Имена, видове и снимки на стайни ампелни растения

Повечето ампелни стайни растения са много непретенциозни, поради което са доста подходящи за тези, които никога не са държали цветя у дома и не знаят как да се грижат правилно за тях. В допълнение, сред ампелните цветя има много видове, които изглеждат впечатляващо, което ще ви позволи да изненадате другите, без да харчите много усилия.


Тези цветя са обединени от една черта, всички те имат дълго гъвкаво стъбло, което се разстила върху подходяща повърхност или обгръща опорите, инсталирани наблизо.

Ампелни растения за дома, като правило, поставени по стените, фиксиран в окачено състояние на прозорци. Така че, можете да поставите тези цветя на рафтове, прикрепени към стената или в специални саксии, които са свързани с крепежни елементи с техните различни устройства.

Ампел стайни растения: видове, имена

В момента експертите разграничават три вида ампелни стайни растения:

  • Цъфтящи.
  • Ампел сукуленти.
  • Декоративни широколистни.

Под формата на „цъфтящи“ за всички става ясно още от името, се подчертават ампелни цветя, които са украсени с цъфнали пъпки. Цъфтящи ампелни бегония, жасмин, фуксия, нертера, хоя са поразителни представители на този вид.

Zygocactus, Ripsalis и Leuketi aporocactus са ампелни сукуленти.

Декоративните листни цветя се различават от другите ампелни видове с красиви листа. Те включват традесканция, бръшлян, аспержи, пълзящ фикус.

Разбира се, не са изброени всички имена на ампелни растения, които се използват за отглеждане в домашни условия. От цялото изобилие и разнообразие са избрани най-често срещаните и най-ярките представители на тези видове.

Как да се грижим за стайни растения?

Ампел стайни растенияМного от тези растения са потомци на цветя, донесени от южните, горещи страни. Но приспособявайки се към околната среда, стайните растения едва ли ще се чувстват добре под парещите лъчи на слънцето на прозорците на перваза на прозореца.

Но не мислете, че всички цветя могат да оцелеят, ако саксията с тях е далеч от източника на естествена светлина. Някои цветя обичат светлината, други харесват сянката, но ще бъде проблематично да оцелееш дълго време без светлина.

В зависимост от вида на растението, трябва да изберете място за тяхното постоянно намиране. Трябва да се има предвид, че цъфтящите видове растат добре и се развиват напълно на места в близост до източните или западните прозорци.

Ампелни сукуленти и декоративни листни те не обичат осветлението толкова, колкото цъфтящите, така че могат да бъдат поставени не близо до прозореца, а в задната част на стаята. Но трябва да се има предвид, че колкото по-далеч от източника на светлина расте декоративно листно цвете, толкова по-слаб ще бъде моделът на листата.

По-добре е да изберете пластмасови саксии за засаждане на такива растения. Те са леки и няма да добавят тегло, като зареждат окачената конструкция или рафт, на който ще стоят. Това е важно, тъй като в окачено състояние наднорменото тегло може да подложи опората и самолета на труден тест, който може да предизвика падане, след което ампелното цвете може да умре.

Вътрешното цвете не обича прекомерната влага, следователно в саксията трябва да бъде добре подредена дренажна система, която да не позволява стагнация на излишната вода. Сушата е по-малък враг за такива цветя, отколкото прекомерната влажност.

Ако вътрешното цвете е окачено, тогава е необходимо пръскайте периодично... Веднъж месечно трябва да правите допълнителни водни процедури под формата на душ. Само водата не трябва да пада върху земята, поради което е по-добре да затворите областта на земята с найлонови торбички, като я закрепите херметично с лента.

Всички начинаещи любители на ампелни цъфтящи видове трябва да знаят, че от периода на появата на първата пъпка растенията трябва да се оставят на мира и да не се извършват допълнителни процедури, освен за поливане.

За да може едно закрито цвете да расте красиво и да се развива симетрично, трябва да следите колко дълго стои с едната страна на осветлението. Колкото по-често се извършва процедурата за обръщане на саксията, след това едната или другата страна, толкова по-красиво и хармонично ще изглежда растението, отглеждано у дома.

Всяка година през пролетта ампелни растения изискват трансплантация... Трябва да се произвежда в нова почва. Ако цветето е нараснало много, тогава трябва да увеличите обема на саксията поне с сантиметър.

Отоплителният сезон е голям тест за всички стайни растения. Ето защо, когато настъпи този период, е по-добре постоянно да държите контейнер, пълен с вода, по-близо до растенията. Това ще увеличи влажността на въздуха, което ще бъде полезно не само за цветя, но и за всички жители на къщата.

Как да размножаваме ампелно цвете на закрито?

Засаждане на ампелно цветеАмпел стайни цветя се размножават по два начина:

  • Семена.
  • Резници.

Цъфтящите растения се размножават със семена. Като правило, след периода на цъфтеж протича процесът на полагане на семена, които впоследствие се събират и изсушават.

Всички нецъфтящи ампелни растения възпроизвеждат се чрез резници... Млад здрав издънка се отрязва от основното стъбло в точката на разклоняване и се вкоренява във вода или в земята.

Сред изобилието от цветя ампелните растения се открояват със своята непретенциозност, така че за тях е лесно да се грижат и размножават при желание. Прилагайки прости правила за грижа за тези растения, можете да украсите дома си и да създадете уют, който се носи от присъствието на живи цветни композиции, отгледани от собствените ви ръце.

Ампелни растения
Отглеждане на ампелни растенияАмпел и увивни растенияКъдрава ампела в къщатаРастения тип ампелНепретенциозни стайни растенияБегония ампелнаКак да изберем разнообразие от ампелни растенияПресаждане на ампелни растенияПоливане на ампелни растенияАмпел и увивни растенияРастения тип ампелКак да се грижим за ампелни растенияПравила за грижа за стайни растенияАмпел стайни растенияРастения тип ампелАмпел и увивни растения

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.