Палмови хамеропи: отглеждане и грижи

Палмите са любими на много растения, които не изискват сериозни грижи и се вкореняват добре в труден климат. Hamerops е най-популярният в Европа. Използва се като декорация за паркове и градини, както и като елемент от интериорната декорация. Това растение може лесно да се отглежда у дома, ако знаете неговите характеристики и условия на задържане.

Описание и характеристики

Палмови хамеропи в природата

В основата на дръжките на дланта има малки тръни, които предпазват багажника от изяждане от животни

Палмовите хамеропи принадлежат към семейство Арекови и се считат за единствения негов представител, който се среща на европейския континент, тъй като останалите предпочитат Африка. Основните места за растежа му са югозападната част на континента, включително Италия, Испания, Португалия, Малта, както и някои части от крайбрежието на Франция. В Русия културата може да се намери близо до Черно море, а на други места се отглежда като стайно растение.

Hamerops е храст с няколко ствола и една основа с диаметър 25-30 см и височина 3-5 метра. Покрит е с кафеникави влакна. Короната се състои от заоблени, разчленени листа, поради което растението често се нарича ветриловата палма.

Периодът на цъфтеж започва през март-юни. Малките съцветия се появяват в горната част на стъблото и са с ярко жълт цвят. След падането на тяхно място се образуват плодове. Те приличат на червени, оранжеви или жълти плодове.

Изгледи на закрито

Хамеропс кляка

Hamerops кляка спокойно толерира крайни температурни режими и не изисква специални грижи

У дома можете да отглеждате един вид растение - набито. Навън той практически не се различава от културата, която расте в дивата природа, но достига височина от 1-1,5 метра. Палмите са поставени в просторни жилищни помещения и офиси, фоайета и зали, както и в зимните градини.

Условия за отглеждане

Палмови хамеропи на закрито

По-добре е да засенчите млад храст леко от директните слънчеви лъчи, в противен случай върху листата ще се появят изгаряния

В естествени условия палмата расте на места с камениста почва и има добра степен на оцеляване. Следователно поддържането му у дома е достатъчно лесно. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че палмата се нуждае от много място, тъй като има доста буйна шапка от ветрилови листа. Няма специални изисквания за качеството на субстрата, но леките почви с добър дренаж са за предпочитане за културата, в която влагата не застоява.

Помещението, където растат хамеропите, трябва да се проветрява ежедневно. През лятото е по-добре да вземете контейнер с палма навън - растението обича чист въздух.

Таблица: правила за съдържанието

ТемператураЛетните температури трябва да са 23–27 ° C, зимните над 5–7 ° C. При намаляване на показателите под 5 ° C палмата умира
ОсветлениеРастението процъфтява в стая с доста интензивна, разсеяна светлина и частична сянка. Той толерира директно ултравиолетовите лъчи без проблеми, но при лоша светлина губи цвета на листата си и спира да расте.
ВлажностПалмата е нечувствителна към условията на влага, но в горещите дни трябва да се пръска от време на време с пулверизатор. През зимата напояването трябва да се спре и листата да се избършат от прах с влажна кърпа.

Засаждане и пресаждане

Млади палмови хамеропи в саксия

Възрастните растения често не се нуждаят от трансплантация, тъй като те не понасят много добре процедурата.

Младите дървета се засаждат в субстрат, състоящ се от глина и листна почва, както и пясък, в съотношение 2: 1: 1. Необходимо е да се добави дренаж към почвата, за който е подходящ вермикулит или въглен. Процес на трансплантация:

 1. Вземат широка тенджера, слагат камъни на дъното, пълнят я със субстрат.
 2. Внимателно прехвърлете растението в контейнер заедно със земна буца. Покрийте със земя, така че кореновата шийка да е на нивото на повърхността.
 3. Набиват малко почвата около ствола, напояват палмата.

Трансплантацията на възрастни растения се извършва на всеки 4-5 години, през пролетта или лятото след края на цъфтежа.

За да може палмовото дърво да расте и да се развива добре, горният слой на почвата трябва да се отстранява всяка година и да се пълни с прясна смес.

Нуждае ли се палмата от опора

Възрастното растение не се нуждае от подкрепа, тъй като има доста мощен багажник. Младите палми могат да се клатят малко веднага след трансплантацията. В този случай те трябва да бъдат закрепени с пръчки, решетки или стрии. След като палмовото дърво пусне корени и се пусне добре, опорите могат да бъдат премахнати.

Грижа

Растението не се нуждае от специални грижи - то се свежда до поливане и хранене, но те трябва да се извършват редовно, в противен случай палмата ще загуби декоративния си вид.

Характеристики на процеса:

 • През пролетта и лятото културата изисква обилна влага - най-добре е да се ориентирате според състоянието на повърхността на субстрата. Докато изсъхва, растението трябва да се полива с мека, утаена вода със стайна температура и също да се напръсква от спрей.
 • През периода на активен растеж (от пролетта до есента) палмата се подхранва два пъти месечно със сложни торове. През зимата е достатъчно веднъж месечно да прилагате хранителни смеси.

Период на цъфтеж

Цъфтяща хамеропска палма

За хранене можете да използвате всякакви сложни формулировки или специални торове за палми

Палмите цъфтят през пролетта или лятото, но е трудно да се отдаде на ползите от културата. Съцветията са толкова малки и безизразни, че обикновено не им се обръща внимание. Понастоящем не се изискват специални грижи, но ако собственикът иска да размножи реколтата със семена, те трябва да бъдат събрани след узряване на плодовете.

Зимни грижи

В края на есента растението започва период на покой - по това време то трябва да бъде пренесено на хладно (температура 6–8 ° C) място с добро осветление. Поливането се свежда до минимум, не се изисква допълнително осветление или допълнителни грижи за дланта. Необходимо е само от време на време да избърсвате праха от листата с влажна кърпа. През пролетта контейнерът с растението се премества на обичайното си място и веднага щом температурата извън прозореца е над 20 ° C, той може да бъде поставен навън.

Оформяне и подрязване

Строго е забранено подрязването на палмово дърво, тъй като то има само една точка на растеж и увреждането му може да доведе до смъртта на растението. Старите листа отмират и отпадат сами - това е нормален процес и не трябва да се намесва.

Възможни проблеми

Проблемите с отглеждането на палми се проявяват при неправилна грижа - поливане със студена вода, висока или ниска влажност или ниски температури. В този случай на листата се появяват кафяви петна и гънки. Ако се появят такива признаци, е необходимо да се идентифицират и отстранят грешките в грижите, в противен случай растението ще умре. Прекомерното поливане е особено опасно - ако постоянно заливате корените, те ще започнат да гният и ще бъде невъзможно да се спаси културата.

Болести и вредители

Растението е нечувствително към болести, но понякога може да бъде засегнато от паякови акари, трипси, белокрилки и скални насекоми. Признаци на вредители са кафяви петна по листата и изсъхване, а в някои случаи насекомите могат да се видят с просто око.Те могат да се справят с разтвор на сапун за пране, инфузия на тютюн или чесън. Съставите се избърсват внимателно върху листата няколко пъти седмично. Ако прости методи за борба не работят, трябва да използвате специални инсектицидни препарати.

Размножаване

Hamerops

Вентилаторните листа, характерни за възрастните палми, започват да растат едва през втората година от живота на растението.

Hamerops се размножават по два начина - чрез наслояване и чрез семена.

Първият вариант е доста прост:

 1. Вземете един от процесите, които се появяват на ствола на палмата (страничните слоеве не са подходящи за тези цели).
 2. Вкоренява се в смес от дернова и листна почва с перлит при температура най-малко 25 ° C.
 3. Трансплантирани на постоянно място.

Размножаването на семена е дълъг и трудоемък процес, който не винаги дава желания резултат. Процес на засаждане:

 1. Семената се сортират, дефектните и дефектни екземпляри се отстраняват. Накиснете ги в топла вода за 5 дни.
 2. Сор, компост, пясък и хумус се смесват в равни части. Камъните се полагат на дъното на контейнера, а отгоре се пълнят със субстрат.
 3. Семената се засяват на малка дълбочина, покрити с фолио. Приберете на място с температура най-малко 25 ° C.
 4. Семената се напръскват от спрей, докато субстратът изсъхне и торенето се добавя веднъж седмично.

Разсадът се появява след 1–4 месеца, след което филмът се отстранява, поливането и торенето на разсада продължава умерено.

Веднага след като младите растения пораснат леко, те могат да бъдат трансплантирани в отделни контейнери.

Hamerops е оригинално стайно растение, което ще украси всеки интериор и с подходящи грижи ще радва окото с яркозелени листа за дълго време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.