Имена на кактуси, видове и грижи у дома

Кактусите като домашни растения започнаха да се разпространяват с появата на домашните компютри. Тъй като мнозина вярват, че тези растения са способни да намалят нивата на радиация. Кактусите като цяло са непретенциозни сукуленти, но дори и тези, които са свикнали на изненади от времето и суша, могат да се разболеят и да умрат, ако се нарушат правилата за тяхното отглеждане. Това растение е необичайно, така че грижата за него трябва да се различава от грижата за други цветни градински растения.


Естествени местообитания

Родината на кактуса е Америка. Но те растат в знойните части на Африка, Азия, дори можете да го видите в Европа. В природата те са огромни... Те предпочитат да се установят в сухи региони по света и да се чувстват добре в Аржентина, Чили, Мексико. Растението има много видове, някои от които растат в тропическите гори. Те могат да се видят и по бреговете на Средиземно и Черно море.

Природни условияв които кактусите се чувстват добре:

 1. Ниска влажност. Повечето видове избират региони с ниска влажност. Някои обаче предпочитат високо ниво на влага, така че живеят само в тропическите гори.
 2. Температурни промени. Свикнахме да усещаме температурните спадове, които се случват в пустините. Там разликата между дневните и нощните температури е до 50 градуса.
 3. Разхлабен субстрат. Обикновено кактусите растат в минерални почви, например, чакъл или пясък са подходящи, основното е, че съставът е хлабав. Някои видове обаче предпочитат мазната земя на тропическите гори.

Характеристики на кактусите

Тези растения имат месесто стъбло и дебела кожа. Тази характеристика се е формирала в процеса на еволюция, тя позволява на растението да се адаптира към липсата на вода.

За да се предотврати загубата на влага в кактусите има защитни механизми:

 • Вместо листа има тръни.
 • Коса по епидермиса.
 • Восъчна плака.
 • Стъблото, състоящо се от ребра.
 • Дълбока коренова система.

Грижа за кактус

Лесно е да се грижите за кактусите, но все пак е необходимо знам някои важни моменти:

 • Специални грижи за кактусаТемпературата през вегетационния период трябва да е умерена. През зимата трябва да се постави на хладно място с температура около 12 градуса, но дори и при 4, нищо ужасно няма да се случи. Ако няма централно отопление, тогава е по-добре да премахнете кактуса от перваза на прозореца през нощта, ако времето е много студено.
 • Блясък. Дръжте кактуса на светло място през цялата година. През зимата може дори да е необходимо изкуствено осветление. В най-горещите летни месеци, когато расте в оранжерия, растението трябва да бъде засенчено.
 • Поливането трябва да се увеличи през пролетта и да се полива редовно до края на лятото, когато почвата започне да изсъхва. По-добре е да го поливате с топла вода. Поливането трябва да бъде спряно в края на лятото и с настъпването на студено време почвата се поддържа практически суха, овлажняваща само с цел предотвратяване на свиването на кактуса.
 • Въздух. Растението не е необходимо да се пръска през горещия период, основното условие е наличието на чист въздух. Ето защо е по-добре да го поставите на балкона за лятото.
 • Прехвърляне. Млад кактус се трансплантира ежегодно, възрастен - при нужда. През пролетта те се трансплантират в саксия, която е малко по-голяма от предишната.
 • Размножаване. Повечето сортове растения се вкореняват лесно чрез резници. През пролетта или лятото се вземат стъблени резници или дъщерни израстъци.Важно е да се даде време на резниците да изсъхнат преди засаждането. Малките изсъхват в рамките на няколко дни, големите се нуждаят от 1-2 седмици. След това те се засаждат в компост на торфена основа. Можете да използвате друг метод, защото растението се размножава и със семена. Температурата за покълване е от 21 до 27 градуса.

За да накара кактусът да цъфти

Някои кактуси цъфтят в млада възраст. Но има някои, например, бодлива круша или цереускоито цъфтят доста трудно. За да покажат кактусите своите декоративни цветя, те трябва да създадат условия, които приличат на естествени. Как да накарате кактус да цъфти у дома?

Обикновено кактусът започва да цъфти в една стая, когато достигне три или четири години. От тази възраст всяка пролет те ще ви радват с красивите си цветя. Можете да разберете кои кактуси цъфтят по различно време през годината и да създадете колекция. Тогава няма да има прекъсване в цъфтежа на кактусите.

Тайната на цъфтежа на кактусите е, че повечето растителни видове може да цъфти само при нов растеж... За да се появи, е необходимо през лятото да се осигурят качествени грижи, а през зимата да се подреди растението с относителна почивка. Трябва също да се отбележи, че отметката на цветята се случва в леко тесни условия на саксията.

Видове кактуси и техните имена

По-долу са видовете кактуси, които отглеждани у дома, са дадени имена и кратки характеристики на сортовете.

 • Кактус у домаАпорокактусът с форма на камшик е лесен за отглеждане. Стъблата растат няколко сантиметра годишно, дебелината им е 1 см. През пролетта се появяват цветя с диаметър 8 см. Изглежда добре в окачена кошница.
 • Astrophytum capricorn първоначално има формата на оребрена топка, но с възрастта придобива цилиндричен вид. През лятото зрелите растения, които могат да растат до 15-30 см, развиват жълти цветя, наподобяващи лайка. Той има прави или извити бодли, в зависимост от вида.
 • Cereus Peruvian се използва за интериорен дизайн, подходящ е за отглеждане като единичен екземпляр. Стъблото може да достигне 1 метър, а през лятото се образуват цветя с дължина до 15 см. Сортът Monstrozus расте бавно с грозна мутация, която привлича вниманието.
 • Chamecerius Silvestri расте и процъфтява бързо, с червени цветя, образуващи се на 8 см стъбло в началото на лятото.
 • Клейстокактусът на Щраус също се използва за интериорен дизайн. Когато достигне зряла възраст, може да бъде с дължина над един метър. Белите косми и бодли, разположени на повърхността, придават сребрист цвят.
 • Гребенът на ехиноцерея образува колони с височина 25 см, покрити с тръни. Д. Видът на Salm-Dick образува ароматни ярки цветя.
 • Вариант на Фридрих е Гимнокалций или Червената шапчица на Миханович. Той има цветно стъбло, което се присажда върху зелен кактус. Това растение е доста привлекателно и оригинално.
 • Mammillaria bokasskaya през пролетта цъфти с бели цветя, обграждайки сребристото стъбло. Гледката на М. Уайлд се различава само по форма, защото тя я има овална, а не кръгла.
 • Notocactus на Otto има твърди бодли и сферична форма. В възрастно състояние се образуват цветя, чиято ширина достига 8 см. Типът Notocactus Lehninghouse се предпочита да расте само заради интересното цилиндрично стъбло, докато цветята избледняват на заден план.
 • Опунция дребнокосмести достига 30 см, има малки шипове на една кука. Те са червени или бели, в зависимост от вида. Опунциите се намират в най-различни форми и размери.
 • Малка ребуция с ширеобразни стъбла с диаметър 5 см е способна да цъфти всяко лято с богати оранжеви цветя под формата на тръба. Сенилната ребуция е топка с диаметър около 10 см.
 • Трихоцереусът, който е болен в зряла възраст, става величествен, тъй като образува колона с височина 1 м. Растението узрява, разширява се. Видът Trichocereus Spach достига височина от 1,5 m и повече.

Когато кактусът цъфтиКактусите отдавна живеят с нас в апартаменти, но рядко се използват като важен елемент от декора. Някои любители на тези растения обаче все още ги разглеждат в тази роля. Декораторите трябва предпази се от тръникоито представляват заплаха за хората. Носете тежки ръкавици, когато взаимодействате с тези обитатели на пустинята.

За тези, които искат да събират стайни растения, кактусите са трайна и разнообразна група, която може лесно да се събира и отглежда. Тъй като растенията са лесни за грижи и не се нуждаят от редовно поливане, резитба, пресаждане, пръскане и така нататък, те са подходящи както за тези, които не могат да си представят дома си без тях, така и за начинаещ градинар любител или някой, който не е много запален по тях, но иска да има жив ъгъл.

Кактуси: трънливо чудо
Зимно поддържане на кактуси.Правила за отглеждане на кактуси.Какво можете да готвите от кактус.Цялото забавление за кактуситеПериод на цъфтеж на кактусРазмножаване на кактусиКак да трансплантирате кактусКолко дълго цъфти кактусътСортове кактусиКактусът има ли лечебни свойства?Как правилно да поливате кактусКактусово цветеКак да изберем кактусКакви са кактуситеКак да се грижим за кактус у домаБодлив кактус

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.