Тъмният ъгъл не е пречка. 10 непретенциозни стайни растения

Стайните растения не само създават уют в къщата и пречистват въздуха, но и развеселяват, радват окото със своята зеленина и красота. Има видове, които не изискват специални грижи и някакви специални условия, те растат добре на сянка, просто трябва да ги поливате навреме.

Дифенбахия

Дифенбахията с ярки и масивни райета по всяко време на годината запазва отличен естетичен вид. Това непретенциозно растение е устойчиво на сянка, изисква умерено поливане, но не толерира течение, затова трябва да изберете място за него, което да е топло и защитено от въздушни течения.

Тя може да достигне два метра височина, така че трябва да отрежете върха на главата, което ще допринесе за великолепието на листата и приемлива височина за вашата стая. Дифенбахията перфектно пречиства и озонира въздуха, способна е да освободи стаята от прах и да неутрализира някои химикали. Въпреки това, когато се подрязва, растението произвежда отровен сок, който може да причини изгаряния на кожата и, ако случайно бъде погълнат, отравяне.

Драцена граничеше

Друго непретенциозно, устойчиво на сянка домашно растение е драцената. Не е взискателна за грижи, много красива на външен вид, напомняща на палмово дърво.

Друго несъмнено предимство е дългият декоративен ефект на растението, бавният растеж (не повече от 15 см годишно) и лекотата на размножаване. Драцената е влаголюбива, необходимо е да се гарантира, че земната буца не изсъхва и напоява листата редовно.

Калатея Макоя

Kalathea Makoya е устойчива на сянка, но много капризна. Това растение се нуждае от определена температура и влажност. За поливане се използва преварена и филтрирана вода, докато растението не трябва да се излива, в противен случай кореновата система ще започне да гние.

Не пръскайте стъблото и листата на растението, това може да провокира заболяване и смърт на цветето. За нормален растеж Kalatee Makoya се нуждае от най-малко 80% влажност на въздуха.

Chlorophytum гребен

Това растение има прекрасен външен вид и е много непретенциозно, докато перфектно почиства въздуха. Също така абсорбира прах и вредно лъчение от домакински уреди.

Това е ампелно растение, изглежда хармонично във висящи саксии и саксии. Цветето не е придирчиво към почвата, расте добре в тъмните ъгли на стаята, размножава се добре. Изисква редовно поливане и напояване на листата.

Бромелии

Семейството стайни растения от бромелии има повече от 2000 различни сорта. Те се отличават с ефектна декоративна визия. Най-непретенциозните са: билбергия, ананас, ехмея, неорегелия. Тези растения не изискват специални условия за отглеждането им.

Цветята се поливат, за да имитират естествено напояване: фуния в центъра на листата се пълни с мека и хладна вода. Почвата се полива умерено, за да не изгние кореновата система.

Спатифилум

Това стайно растение е популярно наричано "женско щастие". Има пищна, жизнена зеленина и цъфти от април до октомври с ефектни, изтънчени бели цветя.

Когато растете, трябва да избягвате пряката слънчева светлина, тъй като спатифилумът предпочита сенчести места. За успешен растеж на растенията е необходимо редовно поливане и напояване на листата. Въздухът в стаята също трябва да е влажен. Спатифилумът се размножава чрез резници.

Аглаонема

Тази вечнозелена билка има доста дебело стъбло и масивни лъскави листа, чийто цвят зависи от сорта. Предпочита полусянка, не обича пряката слънчева светлина, когато удари листата, се образуват изгаряния.

Той обича топлината, температурата през зимата трябва да бъде най-малко 15 градуса. Не понася течения и резки температурни промени. Не е необходимо да се оставя земната кома, в която е засадено растението, да изсъхне, поради което е необходимо постоянно поливане и напояване на листата. Необходима е и висока влажност на въздуха.

Аспидистра висока

Аспидистра се различава от останалите по липсата на стъбло и дълги листни плочи с богат зелен цвят. Това растение е много издръжливо, предпочита полусянка и топлина.

Перфектно почиства въздуха от замърсители и прах. Изисква постоянно поливане на листата и умерено поливане два пъти седмично.

Бръшлян филодендрон

Това растение е ампелно, а стъблата му за тъкане достигат дължина от 6 метра. Лъскавите, месести, сърцевидни листа имат много необичаен декоративен вид.

Филодендрон е непретенциозен: обича сенчести места, не изисква често поливане, оставя обич за напояване и влажен въздух. Стъблата трябва да бъдат прищипани, така че цялата мощност да отива не към дължината на стъблото, а към буйната зеленина.

Сансевиерия трилентова

Това растение се нарича още "щука опашка", тъй като листата му наистина приличат на перките на опашката. Те растат от корените и имат наситен тъмнозелен цвят с напречни тъмни вени по целия лист.

Сансевиерията е много непретенциозна, обича полусянка и топлина. Умерено поливане и средна влажност. За да премахнете праха от листата, избършете ги с мека кърпа, навлажнена във вода.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.