Сочни композиции, домашни грижи

Защо растенията се наричат ​​сукуленти привлекателни? Цветарите ги обичат заради причудливата им форма, огромна палитра от цветове и големи възможности при създаването на артистични композиции. Начинаещите градинари предпочитат точно тази група растения поради техния колоритен външен вид и непретенциозен характер, защото грижата за тях е много проста.

Какво представляват сукулентите?

Повечето от тяхдойде при нас от горещи страникъдето сухите магии продължават много по-дълго от дъждовните сезони. Поради това те са свикнали да съхраняват влага в месестите си, сочни листа и дебели стъбла. Сукулентът се превежда от латински като "сок". Тази характеристика се превърна в основополагаща при класификацията на такива растения, въпреки факта, че те принадлежат към различни семейства.

Изгледи

Днес има много разновидности: агаве, кактуси, алое, бриофилум, горска, айсацея, глофилум, еуфорбия, дива роза, каланхое, дива и други. Най-известните и разпространени са кактусите.

Всички видове са условно разделени на две -по характеристиките на натрупването на течности:

 1. Удебелените листа с плътни кожички имат листни сукуленти. Те обикновено са с кръгла форма, често сглобени в гнездо, което им помага да пестят вода. Сред тях най-известни за нас са алое, агаве, гастерия, хавортия. Те се използват в традиционната медицина.
 2. В стволовете и стъблата стъблените сукуленти задържат вода. Вместо листа, те често имат тръни, а кореновата система е способна да натрупва течност от повърхността и от подпочвените води. Някои имат оребрени стъбла, които помагат да се избегнат повреди под формата на пукнатини с излишна влага. По време на дъждовния сезон повечето видове стъбла образуват специални издънки, върху които се образуват листа, цветя и плодове.

Грижа

Как да създадете подредба на сукулентиТези растения са неизискващи за грижи, но все пак трябва да знаете какви правила да спазвате. Всички видове са еднакви по отношение на условията на задържане. Всички тях се нуждаят от добро осветление, следователно най-доброто място за тях е перваза на прозореца, а от края на пролетта мястото им е на балкона. Те се нуждаят от умерено поливане, през топлия сезон, веднъж седмично, в студа - веднъж месечно. Водата за напояване трябва да се приема със стайна температура.

За да се осигури комфортно зимуване, температурата трябва да бъде в рамките на 13-15 градуса. Отглеждат се в плоски саксии с добър дренаж на почвата. Сукулентите се нуждаят от субстрат с умерени нива на влага. Готовите смеси, продавани в магазините, често съдържат торф, който изобщо не е подходящ за растения. Те се нуждаят от смес от листни, тревни почви и едър пясък в равни пропорции.

Не забравяйте за торенето на почвата. През зимата не е необходимо да се хранят, което не може да се каже за вегетационния период. Тор се внася през пролетта 1 път на месец. Купете подхранване в цветарските магазини.

Не е необходимо растението да се пресажда ежегодно. Всичко зависи от външния му вид. Така че, ако той е пълен със сила, расте, цъфти и не се разболява, тогава не бива да го безпокоите с трансплантации.Ако растението е спряло да расте, кожата е загубила своята еластичност или обичайния цвят, а самото растение е набръчкано през пролетта, тогава е спешно да се вземат мерки за пресаждането му в друга почва. Трансплантирайте в суха почва и поливайте след няколко дни.

Имена със снимки

Най-екзотичните представители на тези растения са обитателите на знойните африкански пустини - сукуленти, които наподобяват камъни. Това семейство се нарича Айзон... Живите камъни включват: литопс, фритии, динтерантус, фенестрария, титанопсис, конофитум. Веднъж в годината обаче се случва невероятното и тези необикновени камъни раждат красиво цвете с великолепна нежност и грация.

Седум

Stonecrop принадлежи към семейството на мастните растения (погледнете снимката по-долу). Расте естествено в Централна и Южна Америка, Мадагаскар. Това лесно за отглеждане растение има разклонени, месести стъбла и същите плътни листа са подобни на лодка или цилиндър. Следните видове растат у дома:

 • Как се използват сукулентитеСедумът е дебелолистен. Разликата му в цилиндричните листа е червени петна по върховете.
 • Седумът е червен. Листата му са почти напълно червени.
 • Седумът на Морган има висящи ампелни стъбла, които са гъсто покрити с малки сиви листа. През лятото се появяват розови цветя.
 • Седумът не е типичен за този растителен вид. Расте като храст до 60 см, има дълги лъскави листа.

Хавортия

Haworthia от семейство лилии е представител на Южна Африка, вижте снимки. Това много популярно и непретенциозно растение има красива розетка от месести, дълги, стесняващи се листа. Оформят се дръжки, но е по-добре да ги отрежете, за да не отнемате соковете от растението, тъй като те са напълно без декорация.

У дома те растат:

 • Перленоносната Haworthia. Листата му с дължина до 8 см имат бели петна. Цветята изглеждат незабележими на дълъг дръжка с гроздовидно съцветие.
 • Haworthia е на райета. Листата му са по-дълги и по-остри от предишния вид, петна са по-малки, образувайки плътни редове.
 • Haworthia е шах. Листата са къси и широки, с триъгълна форма, с зъбчета по краищата. Кръглите включвания са разположени само в долната част на листа, горната част се състои от полупрозрачна мрежа от светли ивици.
 • Haworthia Reinwardt е изключение от правилото, тъй като не образува розетки от листа, вместо тях има стъбло до 20 см, което е покрито с дебели триъгълни листа.

Пахиподиум

Пахиподиумът принадлежи на семейство Куртови. В естествени условия расте в Африка и на остров Мадагаскар. Растението е дървовидно, дебело стъблото добре задържа влагата и покрити с тръни. Растението хвърля тесни и дълги листа за зимата. В сока на листата има каучук. Пахиподиумът е непретенциозен и често се среща в цветарските стаи. У дома се отглеждат неговите видове:

 • Описание на сочните растенияСукулентен пахиподиум има разклонено стъбло, пух на млади издънки. Листата са ланцетни, космат. Иглите в основата на листата са подредени по двойки. Цъфти с малки розови цветя.
 • Pachypodium Lame е голямо единично растение, стъблото му наподобява цилиндър. Дългите листа са леко космат, при които иглите са групирани в основата на три парчета.
 • Пахиподиумът с късо стъбло е много необичаен. Основното стъбло е под формата на грудка, от която стърчат къси сребристи издънки. Образуват се малко космат листа, формата е продълговата, яйцевидна. През зимата, когато на растението няма листа, то прилича на камък. Цветята изглеждат светложълти, големи по размер.

Дебела жена

Дебела жена от семейство Толстянкови роден в Южна Африка... Това много популярно растение няма типичен външен вид, тъй като родът е много многочислен. Някои имат малки люспести листа, докато други са големи до няколко сантиметра. Те също се различават по форма и цвят, дори са сиви и червени.Стъблата се разклоняват и стоят изправени. У дома се отглеждат следните видове:

 • Овалната дебела жена (Парично дърво) расте като голямо дървоподобно растение. Овалните листа блестят, месести с дължина до 5 см, цветът им е тъмно зелен, ограден с червено. Растението образува въздушни корени.Цветовете изглеждат бели или розови.
 • Лимфната дебела жена се отличава с люспести триъгълни малки листа. Расте много бързо, появяват се непретенциозни, жълтеникави цветя.
 • Дебелата жена е перфорирана. Името характеризира самия вид, стъблото преминава през покриващите го листа по двойки с дължина до 2,5 cm.

Адениум

Този сукулент принадлежи към семейство Куртови, роден в Централна и Южна Африка. Дървесно растение расте до 10 м в естествени условия. У дома е доста капризно, достига 30 cm... Стъблото е в състояние да задържа влага, удебелена със странични издънки. Отровен сок. Листата са зелени, месести восъчни, подредени линейно. Цветовете, подобни на розите, са с червен или розов цвят, за което растението се нарича Роза на пустинята. Капва листата за зимата, така че малките да се появят отново през пролетта. Популярен тип е Adenium дебел. Повече за сортовете и отглеждането.

Състави от сукуленти

Сукуленти в дизайнаФеновете на флористиката оценяват тези растения, за тях това е един от любимите материали за създаване на оригинални композиции за интериора на къщата. Джуджетата видове Crassula, Rosularia, Gasteria, Stonecrop, които са идеални за миниатюрни скалисти градини, се засаждат в ниски просторни купички от керамика или дърво.

В прозрачни контейнери, например, очила, аквариуми, колби изглеждат страхотно три или четири вида... Стенният панел изглежда интересно от тях. До 60-70 вида такива бебета могат да бъдат поставени на перваза на прозореца. Някои майстори създават „пустинни ъгли“ върху него, като първоначално допълват сортове с различни цветове с няколко камъка с неравни ръбове.

Повърхността на земята е поръсена с пясък или чакъл. В този случай трябва да знаете, че височината на купата не надвишава 1/3 от височината на най-голямото растение. Например можете да създадете композиция от Haworthia, Gasteria, Ekeveria, Lithops, кактус. Те могат да бъдат засадени с пахифитум, който има дебели, синкави, заоблени листа, които приличат на грозде. Можете също така да допълвате компанията с малки растения с пълзящи стъбла, техните издънки ще бъдат интересни за окачване от краищата на купата. За този ефект се вземат седуми, монанти и лимфни мазнини.

Сукуленти - ефектни и оригинални растения, за които може да се погрижи дори начинаещ градинар любител. Често те се засаждат в една купа, създавайки комбинация от допълващи се цветове. Поставете ги на перваза на прозореца, балкона или друго добре осветено място, за да украсите интериора си, като добавите модна нотка към него.

Направи си сам космосСочни грижиКак се размножават сукулентитеКак да поливаме сукулентиЗасаждане на сукуленти у домаОписание на сочните растенияСукулентите и кактусите се съчетават добре с всички естествени материалиНаправи си сам сочни композицииПравила за сочни грижиСукулентни сортовеСукулентите и кактусите се съчетават добре с всички естествени материалиМалки композиции от сукулентиВътрешна декорация със сукулентиЗасаждане на сукулентиКак да подредим сукулентиГрижа за сукулентни растенияСукулентите и кактусите се съчетават добре с всички естествени материали

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.