Размножаване чрез изрязване на цвете от пеларгония (здравец)

Името на цветето е Pelargonium, в превод от гръцки като „кран“. Но не всички собственици на това цвете знаят, че растат у дома. Това е така, защото това цвете има по-често срещано име, което е познато на почти всеки, дори и на най-начинаещия любовник. цветя - здравец.


Това цвете получи разпространението си през деветнадесети век в далечната Англия. И след това се разпространи в други страни по света. Той спечели любовта си към себе си с честия си красив цъфтеж и неизискващи грижи, които позволиха на пеларгонията да расте дори сред онези, които отделят малко време за грижа за домашните растения. В допълнение необичайна миризма, разпространявайки се от пеларгония, което се дължи на етеричните масла, присъстващи в него, е в състояние да има благоприятен ефект върху тялото.

В кой период е по-добре да изрежете здравец?

Постоянният цъфтеж и красивият външен вид на това цвете зависи не само от навременното поливане и редовното хранене. Според експерти здравето на растението зависи от редовното подрязване, след което получените резници могат да бъдат вкоренени и да се отглеждат нови здравец.

Пеларгониеви резници не може да се провежда всяка година... За да може растението да има време да расте и да се развива, размножаването на здравец чрез резници може да се извършва на всеки две години. И ако храстът изглежда слаб, тогава е по-добре да правите това на всеки три години. Резниците могат да се режат почти през цялата година, без да се изключва зимният период. Ако отрежете здравец в началото на пролетта, тогава можете да получите малък, но цъфтящ храст до лятото.

Необходимо е да се размножава здравец през пролетта, тъй като през този период всички жизненоважни процеси в растението се движат с ускорени темпове, това провокира рязането за бързо вкореняване и растеж. По-късно възпроизвеждане на пеларгония, разбира се, е възможно, само цъфтеж на ново растение може да се забележи едва през следващата година.

Как да размножавате пеларгония чрез резници?

Как да изрежете правилно здравецЗа да отгледате здраво младо растение, от което се нуждаете вземете предвид дължината на дръжкатада се реже. Ако здравецът от джудже видове се размножава, тогава дръжката не трябва да надвишава два сантиметра и половина. Ако това е сорт с нормални размери, тогава дръжката трябва да е дълга пет сантиметра.

Независимо от това как резниците ще се вкореняват във вода или веднага в земята, трябва да подготвите материалите, необходими за засаждане и да започнете работа.

Какво трябва да засадите резници:

  • Саксии с тава за разсад.
  • Грундиране.
  • Пясък.

Необходимо е да отрежете слоевете с остър нож. Трябва да изберете върха на клона с поне три листа, растящи върху него. Разрезът трябва да се направи под ъгъл от деветдесет градуса. По-добре е да не избирате за изрязване на онези клони, на които вече има зададени пъпки. Но, и ако всички върхове на пеларгониите са украсени с пъпки и все още искате да развъдите цветето, тогава е по-добре да премахнете пъпките. Младото растение все още няма да може да позволи на тези пъпки да се отворят и за тях ще се харчат енергия и храна.

Изрязаните резници се оставят за няколко часа на места, недостъпни за слънчева светлина. Това се прави, за да разрезът на здравец е покрит с филмкоито впоследствие предотвратяват гниенето.

За да гарантирате най-добрия резултат от форсирането на корените, можете да използвате например специални агенти за вкореняване „Корневин". Ако няма такъв препарат, тогава ще свърши работа обикновеният въглищен прах. С тези средства трябва да обработите филийката, като я спуснете в препарата. Разбира се, не можете да използвате нищо, но това ще забави процеса на вкореняване.

Засаждане на резници от здравец

Засаждането на резници от здравец се извършва в саксии, подготвени с отвори за изтичане на излишната вода, напълнени с подходяща почва. Това растение предпочита присъствието на пясък в почвата, затова напълваме гърнето с него с една трета, смесвайки със земята.

За да неутрализирате почвата, която е предназначена за засаждане на резници от здравец, можете да я обработите с вода, доведена до кипене. Разтворът на калиев перманганат има същия ефект, който трябва да е леко розово.

Резниците се спускат в земята с два сантиметра и се притискат към земята, така че кълновете да не падат. По-добре е да държите саксиите на сянка през първите четири дни. След това те трябва да бъдат изложени на слънчева светлина и напоени обилно, като се налива утаена вода в тигана. Трябва да се помни, че здравецът не обича, когато водата попадне върху листата му. Това може да доведе както до грозни петна по листата, така и до гниене на мястото, където е попаднала водата.

В зависимост от сорта на пеларгония вкореняване на резници се случва по различни начини:

  • Кралски здравец - четири седмици.
  • Бръшлян Пеларгонии - две седмици.
  • Зонани здравец - две седмици.
  • Ароматизирана пеларгония - шест седмици.

По този начин размножаването при различни сортове преминава през пълен цикъл, от изрязване на резниците до вкореняване по различно време.

Как да размножаваме здравец във вода?

Как да трансплантирате здравецОказва се, че това е доста непретенциозно растение, то се вкоренява не само в земята, но и в обикновената вода.

Необходимо е да се правят резници по същия начин, както при вкореняване в земята. След това резниците се поставят в предварително утаена чешмяна вода, където можете перфектно да наблюдавате целия процес на вкореняване. Когато корените ще достигне височина от два сантиметра и половина те вече могат да бъдат извадени от водата и засадени на постоянно място в земята. Необходимо е само да се извърши цялата работа по трансплантацията на вкоренени резници от здравец с изключително внимание, за да не се повредят корените.

Така че, необходимите мерки за грижа за пеларгония позволяват на растението да се размножава и да украсява стаята с нови млади храсти. Такова красиво отгледано цвете здравец може да бъде добре дошъл подарък за всеки повод на приятели и познати.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.