Непретенциозни домашни растения, които обичат сянката: имена и снимки

Непретенциозни домашни растения, които обичат сянкатаНе всяка стая в къща или апартамент е добре осветена. Слънцето рядко гледа в стаята, чиито прозорци са обърнати на север. Доста е трудно да се създаде уют и да се допълни дизайна със стайни растения при такива условия. В този случай можете да вземете устойчиви на сянка стайни растения, които естествено растат на сенчести или сенчести места. Към избора им трябва да се подхожда много внимателно, като се избират само непретенциозни екземпляри, които не изискват много светлина за растежа си.


Декоративни широколистни закрити растения, обичащи сянката

Растения с красиви листа, които растат добре на сянка, могат да се използват за украса на всеки тъмен ъгъл в апартамента, като по този начин допълват интериора на стаята. Най-непретенциозните от тях включват:

 1. Филодендрон, който е пълзяща лоза с клони, красиви лъскави тъмнозелени листа и въздушни корени. Едно от най-непретенциозните и сенколюбиви растения не толерира сух въздух, екстремни температури и течение. Може да се отглежда около опора в голяма саксия на пода или в окачена сеялка.
 2. Аглаонема има къси месести стъбла, които могат да достигнат 70 см височина. Има продълговати ланцетни листа. В зависимост от вида на растението те могат да бъдат зелени или цветни. Въпреки че всички видове аглаонема понасят добре сянката, екземпляри със зелени листа растат най-добре в лошо осветени райони. При благоприятни условия аглаонема може да произведе ухо с малки цветя.
 3. Сенколюбиви и сенкоустойчивиMaidenhair е представител папрати... Отличава се с тънки пълзящи коренища, поради което е получил второто име „Венерина коса“. На растение с височина до 70 см се намират редуващи се или противоположни листа с люспи в основата и тъмни корени. Всяка листна плоча може да бъде с дължина до 60 см и ширина 50 см. Северните прозорци или полусянката са идеални условия за отглеждане на моминска коса.
 4. Японската Фатсия принадлежи към вечнозелените храсти. На закрито растението се отглежда заради богатите си зелени пръстени, кожести, лъскави листа. Най-популярни са пъстри сортове с оригинални цветове на листата, но те се нуждаят от повече светлина. Фатсия със зелени листа расте добре и бързо на полусянка, като същевременно предпочита чист въздух и прохлада.
 5. Fatskhedera Lise е растение, което обича сянката, което е хибрид на японската фатсия и бръшлян. Декоративна лиана в закрити условия расте до три метра. Големите му палмови листа са тъмнозелени и имат кожена повърхност. Растението е подходящо за отглеждане до северния прозорец или входната врата. Може дори да се използва за украса на коридора.
 6. Нефролепис обича полусянката, където в рамките на няколко години може да достигне два или три метра в диаметър. Яркият представител на папратите се отличава с малки зелени листа и растящи стъбла. Не обича сухия въздух, затова се нуждае от редовно пръскане.

Грижа за японската Фатсия у дома: https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-cvety/uhod-za-fatsiey-yaponskoy-v-domashnih-usloviyah-sorta-foto.html

Устойчиви на сенки големи и палмови растения

Всеки ъгъл на голяма просторна стая може да бъде украсен използвайки големи, големи растениякоито обичат сянката. Те ще изглеждат чудесно сами или заобиколени от други непретенциозни цветя.

 1. Монстера е голямо растение, което е лоза. Големите му издълбани листа в закрити условия достигат дължина 30 см. Те могат да бъдат както зелени, така и пъстри. В младо растение листата са цели и само с течение на времето растат кожести и издълбани листа. Височината на чудовището може да достигне няколко метра, така че въздушните й корени се нуждаят от опора. Обществените сгради и жилищните сгради с ограничено осветление са украсени с тропическа лиана.
 2. Драцената е дървоподобно стайно растение с луксозна корона от широки или тънки листа. Поради необичайния си червен сок, растението придоби второ име - "драконово дърво". В природата драцената расте до 10 метра, но расте много бавно у дома. Обича полусянка, но расте добре в светли помещения. Не обича преливането и реагира добре на пръскане с вода със стайна температура.
 3. Хамедорея е бавно растящо палмово дърво, което обича сянката. Растението е известно на мнозина с външния си вид и е много популярно сред производителите на цветя. За да се получат красиви разпръскващи листа, хамедореята трябва редовно да се изплаква под душа и да се предпазва от пряка слънчева светлина.
 4. Фикусите включват голям брой видове. Те могат да бъдат с големи и малки листа със зелен или пъстър цвят. Най-известният фикус е каучуковият. Тези цветя, които обичат сянката, растат бързо и изглеждат добре в зимни градини, просторни апартаменти и офис площи. Фикусите обичат пръскането, влагата и полусянката. Големите им листа трябва редовно да се избърсват с мека гъба, напоена с вода.

Елегантността на Хамедорея се нарича грациозна по някаква причина. Засаждане и грижа за палмово дърво у дома: https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/hamedoreya-elegans.html

Цъфтящи сенколюбиви растения

Колкото и да е странно, някои красиво цъфтящи растения също се развиват добре на сянка, декорирайки стаи с недостатъчно осветени цветове. Те могат да се отглеждат до северните прозорци или в ъгъла на стая с изкуствено осветление.

 1. Най-обичащите сянка стайни растенияCalathea Crocata понася добре сянката. Непретенциозното стайно растение има красиви листа, които могат да бъдат тъмно или светло зелени, с тире или петънце. През лятото се нуждае от обилно поливане и редовно пръскане. Обича топли помещения без течение.
 2. Кливия се отличава със своите необичайни съцветия с форма на чадър, разположени на високи дръжки. Цъфти добре и обилно на лека полусянка. Обича плодородната почва и редовното поливане.
 3. Бегонията принадлежи към красиво цъфтящи сенколюбиви растения. Ярките му цветя могат да украсят всеки интериор през лятото и зимата. Има около две хиляди декоративни цъфтящи и декоративно широколистни бегонии. Всички те предпочитат частична сянка и са неизискващи в грижите. Можете да растете от северната страна.
 4. Антуриумът не може да бъде причислен към непретенциозни растения. Въпреки това, необичайни, много красиви цветя и способността да растат на полусянка, направиха антуриума едно от най-обичаните стайни растения. Домашният любимец може да цъфти в червени, розови, бели, зелени, сини и почти черни цветя. През лятото той обича обилно поливане, а през зимата хладни стаи без течение.
 5. Vriezia принадлежи към бромелиите. Нейното изключително красиво, ярко, цвете с форма на шип украсява растението в продължение на няколко месеца. Препоръчва се отглеждането на Vriezia при температура на въздуха в рамките на + 18- + 27 градуса. Когато поливате, навлажнете почвата и излейте малко вода в изхода.
 6. Spathiphyllum е популярно наричан "женско щастие".Това устойчиво на сенки вътрешно цвете се отличава с красиви, заострени листа и подобни на ветрила бели цветя. С течение на времето булото на цветето става зелено и се губи на фона на листата му. С редовно изрязване на изсъхнали съцветия, цъфтежът може да се удължи за известно време. Може да се отглежда на северния прозорец. При стайна температура е необходимо обилно поливане и редовно пръскане на листата.

Катерещи се сенкоустойчиви растения

Кои са най-непретенциозните растенияВсяка стена, библиотека, гардероб или стойка за цветя в апартамента могат да бъдат украсени с лозякоито обичат и растат добре на сянка и полусянка.

Сциндапсус... Катерачното растение се отличава с кожести, прости овални листа. Зелените му листни плочи са украсени с бели и жълти ивици. В закрити условия сциндапсусът расте много бързо. За да направите лиана буйна и да изглежда красива, периодично се препоръчва да я отрежете. Понася полусянка, обича високата влажност и обилното поливане през лятото.

Scindapsus - декоративни, многогодишни, вечнозелени лози и грижи за тях у домаhttps://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/scindapsusy-dekorativnye-liany-i-uhod-v-domashnih-usloviyah.html

Бръшлян... Стайно растение със звезднозелени или пъстри листа е любимо на всички градинари. Устойчиво на сенки цвете за кратко време е в състояние да расте и да се усуква около всяка опора. Може да се отглежда в висяща сеялка или да се прегази върху опора за мъх и да се оформи в дърво.

Сингониум... Има много видове от това стайно растение, но зеленолистният сингониум расте добре на сянка. Красивата лиана се отличава със сочни листа, които, затваряйки се заедно, образуват каскада, която може да украси всяка стая. Расте бързо и ако се поддържа, може да се превърне в дърво. Обича редовното поливане и пръскане.

Правила за грижа за растенията, които обичат сянкатаПълзяща калисия... Следващото растение с пълзящи стъбла и яйцевидни, кадифени тъмнозелени листа могат да се отглеждат във висящи саксии. Тъй като расте бързо, за да създаде зелен килим, той често се засажда в саксии с големи растения или се използва за запълване на празни пространства в композиция.

Традесканция... Добре познатото тревисто растение се отличава с прави пълзящи издънки, ланцетни, яйцевидни, елипсовидни редуващи се листа и аксиларни бели съцветия. За да се получи гъсто ампелно растение, Tradescantia периодично трябва да се прищипва. Непретенциозно закрито цвете може да се отглежда на сянка, като се постави върху гардероб, рафт или се засади в висяща сеялка.

Както можете да видите от статията, дори за тъмни стаи можете да изберете голямо или малко, цъфтящо или декоративно листно растение. С малко внимание можете да се възхищавате на „зеления приятел“ през цялата година.

Сенколюбиви растения за дома
Как да се грижим за растенията във вашия домДомашни непретенциозни цветяСенколюбиви и сенкоустойчивиСписък на непретенциозните растенияПрисаждане на цветя на закритоКакви цветя харесват сянкаУсловия за стайни цветяНай-обичащите сянка стайни растенияНепретенциозни домашни растения, които обичат сянкатаНай-обичащите сянка стайни цветяЛюбящи сянка стайни растенияПравила за грижа за растениятаНай-обичащите сянка стайни растенияТрансплантирайте и се грижете за сянкатаСенколюбиви и сенкоустойчиви

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарВалентина Обуховская

   Благодаря на автора. Открих всичко, което ме интересуваше. Хареса ми фактът, че има съдържание. Информацията е пълна, можете ясно да видите растението.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.