Непретенциозни стайни растения: имена и снимки

Винаги искате да имате красиви свежи цветя не само в градината си, но и у дома. В края на краищата зелените братя не само ще украсят стаята, но и ще направят въздуха по-чист. Освен това е интересно да се наблюдава как те растат, развиват се, как пъпката се превръща в цвете. Но ако нямате време и не можете да осигурите адекватни грижи за домашните си растения, не се обезсърчавайте! В края на краищата винаги можете да намерите такива стайни цветя, които не изискват спазване на каквито и да било условия за отглеждане, и в същото време са в състояние перфектно да украсят дома ви.


Видове, имена на цветове и тяхното описание

Именно защото такива растения са непретенциозни, те са най-популярни.

Те са добри толерират нередовно поливане, липса на светлинни лъчи, сух въздух на апартамента.

Има много видове стайни растения, които не изискват специални грижи, но в същото време радват окото с изключителната си красота.

Непретенциозен цъфтящи стайни растения

Какъв вид непретенциозни стайни цветя да изберете?

Когато избирате растение за дома или офиса, трябва да се запознаете с неговото описание и характеристики на растежа.

Растения, изискващи минимална поддръжка

Вътрешен кленов абутилон

Цъфти много красиво през цялото лято. И ако растението е снабдено с достатъчно светлина и редовно поливане, ще съзерцавате красотата на абутилон през цялата година.

Антуриум мъжко щастие

Цветовете са с оригинална форма, листата са тъмнозелени, големи и месести. Смята се, че антуриумът помага за активиране на мъжката енергия в стаята и активира мъжествеността, страстта, силата. В ежедневието растението е непретенциозно и често се представя като подарък на мъжете.

Пеларгония

Цъфти целогодишно. Пеларгониевите цветя могат да бъдат от следните нюанси:

 • пурпурен;
 • червен;
 • бял.

Те имат леко забележим пикантен аромат.

Пеларгонията не изисква специални грижи. Трябва само редовно да поливате и да наблюдавате състоянието. Височината на храста се променя в зависимост от светлината. Например, ако трябва да отгледате къса пеларгония, поставете саксията на най-осветеното място.

Мушкатото е великолепно

Как да се грижим за стайни цветяРастението, подобно на пеларгония, не се нуждае от специални грижи и изисква само редовно поливане. Цветето е много популярно сред градинарите на закрито и расте в почти всеки дом. Мушкатото има специфична миризма, която почиства въздуха в помещението от микроби и бактерии, унищожава влагата и изплашва мухите.

Здравецът може да мирише:

 • роза;
 • лимон;
 • мента;
 • люляк.

По-добре е да поставите саксията в южната част на стаята и да осигурите на цветето повече светлина. Поливането трябва да се извършва рядко и малко по малко, в противен случай растението може да умре.

Стая роза китайски

Другото му име е хибискус. Непретенциозно невероятно красиво цвете. Китайска роза не изисква специални грижи и може да радва окото с красотата си през цялата година. Цветовете са розови, пурпурни или червени. При нередовно поливане и много суха почва външният вид страда стайна роза, чиито пъпки могат да отпаднат, без да цъфтят.

Кралска бегония

Растението много обича топлината и водата. Но в никакъв случай не трябва да го пръскате! Оптималната температура, при която бегонията се чувства добре, е плюс 20 ° C. Сухите листа, които се появяват на растението, трябва да се отстранят незабавно, тъй като има голяма вероятност от гъбична инфекция. Ако саксията е поставена близо до източник на светлина, цветята ще имат по-ярък цвят. Ако сте амбициозен цветар, по-добре е да си вземете бегония с кървавочервени цветя, тъй като тя почти не се нуждае от поддръжка.

Спатифилум

Много красиво растение. Спатифилумът има дълги издънки, цветя с необичайна форма (като кали), бели. Цветето понася лесно временната липса на светлина и вода, дори да бъде оставено без надзор в продължение на една седмица. Растението цъфти през цялата година, особено добре през лятото.

Каланхое на закрито

Растението цъфти през цялата година. Цветята са с малки размери, имат жълт или червеникав оттенък. Каланхое не обича прекомерната влага и може да издържи без поливане около месец. Цветето се чувства чудесно както на слънце, така и на сянка.

Стая с балсам

Цъфти толкова обилно, че зеленината е почти невидима зад цветята. Балсамът ще ви радва целогодишно със своята красота. Поради факта, че растението има много видове, няма да е трудно да изберете правилния за вашия интериор. Растението се нуждае от редовно пръскане и поливане. Понася лесно внезапни промени в температурата.

Вътрешен хибискус

Стайни растенияДървовидно растение, което цъфти от пролетта до есента. Хибискусът има оригинално свойство - неговото цвете, след като е живяло 24 часа, пада и се появяват нови пъпки. Това продължава през целия период на цъфтеж. По-добре е да поставите саксията на добре осветено място и постоянно да оформяте короната, така че растението да изглежда спретнато.

Сортовете хибискус са много разнообразни, имат различни форми и цветове.

Калерия

По друг начин растението се нарича „колумбийска красавица“. Kaleria не обича твърде ярка светлина и прекомерно поливане, цъфти до зимата, радвайки окото с необичайни цветя. През зимата растението се нуждае от почивка. За да направите това, трябва да го поставите на тъмно място, отрязвайки издънките преди това до самия корен. Ако това не бъде направено, калерията за следващия сезон може да не цъфти или да има малко цветя.

Орхидея Phalaenopsis

Ако имате нужда от ярко, непретенциозно цвете, Phalaenopsis е за вас. Растението принадлежи към семейство орхидеи. Неговите цветя от оригиналния златисто жълт нюанс изглеждат невероятно красиви. Фаленопсисът не понася пряка слънчева светлина и расте най-добре в източната страна на апартамент или къща.

Поливането се извършва на малки порции рано сутринта. Честотата на поливане се определя от състоянието на орхидеята и външния й вид.

Euphorbia Mil

Растението има малки бодли по листата, като кактус. Цъфти на малки цветя през цялата година (при условие, че саксията е на достатъчно осветено място). Euphorbia мили се справя добре без влага за дълго време, следователно, в случай на нередовно поливане, изобщо не губи своята красота.

Растението има прицветници, благодарение на които цветята му изглеждат много интересни и ярки. Mille spurge ще се впише идеално в интериора на спалнята, хола или коридора.

Фуксия

Грижа за растениятаЦъфти от пролетта до есента и при подходящи грижи - през цялата година. Фуксия не обича ярка светлина и се чувства страхотно на хладно място. Ето защо е по-добре да поставите саксията с фуксия в западната или източната част на стаята.

Цветето се нуждае от редовно поливане и систематични грижи. Благодарение на разнообразието от сортове, които имат различни форми и цветове, можете да изберете растение, което отговаря на вашия конкретен интериор.

Клеродендрум на Томпсън

Азиатско растение с форма на малък компактен храст. Цъфти от пролетта до есента, при системни грижи - през цялата година.Цветя под формата на венчета изглеждат доста впечатляващо както в хола, така и в офиса. Clerodendrum изисква системни грижи и редовно хранене. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не и наводнена. Ако въздухът в апартамента е прекалено сух, цветето трябва да се пръска ежедневно с топла вода. През зимата растението трябва да си почине и да се възстанови. Саксията с клеродендрум се прехвърля в хладно помещение (+ 12 ° C), броят на поливанията се намалява до минимум.

Сенполия узамбара виолетова

Целогодишно цъфтящо растение, което не изисква специални грижи. Виолетовата има пухкави листа с вили. Цветята са малки, с различни нюанси. За да предотвратите гниенето и плесеняването на цветето, трябва да го поливате в тава. По време на периода на цъфтеж, теменужката се полива не повече от два пъти месечно. Покрийте почвата в саксията с мъх. Въпреки че не изглежда много естетически приятно, той носи големи ползи за растението. При редовно поливане и подхранване теменужката цъфти през цялата година.

Хоя карноза

В обикновените хора растението се нарича "восъчен бръшлян". Растението има тенденция да натрупва вода в листата си, така че може да прави без поливане дълго време (до два месеца). Цветето също не се нуждае от редовно хранене. Той расте най-добре в южната част на стаята, въпреки че местоположението на цветето не играе специална роля за него.

Вътрешна роза

Вътрешна розаЦветето не е особено причудливо, но все пак се нуждае от малко поддръжка. Цъфти с красиви ярки цветя, които могат да се използват за украса на балкон или веранда през лятото. Систематичните грижи ще гарантират, че розата цъфти целогодишно. Въпреки че растението обожава слънчевата светлина, то не понася прегряване. Оптималната температура за растеж е 25 ° C. розата се чувства най-добре в западната и източната страна на стаята.

Цветето трябва да се полива и пръска редовно. В студения период честотата на поливане се намалява и растението се прехвърля в хладно (11-15 ° C) помещение.

Иглика

Растението наподобява малък храст по форма. Цъфти с оранжево-червени цветя с малки размери. Предпочита добре осветени места, но се страхува от пряка слънчева светлина. Игликата не изисква редовно пръскане, тъй като понася добре сухия въздух. Поливайте растението пестеливо, без наводнение, в противен случай цветето ще умре. През зимата е необходимо да се намали броят на поливките. Игликата перфектно ще допълни както домашния, така и офис интериора, като ви радва с грандиозен цъфтеж през цялата година.

Жасмин на закрито

Красиво стайно растение с вечнозелени листа и малки цветя, събрани в съцветия. Растението може да излъчва лек приятен аромат или да няма никаква миризма. Зависи от вида жасмин. Расте добре на западния или източния перваз на прозореца на апартамента. Цветето обича водата, но не трябва да се пълни. Поливането се извършва само след изсъхване на почвата. По време на активен растеж (от април до август) е необходимо да се прилагат калиеви торове на всеки 7 дни.

Цъфтежът продължава целогодишно.

Гербер на закрито

Цветя за интериораВъншно подобни на лайка, цветята могат да бъдат:

 • жълто;
 • бял;
 • розово;
 • Червен.

Цветето понася добре течения. Когато поливате, трябва да внимавате водата да не попадне върху цветята, в противен случай може да се появи гъбичка. Поливането се извършва на малки порции, но редовно. Оптималната температура през зимата е 12-15 ° C, през лятото - 20 ° C.

За буйния цъфтеж герберите трябва да се подхранват с торове за стайни растения веднъж на всеки две седмици.

Най-непретенциозните стайни растения

Коледа (или Декабрист)

Интересен знак е свързан с това растение: те казват, че цъфтежът на декабриста на Коледа обещава щастлива година. Коледно дърво е много популярно закрито цвете, най-непретенциозното за грижи и може да се направи без поливане за дълго време.Растението се чувства чудесно дори в затъмнена стая и не се страхува от рязкото спадане на температурата. Въпреки че цветето може да живее без редовно поливане, то все още много обича водата, затова се препоръчва ежедневно да се пръска растението. Цветето абсорбира влагата главно от въздуха. Коледното дърво има листа, наподобяващи дълга верига и червени цветя.

Когато отглеждате растение у дома, трябва да запомните една от неговите характеристики: по време на цъфтежа никога не трябва да се пренарежда от място на място, в противен случай Декабристът ще изхвърли цветята си. Растението изглежда страхотно в изправени цветни стойки.

Clivia вътрешно цвете

Как да се грижим за стайни цветяРодината на цветето е Южна Африка. Кливия процъфтява при почти всякакви условия, дори там, където други цветя не могат да растат. Единственото нещо, което растението не понася, е прекомерно поливане.

Затъмненият коридор или хол не е пречка за растежа на кливия, тъй като растението понася добре липсата на слънчева светлина.

Цъфтежът започва през зимното „спокойствие“ (февруари), което е особено приятно за окото. Кливия има доста дълги издънки и цветя с червен или оранжев оттенък, оформени като камбани. Не се нуждае от пръскане и хранене.

Японска Фатсия

Подобно на предишното растение, Fatsia може да расте при всякакви условия (дори близо до радиатори за централно отопление). Цветето толерира температурни колебания и липса на осветление. Има зелени месести листа и буйни ярки цветя.

Fatsia е в състояние да абсорбира целия ви негатив и да го запълни с животворна енергия, така че растението се счита за донор на енергия. Подобно на здравец, цветето е способно да дезинфекцира въздуха. Но ако първият не се препоръчва да се отглежда в спалнята, тогава вторият, напротив, ще бъде там на място.

Заключение

Това са само част от стайните цветя, които не изискват специални грижи, но са популярни сред населението.

Но все пак, когато избирате непретенциозни растения за дома или офиса, трябва да помните, че всяко от тях, по един или друг начин, се нуждае от почивка и възстановяване. И само като осигурите на растенията определени условия, можете да разчитате на положителен отговор от тях.

Стайни непретенциозни растения
Вътрешна гербераАроматен жасминВътрешна игликаВътрешен кленЦветно мъжко щастиеЦвете за домаИнтериорна декорация от здравецКитайска розаСтайна бегонияСпатифилум на закритоЦъфтящ каланхойБалсам в апартаментаВътрешен хибискусЦъфтяща калерияОрхидея и правила за грижа за неяКрасиво цвете еуфорбия миляФуксия на закритоУникално закрито цветеДомашна теменужкаКрасиво цъфтящо цветеПълноцветен РоденКрасиво цвете кливияЦъфтяща японска ФатсияСтая роза

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.