7 стайни растения, които могат да цъфтят целогодишно

Почти във всеки дом има стайни растения, които са приятни за окото. Сред тях има и такива, които са в състояние да предизвикат възхищение от своите цветя през цялата година. Нека да поговорим за тях в нашата статия.

Хибискус

Китайската роза е второто име на това цвете. Хибискусът е вечнозелен храст, който цъфти непрекъснато при правилна грижа. Това растение много обича слънчевата светлина, обилното поливане и хранене. Ако цветето няма достатъчно влага, то ще започне да отделя пъпките си. През лятото е необходимо хибискусът да се пръска ежедневно.

Това растение може да бъде с височина до 2 метра, така че се нуждае от голяма саксия и много място. Трябва да се пресажда всяка година, в противен случай хибискусът ще започне да умира. Цветята могат да бъдат в различни цветове: те са като рози и са червени, бордо, бели и розови. Продължителността на живота на едно цвете е един ден, след което пъпката пада.

Орхидея

Орхидеята е доста непретенциозно цвете. За добър растеж е достатъчно просто да го поливате два пъти седмично, спазвайки правилата за поливане и да му осигурите ярко осветление. Културата обаче трябва да бъде скрита от пряка слънчева светлина, както и от течение. Също така е невъзможно да се запълни цветето - може да се появи коренно гниене, което води до смърт.

Орхидеята цъфти с големи, красиви цветя, те са много ярки и могат да имат различен цвят: от бял до червеникав и лилав. По-добре е да поставите растението на най-удобното за него място и да не го докосвате отново, защото различни пермутации са стрес за него.

Температурните разлики трябва да са много малки, максимум 5-6 градуса. Също така си струва да се храни орхидеята по време на периода на цъфтеж - това ще улесни целия процес и ще помогне на цветето да се възстанови в бъдеще.

Джудже клен

Това дърво цъфти от пролетта до есента. През есента кленът започва фаза на покой и броят на дръжките намалява. Цветята на културата могат да имат различни форми: камбана, фуниевидна или колеловидна форма. Те се различават и в разнообразни цветове: бял, жълт, червен и розов.

Ако осигурите на клена допълнително осветление с флуоресцентни лампи и азотно или фосфорно торене, тогава той може да цъфти през есенно-зимния период. Също така е необходимо да се спазват някои изисквания за грижа за абутилон (второто име за клен). Той се нуждае от ярка слънчева светлина, често поливане, а температурата не е по-ниска от 18-25 ° C, но не и по-висока. С подходящи грижи той ще расте бързо, достигайки височина един и половина метра и ще зарадва градинаря с цъфтежа си.

Здравец

Мушкатото е непретенциозно растение, което цъфти през цялата година. Културата не се нуждае от често поливане, понася добре резки промени в температурата, не се нуждае от пръскане. Температурата през зимата не трябва да е по-ниска от 8 ° С, а през лятото - не по-ниска от 25 ° С.

Мушкатото много обича светлината, така че през лятото е най-добре да го изнесете навън или да го поставите на балкона. Тя, за разлика от другите стайни растения, понася пряка слънчева светлина. Ако има малко светлина, листата на здравец ще бъдат малки и цъфтежът няма да бъде толкова буен, колкото при достатъчно светлина.

Цветята на това растение са големи, те са събрани в съцветия и могат да имат различни цветове: червено, бяло, оранжево, бордо или лилаво. Мушкатото има способността да дезинфекцира въздуха.Също така може да отблъсне насекомите.

Бегония

„Винаги цъфтящ“ - така се превежда името на това растение от латински. При подходящи грижи бегонията наистина ще цъфти постоянно, през цялата година.

Тази култура обича доброто осветление, но трябва да бъде скрита от пряка слънчева светлина: дифузната светлина е най-подходяща за нея. За да се развива нормално, трябва да се извършва рядко, но обилно поливане. Цветето не се отнася много добре до пръскането.

Когато процесът на цъфтеж започне, растението се нуждае от постоянно торене с минерални превръзки, това трябва да се прави на всеки 2 седмици. Цветята на културата имат различна форма, размер и цвят. Температурата за развитие на цветя трябва да бъде най-малко 18-26 ° C. Ако падне под 14 ° C, бегонията ще умре.

Пеларгония

Пеларгонията се различава от здравец по по-големи цветя и почти никаква миризма на листа. Цветът на цветята на растението е различен: пурпурен, бял, червен, розов.

През лятото културата изисква обилно поливане, докато през зимата обилното поливане трябва да се замени с по-умерено, в противен случай течността ще застоява и корените ще започнат да гният. Пеларгонията обича яркото осветление, но не понася пряка слънчева светлина.

През пролетта растението трябва да се подрязва, за да придаде желаната форма на храста и за по-буен цъфтеж в бъдеще. През лятото, за нормалното развитие на цвете, температурата трябва да достигне 20-25 ° С, а през зимата - не повече от 14 ° С.

Антуриум

Големите лъскави и ярки листа и цветя на това растение са оформени като сърца. Антуриумът толерира както топлина, така и прохлада, но въпреки това трябва да се спазва температурният режим - през лятото той не трябва да бъде по-нисък от 25 ° С, а през зимата - не по-нисък от 15 ° С.

Най-добре е да поставите реколтата на южен или западен перваз на прозореца, но понякога тя може да расте на сянка. Почвата, в която расте антуриумът, винаги трябва да е влажна, цветето не понася изсъхването. Необходимо е да му се осигури пръскане с вода, утаена за два дни.

За да може растението да се развива добре, то трябва да се пресажда на всеки 1-2 години. Съцветията на антуриум имат различен цвят: от розов до син. В края на цъфтежа те не падат, а започват да позеленяват.

Въпреки факта, че тези растения се наричат ​​вечно цъфтящи, те все пак ще имат почивка между цъфтежа. През това време културата ще се зареди и ще си почине.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.