Вътрешен нар - грижи и отглеждане у дома

Популярното дърво от нар, колкото и да е странно, може да се отглежда у дома. Но в такава ситуация няма нужда да се надяваме на пълноценни плодове, тъй като растението ще изпълнява предимно декоративни функции. За целите на отглеждането у дома, растенията от сорт джудже са по-подходящи.


Сортът джудже безвъзмездно е екзотично растение, но непретенциозно и следователно идеално за отглеждане в домашни условия. В открито поле храстовото растение може да расте в тропици или субтропици. На територията на нашата държава растението се отглежда на первази на прозорци и в оранжерии в специални контейнери или саксии.

Според легендата, гранат беше докаран при нас от Картаген и се наричаше „пуническата ябълка“. Съпругата на бога на слънцето, Героят, представи плода като емблема на брака. Гърците вярвали, че плодовете от нар символизират плодородието, а древните перси го олицетворявали със страстна любов. Но с каквото и да е свързан нарът в различните страни, полезните му свойства са познати на всички.

Как да отглеждаме нар у дома?

Ако производител на дома е решил да отглежда нар на перваза на прозореца си, тогава той ще бъде много доволен от лекотата на грижи и засаждане на декоративно растение. Единственото важно нещо, което трябва да разберете, е, че ако искате да получите вкусни плодове в допълнение към насладата от декоративната красота на растението, тогава не се препоръчва да отглеждате годни за консумация плодове от семето. В такава ситуация е препоръчително да засадите джудже нар с резници.

Удобен материал за засаждане е дръжка, върху която има 6-8 пъпки и зряла дървесина... Кълновете се изрязват под наклонен ъгъл и трябва да имат гладка повърхност, за което разрезът се извършва с остър нож или скалпел. Такъв резник се вкоренява лесно и бързо, особено ако се постави във вода, в която агентът за стимулиране на растежа на корените се разрежда за 6 часа. От първите дни след засаждането растението не изисква специални мерки за грижи. Основното нещо е да се подготви плодороден състав на почвата.

Температурни показатели, почва и хранене

Какви условия да създадете за нарВътрешният нар е взискателен към температурните условия, особено по време на цъфтежа. Растението се чувства чудесно, когато вътрешната температура леко надвишава +20 ° C. Ако температурата в помещението е по-висока от +25 ° C, може да падне зеленинапричиняващ възпрепятстване в развитието на безвъзмездните средства. За да се намали температурата, е подходящо пръскането на листата с хладка вода.

За да узреят качествено плодовете на растението през есента, нарът трябва да бъде изнесен на балкона, където температурата ще бъде + 14-16 ° C. По време на периода, когато растението е в покой - от ноември до март, по-добре е да поставите саксията с нар на неотопляем перваз, където температурата няма да бъде по-висока от + 10-12 ° C.Минималната температура, която едно домашно растение може да издържи, е -5 ° C. По-нататъшното понижаване на температурата може да доведе до смъртта на храста.

Въпреки факта, че растението джудже расте в обичайната си среда в бедна почва без влага, у дома, той ще се нуждае от висококачествена обогатена дренирана почва. За да създадете благоприятни условия за отглеждане на декоративни нарове, е по-добре да използвате следните почвени смеси:

 • ½ част от копка земя, разредена с 25% листен хумус и същото количество пясък;
 • ¼ част от глинеста почва и торф, допълнена с пясък;
 • състав на глинесто-дерниста почва в обем от 2 части, 1 част от листна земя и в същите обеми хумус и пясък.

Вътрешният нар трябва да се храни поне 2 пъти месечно. През пролетта е по-добре да използвате торове, съдържащи азот. По времето, когато на растението се появяват цветове от нар, се използва фосфорен тор, а с настъпването на есента - калиев тор. Тор се нанася върху влажна почва при облачно време. С настъпването на есента честотата на обличане намалява значително, както и температурата в помещението, където се намира домашният нар. Това позволява растението да бъде подготвено за зимата.

Грижа за растенията у дома

Домашно отгледаният нар вече е след 2 години пуска първите цветя, и с подходящи грижи може да даде плод. И въпреки факта, че растението е непретенциозно по отношение на грижите, трябва да знаете някои от нюансите на отглеждането на нар на перваза на прозореца:

 • Засаждане и грижи за нарЗа засаждане на декоративно дърво е по-добре да изберете тясна саксия. Това позволява обилно плододаване.
 • Тъй като естественото местообитание на нар са скалисти склонове, няма нужда да се използва твърде плодородна почва в условията на апартамент.
 • Важно е редовно и обилно да се полива джуджето нар, но силно подгизналата почва не е подходяща за растението. Следователно растението се полива само когато горните слоеве на почвата са добре изсъхнали. А през пролетта и лятото е препоръчително да използвате течна превръзка.
 • Ежегодно трябва да се пресаждат само млади нарове. Трансплантацията веднъж на четири години е напълно достатъчна за растение за възрастни.
 • Тъй като растението е широколистна култура, след падането на листата се премества в хладно помещение.

Такива напълно непретенциозно растениеотглеждани у дома, по време на вегетацията трябва да пътуват до различни стаи с различни температурни режими.

Как се формира короната на храст?

Когато отглеждате дърво сами, короната му може лесно да бъде оформена, въплъщавайки най-странните ви фантазии. За тази цел домашните нарове редовно се подрязват от първата година на растеж. Срязването на растението образува доста буйна корона с голям брой скелетни клони. Подрязването се извършва най-добре през февруари, което позволява с настъпването на пролетта да се получат нови издънки, способни да цъфтят и дори да дават плодове. При оформянето на короната е важно да се вземе предвид, че е препоръчително напълно да се отстранят отслабените издънки, а останалите да се намалят наполовина.

Нюанси на възпроизвеждане на семена от нар

Как да отглеждаме нар от семенаСтайно растение като нар може да се размножава както чрез резници, така и чрез семена. За размножаване със семена е по-добре да използвате семена от специализирани магазини. Отглеждане на стайно растение от семена, закупени от градинарски магазин - първите цветя могат да се появят през първата година, и плододава 2-3 години след засаждането на нар.

Естествено, като семена можете да използвате семена от пресен плод, които не губят качеството на покълване в рамките на шест месеца. Семената са подходящи само от големи и напълно узрели плодове. Сеитбата на растението се извършва през април под стъкло, на дълбочина половин сантиметър. За бързо покълване на семената е важно да се поддържа температурен режим в рамките на + 25-27 ° C.С настъпването на фазата на растеж, когато се появят 2-3 листа, най-силните издънки се трансплантират в отделен контейнер. По време на растежа на разсад те се нуждаят от подходящи грижи, което означава поддържане на комфортна температура и редовно поливане.

Размножаване на стайни растения чрез резници

При размножаването на екзотично растение е важно спазвайте следните прости правила.

 1. Дръжката се взема от възрастно стайно растение, което е дало плод няколко пъти.
 2. През летния период е препоръчително да се използват полувластени издънки, а с настъпването на зимата изцяло лигнифицирани издънки.
 3. Резниците се приготвят с 4–6 пъпки, а долната част се засажда под определен ъгъл във влажна почва, състояща се от пясък и торф, смесени в равни пропорции, на дълбочина не повече от 3 сантиметра.
 4. Изрезките се покриват с изрязана пластмасова бутилка или стъклен буркан.
 5. Издънките се държат във влажна среда и редовно се проветряват.
 6. Преди директно засаждане, изрезката се обработва от машината за вкореняване.

След 3 месеца узрелите разсад се трансплантират в отделни саксии. Цъфтежът идва много бързо, но през първата година се препоръчва цветята да бъдат напълно отрязани.

Болести, срещани при отглеждането на нар

Какви вредители могат да развалят нарВъпреки цялата непретенциозност на растението, дори и в апартамент, то е податливо на развитието на различни заболявания, най-често срещаното от които е паякът. За борба с вредителя нарът периодично се напръсква с тинктура от чесън. Но е важно по време на процедурата да защитите почвата с филм.

Ако по време на вегетационния период се наблюдава пожълтяване и зеленина, тогава най-вероятно растението е засегнато от белокрилката, която се храни от сок от нар. За борба с вредителя можете да използвате търговски агент "Дерис", който се прилага няколко пъти за най-добър ефект.

Обилният цъфтеж е гаранция за плододаване

Правилно отглежданото растение у дома, както от семената, така и от резниците, има цветя от различни видове - мъжки преобладаващи върху нар и женски, най-често срещани в съцветия. Те се различават по своята форма, което прави растението външно още по-привлекателно и екзотично, защото в този момент храстът е покрит с красиви цветя с ярко лилав цвят с много тичинки. Лекотата в грижите за декоративните нарове се дължи и на липсата на необходимост от допълнително опрашване.

Тези, които искат да получат максимален брой плодове от растение, трябва да разберат една малка тънкост, която опитните специалисти използват при отглеждането на нар. Номерът се дължи на факта, че за поливане по време на цъфтежа трябва да използвате хладка вода, чиято температура трябва да бъде в рамките на + 18–20 ° C. Също така, за да не расте растението и да не пуска огромен брой мъжки цветя, трябва да използвате малка и тясна саксия.

Много производители използват друг незначителен трик - намаляване на количеството поливане. Но в същото време е важно да проявите максимална грижа и да не прекалявате, за да не умре гранатата. По-добре е да дарите няколко яйчника, отколкото да оставите растението да изсъхне.

Професионален съвет

Как правилно да се размножава нарАко растението изхвърля много голям брой цветя, практически без да образува плодове, трябва да обърнете внимание на саксията, в която расте. Необходимо е, както вече многократно беше споменато, да се използва тесен контейнер с малък размер... Също така, по време на зимуването на безвъзмездната помощ, трябва да държите дървото на доста хладно място. По време на плододаването се използват подпори, за да се избегне отчупване на клони под тежестта на реколтата.

Ако по листата се появят кафяви петна, тогава растението няма достатъчно влага. Следователно е необходимо да се преразгледа честотата или количеството поливане. Но по време на узряването на плодовете поливането трябва да бъде умерено, за да се предотврати напукване на кожата.Короната на растението се формира само преди началото на вегетационния период.

Ако растението е засадено не чрез резници, а чрез семена, това е важно изберете кости с пулп... Изсушеното семе губи способността да покълва добре. Според съветите на много опитни градинари, преди да засадите нар директно, препоръчително е да накиснете семената за няколко часа в топло мляко или вода с добавка на стимуланти за растеж.

Както можете да видите, не е трудно да отглеждате декоративен нар у дома. Основното нещо е да се придържате към съветите на експертите и екзотично дърво ще зарадва производителя в продължение на много години.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.