Луковични стайни растения: име, описание, снимка

Има много стайни растения, но тези, които цъфтят красиво, са особено обичани. Те включват буйни цъфтящи цветя, които растат добре у дома. Мнозина са свикнали с факта, че луковиците могат да се видят само в градината. Но у дома и за тях можете да организирате правилните грижи и правилната атмосфера. В резултат на това цветята ще зарадват с високите си стрели и красиви, ароматни цветя.

Луковични иглики у дома

Нарциси, фрезии и зюмбюли, които цъфтят в началото на пролетта в градината, могат да се отглеждат у дома.

Зюмбюл

 Зюмбюлите са красиви цветя, които могат да ви зарадват на сайта и у дома.На голяма дръжката няма листа, но огромен брой малки цветя цъфтят. Те могат да бъдат бели, розови, сини, зеленикави, алени и лилави. Цветя, седнали много плътно, образуват невероятно красива шапка. Всяка луковица произвежда само едно стъбло, което цъфти в продължение на две или три седмици.

Фрезия

Фрезията достига дължина 30-45 см. От едната й страна има нежни фуниевидни цветя от оранжево, червено, жълто, розово, бордо или бяло. Всички сортове са много ароматни.

Нарциси

Растения с височина до 20 см с клекнали линейни листа и безлистни стъбла. Едно съцветие може да образува от два до десет цвята с различни размери и цветове. Околоцветниците се състоят от шест огънати лопатки и цилиндрични тръби. Нарцисите имат много разновидности, сред които са:

 1. Нарцисът може да се отглежда и на открито и в саксия.Тръбни нарциси с жълти, бели и двуцветни цветя.
 2. Нарциси с голяма корона, които имат много разновидности с чисто жълти и бели цветя, както и цветя с оранжева корона.
 3. Нарцисите с малка корона се отличават с двуцветни венчелистчета и жълт или бял околоцветник.
 4. Тери нарцисите са цветя с шест лопатки околоцветника. Цветята им могат да бъдат жълти, бели и двуцветни.

Високи стайни растения

Canna hybrid е цветно, завладяващо, доста голямо растение с височина до един метър. На всяко стъбло се образуват големи цветякоито могат да бъдат лилави, червени, жълти, кремави, оранжеви или розови. Продълговатите листа от кана могат да бъдат светлозелени, тъмнозелени, бронзово-червени, кафяви с лилав оттенък или райета. С напредване на възрастта от един клубник могат да се появят три или четири стрели.

Hippeastrum има доста голяма крушка, чийто диаметър може да достигне 11 см. На всяко стъбло, един до шест големи фуниевидни цветя... Най-често цъфтежът настъпва през пролетта и зимата, но понякога може да цъфти и през лятото. Най-често срещаните видове хиперструма включват:

 1. Розово-белият хипеаструм е показан на снимката.Раираният хипеаструм се отличава със среден кил с червено-люлякови ивици и удължени яйцевидни бели венчелистчета, между краищата на които има надлъжна ивица.
 2. Hippeastrum грациозен е растение, което може да бъде с височина между 45 и 70 см. През януари и май или юни се образуват големи, фуниевидни, зеленикаво-бели или белезникаво-жълти цветя.
 3. Хипеаструмът е мрежест, има стъбло с височина 30-50 см. Ланцетни листа и дръжка с 3-5 пъпки поникват от малък лук. Пурпурночервените венчелистчета имат множество тъмни ивици.
 4. Hippeastrum royal се отличава с линейно-ланцетни листа и околоцветник с червена фуниевидна тръба и белезникаво-зелен модел във фаринкса.
 5. Hippeastrum Leopolda е растение със здраво двуцветно стъбло. Цветята с диаметър до 18 см в горната част са бели и червени в средата.

Амарилис е много подобен на хипетрам, но има непълен дръжка, цъфти само веднъж годишно през есента и редовно образува дъщерни луковици. Амарилис растат на височина 50-70 cm... На всяко стъбло се образуват 8-12 големи розово-червени цветя. В една саксия могат да бъдат засадени наведнъж три или четири растения. При подходящи грижи цветето може да продължи години.

Валота принадлежи към семейство амарилис. В основата му има червеникаво тъмнозелени листа с линейна форма. Дължината на всеки лист достига 65 cm, а ширината е 3,5 см. На дълго стъбло се образува чадър със сьомга, бели или яркочервени цветя. След като избледнее, не е нужно веднага да откъсвате цветята. Трябва да изчакате, докато цветните дръжки изсъхнат, и след това да ги отрежете.

Белоцветният гемантус се нуждае от голяма саксия.Hymenokallis цвете ще станеЧервена цъфтяща глориоза в градината.Eukomis bicolor се разбира добре у дома.

Eucharis (виж снимката) също може да се отдаде на високи цветя. Второто име е амазонската лилия. Това красиво растение има прилика с нарциса. Неговият снежнобял, ароматен, цветята, събрани в чадър, се появяват през октомври и цъфтят до зимата... След това, през март, еухарисът има период на покой, а през пролетта цъфти отново. Три цветя се образуват наведнъж на едно дълго стъбло от еухарис с височина 50 см.

При възрастните растения се образуват два дръжки наведнъж, които се развиват в рамките на 10-14 дни. Премахвайки избледнелите цветя, цъфтежът на еухарис може да бъде удължен. През лятото може да се отглежда в градината, като се засажда през март или април на дълбочина 25-30 см.

Необичайни луковични

Почти всички са свикнали с амарилис, хипеаструм, зюмбюл. Но все още има различни видове с имена, които са необичайни за някои производители и необичайни цветя:

 1. Гемантус идва от дивия африкански континент. На височина достига 30-40 см и се отличава с ярки пухкави съцветия (на снимката) с бяло-кремав или червен цвят. Обикновено цъфти през пролетта или лятото. От една луковица расте от две до шест напречни кожести или месести, къси дръжки или приседнали листа. У дома могат да се отглеждат само хибридни сортове хементус.
 2. Weltheimia е необичайно цъфтящо луковично растение.Велтеймия - 60 см високи с големи луковици, голи земни листа с влакнести ръбове и голи сочни стъбла. Повисналите червеникави, жълти, розови дълги тръбни цветя се събират в плътни кисти. Цъфти оригинално, ефективно и дълго време в хладни помещения от януари до март. В зависимост от зимуването може да живее от една до пет години.
 3. Хименокалис Има абсолютно луда форма, невероятно оригинални бели пъпки. На едно съцветие под формата на чадър могат да се образуват повече от десет цветя, които излъчват силен аромат. Hymenokallis се отнася до непретенциозни цветя. Може да се отглежда при почти всякакви условия, но няма да цъфти в тъмни помещения. Родовото име hymenokallis се формира от две думи и се превежда от древногръцки като „красив филм“. Разглеждайки снимката на цветето, можете да разберете причината за това име.
 4. Глориоза е цвете с тънки стъбла, които изискват задължителна жартиера на опората. Джудже растение, което рядко расте над 30 см, има яйцевидни приседнали листа и дълги крака, на върха на които се образуват цветя. Цъфналите тъмнолилави, бледожълти, пурпурни или червеникаво-зелени цветя приличат на пламък, раздухван от вятъра.
 5. Eukomis популярно наричан „ананас“, защото съцветията му са подобни на този екзотичен плод. Достига височина 70 см и започва да цъфти едва след като върху него се образуват повече от 6-8 листа. Зелено-бордо или белезникаво-жълти цветя под формата на малки камбани образуват султанско съцветие.За добър цъфтеж, eukomis се препоръчва да се поставят на южен прозорец, засенчвайки от пряка слънчева светлина.

Отглеждането на луковични растения на закрито не е по-трудно, отколкото в страната или в градината. Когато са правилно разположени и се грижат за тях, те са ефективни цъфнали и красиви цветя ще зарадват с буйния си цъфтеж дори през зимата на годината.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.