Растения, които имат лечебен ефект върху човешкото тяло

Декорирайки дома си със стайни растения, не всеки мисли за предимствата, които те носят. Междувременно някои домашни цветя са в състояние да излекуват стопаните си от различни болести.

Лимон

Не само плодовете, но и цветята и лимоновите листа са богати на етерични масла. Дори малка концентрация на това вещество във въздуха бързо и ефективно понижава кръвното налягане.

Ароматът на зеленина придава усещане за бодрост, подобрява умственото представяне. В същото време има положителен ефект върху амплитудата на мозъчните биотокове.

Това води до факта, че цитрусовите растения стават желани във всеки дом, дори без възможност за плододаване. През последните години асортиментът от полезни насаждения, които са мигрирали към первазите на апартаментите, значително се е разширил.

В допълнение към обичайните портокали, лимони и грейпфрути, хората започнаха да придобиват и по-екзотични. Сред тях: цитрони, каламандини, портокали и мураи.

Обикновена мирта

В съвременната аюрведична практика обикновената мирта с право се признава като мощен източник на фитонциди. С други думи, в помещението, където се намира това опитомено растение, броят на различни вредни микроорганизми във въздуха е значително намален.

В същото време собственикът на този зелен лечител повишава устойчивостта на организма към остри респираторни заболявания. А също така летливите биологично активни вещества от мирта имат благоприятен ефект върху сърдечната дейност.

Здравец

Стандартният ароматен здравец изненадващо има аромат на лимон. Прекомерната му специфичност се дължи на наличието на високо ниво на фитонциди в цветето. Именно те определят полезните свойства на това растение.

Тези, които отглеждат здравец на перваза на прозореца, се възползват в чист вид. В края на краищата, миризливите вещества на пеларгония облекчават умората, раздразнителността и нормализират съня.

Здравото растение е в състояние да облекчи безпокойството, помага да се справи с хроничната умора, заболявания на нервната система. При безсъние се препоръчва да натъпкате възглавницата със сухи листа от здравец, за да премахнете причината и симптомите на разстройството.

Хибискус

Китайска роза, цвете на смъртта - всички тези поетични и понякога плашещи имена принадлежат на едно непретенциозно растение - хибискус. Ползите от това растение се крият в химичния му състав. Всъщност той съдържа огромни количества флавоноиди, фитостероли и други активни биологични вещества.

Венчелистчетата от хибискус отдавна се използват за приготвянето на известния чай от хибискус. Учените са доказали ползата от тази напитка за имунитета - тя помага за нейното укрепване и повишаване на защитните свойства на тялото. Също така, растението има антибактериални и антимикробни ефекти. Неговото присъствие в помещението значително намалява активността на патогенните бактерии.

Цисус

Друг фаворит на аюрведическите практики е четириъгълният цис. Това домашно растение има антибактериални, противогъбични, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Благодарение на това той стана широко разпространен и признат в хомеопатията и традиционната медицина.

Четириъгълният кис има тонизиращи и аналгетични свойства. Основният му терапевтичен ефект обаче е различен. Това растение е в състояние значително да ускори регенеративните процеси на костната тъкан, сухожилията и хрущялите.

Освен това е естествен имуномодулатор. Цисусът е в състояние да повиши тонуса и вътрешната сила на тялото. Поради тези свойства той често се използва като енергийна напитка.

Фикус

Фикусът с право е признат за едно от най-добрите стайни растения. Той има мощна способност да почиства въздуха в помещенията от различни вредни примеси и да го насища с кислород.

Това растение ефективно премахва токсините от околната среда като бензен, фенол и формалдехид, които често се отделят от мебели, изработени от материали на дървесна основа. И това непретенциозно цвете като магнит привлича прах, който витае в стаята.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.