6 бюджетни опции за вертикална градина за вашия дом

Ако сте роден градинар, но нямате личен парцел и не се очаква, не се обезсърчавайте. Дори и в скромни градски апартаменти можете да намерите място за зеленчукова градина и за разлика от летните жители, които отглеждат култури само през топлия сезон, правете това, което обичат през цялата година. Има няколко лесни и евтини начина да настроите домашната си градина с помощта на вертикални конструкции.

Пирамида от дървени дъски

Многоетажно цветно легло може да бъде направено от всякакъв материал. Но най-добре е да го направите от дъски с ръбове. Дизайнът е толкова прост, че дори начинаещ майстор може да се справи с него.

Ако цветното легло е планирано да се използва в продължение на няколко сезона, тогава е препоръчително да се третира с антисептик. В края на краищата дървото постоянно ще бъде в контакт с влага и бързо ще се влоши. Не е нужно да покривате с боя, текстурата на дървото ще се впише във всеки интериор.

Това мини цветно легло е подходящо за отглеждане на ягоди или зеленина. И от него ще излезе цветна градина със зашеметяваща красота.

Лозарски кошници

Ако имате няколко плетени кошници наоколо, не ги изхвърляйте. Дори и да са малко течащи или леко не във форма, няма значение. Сега не е важна функционалността, а текстурата.

Окачвайки кошници една над друга върху цветни шнурове, въже или канап, получавате оригинално многоетажно цветно легло. Можете също така да прикрепите джобове от ратан директно към стената.

Разбира се, не бива да изсипвате пръст директно в кошниците. От постоянен контакт с влагата, лозата, както всеки органичен материал, скоро ще започне да гние. Нека зеленчуците действително да растат в пластмасови плантатори с подходящ размер и кошниците да служат като декорация.

PVC тръби

PVC тръбите са плодороден материал. Всяка структура може да бъде изградена от тях. Но по-специално в тесните условия на апартамент, най-добре е да поставите тръбите на перваза на прозореца или да ги фиксирате на стената.

В тях в произволен ред се правят кръгли дупки, вътре се изсипва пръст и се поставят семена или разсад. Редовно завъртайки тръбите, ще можете да контролирате количеството светлина в тази мини-градина.

Докато зеленината расте, тръбите ще приличат на дървета и ще превърнат вашия перваз или стена в гора.

"Дърво" от саксии

От саксии за цветя може да се направи живописно „дърво“. Ролята на багажника ще се изпълнява от кован багажник. Изпълнен с цветя или зеленина, той изглежда прекрасно във всяко пространство на апартамента, но най-логично е да използвате перваза на прозореца или пода.

Ако нямате такава стойка или металните интериорни предмети не са по ваш вкус, тогава не е трудно да се изгради дървена версия на стойката. Това може да бъде обикновен блок, балюстрада или дълга, здрава пръчка, която ще получите в гората. Прикрепете приспособления за цветя или саксии към опората, боядисайте конструкцията в желания цвят и напълнете полученото "дърво" с растения.

Дървени кутии

Повечето от модерните апартаменти имат остъклени балкони. През лятото под парещите лъчи на слънцето те се превръщат в оранжерия и е невъзможно да бъдете там. Възползвайте се от този неприятен ефект и наистина превърнете балкона си в оранжерия.

Вземете няколко високи дървени кутии и ги поставете по протежение на стената, така че максималното количество светлина да пада върху растенията. В такава оранжерия могат да се отглеждат домати, краставици и чушки.

Комбинацията от кутии дава достатъчно голяма площ на почвата и ви позволява да завържете растенията, когато растат. Този дизайн предоставя възможност за прибиране на реколтата не по-лошо, отколкото в лятна вила.

Ароматна билкова стена

Ако сте щастлив собственик на безплатна стена в кухнята, тогава направете мини зеленчукова градина от нея. Закрепете няколко рафта или поставете багажник и запълнете получените повърхности с идентични правоъгълни сеялки.

Домашните легла на няколко етажа ще ви позволят да отглеждате всякакви билки през цялата година. В допълнение към класическия копър, магданоз, маруля и лук, можете да изненадате домакинството си с рукола, босилек, репички, кориандър, мащерка, розмарин и горчица. Освен това пшеницата може да се отглежда на кухненската плантация, която се използва за приготвяне на салати и бяла трева, здравословния сок от нейните кълнове.

Изброените опции, поради вертикалното разположение, не изискват големи площи. Освен че изпълняват истинската си функция (отглеждане на зеленина), те действат като оригинален елемент от интериора, а изобилието от растения, които насищат въздуха с кислород, подобрява микроклимата в апартамента и има благоприятен ефект върху настроението.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.