Стайни растения за катерене: снимки, имена, описания

Катерещите се растения в стаята изглеждат интересноМожете да съживите сенчестите ъгли на апартамента, да украсите стените или просто да засадите зеленината с помощта на различни увивни растения. Те могат да бъдат цъфтящи и декоративно-широколистни, миниатюрни и впечатляващи по размер. Много от тях растат бързо, изглеждат красиви в интериора и не изискват специални грижи и условия за отглеждане. Тази статия представя снимки, имена и описания на най-красивите и непретенциозни растения за катерене на закрито.


Декоративни широколистни лози

Стайните къдрави цветя се различават по формата и цвета на листата, често на това се основават имената им. Растенията могат да бъдат тъмнозелени, както е на снимката, и светло лилави, пъстри и едноцветни, заострени, овални или издълбани.

Цисус или къдрава бреза в стаята.Цисус или бреза... Доста често срещано непретенциозно растение е близък роднина на лозата. Богатите му зелени листа могат да имат сребристи петна и да са розови отвътре. Дълги издънки с помощта на мустаци се придържат към первазите, като сплитат опорите. С подходящи грижи в закрити условия, стайно растение расте много бързо и радва с великолепието си.

Условия за отглеждане:

 1. Цисус предпочита добро осветление, но може да расте и на сянка.
 2. Устойчив на топлина и понася лесно студа.
 3. Не обича обилната почвена влага и реагира добре на пръскането.

Scindapsus е друго къдраво дърво, което също расте добре у дома.Сциндапсус... Вътрешно растение за катерене, което не изисква много време и усилия, за да расте. Може да расте при почти всякакви условия. Цветето може да бъде окачено до прозореца или поставено в най-отдалечения ъгъл на стаята. Яркозелените му листа се отличават със светли петна и форма на сърце. Домашната лоза расте бързо, пускайки нови издънки, които просто могат да висят надолу или да заплитат опора. За да получите растение с буйни издънки, препоръчително е да го прищипвате периодично.

Отглеждащи функции:

 1. През първата година у дома цветето расте бавно, но след това расте бързо.
 2. През периода на активен растеж се чувства добре при стайна температура, а през зимата се препоръчва лианата да се държи в хладно помещение.
 3. Торовете за хранене на сциндапсус се разреждат два пъти по-слабо, отколкото е посочено в инструкциите на опаковката.

Свикнали сме да виждаме бръшлян на улицата, но в стаята той може да бъде много полезен.Бръшлян... Къдраво цвете с красиво оформени листа, прилепнало към опорите, може бързо да украси голи повърхности и зелени прозорци. Цветът на листата на пълзящия растеж може да бъде едноцветен или пъстър. Животновъдите са разработили сортове бръшлян на закрито с листа с необичаен цвят и форма. Повечето от растенията имат три или пет лопатки кожести, лъскави листа. Някои сортове се отличават със заострени, звездовидни, овални листни плочи. Бръшлянът е много непретенциозно растение, поради което не изисква специални грижи:

 1. По време на активен растеж, той изисква обилно поливане.
 2. През пролетта и лятото на всеки две седмици се подхранва с торове за декоративни широколистни растения.
 3. Расте особено добре при ярка разсеяна светлина, но понася и частично засенчване.

Декоративна зеленина къдрави цветя с големи листа

Monstera очарователен - как изглежда растението.Монстера... Много грандиозно и популярно растение се отличава с лъскави, големи, тъмнозелени листа, които имат разфасовки почти до средната жилка по краищата, което се вижда много ясно на снимката. Младите растения имат цели, сърцевидни листа. По протежение на опората, лианата се издига с помощта на дебели въздушни корени, образувани върху стъблото. У дома може да нарасне до три метра.

Характеристики на грижата:

 1. Въздушните корени, разположени в долната част на стъблото, могат да бъдат потопени в почвата, което ще осигури на растението допълнително хранене.
 2. Идеалната опора за монстерата ще бъде тръба, увита в мъх. За да могат в него да растат въздушни корени, мъхът трябва да се поддържа влажен.
 3. Обича доброто осветление без пряка слънчева светлина.

Филодендрон катерене у дома в саксия.Катерене на Филодендрон... Стайното растение се отличава с яркозелени лъскави сърцевидни листа. Тяхната дължина може да бъде от 10 см или повече. Листата на стайното растение са подредени последователно на тънки, пълзящи стъбла. За да се придаде храстовиден цвят, върховете му се прищипват, а издънките се завързват за опора. Някои видове лозя приличат на сциндапсус, но по листата им няма светли ивици, а младите листни плочи имат червеникава долна страна.

Характеристики на грижата:

 1. У дома растението се отглежда на добре осветено място без пряка слънчева светлина.
 2. Субстратът трябва винаги да се поддържа влажен. През зимата повърхността му трябва да изсъхне.
 3. През периода на растеж се подхранва със сложни торове за лиани.

Сингониумът е друг къдрав, който изглежда много красиво у дома.Сингониум... Лиана на закрито в млада възраст се отличава с ярки, пъстри листа с форма на стрела, които с възрастта стават лопасти. Въздушните корени се появяват по стъблата на цветето, което ще бъде добра опора за мъховата пръчка. Сингониумът има няколко разновидности. Сред тях има лозя с напълно зелени и бели листа, както и пъстри растения. Вкъщи тя може да нарасне до един и половина метра.

Отглеждащи функции:

 1. Разнообразните видове обичат добре осветени места без пряка слънчева светлина.
 2. Изисква редовно поливане, между което горният почвен слой трябва да изсъхне.
 3. В сухи условия листата на сингониума започват да изсъхват, така че растението трябва да се пръска ежедневно.

Цъфтящи увивни растения

През цъфтящи лиани можете да създадете уютна атмосфера и живописна гледка в къщата. Те се използват за украса на первази на прозореца, библиотеки и рафтове.

стайни растения за катерене
Цисусовият ромбоид може да засенчи балкона ви или да пълзи по стената.Стефанотис - особености на грижите за растенията.Цисус е вътрешна вятър, която е много популярна.Дипладенията, въпреки че се нарича мексиканско дърво, също е катерещо растение.Катерещият се филодендрон е много интересно растение.

Непретенциозни цъфтящи лози

Восъчен бръшлян в разцвет е показан на снимката.Хоя или восъчен бръшлян... Стайната лоза, както подсказва името, е голямо растение за катерене с красиви кожести листа, което се отличава със звездовидни цветя (снимка). У дома може да нарасне до 3 метра дължина. Цъфтежът, който започва в благоприятен период, може да продължи няколко месеца. По това време растението не се препоръчва да се пренарежда от място на място и да се обръща. Може да спре да цъфти и да излее пъпките.

Отглеждащи функции:

 1. На первазите на прозореца на източния и западния прозорец близо до восъчен бръшлян ще растат еластични листа с ярък цвят.
 2. По време на активен растеж поливането е обилно, умерено през зимата.
 3. През пролетта и лятото се изисква торене с торове с високо съдържание на фосфор два пъти месечно.

Цветът на ипомея е много ярък акцент в стаята.Трицветна ипомея... Лиана може да се отглежда като многогодишно растение в дома и като едногодишно в градината. Отличава се с многобройни зелени листа и красиви сини фонографски цветя, много разпознаваеми, което също се вижда ясно на приложената снимка. Те са разположени равномерно на тънко стъбло, което трябва да бъде завързано за решетка или друга опора. Сухите пъпки се отстраняват редовно, за да удължат цъфтежа.

Отглеждащи функции:

 1. Препоръчително е да отглеждате закрита сутрешна слава на добре осветено място, засенчено от пряка слънчева светлина.
 2. Нуждае се от обилно, редовно поливане. В никакъв случай не трябва да се допуска изсъхване от почвата.
 3. През зимата растението за катерене трябва да се държи в хладно помещение.

Традесканцията на Андерсън е показана на снимката.Традесканция... Едно от най-популярните катерачни растения, което може да се намери в почти всеки дом. Лиана на пръв поглед може да бъде разпозната по пубертетни, меки листа със сребрист нюанс и краткотрайни бели цветя. Изключение прави традесканция силомантана, която има лилави листа и цветя.

Условия за отглеждане:

 1. Може да расте на всяко добре осветено място.
 2. От пролетта до есента обича обилно поливане, но прекомерната влажност на почвата може да доведе до гниене на багажника и листата.
 3. Когато храните растение, имайте предвид, че излишъкът от азот ще отслаби листата.

Цъфтящи лиани, изискващи специални грижи

Пасифлората е катерещо растение, което цъфти много активно у дома.Пасифлора... Вечнозелените лози като ампелна украса се отглеждат за украса на къща, лоджия, балкон. Неговите цветя са необичайни и много красиви (вижте снимката). Те се отличават с ярко оцветени двойни околоцветници, кръстовидни стигми и ярки извити или прави нишки. У дома те отглеждат синьо и трилентово пасифлора. Първата е лиана с дълбоко разчленени листа и единични цветя с диаметър до 10 см. По тъмните листа на трилистната пасифлора по главните вени преминават сиво-лилави ивици. Неговите жълтеникаво-бели цветя достигат 4 см в диаметър.

Основни условия за отглеждане:

 1. Пасифлората обича ярка слънчева светлина, така че расте добре на южните первази.
 2. Въздухът в стаята трябва да е достатъчно влажен.
 3. През лятото се препоръчва изнасянето на растението за катерене на балкона или градината.

Ампелна бегония - характеристики на грижите.Ампел бегония... Хибридите на тази закрита лиана могат да цъфтят с прости или двойни розови, бели, червени цветя. Растението цъфти през пролетта и цъфти до есента. За да може къдравото цвете да изглежда красиво и да цъфти дълго време, трябва да създаде определени условия в къщата:

 1. Бегонията трябва да се постави на добре осветено място с разсеяна светлина.
 2. Не се препоръчва растението да се изсушава или пълни. Поливането се извършва веднага след изсъхване на горния слой на почвата.
 3. Температурата в помещението, където расте бегония, не трябва да пада под 15С.

Жасминът е катерещо растение, познато на всички.Жасмин... Стайно растение с ароматни цветя е обичано от много производители. На гъвкавите му издънки растат кожести, тъмнозелени, перални листа. Всяка листна плоча се състои от седем малки листчета. Отглеждайки жасмин у дома, издънките са насочени около струните и опорите. Тръбните жасминови цветя от шест венчелистчета цъфтят в средата на зимата и цъфтят до края на март. Те са разположени един по един или в четки в краищата на леторастите. Чисто бели цветя излизат от пъпки с розов цвят. За една година лиана с височина до два метра може да расте от младо растение.

Характеристики на грижата:

 1. Жасминът предпочита добро осветление, така че може да расте на южните первази. През лятото тя трябва да бъде засенчена от обедното слънце.
 2. По време на периода на бутониране температурата в помещението, където расте лозата, трябва да бъде в рамките на 15 ° С. При по-високи температури растението може да не цъфти.
 3. Къдравото цвете се нуждае от обилно поливане. Почвата в саксията не трябва да изсъхва, в противен случай пъпките и листата ще започнат да изсъхват и да падат.

След като проявите малко въображение, можете да създадете красив зелен ъгъл от катерещи се растения в къщата, сред зеленината и цветята, на които ще бъде приятно да се отпуснете след тежък работен ден.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

4 коментара

  Вид:

  Възходящ
  1. АватарНаталия

   За втората ми година корнизът хоя расте и не цъфти. Какво й трябва, за да цъфти? Засадено на слънчев прозорец, външно изглежда здраво

  2. АватарНаталия

   Преди две години ми дадоха малка хоя карноза, тя расте на слънчев прозорец, изглежда външно здрава, но за две години е пораснала само с 30 см, не цъфти, какво й трябва, за да цъфти? И трябва ли да отрежа стрелката за нов клон?

  3. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

  4. АватарАнастасия

   Благодаря. Статията е полезна, всичко е заявено по достъпен начин.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.