Атрактивен Цереус - Засаждане и грижи у дома

Много любители на цветята мечтаят да опитомят някой екзотичен екземпляр. Но притесненията, че необичайно растение се нуждае от специални грижи, ги карат да се откажат от това начинание. Идеалният избор за такива презастрахователи би бил Cereus, гигантски кактус от Южна Америка. Разнообразието от сортове ви позволява да изберете растение за всеки вкус, а непретенциозността само кара производителите на цветя да се влюбват още повече в себе си.

Цереус: какво се знае за него?

Цереус е сочен като другите кактуси. В сочния му багажник се съхранява много влага. Пулпът е скрит под дебелата кожа с плътно восъчно покритие.

Южна Америка и Западна Индия се считат за родно място на Цереус. От латинската азбука името "Цереус" се тълкува като "восъчна свещ", те също се наричат ​​"пустинни факли" и "свещници". Такива „пожарни“ имена се появиха благодарение на пътешественици, които запалиха стволовете на стари кактуси. Изсушените парчета растения изгаряха перфектно и осветяваха пустинята на голямо разстояние.

Кактус в дивата природа

Кактус на Цереус в природата

При някои видове Цереус цветята се отварят през нощта!

В дивата природа Цереус се смята за гигант. Обикновено достига 6-10 метра височина, а някои екземпляри се простират до 20 метра. Освен това този кактус е дългогодишен рекордьор, който живее до 300 години. Към 50-годишна възраст той достига своята зрялост и между 75 и 100 започват да се появяват клони на огромния ствол. Освен това броят и местоположението на клоните варират значително, така че е малко вероятно да бъде възможно да се намерят два еднакви кактуса.

Интересно! „Кактусовите гъсталаци“ в мексиканските пустини правят незаличимо впечатление на туристите. Това са гигантски стълбове с височина до 15 метра и дебелина половин метър, които се разклоняват от средата под формата на свещник.

Знаци и суеверия

Различни видове домашни кактуси

Производителите на кактуси не вярват в лоши поличби, но просто с радост развъждат различни домашни любимци

Всички кактуси, включително Цереус, имат невероятна енергия и почти магически свойства. Те крият същността на Ян и същността на Ин, така че кактусите се считат за универсални помощници за хората. Например Цереус може да бъде поставен на входната врата, за да предпази къщата от негативни енергии и крадци.

Но в същото време кактусите много обичат места с лоша енергия. Ако в семейството царят кавги и негативизъм, растението ще расте бързо, активно ще се разклонява и ще живее дълго време. Затова не се обезсърчавайте, ако кактусите не се вкореняват във вас: това означава, че атмосферата в къщата е добра.

За кого е

Отглеждането на Цереус е възможно дори за начинаещи. Растението не е отровно, плодовете му дори се ядат. Но има две характеристики, които цветарят трябва да знае:

 1. Кактусовите цветя имат много силен аромат.При чувствителни хора може да причини безсъние и главоболие.
 2. Кактусовите игли растат много бързо. Ако е в малка стая, малки деца и животни могат да бъдат ранени.

Популярни видове и сортове: имена, снимки и описания

Цереус има повече от 50 вида - от миниатюрни до гигантски. Най-популярните сортове са поразителни в своето разнообразие.

Перуански Цереус (уругвайски или перуански)

Перуански Цереус

Перуанският Цереус цъфти с цветя с неприятна миризма, но след това върху него се образуват годни за консумация плодове

Нарича се още „скалист“, поради оригиналната си форма, подобно на скалите. Стъблото е сиво-зелено.

Отделно трябва да се каже за такава форма на перуанска цереус като чудовище (също чудовище или чудовище). При закрити условия този вид не цъфти, но външният му вид е разнообразен, тъй като на неговата основа са създадени много хибриди.

Цереус перуански чудовищен

Това е най-популярната форма на цереус сред производителите на цветя, която не изисква толкова внимателни грижи, колкото другите.

Спирала

Спирала Цереус

Отстрани се появяват цветя на спирална форма на Цереус

Дебелите стъбла са усукани на спирала с бодли с дължина 2-3 см. Цветът на растението е зелен с добавка на кафяво, цветята са розово-бели.

Лазурен

Лазурен Цереус

Цветовете от тази форма са големи, до 10 см в диаметър.

Нарича се така заради бледосиния си цвят. Много клони, ароматни бели цветя.

Паолина

Цереус Паолина

Паолина цъфти само в зряла възраст, образувайки плодове с цвят на корал след цъфтежа

Младите растения са със светло зелен цвят, с възрастта става по-богат.

Валидус

Цереус Валидус

Цветовете от този сорт са бели или червени, розови в основата

Стъблата са синкави, всяко с по 4 до 8 ребра. Млечни цветя.

Форбс

Цереус Форбс

За този тип почвата трябва да е кисела, рохкава и питателна.

Кактус, който прилича на дърво или храст с много клони. В зряла възраст има височина 2 м и диаметър 0,5 м. Цветята са средно големи, бели, с червена сърцевина.

Калифорнийски гигант

Калифорнийски гигант Цереус

Този сорт е в топ 3 на най-големите кактуси на планетата.

Най-големият представител на рода Cereus и най-големият кактус в света. Средната височина е 15 m, а най-големият екземпляр е 25 m.

Ямакару

Цереус Ямакару

След цъфтежа върху този вид се образуват червени плодове.

Стандартно стъбло с продълговата форма с много леки игли. Цветята се отварят само през нощта и достигат 20 см в диаметър.

Отглеждане на цереус: основни изисквания

Подобно на повечето кактуси, цереусът е непретенциозен по отношение на поддръжката и грижите. Но има някои препоръки, които начинаещи производители на кактуси трябва да вземат предвид.

Почвата

За добър растеж и развитие цереус се нуждае от кисела или неутрална почва; в алкална среда няма да оцелее. Ако сами подготвяте основата, добавете към нея речен пясък и натрошена тухла. Когато купувате готов състав, трябва да се спрете на почвена смес за кактуси или сукуленти.

Осветление

Чудовище с форма на Цереус

Чудовищните форми също трябва да се допълват поне понякога

За цъфтежа растението се нуждае от обилна светлина през цялата година. Това е особено важно в студения сезон, когато пъпките са вързани върху кактуса. Има няколко правила:

 • контейнерът с растението трябва да стои на прозореца от югоизточната или южната страна (където има повече слънце);
 • необходима е дифузна светлина, тъй като преките слънчеви лъчи могат да оставят изгаряния;
 • през есента и зимата кактусите трябва да бъдат осветени с фитолампи (дневната светлина трябва да бъде 10 часа);
 • след зимата цереусът трябва постепенно да свикне с яркото пролетно слънце, а по време на обяд през лятото кактусът трябва да бъде скрит под завеса от тюл.

Температура на въздуха

Кактусът толерира добре топлината, но в същото време се нуждае от редовна вентилация. През лятото е по-добре да го държите на открит балкон или веранда; от късна есен до пролетта температурата на въздуха в помещенията трябва да се поддържа от 8 до 12 ° C.

Домашни грижи

За да улесните опитомяването на южно растение, следвайте тези съвети за грижа за него.

Поливане

През пролетта и лятото поливането трябва да бъде умерено и често, но без преовлажняване. В сравнение с други кактуси, Цереус изисква повече вода. В края на есента и зимата е достатъчно поливането веднъж месечно.

Подхранване

От април до юли сукулентите трябва периодично да се хранят с течен сложен състав. Процедурата се извършва на всеки 30–35 дни.

Овлажняване на въздуха

Не е необходимо изкуствено да се увеличава влажността в помещението, но няма да навреди през лятото да се напоява растението от бутилка за пръскане, за да се премахне прахът. Вместо пръскачка може да се използва влажна четка. След душ кактусът не трябва да се поставя на слънце, той трябва да изсъхне малко.

Трансплантация (описание и видео)

Нарастващият цереус се трансплантира в по-широка и дълбока саксия. В бъдеще зряло растение се трансплантира на всеки 2-3 години, по-добре е процедурата да се извърши в началото на пролетта. Дъното на новата саксия трябва да бъде покрито с дренажен слой от експандирана глина, камъчета, тухлени чипове, пяна (можете да използвате няколко компонента или да смесите всичко).

Няма нужда да се наторява почвата за следващите 2-3 седмици след пресаждането, тъй като растението взема хранителни вещества от субстрата.

Болести и вредители на Цереус

Вредителите не се страхуват от кактусови тръни, така че те активно се установяват върху сочните му стъбла. Цереус е заплашен от:

 1. Щитове. Това са тъмни израстъци по стъблата. За лечение е необходимо да накиснете памучен тампон с разтвор на сапун за пране и да се опитате да изтриете петната, след което да го третирате с разтвор на инсектицид.
 2. Паяк акари. Малки тъмночервени вредители, които изсмукват сока, след което кактусът изсъхва. Те покриват растението с тънка бяла паяжина. За да се излекува цереус, той се избърсва с памучен тампон със сапун, след което се напръсква с инфузия на кора от лук, чесън или тютюн, подходящ е и акарицид.
 3. Mealybug. Кактусът е покрит с малки бели червеи, които оставят лепкаво покритие. Можете да премахнете вредителите с памучен тампон, навлажнен с разтвор на сапун за пране. След това трябва да третирате растението с инсектицид, Aktara или Fitoverm ще направят.

Нарастващи проблеми

Докато расте, Цереус може да падне, да изгние, да се зацапа или да изсъхне. Причината обикновено е един от двата основни врага на Цереус:

 1. Преовлажняване. В твърде влажна среда гъбите със сигурност ще се развият, причинявайки гниене. Те могат да бъдат идентифицирани по тъмните петна по багажника. Ако поражението е тежко, кактусът умира. Веднага щом забележите първите признаци на гниене, незабавно извадете кактуса от саксията. Необходимо е да се отърсите от почвата и да я замените с нова, да премахнете повредените части и да обработите кактуса с фунгицид.
 2. Хипотермия. Коркови петна по леторастите показват, че растението замръзва. Трябва да го пренаредите на топло място. Ако през зимата кактусът е на балкона, препоръчително е да поставите под него пяна пластмаса, таванни плочки или парче друг топлоспестяващ материал, за да не замръзнат корените.

Методи за размножаване

Има два начина за отглеждане на Цереус у дома: чрез семена (както в дивата природа) и чрез резници (най-лесният начин).

Семена

Сеитбата се извършва през пролетта. За да отгледате цереус от семена, трябва:

 1. Напълнете широк, плитък контейнер със смес от торф и пясък или търговска формула за кактус.
 2. Изгладете субстрата и напръскайте с вода от спрей бутилка. Поръсете семена отгоре.
 3. Поставете на топло място с температура на въздуха 22 ° C и разсеяна светлина. Напръскайте почвата, докато изсъхне, но избягвайте преовлажняване. Разсадът трябва да бъде защитен от течения.
 4. Покълналите разсад трябва да се разреждат с пинсета. Когато се появят първите бодли (след около 3-4 седмици), кактусът може да бъде трансплантиран.

Резници

Резници на Цереус в саксия

Не всички резници ще бъдат приети, така че трябва да ги засадите поне дузина

Ако вече има растение за възрастни, най-лесният начин е да го размножите чрез резници. За това ви трябва:

 1. Внимателно отчупете няколко клона от ствола и изсушете, докато се появи коричка.
 2. Поставете в отделни малки саксии като за зрели растения.
 3. Изчакайте вкореняване (около 2-4 седмици), след което кактусите трябва да започнат активно да растат.

Най-доброто време за вкореняване е от ранната пролет до средата на лятото.

Цереус е прекрасно стайно растение, което ще зарадва собственика с необичайни форми и ароматни цветя. Но без значение кой сорт ще изберете, важно е да му осигурите прилични условия за растеж и развитие.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.