Как да се грижим за дебела жена у дома?

Размножаване на дебела жена с листаДебелата жена е едно от най-непретенциозните и известни стайни растения. Дори начинаещ цветар може да го отглежда у дома. Дървото на парите също е популярно, тъй като, както се вярва във фън шуй, то може да привлече богатство, любов и късмет в къщата. Ето защо на первазите на много апартаменти можете да видите дърветата на дебела жена с листа, които приличат на монети. Но, въпреки причудливостта, растението изисква определена и внимателна грижа.


Описание, видове и снимки на дебели жени

Дебела жена или Crassula принадлежи към рода сукуленти и семейство Толстянкови. Доста малко и спретнато дърво, което сме свикнали да виждаме у дома, расте до четири метра сред природата. На дебелия му ствол, един срещу друг, растат прости и неразделни екстремни листа. Те могат да бъдат зелени, светлозелени, сребристи и тъмни с червена граница. При добри условия на отглеждане и подходящи грижи растението може да цъфти с бели, сини, жълти или светлочервени цветя. Всички дебели жени се отличават с месести листа и толерантност към суша.

Има много различни видове парично дърво, сред които има едногодишни и трайни насаждения... Само няколко от тях се отглеждат у дома:

 1. Най-често срещаният тип е дебелата женаОвалният гад е растение с височина до един метър, чиито дебели клони са покрити с дръжки овални листа. Листата могат да бъдат с дължина до 5 см и ширина 2,5 см. Цъфти с бели или розови малки цветчета.
 2. Crassula с форма на плуг се отличава с месести, но много тънки, заострени листа, по краищата на които има още един плътен ред малки листа. Цъфти с незабележими малки цветя. Дървото расте много бързо и се размножава добре. Издънките му висят и на практика падат от саксията. Малките корени не изискват много влага, така че растението може да се използва като покритие на земята.
 3. Дебелата жена на Шмит е едногодишно храстовидно растение, което често се среща в Европа. След цъфтежа дървото се изхвърля, а на следващата година се засажда ново. Тесните листа на този вид Crassula са насочени към края и имат сребрист цвят на върха. Отдолу са леко червеникави. По време на периода на цъфтеж на дървото цъфтят червено-карминови цветя.
 4. Подобната на дърво красула е дърво с височина до един и половина метра. На месестите му клони растат сиви листа с червеникава граница. Те достигат 8 см дължина и 5 см ширина. Рядко цъфти у дома, а в природата на дървото цъфтят малки бели цветчета, които с времето стават розови. Растението обича дифузната светлина, така че расте добре на западните и източните первази.
 5. Пунктирният гад се отличава с подаване на стъбла и принадлежи към тревистите растения. Яйцевидните му тънки листа са насочени към края.Сребристозелените листа са осеяни с тъмни петна, като че ли. Цъфти с бели цветя, събрани в щитовидни съцветия.
 6. Тетраедричната расула е непретенциозен и бързо растящ храст с тънки клони. Неговите издънки се разпространяват по земята и имат много въздушни корени. Тъй като растението расте бързо, то се нуждае от редовно обновяване. Този вид Crassula лесно се размножава чрез резници.
 7. Скалистият гад е пълзящо растение, чиято дължина на леторастите може да достигне петдесет сантиметра. Месестите му тънки листа растат по двойки и растат заедно в основата. По листата има червен цвят, а по краищата им минава червена граница. По време на периода на цъфтеж цъфтят малки розови цветя.

Дебела жена: домашни грижи, снимка

Отглеждането и грижата за парично дърво е съвсем проста и интересна. Осигурявайки на тропическо цвете необходимите условия за отглеждане, трябва да се помни, че през пролетта и лятото растението има период на активен растеж, а през зимата - период на почивка.

Осветление и температура на въздуха

Отглеждане на цвете на медузаДебела жена се отнася до светлолюбиви растения, но не понася пряка слънчева светлина. По-добре е да го поставите близо до югоизточните прозорци, където има достатъчно слънце, не прекалено горещо и не изгаря слънчевите лъчи. През зимата растението може да бъде поставено на южния перваз на прозореца, а през лятото може да бъде изнесено на балкона или градината. На чист въздух цветето расте добре и може да цъфти. За да направите това, трябва да изберете място, защитено от вятър и изгарящо слънце.

През топлия сезон домашно отгледаната Crassula ще се чувства добре при температура на въздуха от + 20- + 25 градуса. През зимата растението има период на почивкаследователно трябва да се съхранява в хладно помещение с температура около + 10- + 14 градуса.

Ако през зимния сезон не е възможно да се осигури необходимата температура на дебелата жена, тогава се препоръчва да я поставите далеч от отоплителните уреди. В противен случай от сух въздух и топлина листата от растението ще започнат да падат, а самото дърво ще се простира. Паричното дърво също започва да изхвърля листата си с постоянни течения в стаята.

Поливане и подхранване

Когато се грижите за дебела жена, трябва да се помни, че не можете да напълните растение с месести стъбла. Редовно поливане води до загниване на корените и загуба на листа... Crassula се полива само след като земната му бучка изсъхне отгоре с три до четири сантиметра.

През периода на покой, ако растението се държи в хладно помещение от ноември до февруари, поливането на практика спира. По това време просто трябва да се уверите, че субстратът в саксията не изсъхва напълно.

Саксията, в която расте паричното дърво, задължително трябва да има дупки отдолу, през които водата влиза в тигана. Преди засаждането на растението на дъното на саксията трябва да се излее дебел слой дренаж.

Препоръчва се да се полива дебелата жена само с вода със стайна температура, която е отделена в продължение на няколко дни. Не поставяйте растението на слънце. В този случай горният слой на почвата ще изсъхне бързо, докато долният ще остане влажен.

В горещия сезон и когато държите растението в стая с включени батерии няколко пъти месечно, имате нужда от парично дърво изплакнете под топъл душ... Горната част на саксията с пръст трябва предварително да бъде обвита с полиетилен, така че водата да не попадне в земята. Дебелата жена може да бъде отведена на мястото си само след като водата се отцеди от нея. Ако няма възможност да се организира душ за растението, листата му периодично се напръскват от спрей и се избърсват с влажна кърпа.

Често не се препоръчва да се хранят дебели жени. Достатъчно е да оплодите растението с хранителни разтвори, специални за сукулентите, веднъж месечно през пролетта и лятото и веднъж на всеки три месеца през периода на покой. Така че торовете не изгарят корените и се абсорбират добре, те се прилагат един ден след поливане на цветето.

Характеристики на трансплантацията на парично дърво

Как да оформя короната на дебела женаГрижата за дебела жена у дома включва трансплантация на растения веднъж на всеки две години... Корените на Crassula са твърде малки, така че саксията за нея трябва да съответства на техния размер. В същото време контейнерът за засаждане трябва да е тежък, тъй като при малка коренова система голямо дърво може да започне да се руши.

Можете да трансплантирате растението в почва, специална за сукуленти, която се продава в цветарските магазини. Пригответе глинена смес за трансплантация на дебела жена, можете сами да смесите за това:

 • листна земя - 1 част;
 • дернова почва - 4 части;
 • хумус - 1 част;
 • пясък - 1 част.

На дъното на саксията трябва да се изсипят разширена глина, парчета въглища или тухлени стърготини.

В процеса на трансплантация на корените на растението се препоръчва внимателно да се изследват и отстранят изгнилите. В този случай срезовите точки се поръсват натрошен активен въглен, дървото се оставя за един ден, за да изсъхне корените и едва след това се засажда в подготвен съд.

Методи за разплод на дебела жена

Паричното дърво у дома може да се размножава по два начина:

 • семена;
 • резници.

Размножаване със семена

Правила за грижа за дебела женаРастителни семена се засяват в контейнери за разсадпълни с влажна почва. Отгоре посевите са покрити със стъкло или полиетилен. Грижата се състои в пръскане на почвата при изсъхване и ежедневно проветряване на мини оранжерията. Първите разсад трябва да се появят след две седмици. Стъклото трябва да се отстрани незабавно и контейнерите за разсад да се поставят на добре осветено място. По-добре е да не поливате почвата около разсада на Crassula, а да я напръскате. Веднага след като младите растения пораснат и станат по-силни, те могат да бъдат засадени в малки отделни саксии.

Размножаване чрез резници

Това е най-лесният начин за размножаване на парично дърво. Препоръчва се събиране на реколтата и засаждане на резници през март или април... В този случай, според опитни цветари, има възможност дебелата жена да цъфти.

Като резници можете да вземете само лист от растение или парче ствол. Резниците се задълбочават в подготвената почва с около 6 см, а листата - с 1 см. За по-добро вкореняване отгоре на резниците се поставя прозрачен съд. В такава мини оранжерия растението ще се чувства много по-комфортно и ще пусне корен по-бързо. Трябва да се грижите внимателно за резниците, като ги проветрявате ежедневно и проверявате съдържанието на влага в почвата.

Възможни проблеми при отглеждане на парично дърво

У дома, при подходящи грижи, дебела жена обикновено не се разболява и не е засегната от вредители. Ето защо, ако има проблеми с непретенциозно растение, това е сигурно грешки в поддръжката и грижите:

 1. Поливането със студена вода и прекаленото поливане води до загниване на корените. Растението първо сменя цвета си и листата падат. Тогава масата става мека и цветето постепенно умира. В този случай в ранните етапи почвата трябва да се изсуши и да се разлее с лекарства за гъбични заболявания. Ако това не помогне, тогава растението се изважда от саксията и изгнилите му корени се отрязват.
 2. Недостатъчното осветление може да накара дървото да се разтегне и да стане грозно. Ето защо, в лошо осветени помещения, растението се препоръчва да се отглежда на первази на прозореца.
 3. Ако въздухът в помещенията е твърде сух, листата на Crassula могат да започнат да изсъхват и да изсъхват. В този случай дървото може да бъде изнесено на чист въздух и редовно да се пръска през зимния период.

Вредителите на дебели жени рядко се засягат, но въпреки това понякога се нападат:

 • брашнестата брада в пазвите на листата образува бял цвят;
 • паякът е много малко насекомо, което оставя лепкави паяжини между стъблата и листата;
 • ножницата под формата на жълти или кафяви повдигнати петна може да се види на багажника и листата.

Във всички случаи растението се третира с народни средства или специални химикали.

Формиране на корона

Как да отрежете дебела женаЗа да може паричното дърво да има чиста кръгла форма и да не прилича на храст с тънки стъбла, препоръчително е да започнете сами да оформяте короната му.

Трябва да започнете да формирате дебела жена все още на млада възраст, когато по клоните му се появят три до четири двойки листа. За това нова пъпка, разположена между листата, се прищипва с пинсета или пирони. Известно време след процедурата на мястото на отстранената пъпка ще се появят две или три нови пъпки и дървото ще започне да се разклонява. По това време трябва да се уверите, че на всеки клон няма повече от четири двойки листа. Върхът на отглежданото дърво се отщипва.

Ако Crassula е закупен вече в зряла възраст, тогава височината и великолепието му все още могат да бъдат коригирайте чрез рязане... За да направите това, клон се изрязва върху четвъртата двойка листа и разрезът се поръсва с натрошен активен въглен.

За равномерно израстване и развитие на короната, копелето периодично трябва да се обръща в различни посоки към светлината. Не се препоръчва да засаждате няколко кълнове Crassula наведнъж в една саксия. В този случай след известно време ще получите няколко безформени храста.

Непретенциозно и устойчиво на болести парично дърво у дома може да се отглежда дори от начинаещ в градинарството. С подходящи грижи декоративно растение ще украси всяка стая и ако вярвате във фън шуй, ще привлече просперитет и късмет във вашия дом.

Jumbo цвете
Размножаване на дебела жена с листаКак да трансплантирам дебела женаДебела жена или дърво на паритеРазновидности на дебела женаПарично дърво в къщатаКак да оформя короната на дебела женаКак да се грижим за паричното дървоРазновидности на дебела женаКакви условия харесва дебелата жена?Правила за отглеждане на дебела женаКак да отгледаме дебела жена у домаВидове дебели жениМастна трансплантацияКак да засадите дебела женаКакви са видовете дебели жениДебели женски цветяСтайно растениеТолкстянка у домаВидове дебели жени

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

  2. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.