Как да транспортирам стайни растения през зимата, за да не умрат

Растенията в къщата изпълняват не само декоративна функция. Те пречистват въздуха, а някои дори могат да повлияят на благосъстоянието в къщата. С растенията трябва да се работи внимателно при преместване на ново място на пребиваване, особено през зимата.

Растение

Спрете поливането

2-3 дни преди транспортиране, напълно спрете поливането и пръскането на растението, така че почвата да е напълно суха, в противен случай може да бъде причинена непоправима вреда на корените. А по време на транспортиране това значително облекчава теглото.

Носете в картонена кутия

За компактни растения с краткотрайни пътувания с продължителност 10-15 минути, изберете кутия с подходящ размер, така че цветето да може напълно да влезе в нея, без да уврежда листата и клоните. Ако саксиите са няколко, е необходимо да ги поставите близо един до друг и да затворите опаковката плътно отгоре, това ще запази топлината и няма да причини щети по време на транспортирането.

Изолирайте с бутилки

Изолираме контейнера с пластмасови бутилки с гореща вода. Това ще ви позволи да поддържате желаната температура за определено време. Освен това бутилките могат да бъдат запечатани с хартия или дървени стърготини. Затваряме кутията и внимателно я покриваме с тиксо.

За дълготрайно транспортиране се препоръчва допълнително изолиране на кутията, както старо вълнено одеяло, така и всички топли парцали, чул и т.н.

„Облечете се“ в ленено / залепено пликче

Поставяме високи растения в предварително подготвена торба или торба от лен, дебела хартия или полиетилен (за предпочитане на хартиена или ленена основа). Ако няма торба с подходящ размер, можете да я направите сами от скрап, като използвате скоч лента и телбод. Основното е, че продуктът трябва да бъде траен и надежден, така че да не се счупи по време на транспортиране.

Опаковката трябва да надвишава размера на самото растение. Внимателно потопете цветето в торба и го завържете отгоре. Освен това можете да го завържете с въже по цялото растение според принципа на коледните елхи и да изолирате с вълнено одеяло или чул по време на дълги пътувания.

Покрийте с пяна

За транспортирането на бодливи растения използваме удебелен полистирол (той ще предпази както самото растение от повреда, така и ръцете от ожулвания и драскотини). Внимателно поставете парчетата пяна върху бодлите, закрепете ги с тиксо и ги поставете в кутия или торба. По време на транспортирането е препоръчително да държите дъното на саксията и самия багажник.

Веднага след като растението е на мястото си, то трябва незабавно да се разопакова и да се излее с топла вода 25-30 ° C (не си струва да се прави по-топло, тъй като рязкото спадане на температурата е вредно за кореновата система). Това ще помогне за възможно най-бързото изравняване на температурата на охладената почва с температурата на въздуха в помещението. Следователно растението ще започне да консумира вода по-бързо и ще се адаптира към новото местообитание, което ще намали степента на стрес, пренесен от преместването.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.