Как да отглеждаме портокал от семе у дома: 5 важни нюанса

Оранжевите костилки, саксията с цветя и малко постоянство са всичко необходимо, за да внесете малко екзотика в градски апартамент. За да отглеждате това цитрусово дърво в апартамент, трябва да вземете предвид 5 важни нюанса.

Засаждане на семена

Можете да започнете по всяко време на годината. Основното е да изберете големи месести кости от зрели сладки плодове с правилна форма. Важно е да не оставяте семената да изсъхнат, в противен случай може да не поникнат.

Портокаловите семена трябва да се увият във влажна кърпа и да се поставят в торбичка, за да се създаде парников ефект. На всеки два дни трябва да се добавя вода, за да не изсъхне тъканта. Докато се излюпят, е важно да поддържате семената на топло.

Трансплантация на кълнове

След 3-5 седмици покълналите семена могат да бъдат трансплантирани в саксия със специална цитрусова почва. На дъното на контейнера е необходимо да се излее експандирана глина или други малки камъчета, за да се осигури дренаж. За начало е по-добре да изберете малки саксии, в които водата няма да застоява. По-добре след това трансплантирайте дървото.

Портокалът обича светлината, затова трябва да се отглежда на прозорец с изглед към слънчевата страна. Ако се засажда през есента или зимата, трябва да осигурите на кълновете изкуствено осветление.

Поливане и оптимални условия

Портокалът не понася студ и течение. Най-добре се чувства при температура от +22. Идеалната влажност на въздуха е 40%. В отоплителния сезон няма да навреди да поставите чиния с мокра експандирана глина до саксията. И през лятото се препоръчва дървото да се поставя на балкона всеки ден (но го предпазвайте от слънчева светлина).

Трябва да поливате дървото често. В началния етап на растеж е достатъчно просто да го напръскате от спрей бутилка. По-късно растението ще изисква ежедневно умерено поливане (или през ден, ако почвата няма време да изсъхне). Водата трябва да се използва отстояна, размразена или дъждовна, леко загрята.

Формиране на корона

Когато портокаловото дърво е дълго около 20 см, можете да започнете да оформяте короната. За да направите това, трябва да отщипите няколко листа хартия върху короната.

Блум

Не очаквайте вашето портокалово дърво да процъфти в ранните години. Първите пъпки могат да се видят след около 6 години и след това с правилна резитба. По-добре е да не ги спасявате, а веднага да ги отщипвате, така че младото дърво да не губи жизнено важния си ресурс за тях.

Що се отнася до плодовете, те могат да се очакват само след 8-10 години. Но те ще бъдат много малки и най-вероятно горчиви (т.е. негодни за консумация). За да отглеждате истински портокали на перваза на прозореца, на възраст 1-3 години, трябва да присадите клонче от сортово плодно растение към дървото.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.