Хамедорея елегантност - засаждане и грижа за елегантна палма у дома

Хамедорея елегантност е непретенциозно растение, за което всеки може да се грижи. Поради компактните си размери може да се поставя в малки помещения, както и в зимни градини, където растат ниско влаголюбиви цветя.

Как изглежда елегантна палма

Хамедорея елегантност се нарича грациозна по някаква причина - прилича на компактен храст с прави стъбла, излизащи от пълзящ багажник. Сводестите тесни дълги листа, чийто брой достига 10 двойки, придават специална изтънченост на палмата. През четвъртата година от живота растението започва да образува заоблени жълти цветя, наподобяващи мимоза.

Хамедорея в природата

Хамедорея с дългите си зелени листа ще се съчетае добре с всякакви други растения на мястото

Хамедорея живее 8–9 години, като през това време възрастно растение може да достигне височина от два метра. Такива гиганти обаче са доста редки, обикновено у дома бамбукова палма не расте повече от един метър.

Растителна енергия и признаци, свързани с нея

Елегантното палмово дърво се счита за толкова силно растение, че разположението му в дома или офиса има благоприятен ефект върху цялостния микроклимат. В стаята, където расте хамедореята, хората се чувстват изпълнени с енергия, чувството на депресия изчезва.

Признаците казват, че отглеждането на стайна длан има положителен ефект върху съдбата на човек:

 • всички бизнес начинания са успешни;
 • конфликтите и кавгите спират;
 • енергийните вампири се страхуват да общуват с хора в контакт с хамедорея.

Експертите от Фън Шуй препоръчват непременно да имате закрито палмово дърво в спалнята и в кабинета. Тогава собственикът на красиво и полезно растение ще има благополучие в бизнеса и в семейния живот.

Цветето е противопоказано за хора от егоистичен склад - те ще станат абсолютно "непроницаеми" за чувствата на роднини и приятели.

Едно от често срещаните суеверия е, че саксия с хамедорея, внесена в къщата, може да донесе големи проблеми. Можете да избегнете неприятности - достатъчно е да доставяте саксиите не в ръцете си, а като използвате детска играчка, велосипед или количка.

Хамедорея елегантност в къщата

Големите зелени листа на растението абсорбират вредни вещества

Поради изобилието от зелени листа, хамедорея е отличен абсорбатор на вредни вещества от въздуха - формалдехид, бензен, въглероден диоксид.

Засаждане и грижа за елегантността на хамедорея у дома

Популярността на хамедорея елегантност (грациозна) сред домашните производители на цветя е в нейната рядка непретенциозност. Това растение реагира благодарно на минимални усилия за грижи и отнема много усилия, за да унищожи закритата палма.

Осветление

Въпреки своя субтропичен произход, грациозната хамедорея е изключително неизискваща към осветлението.Освен това, престоя на пряка слънчева светлина вреди на листата на растението - върху тях се появяват изгаряния под формата на кафяви сухи петна.

Най-доброто място за палмово дърво е северният или западният прозорец, където се осигурява дифузна светлина. Ако няма къде да поставите саксия с цвете, освен на южния прозорец, тогава през лятото хамедореята се нуждае от засенчване - в интервала от 10 до 15 часа трябва да бъде защитена от особено ярко слънце.

За да се получи равномерно образуването на листа, растението трябва периодично да се обръща в различни посоки към източника на светлина.

Хамедорея близо до прозореца

Правилното осветление ще има благоприятен ефект върху растежа на палмите

Хамедорея расте добре на полусянка и дори напълно без естествена светлина. Цветето може да се постави в коридора или в коридора - важно е само да се осигури изкуствена светлина за 11-12 часа на ден.

Температурен режим

Прекомерната топлина и студен въздух се считат за еднакво вредни за палмовата тръстика на хамедорея. През топлия сезон тя трябва да осигури температура от 20 до 27 относноС, през зимата - от 12 до 17 относноОТ.

Стаен термометър

Важно е да се следи температурата в помещението, където расте хамедорея

При проветряване на помещение през зимата се препоръчва да се предпази саксията от студени въздушни течения и течение - такива условия имат вредно въздействие върху растението. През зимата от време на време е необходимо да се измерва температурата на почвата в саксиите, където "живее" хамедореята. Ако термометърът показва по-малко от 16 относноС, тогава има голяма вероятност от заболяване и смърт на кореновата система.

Поливане и влажност на въздуха

Мексиканската джунгла, откъдето идва хамедореята, въпреки че е останала някъде далеч, диктува състоянието на въздуха за успешното развитие на цветето - има нужда от редовно пръскане и висока влажност. При сух, горещ въздух листата започват да се навиват, а върховете им променят цвета от зелен на кафяв и изсъхват.

Пръскане на листа

При горещо и сухо време тръстиковата палма трябва да се пръска 2-3 пъти на ден

За да не намалее нивото на влажност на въздуха до критично ниво за хамедорея, препоръчва се до него да се поставят контейнери с вода и декоративни фонтани. Необходимо е да се обработва зеленина от спрей най-малко два пъти на ден.

Горещият душ е добър начин за съживяване на растението. Преди екстремна сесия за хидротерапия цветето трябва да се напои добре. След това саксията се поставя във вана, покривайки земята с филм, и хамедореята се третира от душа за 10-25 секунди. В този случай температурата на водата трябва да бъде в рамките на 40 относноВ. След това саксиите не се носят на постоянно място, а се оставят в банята, докато листата изсъхнат напълно. Честотата на обработка е веднъж месечно.

Любовта на хамедореята към водата се проявява и в поливането - докато се развива младо цвете, буца пръст трябва постоянно да се навлажнява веднага щом горният слой на почвата изсъхне. Новодошлите в цветарството могат да прекалят и да наводнят палмата. Тогава вероятността от загниване на корените и смърт на растенията е голяма. Необходимо е да го наблюдавате и да не пропускате признаци на прекомерно поливане и поява на заболяване на кореновата система:

 • стъблото и основата на цветето стават по-тъмни;
 • листата пожълтяват и изсъхват, започвайки от върховете;
 • почвената смес придобива неприятна гнилостна миризма.

Водата за напояване първо трябва да се защити и да се поддържа при стайна температура.

Студената вода от чешмата е най-лошият вариант за поливане на растение. През зимата хамедореята се нуждае от по-малко влага, така че процедурата трябва да се извършва не по-често от веднъж седмично.

Нюансите на правилното засаждане: подходяща почва, саксия

Силната коренова система на хамедореята изисква плътна, тежка почва. За засаждане можете да използвате готова почвена смес за палми или да съставите субстрата със собствените си ръце.

В идеалния случай съставената почва трябва да съдържа 3 части копка земя, по 1 част пясък, торф и широколистна почва. Всички съставки се препоръчват да се затоплят във фурната или микровълновата фурна за дезинфекция преди смесване.

Саксията за хамедорея трябва да е достатъчно просторна. Въпреки факта, че цветето расте доста бавно на дължина, кореновата му система се развива бързо и силно, така че трябва да осигури достатъчно пространство.

Хамедорея в саксия

Саксията за отглеждане на палмово дърво се нуждае от голяма, тъй като корените й растат бързо

На дъното на саксията е необходимо да се постави дренажен слой от глинени парчета, счупена тухла или експандирана глина с голяма фракция.

Функции за подрязване

По аналогия с повечето стайни цветя, които при отрязването на горната част на короната започват интензивно да образуват странични издънки, начинаещите цветари се опитват да извършат такава операция с елегантна палма. В резултат долните листа постепенно отмират и растението умира. Това се дължи на факта, че тази палма има само една точка на растеж; когато се отреже, цветето напълно спира да се развива.

Понякога листата пожълтяват и изсъхват. В такива случаи, за да се запази привлекателният вид на хамедореята, те трябва да бъдат премахнати. За да отрежете напълно изсушен лист, трябва да използвате остър резач, който предварително е дезинфекциран с алкохол.

Градинска резачка

Инструментът за подрязване на изсушени листа трябва да бъде остър и саниран

Издънката се отстранява възможно най-близо до ствола, след което мястото на среза трябва да се третира с фунгицид.

Тор

Започвайки от шест месеца след засаждането, хамедорея може да се храни. Препоръчително е да се прилагат торове само през топлия сезон - от средата на март до края на октомври (за средната лента). Можете да обогатите почвата със сложен течен препарат за палми. Ако използвате универсална подхранка за декоративни широколистни растения като тор, тогава разтворът трябва да се приготви въз основа на половината от препоръчаната доза.

Честотата на хранене е два пъти месечно. Торът не се прилага само върху почвата по време на поливане, но листата се третират и чрез пръскане. Най-добрите средства за допълнителна грациозна хранителна хамедорея:

 • Агрикола;
 • Фертика;
 • Бона Форте;
 • Изчисти лист.
Агрикола за цветя

Агрикола е тор, съдържащ комплекс от важни микро- и макроелементи, той е незаменим за отглеждането на растения

За да се увеличи широколистната маса, е необходим азот, поради което при избора на подхранване е препоръчително да се проучи съставът и да се даде предимство на марката, където има значително количество от този химичен елемент.

Торовете за палми под формата на гранули са се доказали добре - те отделят полезни вещества постепенно, не се измиват по време на поливане.

Прехвърляне

Първата трансплантация на палма се извършва след закупуването на младо растение. След 10-14 дни, когато цветето се адаптира към нови условия, то се премества в „постоянното си местожителство“. В бъдеще, докато хамедореята расте, всяка пролет трябва да се трансплантира в по-голяма саксия.

Корени със земни буци

Препоръчва се трансплантация по метода на трансбордиране, за да не се повредят корените на растението.

Избира се нов контейнер според принципа: дълбочината се увеличава с 5-7 см, диаметърът - с 3-4 см. При пресаждането се използва методът на прехвърляне, когато палмово дърво, заедно със стар глинен бус, се поставят в по-голяма саксия. Свободното пространство се запълва със специално приготвена почвена смес. Когато пресаждате хамедорея, в никакъв случай не трябва да забравяте за дренажния слой в новата саксия.

Не трябва да се трансплантира растение за възрастни; такава процедура е разрешена само когато корените се появяват от дъното на саксията. Това обикновено се случва веднъж на 4 години.

Ако храстът е достигнал значителна дължина и обем, тогава той не се трансплантира, но горният слой на почвата се променя.

Вредители, болести, грешки в грижите: таблица

Въпреки цялата простота на миниатюрната закрита палма, тя също е податлива на вредители или болести. Повечето от проблемите произтичат от липсата на подходяща грижа.

Външно проявлениеЗащотоЛекарство
Листата са изсъхнали, придобиват сив оттенъкНачалото на гниенето на коренитеНамалете поливането, проверете за оттичане
На листа се появяват сребърни или светли петна, отвътре се появяват прашни слоевеЧервен паякЛечение с Fitoverm веднъж седмично. Можете да използвате Aktellik, Borneo, Aktofit.
Извършвайте поне три пъти до пълното унищожаване на възрастни и ларви
Леплив разряд и кафеникави плаки по багажникаЩитВредителите се отстраняват на ръка с памучен тампон, потопен в алкохол. Багажникът, листата и горният слой на почвата се обработват с инсектицид - Aktellik, Metaphos
Цветето е покрито с памучен цвятMealybugХимически препарати с интервал от 7-10 дни, поне две обработки.
Използват се фосфамид, Rogor, Aktara, Biotlin
Червен паяк

Червеният паяк е много опасен вредител по растенията, поради което е необходимо да се борите с него със специални препарати.

Изсушаването на листата най-често се свързва с грешки в грижите. Прекомерната сухота на въздуха, близостта на отоплителните батерии и недостатъчното пръскане са причините не само за лошото здраве на растението и влошаването на външния му вид, но и фактор, допринасящ за появата на вредители. Брашнестата буба например не може да издържи на влажен въздух и ако спазвате правилния режим за задържане на хамедорея, можете да избегнете нейното нашествие.

Размножаване

За да получите актуализирано растение, можете да размножите домашна палма по няколко начина:

 • Семена - закупените семена или семена, получени от плодове, се засяват в купа с влажна, лека почва и покриват контейнера с филм или стъкло. Първите издънки могат да се появят след месец, по-изоставащите - след шест месеца. Кълняемостта пада с 10% на месец, така че трябва да използвате най-пресните семена за сеитба.
 • Слоеве - по време на пролетната трансплантация дъщерните издънки се отделят от корените и се засаждат веднага в саксия с подготвена почва. За да може цветът да се вкорени възможно най-бързо, е необходимо при засаждането да се избират слоеве с добре развити корени и дължина най-малко 20 cm.
 • Рязане (разделяне на храст) - използва се, ако в едно гърне се развият няколко растения. Ако цветето е закупено в магазин, тогава контейнерът съдържа 3-4 палмови храста едновременно и е лесно да ги разделите на единични копия. Възрастна хамедорея, която е достигнала стандартни размери, също може да бъде разделена на 2-3 храста, но това рядко се използва у дома.

Хамедорея елегантност е растение, с което напълно неопитен цветар може да се справи успешно. Малко внимание и любов към тази изящна миниатюрна палма и тя ще отговори, като развие гъста корона от красиви ажурни листа. Независимо от условията, при които се развива хамедорея, тя не само ще украси всеки интериор, но и естествен филтър и овлажнител в стаята.

.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.