Непретенциозни стайни цветя за цялата година

Ползи от стайни цветя, цъфтящи през цялата годинаДори и най-простият интериор придобива изтънчен вид, ако е украсен със зеленина. Много по-добре е да поставите висока палма или красив храст в свободен ъгъл, отколкото друго нощно шкафче с дрънкулки. И как ви развеселяват цветята!

Има огромен брой стайни растения с най-разнообразна форма и сянка. Непретенциозните цветя за апартамент могат да растат в суха, прашна и сенчеста стая. Те не се нуждаят от специални грижи и не отнемат много време за това.

Видове стайни цветя, цъфтящи през цялата година

Всяка домакиня иска растенията да не изискват сложни грижи и в същото време да радват окото с цъфтежа си възможно най-дълго. Има доста от тях. Ето най-интересните:

 • Списък на видовете непретенциозни стайни цветя, цъфтящи през цялата годинаМушкато (пеларгония).
 • Бегония.
 • Балсам.
 • Фуксия.
 • Абутилон.
 • Спатифилум.
 • Хибискус.
 • Антуриум.
 • Кливия.

Тези наематели, цъфтящи през цялата година, могат да бъдат закупени във всеки магазин. Те ще „простят“ на собственика си за всякакви грешки, но все пак има тънкости в грижата за всяка от тях. Красотата и продължителността на цъфтежа зависят от тях.

Трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • колко светлолюбиво, топлолюбиво и влаголюбиво е растението;
 • има ли разлика в грижите за цветя през зимата и лятото;
 • как да трансплантирате жител на апартамент;
 • в каква почва цветето ще се чувства най-добре.

Здравец (пеларгоний)

Характеристики на стайното цвете пеларгонияВсъщност правилното наименование на здравец е пеларгоний. Истинският здравец е градинар, а не обитател на закрито. Объркването в имената се случи толкова отдавна, че вече никой не го помни. И всичко това, защото пеларгонията може да се намери буквално във всеки дом.

Има остра миризмакойто отблъсква насекомите и почиства въздуха от бактерии. Ако сте близо до цъфтящ здравец за дълго време, може да получите главоболие.

 • Особеността на това растение е любовта му към слънчевата светлина. Често е невъзможно поливането на пеларгония - корените й могат да изгният. В същото време през лятото поливането трябва да е обилно, но рядко, а през зимата е необходима суха поддръжка.
 • Ако стаята, в която се намира пеларгониумът, има нормална стайна температура, тогава тя ще радва с цъфтеж през цялата година, с изключение на декември-януари.
 • Пеларгонията може да расте с течение на времето. В този случай, както и за образуването на красива корона, е необходимо да се подстригва или да се прищипва. Трябва да знаете, че Pelargonium не обича прекалено често резитбата.
 • Пеларгонията може да се размножава чрез семена, но у дома се размножава чрез резници. За да направите това, отрежете апикалния издънка и го изкоренете. Младата пеларгония се трансплантира и презарежда всяка година през пролетта, преди да започне интензивният растеж.
 • Най-добрата почва за пеларгония е смес от трева, хумус, листни почви и пясък. Саксията не трябва да е много голяма, в противен случай издънките с листа ще се развият силно и няма да има цъфтеж.

Донесени цветари много разновидности на пеларгония, различни цветове и различни миризми. Винаги можете да изберете идеалното разнообразие за интериора.

Бегония

Описание на стайна бегонияБегонията е изключително непретенциозно растение. Цъфти толкова обилно, че е отразено в латинското наименование на бегония - begonia semperflorens.Превежда се като „винаги цъфтяща бегония". С грижовно отношение бегонията ще цъфти през цялата година без прекъсване.

Бегония изискващи светлина, неизискващи към почвата и температурни условия. През лятото можете да го изнесете на балкона и да го оставите там за една нощ без страх.

Засаждането на бегонии също е много просто: отрежете дръжката и я поставете във вода. След няколко дни резникът ще пусне корени, след което може да бъде засаден в саксия. Можете да отрежете бегонията, за да бъде по-храстала.

Балсам

Характерни свойства на балсамовото цветеБалзамът в разговорно се нарича „светлина“. Единичните му големи цветя имат дълги, извити шпори. По време на периода на цъфтеж, листата са почти невидими зад цветята, отдалеч изглежда, че в саксията няма растение, но малка ярка светлина... А балсамът цъфти много дълго - от юни до октомври.

Балсамът е фотофилен, но не понася ярка слънчева светлина. Не можете да го поставите там, където слънцето грее директно. Той е хигрофилен, в горещите дни имате нужда от него напръскайте с вода... Той обича топлината, но не и топлината (от +15 до +25 градуса).

Според условията на задържане, той е идеален за градски апартаменти, в които по правило няма екстремни метеорологични условия. Той се чувства страхотно при изкуствено осветление.

Просто трябва да се уверите, че те не стоят твърде близо един до друг. В този случай те могат да изхвърлят листата си. Листата също могат да отпаднат от студ и липса на светлина.

По-добре е да се размножава балсам чрез резници, отстранени отгоре (с дължина около 3 см). Резниците се вкореняват във всеки разтвор или субстрат. Най-добрата почва за балсам е смес от хумус и листна земя с добавено малко количество пясък.

Когато възрастта на балсама достигне 3-4 години, по-добре е да го трансплантирате, защото младите растения цъфтят по-обилно от старите.

Фуксия

Фуксия

Fuchsia се чувства чудесно в стаи с изкуствена светлина. Цъфти богато от ранна пролет до късна есен. През това време фуксията може да се държи на балкона или в градината.

За да бъде цъфтежът по-дълъг, след падането на първите цветя, подрежете ги и фураж. Фуксията трябва да се полива рядко през зимата и често и обилно през лятото.

Когато фуксията хибернира, тя отделя листата си и до пролетта отново се покрива с тях. Fuchsia определено се нуждае от почивка, в противен случай ще цъфти зле през сезона.

По време на цъфтежа не пренареждайте саксиите, премествайте ги от място на място. Растението може да изхвърли пъпките си.

Най-лесният начин за размножаване на фуксия е с големи, зрели листа със силни дръжки. Издърпайте листа от стъблото с точно и рязко движение. От дъното на дръжката ще поникне пъпка, която ще се развие в растение за възрастни.

Фуксията е непретенциозна към почвата, но се чувства най-добре в смес от листна пръст, чернозем, торф и пясък (пясъкът е наполовина по-малък от останалите компоненти).

Абутилон

Описание на закрито цвете abutilonПоради характерната форма на листата, тя се нарича вътрешен клен... Това е изненадващо непретенциозен домакински обитател, изискващ само редовно, но умерено поливане и постоянно осветление.

За да направи цъфтежа по-упорит и дълготраен, абутилон може да се подхранва с калиев нитрат и суперфосфат. През пролетта той необходима е силна резитба - с една трета или дори половината от всички издънки.

Абутилон се размножава чрез резници през пролетта или лятото и най-добрата почва за него е трева, хумус, листна земя с малко добавяне на пясък.

Спатифилум

Характеристики на външния вид на стайното растение спатифилумСпатифилум, обилно цъфтящ, или флагълф, е ценен не само заради лекотата си на грижа, но и заради необичайни снежнобяли цветя с деликатен аромат. Дори се отглеждат за рязане (могат да престоят във вода дълго време).

Спатифилумът е термофилен (оптималната температура е 25-27 градуса), в противен случай грижите за него са често срещани. Почти е невъзможно да се изсуши, както и да се излее. Спатифилум обича влажен въздух (85-90%) и липса на пряка слънчева светлина.

Ако условията не са напълно подходящи за него, той няма да умре, но просто ще бъде по-лошо да цъфти. Спатифилумът се размножава чрез разделяне на храста на 2-3 части.Всяка от разделените части трябва да има корени.

По-добре да засадите младо растение в малки саксии, пълни със смес от торф, хумус, листна земя и пясък (на равни части) и добавете малко въглен, дървесна кора и натрошена тухла към почвата.

Хибискус или китайска роза

Правила за грижа за хибискус у домаХибискусът е неизискващ вечнозелен храст, който може да нарасне от един до два метра височина при закрити условия. От ранна пролет до късна есен тя е обсипана с големи, огнено червени, бели или розови цветя.

Поставете хибискуса на слънчево място. През лятото се изисква обилно поливане и хранене. През зимата е по-добре да държите хибискус при температура 16-17 градуса.

Хибискусът се размножава чрез резници. Във вода или пясък те незабавно пускат корени. Розата се чувства най-добре в почвата от трева, хумус и торф, с добавяне на малко количество пясък.

Младите растения се пресаждат всяка пролет, а възрастните - след няколко години (в зависимост от капацитета на саксията и хранителната стойност на почвата). През пролетта хибискусът може да се подрязва, за да образува храст и да образува млади издънки, на които растат цветя.

Антуриум

Характерни черти на стайното цвете антуриумИма много разновидности на антуриум. Те са разделени на две групи: цъфтящи и декоративно широколистни... Когато купувате, трябва да обърнете внимание на това.

Целият чар на антуриумите се крие в завесата, която заобикаля центъра им. Той е извит и кожен, яркочервен, розов, пурпурен и по-рядко бял.

Антуриумът е фотофилен, удобната температура за него не е по-ниска от +18 градуса. Поливането трябва да се избягва при поливане. Антуриуми обичам пръскането.

Антуриумите се засаждат чрез резници или чрез отделяне на странични издънки с корени (това е най-лесният начин). Почвата трябва да е добре дренирана. Най-добре е да се смесват листни, торфени, иглолистни почви на равни части и да се добавят малко пясък и въглища.

Кливия

Описание на вътрешна цветна кливияКливия е цвете с тъмнозелени удължени листа. По време на цъфтежа от дъното на листа се появява дълга стрелка с големи жълто-оранжеви пъпки, подобно на камбани, броят на които може да достигне 30 броя.

Кливия е устойчива на сянка. Ако я храните малко с минерални торове, то дори и в най-тъмната стая тя ще цъфти обилно в края на зимата, през пролетта, а след това, след кратка почивка, през лятото.

Кореновото потомство винаги се появява близо до възрастно растение, с което се размножава кливията. Те са внимателно отделени от родителя си и засадени в почва от смес от тревна площ, пясък и листна почва.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.