършва, когато горният слой в саксията вече е сух. Здравецът понякога може да се полива с обикновена чешмяна вода, но не постоянно. Такава вода ще доведе до появата на плака в горния слой на почвата и до засоляване на почвата.Не е необходимо растението да се пръска с вода; излишната повърхностна влага ще доведе до болест на цветята. Също така не може да се постави на едно място с влаголюбиви стайни растения. Това ще бъде лошо за листата.

Правилното хранене и грижи

Как правилно да се грижим за здравецОт март до септември идва Pelargonium активен вегетационен период... По това време тя се нуждае от торене с минерални торове. Съдържанието на азот в него не трябва да надвишава 11%, в противен случай растението ще има само буйна зеленина, но няма да цъфти. Най-добрият тор е състав, в който преобладават калий и фосфор.

Когато навън вече е топло, препоръчително е да поставите пеларгония на балкон или лоджия. Разликата в температурата, която се появява през пролетта през нощта, действа много добре на цветето. Такъв престой на балкона или верандата ще осигури обилно изхвърляне на пъпки. Когато цъфналите съцветия започнат да избледняват, по-добре е да ги отрежете или да се откъснат веднага. По този начин човек може удължете периода на цъфтеж за по-дълъг период. По-добре е да не докосвате саксията със здравец и да не се разгръщате напразно. Промяната на позицията на контейнера с цвете може да повлияе негативно на цъфтежа.

През зимата е време пеларгониите да си починат. Желателно е температурата да е в рамките на 10-12относноВ. По това време трябва да се полива не повече от 1 път на 10 дни и много пестеливо. Растението не може да бъде хранено през този период от време. Ако следвате всички тези правила, тогава цъфтежът на пеларгония ще бъде изобилен и дълъг.

Подрязване и пресаждане в открит терен

Правилното подрязване и отстраняване на стари стъбла също са предпоставки за нормално развитие и растителност. Единственият сорт, който реагира негативно на тези мерки, е кралска пеларгония... Останалите сортове здравец се нуждаят в пряк път в началото на есента... Трябва да прищипите цветето в края на зимата. Това ще даде на растението тласък за добър и обилен цъфтеж.

Пресаждането в открит терен има много добър ефект върху здравец. Може да се направи, когато няма опасност от заплаха за растението - ниска нощна или дневна температура. Внезапните промени ще доведат до смъртта на цветето.

След престоя си на открито, здравецът трябва да бъде върнат на първоначалното си място, отрязан накратко и поставете на хладно място в къщата... Тази процедура определено ще бъде от полза за цветето. Още в началото на пролетта той ще цъфти обилно и дълго време ще ви позволи да се възхищавате на ярките му съцветия.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарВалентина Соболевская

   Имам мушкато цъфтящо през цялото лято. щастлив и приповдигнат!

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.