Домашна туя в саксия, как да расте без затруднения

Може би е трудно за някой да си представи иглолистно дърво в апартамент. Но туята, отглеждана в саксия, не само ще украси пространството - нейните етерични масла имат приятен аромат, а фитонцидите, отделяни от дървото, освежават въздуха и успешно се борят срещу вредните микроорганизми.

Избор на рязане

За да засадите туя, първо трябва да подготвите резници. За това са подходящи клонки от средната част на растение за възрастни. Те не трябва да са нито твърде стари (сухи), нито твърде млади. Препоръчително е да се реже туя през лятото, когато растежът на младите издънки е спрял. Можете да вземете резници през есента, те са по-силни, но ще отнеме повече време, за да пуснат корени.

Най-подходящи са резници с дължина около 30 см, разположени в краищата на леторастите, на стъблата на които вече се е образувала млада кора. Клончето не се отрязва, а се откъсва на ръка, заедно с малка ивица кора. Кората е натрупала хранителни вещества, които ще помогнат на резниците да се втвърдят. Преди да засадите резниците в земята, третирайте ги със стимулатор на растежа на корените.

"Зелена къща"

За вкореняване на резници от туя е подходяща смес от пясък, широколистен хумус и торф в съотношение 1: 1: 1, можете да вземете почва от цветарски магазин, тя трябва да е рохкава.

Изсипете пръст в пластмасова чаша и поставете резника с дълбочина 2-3 см. Леко уплътнете почвата около растението и поливайте. Покрийте дръжката с второ пластмасово (за предпочитане прозрачно) стъкло, създавайки парников ефект, който ще поддържа влагата и температурата стабилни.

Признаци за вкореняване на резниците са появата на нови издънки.

Поливане

Седмица след засаждането на резниците можете да започнете да пръскате почвата. Не е необходимо да се излива вода под растението. Нежелателно е да се използва спрей, като се опитвате да не пръскате върху иглите. Овлажняването трябва да се извършва, когато почвата изсъхне. По време на пръскането "оранжерията" също се проветрява, което е необходимо за пълния растеж.

Не поставяйте растението на ярко слънце, през този период светлината трябва да се разсейва.

Кацане

Есенните резници се трансплантират през следващата година през пролетта, а вкоренените пролетни клонки - през есента на тази година.

За да трансплантирате млада туя на постоянно място на пребиваване, изберете голяма керамична саксия, в която дървото може да расте и да се развива напълно. Необходимо е да се трансплантира заедно с бучка пръст, само чрез отстраняване на чашата. Поставете растението в подготвената дупка и покрийте с пръст. След засаждането почвата около разсада трябва да се трамбова и полива добре.

Засадете във висококачествена почва, съдържаща перлит или вермикулит, за да запазите влагата и да подобрите дренажа. Поставете саксията на пълно слънце или полусянка.

Поливайте храста си често, за да поддържате почвата равномерно влажна. Дървесните растения са доста толерантни към суша, когато се засаждат в земята, но бързо изсъхват в саксии. Ето защо, изливайте го с утаена вода със стайна температура няколко пъти седмично, не позволявайте да изсъхне и прекомерна влага.

Растението, отглеждано в контейнер, изисква редовно хранене, тъй като в ограничено количество почва хранителните вещества се консумират по-бързо.

През лятото можете да изнесете туята на балкона или в градината. Различните сортове туя могат да се различават по формата на храста, но с помощта на резитба можете да дадете на дървото желаната форма.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.