Непретенциозна аспидистра: снимки, видове, домашни грижи

Аспидистра е едно от най-непретенциозните стайни растения, тъй като естествено живее в сенчести и хладни гори. Субтропите и тропиците на Източна Азия се считат за родина на тревистото декоративно широколистно растение. Именно там аспидистрата получи второто име „Индекс на змиите“. Това се дължи на факта, че когато змия пълзи между листата си, те се поклащат, сякаш показват опасност. У дома растението може да се отглежда в почти всеки ъгъл на стаята, като същевременно се спазват някои от правилата за грижа за аспидистрата.


Описание, видове и снимки на аспидистра

Растението се отличава с обилно разклонени коренища, липса на стъбло, приосновни кожести листа и невзрачни малки цветя. Люспести листа може да има тъмно зелен цвят и да има различни петна. Тъй като точката на растеж на аспидистрата е разположена в дълбочината на фунията, задачата на везните е да защити листа, който пробива почвата навън. Много рядко може да се види цъфтежът на аспидистра, цветята на която се образуват в коренищата. Може да цъфти през лятото и само за един ден. Ако прехвърлите прашец от едно растение на друго, тогава можете да получите големи плодове, вътре в които ще има само едно семе.

Основните видове аспидистра

Видовете аспидистра, които се различават по размер и цвят на листовете, голям брой. За вътрешно цветарство сред тях могат да се разграничат следните:

 1. Как да отглеждате аспидистраАспидистра висока или Elatior е тревисто многогодишно растение с пълзящо коренище. Листата, подобни на момина сълза, са тъмнозелени, широки, лъскави листа с дължина до 15 см. Те имат ланцетна или овална форма и растат от самото коренище. Камбановидният жълто-кафяв или пурпурно-кафяв околоцветник се състои от осем дяла.
 2. Аспидистрата с големи цветя бързо стана много популярна, въпреки че наскоро беше открита в един от регионите на Виетнам. Причината за това бяха неговите обратнояйцевидни листа, които растат до 80 см и имат контрастни петна по плочата. В допълнение, растението има невероятен цъфтеж. Около средата на лятото по корените се образуват 2-3 цветни пъпки, от които израстват лилави венчета. Истински уникален цъфтеж на този вид е направен от удължени венчелистчета с тъмно лилави ръбове.
 3. Aspidistra Attenuata е растение с кръгло, пълзящо коренище, което расте в плътни буци. Тъмните листа с малки светли петна израстват до половин метър дължина и достигат 8 см ширина.
 4. Aspidistra Guanjou се отличава с единични елипсовидни или яйцевидни листа и много тънки коренища. Не много големи листа се държат на дълга дръжка. Доста често по тях могат да се видят хаотично разпръснати жълтеникави петна.
 5. Aspidistra oblantsefolia е родом от Китай.Има доста тесни лицево-ланцетни листа и малки цветя. Листата могат да бъдат зелени или жълто-зелени.
 6. Sichuan aspidistra расте естествено в бамбуковите гори на Китай. Отличава се с единични листа с дължина 70 см и мощни пълзящи коренища. Плътна зелена или петниста листна пластина расте до 35 см, а дръжката може да бъде дълга от 10 до 40 см. Цъфтежът настъпва през последните зимни месеци. Цветята се вглеждат формата на камбани с шест венчелистчета, голям колонен плодник и 6-8 тичинки.

Особености на грижата за аспидистра у дома

Можете да поставите растението в почти всеки ъгъл на хола и дори в банята и коридора. Тъй като аспидистра страхува се от пряка слънчева светлина и обича сянка, лошо осветена стая е подходяща за нея. Растенията с пъстри листа са по-взискателни към осветлението. Но те ще растат добре на северните первази и под флуоресцентни лампи.

Температура и влажност

Аспидистра високаAspidistra не се нуждае от специален температурен режим, поради което стайните условия са подходящи за него. През лятото се счита, че оптималната температура е в рамките на + 20C- + 22C, а през зимата се препоръчва да се държи растението в хладно помещение с температура + 16C.

Аспидистрата е полезна за обикновения въздух в стаята. Въпреки това, периодично листата й се препоръчват избършете с влажна гъба или спрей... Това ще има благоприятен ефект върху растежа на цветето.

Поливане и подхранване

Поливайте растението през пролетта и лятото веднага след като горният почвен слой изсъхне добре. Водата трябва да е мека, утаена и със стайна температура. През зимата аспидистрата се полива само няколко дни след изсъхване на горния слой на земната смес. Ако цветята се държат в хладно помещение през зимата, тогава поливането се извършва около веднъж на всеки 10-15 дни.

Когато се грижите за аспидистра, не забравяйте за храненето. За това през пролетта и лятото се използват специални минерални и органични торове за декоративни листни цветя. Те трябва да се разреждат два пъти повече, отколкото е написано в инструкциите. Не се препоръчва да се хранят растения с пъстри листа, в противен случай листата могат просто да позеленеят.

Прехвърляне

Завод, закупен в цветарски магазин, трябва да се адаптира за няколко дни в нови условия. По това време той е внимателно обгрижван. Нов зелен домашен любимец не пресушавайте и не хранете.

Почистено от вредители и болести, адаптираното растение се трансплантира в саксия с около 4-5 см по-голяма от предишната. Тя трябва да е дълбока и широка. Корените на аспидистрата растат бързо и скоро новият контейнер ще бъде напълно напълнен с тях. И често не се препоръчва да се трансплантира растение с крехки корени. По-добре е да трансплантирате по метода на трансбордиране, в този случай цветето практически няма да навреди.

Аспидистрата са непретенциозни към състава на почвата. За засаждането им можете да използвате универсална почва, закупена в магазин за цветя. Ако е възможно, по-добре смесете глинената смес сами, като вземем за това в равни пропорции:

 • торф;
 • хумус;
 • копка земя;
 • пясък.

За да придадете на почвата малко киселинност, все още можете добавете листна земя.

На дъното на саксията първо трябва да се излее дренаж, а след това и малък слой нова почва. След като се освободи от стария контейнер, аспидистрата се поставя внимателно в нова саксия, корените се покриват с пръст и се поливат добре. За първи път след пресаждането грижата за растението се състои в навременно поливане и избърсване на листата.

Трудности при отглеждането на аспидистра

Сортове аспидистраНа листата на растение под пряка слънчева светлина могат да се появят тъмни петна - изгаряния... В този случай саксията с цветя се пренарежда далеч от прозореца.

Ако аспидистрата се намокри за дълго време, корените й могат да започнат да гният и листата да пожълтяват.В този случай поливането се намалява, почвата се третира с розов разтвор на калиев перманганат и храстът се напръсква с фунгициди.

Доста често, особено при сух въздух в помещенията, растението е засегнато от паяк или акари. Ако се открият вредители по листата, е необходимо растението да се изплакне и спешно да се третира със специални препарати. Можете да използвате "Fufanon" или "Karbofos". Освен това се препоръчва ежедневно пръскане на листата и овлажняване на въздуха в помещенията. В случай на тежка инфекция е необходимо лечение с Aktelik.

Размножаване на аспидистра у дома

Има три начина за размножаване на растение:

 1. Чрез разделяне на храста.
 2. Вкореняване на листа.
 3. Семена.

Разделяне на храста

то най-лесният и бърз начин за възпроизвеждане, който може да се използва само ако на аспидистра са израснали повече от 8 листа. При пресаждането на възрастно растение се отделя част, върху която трябва да има поне четири листа.

Върху засаденото младо растение се поставя прозрачна капачка и саксията се поставя на топло място. Докато се грижите за него, е необходимо ежедневно проветряване на храста и овлажняване на почвата според нуждите. Веднага след като аспидистрата пусне корени и пусне новия си лист, капачката може да бъде премахната.

Размножаване на листа

Стайно непретенциозно растениеПри този метод на размножаване може да се получи пълноценно растение за по-дълъг период. В този случай всички негови сортови характеристики ще бъдат прехвърлени.

За вкореняване се избира лист с дебел месест наплив и се отрязва без дръжка. Ще трябва да се корени в херметически затворен контейнер. За да направите това, можете да вземете бутилка с кефир с широко гърло.

Спуска се в съд, пълен с вода нарязан изсушен лист, а контейнерът е плътно затворен. Корените трябва да покълнат на добре осветено и топло място.

Веднага след като корените се появят и пораснат малко, листът може да бъде засаден в саксия с мека, листна почва. До появата на нов лист, листът с корените е покрит с прозрачна капачка. Ако листът не е дал корени и е изгнил, той трябва да бъде изваден, подрязан, изсушен и отново спуснат в прясна вода.

Размножаване със семена

Този метод на размножаване е много дълъг, но дава възможност да се получат нови сортове аспидистра. Семената могат да бъдат закупени в магазина или получени след опрашване на цвете от съсед. Цъфтежът трае само 24 часа, така че не бива да го пропускате.

Семената се засяват през пролетта контейнери, пълни с топла и влажна почва... Не се препоръчва дълбоко погребване на семената. Те могат да се засяват по един или повече наведнъж, но след това се засяват. С това размножаване растението ще се развива бавно. Ето защо семената на аспидистру се размножават главно от опитни производители на цветя, любители на получаването на нови сортове.

Спазвайки всички правила за грижи, можете да отгледате голямо растение, да го размножите и да го дадете на приятелите си. Всеки ще хареса такъв подарък, тъй като аспидистрата е непретенциозна, пречиства въздуха и има лечебни свойства.

Непретенциозна аспидистра
Аспидистра с тъмнозелени листаСтая аспидистраДомашна аспидистраСортове от сортове аспидистраЦъфти ли аспидистраКак изглежда аспидистраКак да поставите аспидистра правилноАспидистра високаСортове и сортове аспидистраРастение в къщата на аспидистраЦъфти ли аспидистраНепретенциозно растение от аспидистраКакво обича аспидистратаAspidistra сортове растенияЕдин от най-популярните е Aspidistra

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.