7 стайни растения за спалнята, които насърчават здравословния сън

Стайните растения могат да повлияят както на емоционалното, така и на физическото състояние на човек в еднаква степен. Ето защо е важно любителите на цветя да разберат къде и какво е по-добре да поставят в апартамента си. В тази статия ще се спрем на растения, които насърчават здравословния сън и следователно са идеални за спалнята.

Мирта

Това растение се счита за едно от най-полезните за дома, въпреки че изисква специални грижи. Листата на мирта освобождават фитонциди във въздуха, които убиват бактериите. Следователно, имайки мирта в къщата, рискът от домашен грип или настинки е значително намален.

Също така, мирта има успокояващ ефект върху нервната система, помага за отпускане, облекчава умората и стреса. Цветето се счита за "семейно" растение, което помага на съпрузите да намерят мир и хармония.

През студения сезон (период на покой) осигурете на миртата ниска температура и минимално поливане, а през лятото го изложете на добре осветено, топло място (без пряка слънчева светлина).

Лавров

Лавровият може да се отглежда както на място, така и на закрито. Особено полезно е да го поставите в спалнята.

Приятният мек аромат облекчава умората и главоболието, като по този начин помага за по-бързо заспиване. Също така етеричните масла, отделяни от лавровите листа, пречистват въздуха от токсини.

Лорелът обича топли слънчеви места, но сянката също понася добре. Ако искате растението да расте бързо, периодично го изнасяйте на балкона, пръскайте го по-често от спрей.

Хризантема

Повечето хора отглеждат хризантеми на открито, но има и много маломерни сортове, които са подходящи за отглеждане на закрито. Излъчвайки лек тревист аромат, хризантемата помага за успокояване на нервите. Листата и цветята на хризантемата отделят специални вещества, които филтрират въздуха.

Основното нещо в грижата за стайната хризантема е да й се осигури период на покой през зимата. За да направите това, веднага след цъфтежа за зимата, храстите се подрязват и се поставят на хладно място, като се осигурява умерено поливане около 1-2 пъти месечно.

През лятото, пролетта и есента растението често се полива и клоните се изрязват, за да образуват красива сферична корона и да осигурят плътен цъфтеж в бъдеще.

Бръшлян

Не всички любители на закрити растения отглеждат бръшлян и всичко е свързано с поличби. Смята се, че къдравият бръшлян прогонва мъжете от къщата, предизвиква скандали в семейството. Но това се отнася само за един сорт - бръшлян със смукащи листа.

Но всички други видове вътрешен бръшлян са не само възможни, но и необходими за отглеждане в къщата. Английският бръшлян е особено популярен. Факт е, че растението отделя вещества, които убиват мухъл, което е особено добре за мокри помещения.

Освен това се бори със запушване на носа с настинка. Наличието на бръшлян в спалнята ще ви помогне да намерите здравословен здрав сън, дължащ се на пълно свободно дишане.

Бръшлянът е непретенциозен в грижите, основното е да осигурите на растението достатъчно свободно пространство и да го напоявате навреме. Може да нарасне много голям, така че периодично подрязвайте растението.

Гардения

Гардения е много нежно и в същото време непретенциозно стайно растение. Пъпките и венчелистчетата му имат приятен аромат, който действа върху мозъчната кора като лек хипнотик. Затова се препоръчва гарденията да се постави изключително в спалнята и за предпочитане недалеч от леглото.

Това е не само полезно за сън, но и много красиво. Самата гледка на голям брой нежни пъпки вече ще ви настрои на спокойна вълна, ще се отпусне и ще ви накара да забравите за проблемите.

Поливайте гарденията често и малко по малко. Растението предпочита добре осветени, топли места без течение. Опитайте се да не го пренареждате често от едно място на друго, тогава растението постоянно ще ви радва с буен цъфтеж.

Лавандула

Лавандуловите цветя се сушат, за да се получи здравословен успокояващ чай. Те го отглеждат както на улицата, така и у дома. Присъствието на такова растение в спалнята ще ви даде не само здрав сън през нощта, но и отлично приповдигнато настроение през целия ден.

Необичайните малки цветчета от лавандула отделят във въздуха етерични масла, които свързват токсините и неутрализират неприятните миризми. Една тенджера с лавандула е достатъчна в спалнята - и винаги ще усетите нейния полезен аромат.

Няма нищо особено в грижите за това растение - просто трябва да напоите лавандулата в тава, така че земната буца да не изсъхне, а понякога да я подхранвате с органични торове.

Здравец

Мушкатото е известно на повечето производители на цветя като най-непретенциозното растение. Листата имат силна миризма поради високата концентрация на етерични масла в тях. Именно те имат успокояващ ефект върху нервната система, прочистват въздуха от микробите и помагат за нормализиране на съня.

В спалнята със здравец сънят е приятен и тих. Особено ценен е сортът мушкато Pelargonium ароматен (лимонена трева). Листата му миришат на лимон и помагат бързо да се справят с настинките.

Лимонената трева се счита и за лечител на всички останали растения, тъй като отблъсква вредителите и предотвратява развитието на болести. Напускайки, всеки сорт здравец е непретенциозен. Всичко, от което се нуждае това цвете, е обилно поливане, добро осветление и вашата любов.

В допълнение към горното, има много повече стайни растения, които могат да бъдат поставени в спалнята (спатифилум, хлорофитум, каланхое и др.). Всяко цвете, което може да пречисти въздуха и да успокои нервната система, ще има благоприятен ефект върху съня.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.