Как да отглеждаме дафинови листа в апартамент и вече да не купуваме в магазините

Отглеждането на лавров у дома не създава трудности дори за начинаещите производители. Засаждането е непретенциозно в поддръжката и не изисква създаването на специални условия.

Подготовка на семената

Отглеждането на лаврово дърво от семена е дълъг и трудоемък начин. За засаждане е подходящ пресен посадъчен материал, закупен от специализиран магазин или събран от вас сами. Лавровите семена остават жизнеспособни през цялата година, така че когато купувате, трябва да обърнете внимание на датата на опаковане.

Оптималното време за покълване е февруари и март. Преди засаждането се извършва задължителна предварителна подготовка, която включва скарификация, тоест унищожаването на твърдата обвивка на семето, което пречи на покълването на летораста. За да направите това, люспите, покриващи граха, се отстраняват ръчно и те също могат внимателно да се надраскат с нож или да се търкат с шкурка.

След това семената се накисват в топла вода, бледорозов разтвор на калиев перманганат или растежен биостимулатор. След един ден подутият грах се засажда в малки саксии или пластмасови чаши, пълни с мокър пясък и покрити с найлоново фолио, за да се създаде парников ефект. Контейнерите се поставят на топло, светло място, като периодично се отварят за вентилация. Поливането се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне.

След 3-4 седмици се появяват първите издънки. След това филмът се отстранява. Щом на младите растения се образуват 2-3 истински листа, лаврът се трансплантира на постоянно място. Можете да използвате почва за саксии с високо съдържание на пясък.

Размножаване от резници

За отглеждане на лавр чрез резници се използват полувластени едногодишни клони. Резниците се събират от средата на пролетта до началото на лятото.

За да направите това, младите издънки се отрязват от дъното или средата на дървото. Всеки клон се нарязва на 6-8 см дължини, като се прави наклонен разрез отдолу под ъгъл от 30 градуса. Всяка дръжка трябва да има две междувъзлия и 2-3 листа. Преди засаждането листата по цялата дължина на издънката се отстраняват, а горните се съкращават с 2/3 от дължината. Тази техника ще предотврати изпарението на влагата от повърхността на листата.

Вкореняването се извършва в едър пясък, смес от торф и пясък или земя с копка. Почвата се поставя в малки контейнери с дренажни отвори и се навлажнява добре.

Преди засаждане долният разрез на апендикса се третира със стимулатор на растежа и се засажда на дълбочина 1,5-2 см, като леко се притиска с пръсти. Насажденията са покрити с найлоново фолио или стъклени буркани. Оптималната температура на вкореняване е 22-25 ° C. В хладна стая корените ще се развиват много бавно. Изрезките трябва да се отварят ежедневно за вентилация и да се напръскват с топла вода от спрей бутилка.

Прехвърляне

Разделянето на храст е най-лесният начин за отглеждане на лавр. Обикновено се извършва от средата на есента до началото на пролетта, когато растението е в латентно състояние.

Първата трансплантация се извършва след 3-5 години активен растеж. През това време растението ще формира наземната част и кореновата система ще се развие. От храста се отделят 2-3 издънки с добре развити корени.

За засаждане използвайте саксии от пластмаса или керамика с големи дренажни отвори, които няма да позволят излишната влага да застоява и да предотврати гниенето на корените.

Лаврът се засажда в универсална почвена смес или се приготвя независимо от равни части листна и копка земя, едър пясък, перлит и хумус.

Първа реколта

За лавровата се изисква разсеяно осветление. Може да расте на сянка, но липсата на светлина забавя растежа. За да може храстът да се развива равномерно, саксията постоянно се обръща.

Лорелът предпочита влажен въздух и се нуждае от периодично пръскане. Можете да поставите съд с вода до него, за да поддържате нивото на влажност. Не поставяйте инсталацията близо до отоплителни уреди. Идеалното място за лавр се счита за стая с температура 18-22 градуса или топла лоджия.

Принадлежи към устойчиви на суша култури и лесно толерира липсата на влага. Поливането се извършва, когато горният почвен слой изсъхне. Не трябва да се допуска силно преовлажняване на почвата, което може да причини развитието на гъбички и разпадане на кореновата система.

През периода на активен растеж използването на превръзки е задължително. За това се използва сложен минерален тор, който се прилага веднъж на всеки 10-14 дни след поливане.

Събирането на дафинови листа се извършва през ноември-декември. През този период те съдържат най-голямо количество етерични масла. Те се измиват и сушат. Срокът на годност е 10-12 месеца. След това подправката може да придобие неприятен горчив вкус.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.