Може ли дифенбахията да се съхранява у дома и защо не?

Вероятно много от нас са запознати с това растение от първа ръка. Поддържането на това растение у дома често е свързано с редица различни фалшиви преценки и предположения относно неговата вреда или безвредност за хората. И така, колко вредна е дифенбахията и безопасно ли е да я държите у дома?


Дифенбахия, основни характеристики и характеристики

Дифенбахията е растение, принадлежащо към семейство ароидни. Нейната родина е южноамериканският континент. Най-правилно би било дифенбахията да се припише на многогодишни храсти от вечнозелен тип.

Името на този храст идва от името на германския ботаник J.F. Дифенбах... Растението има доста висока скорост на растеж и може да достигне два метра, но когато се държи у дома, рядко достига тази височина.

Дифенбахията изисква специални грижи.Дифенбахията се отличава с доста красиви листа, които имат особен "петнист" цвят. Храстът бързо започва да освобождава нови листа и да изхвърля тези, които се намират в долната му част. Това свойство значително влошава външния вид... За да се предотврати това, е необходимо растението да се актуализира своевременно чрез отрязване на горната част. Самият връх може да бъде вкоренен. Ако това не бъде направено, дифенбахията ще започне да се накланя и багажникът може да заеме хоризонтално положение.

Цъфтежът на храста е рядък, а самите цветя не са от особено декоративно значение. Но при благоприятна стечение на обстоятелствата появата на малки „цветчета на кочана“ е съвсем реална. Точката на появата на нови листа се намира в горната част на растението.

Поддръжка на дома

Може ли това цвете да се съхранява у дома и да се отглежда? Дифенбахия не понася доста добре течение и температурни промени. Важно е да се обърне внимание на този нюанс, когато се пресажда растение или се проветрява стая през студения сезон. В определен период необходимо е да се даде възможност на растението да си почине, по време на които поливането и подхранването намаляват. Като правило е есенно-зимна.

През останалото време можете спокойно да трансплантирате цвете (обикновено растението се нуждае веднъж на 2 или 4 години, докато расте). Дренаж (експандирана глина или малки камъчета) се поставя на дъното на контейнера за дифенбахия. Няма да е излишно от време на време да разхлабите почвата и да подхраните растението с минерални торове.

Проблеми и заболявания

Dieffenbachia в апартамента - пазете го далеч от деца

Поради неправилна грижа, растението може да има определени проблеми. Като пожълтели листа появата на петна по тях, появата на паразити.

За да се избегне това, е важно да се полива растението навреме, да се осигури оптимален температурен режим в помещението и да се организира обработка от вредители, ако е необходимо.

Размножаване на дифенбахия

Цветето може да се размножава по най-различни начини.

 • Нарежете възпроизвеждане... Частите, отрязани от растението, се вкореняват в земята (могат да се поливат с подобрител на растежа) или се поставят във водна / влажна среда (съд с вода, мокър мъх).
 • Размножаване на семена... Този метод е възможен само ако на растението има цветя. Женските цветя имат отличителна черта под формата на частично затворена флорална част.За опрашване на цвете е необходимо да се вземе прашецът от мъжкото съцветие с четка и да се разпредели по полузатворената част на женското цвете (след като се направи разрез върху него, в края - разрезът трябва да се залепи) .
 • Размножаване чрез стъблената част на растението... Обикновено стъблото е разделено на няколко части, около 10–12 cm всяка, разрезът се обработва с трохи от въглища или сяра. След това стъблото се поставя в съд с пръст. Ако всичко е минало добре, на стъблото ще се появят зачатъците на листата.

Дифенбахия: ползи и вреди

Домашното растение дифенбахия е отровно, трябва да се грижите за него с ръкавици.Дифенбахията има голям брой видове, но най-често срещаните за домашно отглеждане са само няколко хибрида от този храст. Каква е ползата или вредата от едно цвете, може ли да се съхранява у дома? Всъщност този храст има редица полезни характеристики, които го отличават от много други растения.

 • В онези помещения, в които се намира дифенбахията, химичният състав на околния въздух е значително подобрен;
 • Храстите влияят върху количеството прах, което е важно например за хората, страдащи от алергични заболявания;
 • Известно е, че дифенбахията се характеризира с наличието на фитонциди, които от своя страна имат бактерицидни свойства. Те са в състояние да намалят общите количествени характеристики на микробите като стафилококус ауреус.

Относно безопасността на домашното съдържание дифенбахия

Наред с полезните характеристики на дифенбахията за хората, не може да се отхвърли фактът, че има и свойства, които могат да причинят известна вреда, когато държите храст у дома.

Дифенбахията, чиято вреда се крие в съдържанието на редица вещества в нейния сок, може да причини алергични реакции. Това обикновено се случва чрез директен контакт на сок от дифенбахия с кожата... Ето защо е много важно да се спазват определени предпазни мерки, когато се грижите за храста. И не позволявайте сокът на растението да попадне върху лигавиците или кожата.

Също така си струва да се обърне внимание на факта, че растението е недостъпно за малки деца и домашни любимци (забелязано е, че котките проявяват известен интерес към това растение). Също така, не трябва да поставяте това растение в предучилищни институции и центрове.

констатации

От характеристиките и свойствата на дифенбахията, които разгледахме, може да се стигне до определени заключения относно нейната безопасност (ползи и вреди за хората).

При спазване на прости предпазни мерки, по време на трансплантация, отрязване на стъблата и листата (използване на защитни ръкавици, измиване на ръцете след приключване на работата с растението), предотвратявайте контакта на децата с растението, Dieffenbachia няма да се различава по никакъв начин от другите растения в къщата.

По този начин намирането на цвете дифенбахия в къща е не само не опасно, но и ще донесе положителни свойства на микроклимата в стаята. Също така, този храст с "мраморни листа" ще допълни перфектно вашия интериор.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. АватарЛюбов

   Dieffenbachia Въведете името на цветето в Интернет и ще разберете.

  2. Аватаргост

   Какво е това цвете и може ли да се съхранява у дома?

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.