Какви растения цъфтят целогодишно в апартаменти

Всяка домакиня иска да се възхищава на свежи цветя всеки ден, не само през лятото, но и през есента и дори през зимата. Това може да се постигне чрез бране на такива стайни растения, които цъфтят през цялата година, почти никога не спират.

Орхидея

Фактът, че орхидеята е доста капризна и изисква специални грижи, е известен на всеки производител. Ако обаче създадете условия, максимално близки до естествените за него, тогава той ще цъфти през цялата година.

Родината на орхидеята са тропиците. Там той расте заобиколен от дървета, което означава, че е постоянно защитен от ярката слънчева светлина. Затова орхидеята трябва да бъде поставена на слънчев прозорец, но падащата върху нея светлина трябва да бъде разпръсната с щори, завеси или хартия. На северните прозорци и през зимата специални фитолампи ще помогнат да се създаде необходимата светлина.

Вторият важен момент е влажността на въздуха. Необходимите стойности могат да бъдат постигнати с помощта на допълнителни резервоари за вода, които се поставят около растенията. Освен това трябва да напръскате въздуха над орхидеите с топла вода от спрей (само въздух, но трябва да сте сигурни, че по листата и цветята не падат големи капки).

Третото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е правилният състав на почвата и торенето. Най-добре е да закупите специална готова смес от орхидеи. За подхранване на цъфтящи растения се избират лекарства, обогатени с калций и фосфор.

Орхидеите са чувствителни към движение. Затова не трябва да го пренареждате от място на място и дори е нежелателно да обръщате гърнето около себе си.

Хибискус

Вътрешният хибискус (при обикновените хора - китайска роза) е способен да цъфти през целия сезон, при спазване на необходимите условия. Както всяко тропическо растение, хибискусът се нуждае от постоянна слънчева светлина, така че те поставят саксиите на южните прозорци или създават изкуствено осветление. Оптималният температурен режим е 20-22 градуса. Ниските температури и течение могат да убият растението.

Растението не понася суша, но обича често поливане с вода със стайна температура. Почвата в саксията трябва да бъде постоянно влажна. Ако земята изсъхне, растението ще хвърли дръжките си, а листата ще станат летаргични. За да се отворят напълно пъпките, растението трябва да създаде определена влага. За целта поръсете листата с топла вода, като избягвате капчици по пъпките.

Тъй като цветните дръжки се образуват само на млади тънки издънки, растението изисква редовно подрязване. Е, важен фактор е подхранването на растението с торове, съдържащи мед, азот и желязо. По време на периода на цъфтеж се добавят фосфор и калий.

Здравец

Едно от най-популярните стайни растения е здравецът (или пеларгонията). Това растение има повече от един вид, но всички те са непретенциозни в грижите и радват с цъфтеж през цялата година. Мушкатото обича слънцето, може да се остави на пряка слънчева светлина, покривайки само при силна топлина.

Растението изисква умерено поливане, с излишна влага, корените на растението загниват и може да умре. Следователно на дъното на саксията трябва да се осигури слой дренажен материал. Храстите не понасят пръскането; когато поливате, трябва също да внимавате да не намокрите листата и цветята.

По време на периода на цъфтеж, здравецът се наторява с поташ и фосфорни торове, добре, не забравяйте за резитбата, за да образувате красива форма на храст и да стимулирате растежа на страничните издънки.

Бегония

Бегония е прекрасна декорация за перваза на прозореца през всеки сезон. Растението обича светлината, но пряката слънчева светлина може да му навреди. Саксиите с цветя се поставят на слънчеви прозорци, леко засенчващи. Бегония се чувства най-добре на западните и източните первази. През есенно-зимния период е необходимо да се поддържа изкуствено осветление. Ако има малко светлина, тогава растението се простира и се образуват малко дръжки.

Бегонията обича високата влажност, която се осигурява чрез пръскане на въздуха около растението, като същевременно защитава листата и пъпките. Поливайте цветето пестеливо с топла вода, за да избегнете загниване на корените.
Балансираните торове са ключът към дългия и буен цъфтеж. През пролетта бегонията се нуждае от азотно торене, в средата на лятото количеството азот се намалява, а количеството фосфор и калий се увеличава.

Антуриум

Антуриумът е наричан популярно "мъжко щастие". За да може това щастие да цъфти дълго и обилно, достатъчно е да се спазват няколко условия. Почвата за антуриум трябва да е рохкава и дишаща, с добавка на фина дървесна кора и торф. Цветето трябва да се пресажда всяка година, като се изменя изтощената почва с прясна.

Можете да постигнете високата влажност, която растението обича, като използвате спрей, като пръскате листата всеки ден с вода със стайна температура. Антуриумът трябва да се полива обилно, като се предотврати изсъхването на земята.
Това цвете обича яркото осветление, но в същото време трябва да бъде покрито от пряка слънчева светлина. За да може антуриумът да цъфти през цялата година, през есента и зимата е необходимо изкуствено да се допълва на тъмно. Подхранването с течни торове за цветя ще удължи цъфтежа и ще увеличи изобилието от цветни стъбла.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.