Бръшлян на закрито: домашни грижи

Хедера (бръшлян) принадлежи към семейство Аралиеви и е вечнозелено растение за катерене, което в естествени условия може да достигне тридесет метра височина. Днес има около петнадесет разновидности хедера бръшлян, който расте в субтропичните зони на Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка.


Бръшлянът отдавна е един от най-популярните и любими храсти сред градинарите. Това не е изненадващо, защото хедера изглежда еднакво красиво както в окачени саксии, така и в саксии на открито, има декоративен вид и се възпроизвежда доста лесно. Изглежда особено красиво английски бръшлян.

Най-често се отглежда вътрешен бръшлян, чиито видове се отличават с разнообразие от форми и цветове на листата.

Хедера: описание и снимка

Hedera vulgaris има стъбло за катерене, от долната страна на което има плътни четки от въздушни корени. Именно с тяхна помощ растението е прикрепено към опората. Лопатести листа (3 - 7 дяла), кожести, лъскави, прости, редуващи се. Цветът им е предимно тъмно зелен със светли вени, но се срещат и пъстри видове.

Обикновеният бръшлян цъфти само в естествени условия. Има малки цветчета със зеленикаво-жълт цвят, събрани в гроздовидни, щитовидни или зонтикови съцветия.

Следните видове бръшлян обикновено се отглеждат у дома:

 • бръшлян фацхедера Лиза;
 • канарски бръшлян;
 • къдрав бръшлян (обикновен).

Домашни растения бръшлянФацхедера бръшлян Лизе е много популярен нов хибрид, достигащ височина до 5 метра и изискващ обвързване. Сортът Variegata с бежова граница или бели петна по листата изглежда много впечатляващо.

Канарски бръшлян... Този вид има големи листа, в повечето случаи с пъстър цвят, трябва да бъдат вързани, тъй като не е в състояние да се придържа към опората независимо. Gloire de Marengo се счита за особено популярна със своята отлична комбинация от зелени и кремави нюанси по листата.

Бръшлян... Растението има необичайна пластичност и е способно да се извива около всяка опора и да се придържа към дори малки неравности.

Популярни сортове от този вид:

 • Littl Diamond. Растението има вени с кремав цвят.
 • Чикаго Вариегата. Яркозелени листа, украсени с жълто-кремава граница.
 • Анет с тъмнозелени листа.
 • Чикаго. Има малки яркозелени листа.

Приложение на бръшлян

Лечебните свойства на хедера са известни отдавна на човечеството, поради което бръшлянът все още се използва широко в народната медицина и козметологията. Веществата, които се съдържат в дървесината на растението, перфектно облекчават спазмите, така че бръшлянът е успешен използва се за лечение на остър бронхит... А листата на хедера имат отхрачващи, антибактериални, противоракови и противогъбични свойства. Геловете, направени от дърво и листа от бръшлян, се използват като допълнително лечение за целулит, затлъстяване и гнойни дерматози. Трябва обаче да се внимава, тъй като плодовете на растението са много отровни и могат да причинят отравяне.

Може ли хедер да се отглежда у дома?

Според възрастни хора, вътрешният бръшлян е енергиен вампир, който може да привлече всякакви неприятности и нещастия, включително самота, в къщата, така че ако цените семейството си и не искате да загубите съпруга си, това цвете не трябва да се съхранява в Апартаментът. Въпреки това, според историческите документи в Древен Рим и Гърция, бръшлянът, напротив, се е считал за символ на вярност и щастие в брака, а в страните на Изток растението все още е източник на жизнена енергия. Следователно всеки сам избира: струва ли си да отглеждате бръшлян у дома или не.

Hedera: домашни грижи

Грижата за растението е съвсем проста и не изисква много усилия, но все пак някои правила, неспазването на които може да доведе до промяна във външния вид и появата на заболявания, все още съществуват.

 • Декоративни широколистни стайни растения.Осветление... Хедера, както и другите видове бръшлян, се нуждае от добро осветление, но не понася пряка слънчева светлина. За зелените сортове е разрешено излагане на ярка светлина, но само за кратко. Също така не се препоръчва постоянно пренареждане на контейнера с растението, така че хедърът не понася промени в позицията спрямо източника на светлина.
 • Температурен режим... Растението предпочита студена до умерена температура, не по-висока от 16 ° C. През зимата е препоръчително да поставите бръшлян в хладно помещение, където температурата няма да надвишава 12 ° C. Нарушаването на температурния режим, както и повишената сухота на въздуха, могат да доведат до повреда на щита.
 • Влажност на въздуха... През лятото растението се нуждае от често пръскане. При условие, че стаята е много суха и топла през зимата, пръскането трябва да продължи. Също така се препоръчва да имате топъл душ от време на време.
 • Подхранване... Комплексните торове (по-добре е да използвате препарати за декоративни растения) трябва да се прилагат от началото на пролетта до края на лятото с интервал от две седмици. За същата цел можете да използвате инфузия на лопен. Важно! За да се предотврати растежа на листата и загубата на декоративни качества на хедера, е необходимо растението да се оплоди в правилната дозировка и по ясна схема.
 • Поливане... Хедера или английски бръшлян се нуждае от обилно поливане. През лятото е необходимо постоянно да поддържате почвата в саксията във влажно състояние, през зимата поливането трябва да бъде умерено, влажността трябва да бъде намалена, но в същото време почвата не трябва да изсъхва.

Засаждане и пресаждане на хедери

Ако забележите, че растението е спряло да расте и да се развива или корените са започнали да пълзят от дренажната дупка в саксията, тогава е време за трансплантация. Не можете обаче да очаквате тези признаци, а просто да смените горния слой на почвата на свеж (при възрастни растения), млад бръшлян пресаждайте всяка година, и по-възрастни cheder - на всеки две години. Препоръчва се използването на следния състав на почвата: пясък, торф, тревна площ, листна и хумусна почва в равни пропорции.

Растенията трябва да бъдат трансплантирани през пролетта в края на периода на покой (март-април). Контейнерът трябва да е с 2-3 см по-голям диаметър от предишния съд. Преди да започне трансплантацията, хедерът трябва да се напои обилно и да се постави слой дренаж на дъното на саксията. Трансплантираното растение трябва да се полива и напръска и след това да се постави на постоянно място.

Възпроизвеждане на хедери

Бръшлянът се размножава почти по всяко време на годината, а резниците бързо се вкореняват както във вода, така и в земята. След засаждането на постоянно място, растението трябва да бъде прищипано, което ще увеличи декоративните качества на хедера. През първата година след засаждането бръшлянът трябва периодично да се прищипва, за да се осигури добро разклоняване.

Hedera helix: болести

Стайни цветя бръшлянГрижа за бръшлян у дома, трябва стриктно следете влажността на въздуха и спазвайте правилата за поливане. Ако в стаята е прекалено горещо, листата на растението изсъхват, стават кафяви и накрая падат. Също така, паякът може да доведе до изсъхване на хедера.

Освен това бръшлянът може да повлияе на цикламения кърлеж, мащабното насекомо и листните въшки. Всички тези вредители се появяват именно поради липсата на влажност в помещението. В този случай е необходимо спешно да се вземат мерки за унищожаване на вредителите, тоест да се обработят с инсектициди (карбофос, актара, актеллик и др.).

Предпазни мерки

У дома грижите за растенията трябва да се извършват с гумени ръкавици. Не засаждайте храст на места, достъпни за деца и животни, като плодове и листата на бръшлян са много отровни и може да причини алергични реакции и кожни заболявания при хора с чувствителна кожа.

Както се вижда от всичко казано, не е толкова трудно да се грижите за стая hedera helix, просто трябва да изберете подходящо място за засаждане, не забравяйте за поливането и периодично пръскайте. И тогава ще получите разкошно растение, което ще украси и съживи всяка стая.

Бръшлян на закрито
Как да берете правилно бръшлянВидове вътрешен бръшлянДекоративни широколистни стайни растения.Бръшлян на закритоВидове вътрешен бръшлянКак да се грижим за бръшлянСтайни цветя бръшлянЗасаждане и грижи за бръшлянПоливен бръшлянБръшлян на закритоКак да се грижим за бръшлянСортове бръшлян

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.